נתוני המכירות של השנה החולפת מספרים סיפור בהמשכים: כך נמשכת הדומיננטיות המדהימה של הרכבים הסינים בשוק הרכב החשמלי
יוני אביב
מכירים את זה שאתם מסתובבים עם תחושה מסוימת, ואז מגיעים נתונים אובייקטיביים שמאששים בדיוק את מה שהרגשתם? מהפכת הרכב החשמלי הסיני בישראל היא דוגמא מצוינת לכך. כולנו מרגישים שהנוף המוטורי בישראל השתנה דרמטית בשנים האחרונות, כשכל עצירה ברמזור מבטיחה שנוכל למנות כמה וכמה דגמים סינים חדשים, וכל סיבוב קצר בחניון מגלה עוד מותג רכב שטרם נתקלנו בו. ובכן, נתוני המכירות של שוק הרכב בסיומה של 2024 בהחלט עולים בקנה אחד עם התחושות שלנו, כי גם לפיהם הרכב החשמלי הסיני שבר שיאים בשנה החולפת. בכתבה הבאה נציג כמה מסקנות שעולות מאותם נתונים, ונתעכב על כמה מהאלמנטים שהופכים את פלח השוק הזה לפופולרי כל כך.
הרכב הנמכר ביותר בישראל בשנת 2024 הוא רכב חשמלי סיני
וזה כבר לא מפתיע אף אחד. ככה זה כשנתח השוק של רכבים חשמליים מהווה קרוב לרבע מסך כל הרכבים שנמכרו בישראל. הרכבים המיוצרים בסין היוו בשנת 2024 כבר כ-23% משוק הרכב החדש בישראל ובמספרים מדויקים זה יוצא בדיוק 67,171 מכוניות. על כן קל להבין איך הרכב הנמכר ביותר בישראל בשנה החולפת, היה דגם של רכב חשמלי סיני. בעצם, בשנתיים האחרונות, כי זה קרה גם ב-2023. כדי להבין את גודל ההישג הזה, מספיק להציץ ברשימת יצרניות הרכב שמאכלסות את מקומות 2 ומטה באותה רשימה. ענקיות כמו טויוטה, קיה, יונדאי וסקודה.
סין ממשיכה לבסס שליטה בשוק הרכב החשמלי העולמי
כמו שקורה בדרך כלל, המגמות בשוק הרכב בישראל מתכתבות עם אלו של שוק הרכב הגלובלי. רק באוקטובר האחרון התברר שרכבים חשמליים המיוצרים בסין מהווים כ-76% מהרכבים החשמליים החדשים ברחבי הגלובוס. למעשה, בעשרת החודשים הראשונים של 2024 נמכרו יותר מ-14 מיליון רכבים חשמליים סיניים חדשים, וכל הסימנים מעידים על כך שהמגמה הזאת לא הולכת להשתנות. אנחנו מדברים כאן על עשרות מותגי רכב סיניים שמגדילים את האחיזה שלהם באירופה, בארצות הברית וגם בסין עצמה, למרות לא מעט מהלכים גלובליים שמטרתם להצר את צעדיהם.
הרכב החשמלי הסיני עדיין זול משמעותית מהמתחרים המערביים
האמת היא שיש לא מעט פקטורים שמובילים לכך שרכבים סיניים חשמליים מתומחרים נמוך יותר ממותגים חשמליים של יצרניות ממדינות אחרות, אבל ניתן להצביע בבירור על 2 סיבות עיקריות:
- הממשל הסיני הגדיר כבר לפני שנים יעדים שאפתניים מאוד ביחס לייצור רכבים סיניים. כדי להשיג זאת היצרניות השונות נהנות מסבסוד נדיב, כמו גם הטבות מס שמאפשרות להן לייצר הרבה ובזול יחסית.
- השנים האחרונות בשוק הרכב העולמי התאפיינו בכמה וכמה משברים שהשפיעו על שרשרת הייצור של יצרניות שונות. ממגיפת הקורונה ועד המלחמה באוקראינה. כל הזמן הזה תעשיית הרכב הסינית הצליחה לשמור על רציפות יחסית, והוכיחה שוב ושוב שביכולתה לספק כמויות עצומות של רכבים, כדי לענות על הביקוש הגואה.
כדי להבין איך הפער הזה מתבטא בכסף, אפשר לחזור לפרסומים מהשנה שעברה שמדברים על כך שיצרניות סיניות מסוגלות לחתוך כ-10,000 יורו ויותר מעלות הייצור שלהן, כשזה מגיע לחשמליות קטנות. באופן טבעי, החיסכון הזה בעלויות תמיד יתגלגל לצרכן, ויתבטא בתג מחיר ידידותי ונגיש הרבה יותר.
הרכב החשמלי הסיני נמצא בחזית החדשנות של תעשיית הרכב העולמית
חשוב לזכור שרכבים חשמליים משתמשים בטכנולוגיה חדשה יחסית, שנאלצת להתעדכן במהירות וביעילות כל הזמן. לפי הערכות שונות, היצרניות הסיניות מסוגלות להגיב מהר יותר ובשיעור של 30% (בהשוואה למתחרות מהעולם) לצרכים והדרישות הטכנולוגיות המתעדכנות. הנתון הזה מבטיח שתעשיית הרכב הסינית כמעט תמיד תימצא לפחות חצי צעד טכנולוגי לפני השאר.
רשימת הפיתוחים הטכנולוגיים של היצרניות הסיניות השונות כוללת אינספור רעיונות עיצוביים חדשים שמוצאים את דרכם לתא הנוסעים, עשרות גאדג'טים חכמים לסביבת הנהג, ועוד המון פיתוחים מעניינים – מעזרי נהיגה אוטונומית, ועד בקרות נהיגה ומערכות בטיחות מתקדמות.
לסיכום
הנתונים של שנת 2024 בשוק הרכב העולמי – וגם הישראלי – מצביעים על מגמה ברורה: המשך הנסיקה של תעשיית הרכב החשמלי הסיני. עד להודעה חדשה, נראה שיהיה קשה מאוד להתמודד עם השילוב המנצח של דגמים מתקדמים ומעניינים המספקים ביצועים טובים לצד מחיר נגיש והוגן.