חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרציתם לדעת על ראש השנה ואיך לעבור את החג בשלום

איך מברכים האחד את השני לכבוד השנה החדשה ||| מה נהוג וכמה נהוג לתת שי לחג במקום העבודה ואיך לתת את השי ||| עשרה כללי התנהגות מחייבים סביב שולחן החג על מנת לצאת מהחג בשלום ועם חיוך ||| נימוסים והליכות היעשו הן לאורחים והן למארחים חג שקט ושמח ||| כל הטיפים, הצעות וכללי התנהלות והתנהגות בהמשך…

שולחן חג (צילום דני בר)

ברכת ראש השנה – מכרטיסי הברכה ועד לווטסאפ

ראש השנה תמיד הייתה הזדמנות פז לתת תשומת לב לאנשים הקרובים אלינו, לרענן קשרים רופפים ולטפח את החוג החברתי שמסביבנו. אם פעם היינו קונים כרטיסי ברכה מוכנים או כותבים בעצמנו, הרי שהעידן המודרני פותח בפנינו אופציות חדשות לומר "שנה טובה": הודעת ווטסאפ, SMS, דוא"ל, מכתב (שבטח יגיע אחרי החגים) ואפילו שומו שמיים- שיחת טלפון. מהי הדרך הנכונה לברך?

  • הברכה המסורתית: כיום נעלם שוק הברכות הקנויות, אותן היה אפשר למצוא לפני החג בכיכרות המרכזיים של הערים הגדולות ובמרכזי הקניות. למרות ההתקדמות הטכנולוגית דומה שאנשים עדיין מתרגשים לקבל ברכה מאוירת "כמו פעם", המזכירה את המסורת החגיגית של ראש השנה. ברכות אלו מתאימות בעיקר למשלוח לאנשים מחו"ל – אשר עדיין רואים בברכה חלק מהתרבות הישראלית וישמחו לשמור אותה. גם אנשים מבוגרים מאד, שאגרות הברכה היו חלק ממסורת החג שלהם בעבר ישמחו לאגרת ברכה. ואחרונים שאוהבים ז'אנר זה הם אספני אגרות ברכה, שתמיד ישמחו להוסיף עוד ברכה חדשה לאוסף.
  • ברכה דיגיטאלית: אם אתם רוצים לאחל ברכת שנה טובה, להרבה אנשים, הרי שהדרך האלקטרונית הינה הדרך המהירה והפשוטה ביותר לשלוח את ברכותיכם. עם זאת, יש וחשוב לדעת שמשלוח ברכה קבוצתית דרך האינטרנט נחשבת לפחות אישית מאשר ברכה בכתב, וכי בחירה בנוסח כללי עלולה להתפרש כמנוכרת על ידי אנשים הקרובים אליכם. מסיבה זו, הקפידו להימנע ממשלוח של ברכה בנוסח אחיד בתפוצה רחבה, והוסיפו לכל אחד.ת מהנמענים כמה מילים אישיות בברכה כולל שם הנמען (גם אם בחרתם בנוסח אחיד), על מנת להזכיר לו שעבורכם מקבל הברכה הוא או היא יקרים ומיוחדים.
  • ברכה בווטסאפ WhatsApp: למרות הזמינות של התקשורת הסלולרית מומלץ להימנע מברכות כתובות ב- SMS או ווטסאפ. כידוע, ברכות אלו מוגבלות מבחינת התוכן ובדרך כלל מסתכמות בשני משפטים בודדים או תמונה, אשר אינם מעבירים את תשומת הלב האישית הראויה.
  • הודעה קולית: אם בחרתם בתקשורת הסלולרית והנמען אינו זמין, עדיף להתקשר בשנית מאשר להשאיר הודעות בתיבה הקולית, שמתקבלות פעמים רבות בלוויית רעשים סביבתיים ולרוב כלל לא נשמעות. הדבר דומה גם בהודעה קולית בווטסאפ WhatsApp. אם בכל זאת בחרתם בדרך זו הקפידו לדבר בבהירות – אל תצאו מתוך נקודת הנחה שהנמען יזהה את קולכם או שמספרכם עדיין מעודכן בשיחה המזוהה או מוגדר בווטסאפ.

