חלה פורים מסורתית מהשטייטל ||| חלה עשירה וגדולה במיוחד מסורתית לזכר החבל של המן ||| קוילטש או קויליץ' תלוי איזו חצר אתם שואלים ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
קויליטש מהו
בשטייטל של יהודי פולין, רוסיה או אוקראינה, נהוג היה להכין חלת פורים עשירה בצימוקים שנאפתה בגודל שונה מזו של שבת ועם צמה מפותלת יותר. לעיתים היו משבצים מעליה סוכריות צבעוניות קטנות וחגיגיות לייצג את אופיו הצבעוני של פורים. צמת הקויליץ' או קויליטש מדמה חבל, כדי להנציח את החבל עליו המן רצה לתלות את מרדכי וסופו היה עליו.
מצרכים (כיכר אחת גדולה)
- 1/2 כוס מים חמים
- 1 כפית שמרים יבשים
- 1/2 כוס סוכר
- 3 ביצים XL
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כוס שמן זית
- 3-4 כוסות קמח
לכיסוי
אופן הכנה
- בקערה מיקסר מערבבים מים עם השמרים והסוכר
- ממתינים 10 דקות עד שהבלילה מבעבעת
- מוסיפים לבלילה 2 ביצים, מלח, שמן וחצי מהקמח
- מערבבים עד לאיחוד
- מוסיפים עוד קמח, כל פעם מעט, עד שהבצק חלק וגמיש
- מניחים הבצק בקערה משומנת ומכסים בניילון ניצמד
- מניחים לבצק לתפוח כשעה
- ללוש את הבצק ולכסות שנית
- מניחים לבצק לתפוח למשך שעה נוספת
- מחלקים את הבצק ל-6 חלקים שווים
- מרדדים כל חלק בצק וליצור מכל חלק חוט בצק ארוך
- צובטים ומחברים יחד בקצה אחד את 6 החוטי בצק שיצרנו
- קולעים את החוטים לחלה קלועה (לעבור עם החוט הימני מעל השלושה לשמאלו, ואז החוט השמאלי מעל השלושה מימינו, וחוזר חלילה)
- צובטים יחד את קצות החוטים שמסתיימת קליעת החלה
- מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה
- מכסים את התבנית ומניחים לה לתפוח שעה נוספת
- מקציפים את הביצה שנותרה, ומברישים אותה על הכיכר לזיגוג
- מפזרים שומשום ביד רחבה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים כ- 45 דקות, עד שהלחם מזהיב ונשמע חלול כאשר מקישים עליו בתחתית.
חג פורים שמח