כל נהג צריך להיזהר כאשר הוא עולה על הכביש, אך הדבר הופך להיות עוד יותר קריטי אצל נהגים חדשים. מכיוון שבתי המשפט מחמירים מאוד עם נהגים כאלה, כדאי להבין את המשמעויות הכבדות של עבירות תנועה עבורם
מערכת המשפט רואה בחומרה עבירות תנועה שמבוצעות על ידי נהגים חדשים. למעשה, כבר בשלב קבלת הרישיון ניתן לראות את היחס של גופי הרישוי, האכיפה, החקיקה והמשפט אל נהגים חדשים לעומת נהגים ותיקים.
מצד שני, אי אפשר למנוע מנהגים חדשים לעלות על הכביש או להשתמש ברכב. לכן, הפתרון שמצאו הרשויות הוא להחמיר את הענישה. אז בעוד כל נהג צריך להיזהר כאשר הוא משתמש ברכב פרטי, זה הופך להיות קריטי אצל נהגים חדשים.
כמה זמן הנהג נחשב חדש?
התוקף של נהג חדש עומד נכון להיום על שנתיים, כאשר את התקופה הזו מתחילים לספור מיום קבלת הרישיון. לאורך התקופה הזו, בתי המשפט מקפידים הקפדה יתרה בעבירות תנועה ואף נוטים להחמיר בעונשים.
בנוסף, אפשר לראות את ההבדל בענישה בין נהג ותיק לנהג חדש גם מבחינת מגוון העונשים. בעוד אצל נהג ותיק הדגש הוא על עונשים כגון קנס כספי או צבירת נקודות, אצל נהגים חדשים הענישה כוללת החלת תקופת "נהג חדש" לזמן ארוך יותר, דרישה מחודשת למבחן תאוריה ומבחן מעשי ואף שלילה של הרישיון לתקופה ממושכת.
האם מותר לנהג חדש להיות מיוצג על ידי עורך דין?
החדשות הטובות הן שכל נהג בכל עבירה יכול להיות מיוצג על ידי עורך דין בין כתלי בית המשפט. ספציפית בעבירות תעבורה, הנוכחות של עורך דין חשובה כי הוא מכיר לעומק את פרטי החוק ויכול לגייס לטובת הלקוח את שנות הניסיון שיש לו. ברוב המקרים, נוכחות של עורך דין תעבורה במשפט של נהג חדש גם תורמת להקלה בעונש.
ההמלצה להתייעץ עם עורך דין תקפה וחזקה בעיקר כאשר מדובר על נהג חדש. אם הנהג החדש לא רוצה להתחיל את תקופת הרישיון שלו ברגל שמאל, חשוב שיהיה עורך דין שייצג אותו מול הרשויות ויסביר מה מגיע לו לדרוש.
איך נמנעים מזימון לבית משפט?
נהיגה על פי החוק היא הדרך הכי טובה למנוע עבירות וזימון לבית משפט. הבעיה היא שאצל נהגים חדשים, גם עבירות תנועה קלות עלולות להביא לתוצאות קשות. בגלל שבתי המשפט מחמירים עם נהגים חדשים ומנסים להשתמש בהם לצרכי הרתעה, על הנהג החדש לשים לב היטב לאופן הנהיגה שלו ולהיות מודע להשלכות.
עוד בעיה אצל נהגים חדשים היא חוסר הניסיון האובייקטיבי שלהם, שאכן גורם להם לבצע יותר עבירות תנועה ובאופן בלתי מודע. בסופו של דבר, אי אפשר להתווכח על כך שהניסיון מהווה פקטור משמעותי בנהיגה על רכב. אצל נהגים חדשים וחסרי ניסיון, יש יותר סיכוי לראות עבירות תנועה. בין אם מדובר על עבירות תנועה קלות או חמורות, מהרגע שבו מדובר על נהג חדש ולא על נהג ותיק – גם הענישה תחמיר באופן אוטומטי.
יותר עבירות, יותר סיכון
אפשר לומר בהכללה שנהגים חדשים מבצעים יותר עבירות ולכן יש סיכוי יותר גבוה שהם ייתפסו ויסבלו מעונשים חמורים. לראייה, אפילו המחיר של ביטוח מקיף או ביטוח רכב חובה מושפע מגיל הנהג ומספר שנות הניסיון שלו על הכביש – כי נקודת המוצא קובעת שהיעדר ניסיון מגדיל את הסיכון.
אז נכון שלנהג חדש גם בדרך כלל אין עבר תעבורתי מכביד, אבל מצופה ממנו להיזהר שבעתיים מהיום הראשון.