חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צפת פנים רבות לה

סיור היכרות עם צפת לאחר 30 שנים ||| בשנות ה-80 של המאה שעברה עבדתי בצפת והכרתי כל פאב ומסעדה עד שנסגרו ||| מה בין הבית בט"ו, חאן החמור הלבן, אבוהב, הארי 8 וסמטאות צפת ||| רשמי סיור בצפת העתיקה ||| רשמים ופרטים בהמשך…

מראה בסמטאות צפת העתיקה (צילום דני בר)

צפת 2019

אחרי כמה עשורים של שליטה חרדית בעיר שהשפיעה על העסקים והתיירות בעיר, נדמה שהעיר שבה גרים כמעט 40,000 תושבים עוברת שינוי וכיוון חדש נראה באופק. למרות שפחות משליש תושבי צפת הם מוגדרים כחרדים, הם ישבו שנים על הברז וכך ראינו את צפת מהמרכז. כמובן ששופרו של רב העיר, עם ההצהרות הגזעניות ההזויות לא תרמו לתדמיתה של העיר ורבים וטובים, כמוני, הדירו עצמם מהעיר שנים רבות.

צפת של שנות ה-80

בשנות ה-80 של המאה שעברה, הייתי מנהל אזור הגליל העליון והעמקים במ.ש.ל – מבשלת הבירה היחידה שהיתה בארץ. אחד האתגרים שלי היה למד את תושבי הגליל העליון, ובכללם תושבי צפת ואורחי המלונות בעיר, לשתות גולדסטאר ומכבי – בירה צוננת ישר מהחבית במקום שפריץ או נשר בבקבוק.

באותם ימים הרחוב המסחרי העיקרי של צפת היה רח' ירושלים עם מסעדת נלו הרומנית, קדוש ועוד איקונים קולינריים. אזור התעשיה העיקרי היה צמוד למפעל הקפה נמס של עלית שמשום מה היו נכנסות אליו יותר משאיות חומוס ממכולות קפה – אבל מה היתה הסיבה לתעלומה זו? רק עובדי המפעל הנאמנים ידעו ושמרו על הסוד.

מאז עברו שנים רבות והמפעל קפה ננטש, האזור תעשיה נראה מוזנח ואילו בצידו השני של הר צפת חלה תמורה ושינוי.

סמטאות צפת 2019 (צילום דני בר)

מלון רות צפת

תחנתנו הראשונה היתה במלון שהיה פעם רות רימונים ועובר מהפך כחלק משינוי מגמת התיירות בעיר. שתי רשתות המלון הגדולות בישראל הגיעו לצפת – דן רכשה את רות רימונים ושינתה השם לרות צפת ואילו רשת ישרוטל רכשה לא מכבר את מצפה הימים בדרך בין צפת לראש פינה.  מלון רות הנמצא בעיר העתיקה בצפת ויש בו 75 חדרי אירוח מסוגים שונים, בריכה מפנקת, חדר כושר ואווירה צפתית מיוחדת. בית המלון מחדש את ימיו עם תכניות לגידול והתרחבות ככל שניתן במיקום המיוחד של המלון.

הבית בט"ו

ברחוב ט"ו בעיר העתיקה נמצא אולם ארועים וקבלת פנים עם השם המקורי: הבית בט"ו. במקום מצגת אור קולית מושקעת המציגה את תולדות צפת העתיקה – 3,000 שנות היסטוריה. במקום יש אפשרויות של קבלת פנים עם מוסיקה מסתלסלת וצוות הווי צבעוני כפי שהיו ככל הנראה מנגנים לפני אלפיים שנים בצפת.

יקב אבוהב

מרכז המבקרים יקב אבוהב צפת (צילום דני בר)

בצפת העתיקה נמצא 2 יקבים. האחד עם השם המקורי, יקב צפת, והשני הוא יקב אבוהב. היקב עצמו נמצא במושב ליד מירון אולם מרכז המבקרים נמצא בלב העיר העתיקה. מרכז המבקרים נמצא במבנה עתיק בן 600 שנה ששימש כבית מגוריו של הצדיק הרב שלמה אליעזר אלפנדרי זצ"ל. מיד בכניסה תחשפו למרפסת נוף מרהיבה הצופה לעבר הר מירון ובמדרגות היורדות ממפלס הכניסה, תרדו למנהרות שנחשפו בשנים האחרונות במהלך חפירות שהתבצעו במקום והם מרשימות ביותר ומשמשות ליישון ואחסון יינות היקב. ליקב כרמים בכמה אזורים בגליל העליון (דישון ודלתון) ורמת הגולן (קידמת צבי). יינות היקב הזניים והבלנדים, נעשים ללא שימוש בסולפיט ואינם עתירי אלכוהול. היינות טובים אבל המחיר הנמוך ביותר הוא 100 שקלים ויין רוזה והרוב 200 שקלים ויותר – מחיר יקב לטעמי אבל המקום שווה ביקור. יופי של מרכז מבקרים.

בית הכנסת אבוהב

מתוך סמטה הצבועה בכחול (נגד עין הרע?) נכנסים לבית הכנסת מהמאה ה-16 שעל פי המסורת נקרא על שם רבי יצחק אבוהב (מחבר מנורת המאור). בקיר הדרומי הפונה לירושלים אליה מתפללים, נמצאים כמה ספרי תורה עתיקים ביניהם ספר תורה שנחשב לעתיק ביותר שעדיין קוראים בו 3 פעמים

מנהרות צפת

מנהרות_תת קרקעיות בצפת (צילום דייב בנדר)

עמותת לבנות ולהבנות יחד עם תגלית גייסו במשך 5 שנים יותר מ-10,000 מבקרים בכל רחבי תבל, שבעת ביקורם בישראל נרתמו לעבודות חפירה וגילוי של מנהרות, כוכים, מקווה, תנור עתיק ועוד. כל המארג שנחשף הפך למסלול תת קרקעי קסום המציג את ההיסטוריה של היישוב היהודי הישן בצפת של המאה ה-16- שכונה עתיקה ומתחם 'בית הקהל'.

למבקר במתחם מוצע טיולים מאורגנים וסדנאות מוזיקה ויהדות החושפים עולם קסום וייחודי מתחת לאדמה במנהרות באורך כ- 180 מטרים המספרות את סיפורה של צפת וחוצות את העיר העתיקה. עמותת לבנות ולהבנות מקיימת בכל יום שבת סיור של 45 דקות אל סודותיה וקסמה של צפת העתיקה, בימי תור הזהב של המאה ה -16. הסיור מתאים לזוגות ומשפחות ומעניק הצצה למנהרות התת קרקעיות וההיסטוריה של הישוב היהודי במאה ה-16 בצפת.

לסייר בעיר העתיקה: למבקרים בצפת מוצעים סיורים מודרכים ללא תשלום להכרת העיר העתיקה וההיסטוריה המקומית!

בנוסף, רוח צפת מקיימת סיורים ללא תשלום ברחבי העיר העתיקה, בתי הכנסת, שדרת הגלריות ועוד. הסיורים מתבצעים בליווי 'הדרכה מנגנת', סיפורי צפת וההיסטוריה המקומית.

מסעדת הארי 8

ברחוב בארי מספר 8, בפאתי העיר העתיקה של צפת, במבנה עתיק בן 120 שנים שוכנת לה מסעדת בשרים איכותית המושכת סועדים מקרוב ומרחוק בזכות שמה הטוב. אווירה חמימה ומשפחתית, מאכלי בשר איכותיים (כך העידו חברי הקרניבורים) הם מאפייניה העיקריים של המסעדה. על התפריט אחראי השף אבירם זייד – שהתחיל כשוטף כלים והתקדם אט-אט בין כל התפקידים, עד שמונה לתפקיד השף. במקום תפריט עשיר ואיכותי עם מנות בשריות מנתחים עסיסיים שיושנו, אוכל גלילי ביתי, פסטות בעבודת יד, כריכים, סלטים טריים ועוד. מנת הדגל: סיגר ממולא בשר קצוץ שמוגש עם טחינת הר ברכה גולמית, סלטים של בורגול עם נענע וחמוציות. המסעדה כשרה.

חאן החמור הלבן

החאן בעל השם המוזר הוא מתחם עתיק שהיה בעבר גם מתנ"ס והיום משמש את מקאמאת – מרכז למוזיקה שמהווה בית ספר מיוחד במינו בעולם בו ניתן ללמוד את רזי המוזיקה המזרחית על כל גווניה: ערבית קלאסית, מוזיקה פרסית קלאסית, טורקית קלאסית, מוזיקה מהמגרב ומוזיקה בת זמננו. בימים אלה נערכים המבחנים לקראת שנת הלימודים הבאה.

במקום מתקיימים גם מופעים ומפגשי מוסיקה מזרחית ועוד.

תזמורת הכלייזמרים (צילום דן שנקר)

פסטיבלים בצפת

לאחרונה התקיים בצפת פסטיבל הלאדינו הראשון שנהגה על ידי זאב פרל, המדריך שלנו בסיור וראש העיר צפת לפני כ-30 שנים. העיריה נרתמה לנושא והרימו יחדיו פסטיבל תוסס שללא ספק יהווה אבן שואבת נוספת לתיירים בקיץ. ועתה עומד לפתחנו פסטיבל שהפך כבר למסורת בת 32 שנים – פסטיבל הכליזמרים

פסטיבל הכליזמרים

עשרות אלפי מבקרים מכל רחבי הארץ ומהעולם יגיעו לצפת מיד לאחר 9 באב ולפני חג האהבה ט"ו באב. בשלושת הימים 12-14 לאוגוסט יערך בצפת פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי הגדול בעולם למוסיקת נשמה יהודית – זו השנה ה-32.

מידי ערב מהשעה 19:00 ועד אחרי חצות, יופיעו ב- 5 במות שונות הפזורות בין הסמטאות העתיקות באווירה הייחודית של צפת, למעלה מ-70 מופעי מוסיקה ייחודיים בהשתתפותם של אמנים בולטים מהמוסיקה הישראלית 'הרחבה' לצד אמנים ממוסיקת הכליזמר והנשמה היהודית היוצרים שילוב מיוחד וחוצה מגזרים ולכל קהל. כל המופעים בכניסה חופשית וללא תשלום לקהל הרחב.

בנוסף למופעים, בימי הפסטיבל מתקיימים גם אירועים מיוחדים במתחמים ברחבי העיר, ביניהם סיורים מודרכים ללא תשלום לאורך היום, סדנאות והרצאות בנושאים מגוונים, אירועים לילדים, נגני רחוב פזורים בסמטאות, מתחם מופעים לילדים, מתחם פוד טראק מיוחד לצד מתחם קולינרי של גבינות ויין ועוד שלל אירועים ומופעים נוספים. בשנה זו מתחדש הפסטיבל עם תכנית אמנותית מגוונת, עם פעילויות רבות מסביב לפסטיבל ועם אמני ענק אשר יבצעו בהופעתם גם קטעי כליזמרים מיוחדים בנוסף על הלהיטים המוכרים, ביניהם – עומר אדם, להקת שלווה, מירי מסיקה, יובל דיין, נרקיס, שלמה גרוניך במופע שירי נשמה יהודיים, ולצד אמנים נוספים ביניהם בן סנוף, אהרון רזאל, תזמורת הכליזמרים הישראלית הכוללת 14 נגנים ותקיים תהלוכה מוסיקלית ססגונית בסמטאות בין מופעיה, המנהל האמנותי של פסטיבל הכליזמרים נגן הקלרינט חנן בר סלע, אמן האקורדיון אמיל אייבנדר, 'בכיר הכליזמרים' מוסה ברלין הוותיק, אמנים בינלאומיים בתוכם ההרכב בודפשט כליזמר, בוריס סיחון מקנדה המכונה 'אמן הכלים הלא קונבנציונליים' ומשלב בהופעתו נגינה על 'כלים' מיוחדים ביניהם ירקות כמו גזר וקישוא, קונסטנטין מוסקוביץ מקישינב, אמן הכינור הקרואטי מריו קורניק ועוד; הרכבים ישראלים מיוחדים ביניהם גרש גלר עם 'חמישיית הסקסופונים הירושלמית' הכוללת 5 צעירים מוכשרים, ההרכב 'וילדע חייע' המשלב יצירות קלסיות של כליזמרים ואידיש בסגנון רוק עכשווי, 'גלעד הראל וניו אורלינס פנקשיין' המנגן דיקסי בסגנון כליזמרים, 'בימת קרליבך' ובה חלקם העיקרי של המופעים יוקדשו לשיריו של הרב המנגן שלמה קרליבך בהשתתפות אמנים כמו חיים דוד סרצ'וק, יהודה כץ, הרב שמואל זיוון, הרב אייל יעקובוביץ, מאיר גלייזר ועוד; בימת אמנים יוצאי חבר העמים, הרכבים מקומיים שונים, ועוד מופעים רבים ונוספים.

"צפת מתפתחת ומתחדשת בתחומים רבים, לאחר ההצלחה הגדולה של פסטיבל הלאדינו אנו מבצעים מתיחת פנים מיוחדת לפסטיבל הכליזמרים ה-32", אמר השבוע ראש עיריית צפת שוקי אוחנה, "הפסטיבל מסמל את פניה של צפת ומושך לעירנו קהל רב של צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים, תיירים מהעולם ומבקרים מכל רחבי ישראל – כל אחד מוצא נקודה מיוחדת משלו בפסטיבל. עם אווירת ההתחדשות בעיר, השנה השקענו בתוכנית עשירה ששמה דגש על 'החזרה לשורשים' והבאת האומנים המובילים בארץ שישלבו בהופעתם ניגוני כליזמרים ויאפשרו הרחבה של הקהלים הפוקדים את צפת בימי הפסטיבל, עם פעילויות רבות לאורך כל שעות היום באווירה הקסומה של צפת, בירת הגליל ובירת מוסיקת הנשמה היהודית. בואו לחגוג איתנו בצפת- עיר שאין עוד כמוה בעולם!".

פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי בצפת – גם לילדים ומשפחות

כליזמרים לילדים: איפה – מתחם בימת "כליזמרים לילדים" בגן הקסום. מתי – 12-14.8, 18:30-20:00. מה – במתחם "כליזמרים לילדים" יתקיימו מדי יום מופעים שונים – מופעי נגינה, הצגה מוסיקלית, סיפורים ועוד הפעלות נוספות לילדים. כמה –  ללא תשלום

סיורים מודרכים בסמטאות צפת: איפה – סמטאות צפת, נקודת המפגש – כיכר הדווידקה. מתי – 12-14.8, 3 סיורים ביום – 11:00, 16:00, 18:00. מה – במחלקת התיירות בעיריית צפת יקיימו בימי הפסטיבל סיורים מודרכים במסגרתם עוברים בסמטאותיה הציוריות של צפת הקסומה, מבקרים בבתי כנסת עתיקים, בבתי מלאכה מיוחדים, בגלריות אומנות ובנקודות תצפית לעבר נוף עוצר נשימה. כמה – ללא תשלום. רישום מראש (חובה) ופרטים נוספים באתר…

מסע במנהרות תת קרקעיות בצפת הקדומה: איפה – מרכז המבקרים לבנות ולהיבנות, אלקבץ 17 צפת. מתי – 13-14.8 בשעה 11:00. מה – בעמותת 'לבנות ולהבנות' בעיר העתיקה בצפת יקיימו סיורים מודרכים במרכז המבקרים של העמותה השוכן בלב העיר העתיקה. הסיור כולל חוויה ייחודית לכל המשפחה – במסגרת פעילות העמותה נחשף לאחרונה מסלול תת קרקעי קסום המציג את ההיסטוריה, היישוב היהודי הישן וצפת של המאה ה-16- שכונה עתיקה ומתחם 'בית הקהל'. עולם קסום וייחודי מחכה למטיילים מתחת לאדמה במנהרות באורך כ- 180 מטרים המספרות את סיפורה של צפת וחוצות את העיר העתיקה. המנהרות נחפרו על ידי 10,000 בני נוער במשך כ-5 שנות עבודה ומציגות את היישוב הישן, בארות המים והחיים לפני מאות שנים. כמה – ללא תשלום. לפרטים נוספים טל': 1-800-800-821

סמטאות צפת (צילום דני בר)

סדנאות וסיורים ברוח הקבלה עם מרכז אסנט: איפה – מרכז אסנט צפת. מתי – 12-14.8 לאורך כל שעות היום. מה – במרכז אסנט צפת יקיימו בימי הפסטיבל מפגשי תוכן וסדנאות בהן ייפגש הקהל עם העומק והתוכן של צפת כעיר הרוח והקבלה וילמד על הקשר של תורת הסוד שהתגלתה לפני שנים רבות לחיי היומיום. בין הסדנאות השונות: סוד שם האדם, סוד הניגון היהודי, סדנת מדיטציה, זוגיות באור הקבלה ועוד. בנוסף יתקיימו מופעים שונים, מפגשי אמן עם מוסיקאים גליליים, סיור מודרך בסמטאות צפת העתיקה, בימת אמנים מקומיים במופעים אינטימיים, מסיבת כליזמר מהשעה 24:30 עד השעות הקטנות של הלילה ועוד שלל פעילויות נוספות. כמה – כל הפעילויות ללא תשלום, למעט מסיבת הכליזמר. פרטים נוספים באתר…

חגיגה של קולינריה: איפה – מתחמי הפסטיבל. מתי – 12-14.8 בין השעות 19:00-01:00. מה – לראשונה במסגרת הפסטיבל ייפתח מתחם פוד טראק כשר ומיוחד, בסמוך לבמה המרכזית בסאריה, בסגנונות קולינריים שונים שיציע חוויה קולינארית לחוגגים. כמו כן, בעיר העתיקה בצפת יוקם מתחם קולינרי של גבינות ויין תוצרת הגליל בכלל וצפת בפרט בו יוכל הציבור לטעום ממבחר התוצרת הגלילית המשובחת. כמה – הכניסה למתחמים ללא תשלום. לפרטים נוספים – בעמודי  הפייסבוק עיריית צפת / פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי בצפת

סרטים והרצאות במרכז הקבלה: איפה – מרכז הקבלה צפת. מתי – 12-14.8. מה – במרכז הקבלה צפת יקיימו בימי הפסטיבל אירועים שונים – בתוכם – הקרנת סרט על הקבלה הצפתית (12:00), הקרנת הסרט 'האור של צפת', (14:00) הרצאה 'עץ החיים' על פי תורת הקבלה (16:00) ועוד. כמה – ללא תשלום. פרטים נוספים בטל': 04-6821771.

אתגרים לצפת 2020

אני לא נביא ולא בן נביא אבל יש לי תחושה. יש לי תחושה שדברים טובים קורים בצפת והמקום עם המזג האויר המיוחד (שפעם היו באים לשם רק בזכות מזג האויר (בטרום עידן המזגנים), ההיסטוריה המגוונת (יהודית, ממלוכית ועוד) ובעיקר המיקום המיוחד בלב הרי הגליל העליון מתחיל פרק חדש שיביא עוד תיירות ישראלים וגם תיירים מכל רחבי תבל. אתגר משמעותי לפרנסי העיר הוא מה עושים בערב ומה עושים בסופ"ש. תיירות חייבת תשובה למועדים אלה.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *