איפה המציאו את הבננה ספליט המקורי לפני יותר מ-100 שנים ||| האם בפנסילבניה, אוהיו או אולי בבוסטון ||| מה יכולה להיות הבננה ספליט המושחתת ביותר אם לא פאי בננה ספליט ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
איך הכול התחיל
בשנת 1904 בחור צעיר בשם דויד סטריקלר David "Doc" Strickler מסיים את לימודי הרוקחות שלו באוניברסיטת פיטסבורג, ארה"ב, ומתקבל לשנת התמחות בעיר לאטרובה Latrobe, פנסילבניהPennsylvania , ארה"ב. באותם ימים של תחילת המאה ה- 20 רוקחים אכן נהגו לרקוח את התרופות בעצמם, אך טעמן של התרופות היה תמיד מר. עובדה זו גרמה לכל הרוקחים לעסוק במרבית זמנם בניסיון ליצור טעמים שילוו את התרופות ויקלו על החולים בנטילתן – עיסוק שגזל מהם אנרגיה מיותרת. דיויד ידידינו הצעיר רצה מאד לבלוט בהתמחותו, החליט להביא רוח חדשה לבית המרקחת: במקום לרקוח את התרופה עם טעם מתוק כלשהו, החליט להציע למכור לצד התרופה מנה מאוד מתוקה ומאד גדולה. הרוקח הראשי שהיה אדם בעל ראש פתוח והקשיב לדור הצעיר הסכים מיד! הם מכרו לצד התרופות בעלות הטעם הרע מנה שיש בה הכול: בננה, אננס, גלידה, קצפת, שברי אגוזים וכמובן שוקולד. הוא לא הצטער על כך אפילו לרגע. כך מתוך מצוקה נולדה מנה מתוקה מופלאה!
מהי הבננה ספליט
הבננה ספליט המקורי הוכן עם 3 כדורי גלידה בטעמים שונים, ועליהם פירות, והוגש מעל בננה שחולקה אנכית באמצע. במתכון המקורי השתמשו בתותים, פטל ואננס כתוש עם סירופ מרשמלו, אגוזים קצוצים ודובדבנים שחורים מגולענים. בננה ספליט מוגש באופן מסורתי בצלחת זכוכית מאורכת הנקראת סירה Boat.
רוטב המרשמלו של סטריקלר כבר לא משמש כתוספת. התוספות המסורתיות הפופולאריות היום בהגשת בננה ספליט כוללות אננס, רוטב תות ושוקולד, קצפת, אגוזים ודובדבנים. לעומת זאת, רוטב קרמל הוא תוספת לא מסורתית המשמשת בגרסאות מאוחרות יותר של בננה ספליט הקלאסי.
יש לציין שיש עוד עיירות בארה"ב כולל העיר בוסטון המייחסות לעצמן את המצאת הבננה ספליט, אבל האיגוד האמריקאי של משווקי הגלידה National Ice Cream Retailers Association ICRA הכתיר בשנת 2004 את לטרובה כמקור הבננה ספליט.
וריאציות על הקלאסיקה עשויות להחליף הבננה הטריה בבננות בגריל או מטוגנת, כמו כן להחליף בין הטעמים של גלידה עם טעמי קוקוס או קפה וגם לרטבים כמו קרמל מלוח וגם דולצ'ה דה לצ'ה.
טרוויה
- בשנת 1919 התפרסם ספר מתכונים בשם The Spatula Soda Water Guide עם 25 מתכוני בננה ספליט.
- במלחמת העולם השנייה, נהגו להציע לחיילים המאושפזים בבית החולים האמריקאי בפריז, מנות בננה ספליט עם סודה וכך הפך השילוב לנפוץ עד היום.
- פאי בננה ספליט Banana split pie: בשנת 1952 הכריזה פילסברי Pillsbury על תחרות מתכוני עוגות, ונערה בת 16 מנברסקה זכתה עם יצירת עוגת בננה ספליט שהפכה לשם דבר ולעוגת שחיתות ידועה.
- במרץ 2017, נשבר שיא גינס לnb, בננה ספליט הארוfv בעולם: 8040 מטר אורכה
מתכון: בננה ספליט
מצרכים (מנה אחת)
- 1 בננה צהובה
- 1 כדור גלידה תות
- 1 כדור גלידה וניל
- 1 כדור גלידה שוקולד
- 4 פרוסות אננס חתוכות לקוביות
- 1/2 כוס שמנת מתוקה מוקצפת
- 1/2 כוס שברי אגוזים
- סירופ שוקולד
- 3 דובדבנים מסוכרים.
- רוטב תות שדה (1/2 כוס תותים+ כף אבקת סוכר מעוכים בבלנדר)
אופן הכנה
- חוצים את הבננה לאורכה
- מניחים בצלחת מוארכת
- מניחים בין שני חלקי הבננה את שלושת כדורי הגלידה
- מעליהם יוצקים את רוטב התות וסירופ השוקולד
- מפזרים את קוביות האננס
- ולסיום קצפת, שברי אגוזים ודובדבן מסוכר אחד מעל כל כדור גלידה
מתכון: בננה ספליט מטוגנת
מצרכים (מנה אחת)
- 2 בננה לא בשלות מידי
- 100 גרם קמח תופח
- 150 מ"ל מים
- רוטב מייפל
- אבקת סוכר
- כדור גלידה וניל
- שמן
אופן הכנה
- מחממים שמן בסיר עמוק ורחב שוליים
- בקערה מערבבים את הקמח והמים עד לקבלת בלילה חלקה
- טובלים את הבננות בבלילה
- מטגנים בשמן עמוק עד לקבלת גוון זהבהב
- מסננים את הבננות מהשמן ומניחים בצלחת הגשה
- יוצקים מעל הבננות רוטב מייפל
- בוזקים אבקת סוכר
הגשה
מגישים לצד כדור גלידת וניל
בתיאבון