לסיכום: את הברכות הרשמיות נהוג לאמור החל מחודש אלול, בו נסיים את מכתבינו ב"ברכת שנה טובה". מראש חודש אלול ועד לראש השנה ניתן להוסיף "לשנה טובה תכתבו ותחתמו", ולאחר ראש השנה ועד לסוף סוכות נאחל: "בברכת גמר חתימה טובה".

tdr, abv yucv (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

שי לחג במקום העבודה

בישראל מאוד מקובל שמקום העבודה מעניק לעובדיו שי לחג (בפסח ובראש השנה), כאשר אופי המתנות ושוויין משתנה ממקום עבודה אחד למשנהו, על פי מדיניות החברה ויכולתה. כמובן שיש תחרות גלויה במתפרסמת בתקשורת, מה גודל השי לחג שמעניקים המעסיקים הגדולים. ידוע שאפילו חברות אמריקאיות הפועלות בישראל, בהן לא נהוג לתת שי לחג כמדיניות החברה, נאלצו ליישר קו עם הנוהג הישראלי, רק לעובדים בישראל. אם מדיניות החברה היא שי אחיד לכולם, מומלץ למנהלים להעניק את השי בטכס קטן חגיגי (הרמת כוסית), אבל אם מדיניות החברה היא להעניק מתנות שונות לפי הוותק או התפקיד, הימנעו ממתן המתנות בפרהסיה (למניעת השוואות).

וכשאמרנו זאת, יש לזכור את כולם. כדאי לזכור את כל אלה שמשרתים אותנו במשך השנה, ובכלל זה עובדי הניקיון, חניון וכדו'. בהחלט יש מקום לתת גם להם שי לחג ובכך להביע הערכה ותודה. עם זאת, אין לראות שי זה כמובן מאליו ויש לצרף גם לשי צנועה ככל שיהיה, כרטיס ברכה ואיחולים לשנה החדשה.

שוברי Buy-Me, תלושי שי ועוד: אם בחרתם להעניק לעובדים שי לחג בצורת שוברים או תלושים, הקפידו לצרף מכתב בכתב יד, על מנת להוסיף פן אישי למתנה.

סביב שולחן החג – נימוסים והליכות

כידוע, תקופת החגים מצליחה להעלות את מפלס הלחץ וההתנצחויות הבין משפחתיות. מסתבר שדווקא ההכנות לארוחה שאפשר אפילו להגדירה האירוע, הם לא פחות חשובות ומהוות מפתח להצלחת החג. כדי להבטיח שהשנה ארוחות החג יעברו בשקט ובנעימים יש לחשוב על אופן ההזמנה, סדר ההושבה, הגינונים הקטנים והמתנות כי הם המפתח להצלחת החג. בתור מארחים עליכם מוטלת האחריות להבטיח את הנאתם של האורחים מהארוחה והמפגש החברתי. ניהול נכון של הארוחה והימנעות ממצבים מביכים הם הערובה להצלחת הערב, ואל תשכחו: האוכל חשוב אבל ממש לא בשביל זה באו האורחים. המדריך המלא לאירוח ארוחות החג:

  1. הזמנת האורחים: בדרך כלל אנחנו משקיעים הרבה אנרגיה בחיפוש אחר המתכונים המוצלחים לארוחת החג, קישוט השולחן והמתנות. אבל מסתבר שארוחת החג מתחילה הרבה לפני שפרשנו את המפה החגיגית – ויש דרך נכונה איך להזמין את האורחים. חשוב להודיע למוזמנים על מועד הארוחה כמה שיותר מוקדם. הדרך המכובדת להזמנת האורחים היא בהודעת ווטסאפ חגיגית, בצרוף איחולים לשנה טובה, כאשר אפשר לגבות את ההזמנה בשיחת טלפון קצרה וידידותית. הקפידו לציין בהזמנה את תאריך ושעת הארוחה – כשיש אורחים שלא מכירים את בית המארחים, לצרף כתובת מדויקת ל- Waze וגם איפה ניתן להחנות את הרכב. במקרה והמוזמנים אינם בטוחים שיגיעו עקב התחייבות אחרת, השאירו להם את האופציה החליט לגבי נוכחותם. לעיתים גם בני משפחה מתלבטים בין ארוחות שונות אליהן הוזמנו (מצד החתן או צד הכלה), ולכן חשוב לא ללחוץ על המוזמנים. ארוחת החג היא רשות ולא חובה. שיחת הטלפון להזמנה לאירוע, יש לנסח בקצרה ולא לגלוש לשיחות נפש ארוכות.
  2. האצלת סמכויות: גם במשפחות הכי טובות מקובל לחלוק את נטל האירוח. לשם כך הכינו רשימה וחלקו מראש את רשימת המטלות לפי מספר האורחים באופן שווה. נסו להתאים בין הבקשות לאופיים של האורחים (מי שלא אוהב לבשל יכול להביא שתייה קלה או יין או קינוח כמו גלידה).
  3. שולחן ערוך: אין צורך ואפילו לא מומלץ למהר לקנות כלים, סכו"ם או מפות חדשות, ובוודאי לא כלים חד פעמים שמזהמים את הסביבה. מומלץ "להלביש" את השולחן ולהפכו לחגיגי ביצירתיות עם שילוב של צבע וסגנון שאוהבים. תפוחי-עץ, רימונים וצבעי דבש, נותנים הרבה צבע ואופי לשולחן. שולחן מושקע יהווה את הרקע לארוחת החג המוצלחת. אל תשכחו שהאורחים לא באים רק בשביל האוכל, אלה בעיקר בשביל הביחד והמשפחתיות. הצלחת הארוחה תלויה לא פחות בשיח המתנהל סביב השולחן, המפגש החברתי לפני האוכל ובעיקר אחריו.
  4. מי יושב ליד מי?! תפקידם של המארחים הוא לקבוע את סדר הישיבה ולכן מומלץ לתכנן מראש בדיוק איפה כל אחד ישב. אם מדובר על "חמולה" גדולה במיוחד, תגי  שם הם פתרון ששווה לטרוח בשבילו ולמנוע אי נעימויות בתחילת הארוחה. אם שמים תג שם, מומלץ להוסיף הפתעה לצד כל תג שם, דוגמת קוביית שוקולד, פרלין או פרי קטן (ענב, תות, פיטנגו וכו').
  5. תורנות ליד השולחן: על מנת למנוע אי נעימויות במהלך הארוחה, כאשר אתם נדרשים לבקש עזרה בפינוי הכלים או הצבת הסירים החמים על השולחן, רצוי לקבוע מראש מי עוזר בהגשה ומי בהורדת הכלים מהשולחן. רצוי להימנע ממצב בו יותר מידי תנועה של אורחים ומארחים תהיה בין המטבח לשולחן בתחילת הארוחה ובכיוון השני בסוף הארוחה.
  6. רעשי סביבה ומסכים: כמארחים, הקפידו לכבות את המסכים ומכשירים חשמליים רועשים לפני בוא האורחים. טלוויזיה, רדיו או פלייסטיישן כמו גם טלפונים סלולריים, רצוי שלא יהיו במרכז חדר ההארחה או המטבח. רעש סביבתי עלול לפגום באווירה האינטימית ולהקשות על השיחה, בעיקר בין המוזמנים המבוגרים יותר. גם אם יש בן משפחה בצבא, או מחכים לשיחה מהמשפחה שבחו"ל, פשוט לשים את הטלפון על שקט או להנמיך לעוצמת קול נמוכה ולמנות מי מבני המשפחה להיות קשוב לטלפון לצורך זה, ולצורך זה בלבד.

כללי התנהגות לאורח המושלם

כאשר מזמינים אותנו לארוחה משפחתית או על ידי חברים, אנחנו בדרך כלל שוכחים להקדיש את תשומת הלב המלאה להתנהגות הראויה. אמנם אנחנו כאורחים פטורים מהאחריות להנעים את זמנם של האורחים, אבל כמה כללים פשוטים תבטיח לכם ולאורחים האחרים אווירה נעימה וגם תבטיח שתוזמנו לאירוע הבא.

  1. אשרור הגעתכם: בבוקרו של יום הארוחה החגיגית, הקפידו להתקשר או לשלוח הודעת ווטסאפ, למתארחים שלכם. תודיעו שאתם מגיעים ובאיזה הרכב ובאיזו שעה. במקרה והמארחים שלכם הזמינו הרבה אורחים, ההודעה שלכם תהייה הקלה ועזרה ממשית למארחים.
  2. הגעה בזמן: כידוע המנטליות הישראלית מקבלת בסלחנות את ה"איחורים האופנתיים" – מומלץ בחום להגיע בזמן. כבדו את המארחים ותכננו להגיע בשעה היעודה, ואם במקרה אתם מאחרים (פקקי תנועה, הילד.ה לא רצו לצאת ועוד תירוצים) צרו קשר מיזמתכם, ותודיעו על איחור מבעוד מועד, על מנת שהמארחים יוכלו לתזמן את זמן חימום או בישול המנות לזמן הגעתכם הצפוי.
  3. סדר הישיבה: מארחים מאורגנים, קובעים את סדר הישיבה שלוקח בחשבון את רצונותיהם כמו גם רגישויות של כלל הסועדים, אי לכך, אם נקבע סדר ישיבה מראש הקפידו להתיישב בהתאם להנחיות. ניתן לבקש לעבור מקום, אך חישבו על כך שסדר הישיבה מכוון להנעמת של כל האורחים ויצירה של אינטראקציה גם בין אורחים שאינם מכירים זה את זה.
  4. עשה ואל תעשה סביב השולחן: הציעו את עזרתכם למארח עוד לפני שיושבים או שמפנים הכול מהשולחן, אך אל תפעלו ללא אישור המארחים. כניסת אורחים למטבח אינה מכובדת, ללא הזמנתו האישית של המארח. כמו כן כבו את הטלפון הנייד או שימו אותו רחוק מהשולחן. אם צפויים לקבל שיחה חשובה העבירו את הצלצול למצב שקט ורוטט, ואם באמת תקבלו שיחה, תתנצלו וקומו מהשולחן ודברו בשקט בצד.
  5. נימוסי שולחן:
  • הקפידו לבלוע את האוכל שבפה, ורק אח"כ תפנו ללגום מהשתייה הקלה או היין
  • האוכל חם? סבלנות! לא נושפים על מזון חם סביב השולחן החגיגי
  • WC: במקרה הצורך, אל תכריזו שאתם הולכים לשירותים. לכו וחיזרו בלי הכרזות, וכווולם יבינו גם כך
  • מלח / פלפל: חסר מלח? האוכל לא חריף? אל תושיטו את היד לעבר המלחייה או הפלפלייה שבצד המרוחק של השולחן. בקשו מהאורח הקרוב למלחייה שיעביר לכם את המלח או פלפל
  • קיסמי שיניים: מקומם של קיסמי שיניים, לא ליד שולחן הסועדים. אל תחטטו בשיניים בעזרת קיסמי שיניים או אף יותר גרוע – באצבעות. אם יש לכם צורך לעשות כך, בקשו סליחה ופנו את השולחן.
  • קמים מהשולחן, והכיסא כמובן זז ממקומו. יש להחזירו בשקט ולא בחריקות על הרצפה, למקומו צמוד לשולחן
(צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

מתנות לראש השנה: איך בוחרים אותן

ראש השנה נתפש כחג המתנות ואי אפשר להתחמק ממנו. במקום להיכנס לפאניקה, חשוב לזכור כי המטרה הראשית והאמיתית של מתנה היא מתן תשומת לב, הבעת הערכה או ברכה. לכן, המתנה צריכה להיות צנועה ובלבד שתעיד על השקעת מחשבה ותשומת לב. בנוסף, יש להקפיד על שיחת תיאום ציפיות לפני הארוחה החגיגית (מי מגיע, ומה להביא כהשתתפות במאמץ ההכנות לארוחה) ולא פחות חשוב לומר תודה לאחר ארוחת החג. למחרת הארוחה, מומלץ שהאורח.ת יתקשרו למארחים להודות להם על ארוחת הערב הנהדרת. לעולם אין לקחת אירוח, ובמיוחד לא ארוחת בחג, כמובן מאליו. המארחים מצידם, ראוי שיודו לאורחים על המתנה שהביאו. 10 הכללים למתנות חג ראויות לשני הצדדים – המקבלים והנותנים:

  1. הכוונה: המתנה האמיתית של אורח לארוחת חג דשנה, היא להציע עזרה בהכנות ובמנות שיוגשו. ההצעה תהייה לפני האירוח וכן לאחר האירוח, נהוג להתקשר להודות על האירוח הנפלא. המתנה המוחשית עצמה היא רק תשורה קטנה בין הצעת העזרה לפני לבין הודעת התודה, ולכן יש לשמור על פרופורציות נכונות.
  2. איזו מתנה להביא: ראש השנה הוא חג משפחתי ולכן, כשמגיעים לארוחת חג או סתם להתארח בחג, בהחלט אין צורך להביא מתנה אישית לכל אחד מבני המשפחה וניתן להסתפק במתנה אחת לכולם, כזו אשר תשמש את כולם. מאוד מקובל להביא לחג משהו מתוק שיסמל את השנה החדשה והמתוקה לה מייחלים ובכלל זה שוקולד, כלי דקורטיבי עם דבש וכמובן שאר מיני מתיקה יכולים להיות תשורה הולמת.
  3. התאמת המתנה לאירוע הסעודה: כשבאים לארוחת חג, יש מתנות שדורשות תאום מוקדם עם המארחים. בכלל זה, אין להביא יין או תבשילים ללא תאום. אם רוצים להביא סידור פרחים מרכזי לשולחן – גם זה דורש תאום. עדיף לשלוח זר פרחים או סידור פרחים במשלוח בבוקר החג, כך שהמארחים יספיקו לסדר אותם לקראת האירוח בערב.
  4. יין: אחת המתנות שתשמח כל מארח.ת הוא יין קינוח מתוק. רצוי לדעת אם יש צורך ביין כשר או לא משנה איזה יין להביא. יין קינוח אפשרי להביא ללא תאום מוקדם עם המארחים וכמו כן הוא יין מתוק ולכן מתאים לראש השנה.
  5. כלי אירוח: מתנה יפה וראויה מאוד היא להביא תבשיל או עוגה בתוך כלי הגשה. רצוי לתאם עם המארחים מה מביאים (תבשיל, סלט או עוגה), וכאשר מגיעים להודיע למארחים שהכלי נשאר אצלם כמתנה.
  6. טעם אישי: כשבוחרים מתנה (גם אם זה סיר או תבנית עוגה יפה) יש להתאים אותה לטעם של המארחים ולא לטעמכם. עדיף לבחור מתנה שאינה מהווה שאלה של טעם. לכן, מומלץ לא להביא מתנה שהיא תמונה, פסל או כל דבר אחר שמציגים לראווה, כי אם החפץ לא יהיה לטעם המארחים, נעמיד אותם במצב מביך.
  7. האריזה לא פחות חשובה: אריזת המתנה היא חלק מאוד משמעותי מהמתנה. היא מעידה על תשומת לב והתייחסות אישית. גם מתנה צנועה שעטופה יפה ומכובד יוצרת את הרושם הראוי ומסבה הנאה למארחים שמקבלים את המתנה הארוזה.
  8. כרטיס ברכה נלווה למתנה: מומלץ לצרף למתנה הארוזה כרטיס ברכה לשנה החדשה, אבל יש להקפיד לכתוב את הברכה בכתב יד ובפנייה אישית. כרטיס ברכה גנרי מודפס, מאבד מהמגע האישי שאתם רוצים עם המארחים שלכם. כרטיס ראוי הוא זה שמקנה למתנה את ההתייחסות האישית ותשומת הלב, בעיקר כאשר הוא כולל ברכות ואיחולים כנים ואישיים. אל תשכחו לציין את השם שלכם כמו של המארחים.
  9. פתיחת המתנות: המארחים אף פעם לא פותחים את המתנות לעיני כל האורחים. לא פותחים את אריזות המתנה כדי למנוע מצב שבו אחד.ת האורחים ירגיש לא בנוח בגלל שהמתנה שלו קטנה או לא עומד ברמת המתנות של אחרים. מארחים שקיבלו שוקולד, יין או כל דבר מזון אחר, ראוי לפתוח את אריזתם בדיסקרטיות במטבח, ויראו שהם ראויים להגשה, ורק אז יוציאו את המזון לכל האורחים באותה ארוחה. פרחים מומלץ לסדר באגרטל ולהציב במקום בולט בסלון.
  10. משלוחים: בעידן ה- Wolt והמשלוחים, אפשר לקחת בחשבון משלוח המתנה לבית המארחים מבעוד מועד. אפשרות זו תקל מאד עליכם כאורחים, בעיקר במקרה של נסיעות או גישה פחות נוחה לבית המארחים (דרך ארוכה מהחנייה, מדרגות וכו'), אבל עלייה וקוץ בה – כשמדובר באירוע ואירוח אישי ומצומצם, שליחת המתנה עלולה להתפרש כמעשה פחות אישי.

שנה טובה ומבורכת

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *