לאיזה מחנה אתם שייכים? אוכלי השום או מתעבי השום ||| מה יש בו בירק השנוי במחלוקת ||| טיפים לשימוש שום במטבח ||| טיפים לקניית שום בריא ולשימורו לאורך זמן ||| מהו קונפי ואיך מכינים קונפי שום ||| כל הפרטים וגם מתכון קונפי קל בהמשך…
אוהבי שום Vs. שונאי שום
במטבחים רבים מככב שום כתבלין מרכזי וחשוב, כמו המטבח הסיני, קוריאני, ויאטנמי, רומני, פרובינסאלי או ים תיכוני. אבל בשל הריח האפייני כל כך למעדן הטבעי הזה, יש גם רבים וטובים שמתעבים וסולדים מהריח ומהשום. כך התקבלו 2 מחנות בכל מקום – כאלה שבכל מאכל וכל יום אוכלים שום ולעומתם אלה המתנזרים ואף מתרחקים מאוכלי השום.
שום Garlic
השום הוא פקעת ממשפחת השושנים ומוצאו מדרום מזרח אסיה והיום גדל בכל רחבי הגלובוס. הצמח, שגדל גם בר בארצנו, מכיל בכל ראש שום – 12-16 שיני שום, אבל יש מאכלים בהם נעשה שימוש גם בגבעולי השום. שיני שום נשמרים עד כשבועים אבל ניתן להאריך את חיי המדף באחסון במקום אפל וקריר.
שיטה אחרת המקובלת ברחבי העולם היא קשירת צרורות שום עם הגבעולים ותלייה ליבוש ושימוש מאוחר יותר. בשיטה זו אפשר לשמש את שיני השום גם חצי שנה ויותר.
שום סגולה לאריכות ימים
בתרבויות רבות התפתחו אמונות ומנהגים המתייחסים לשום כבעל כוחות ריפוי טבעי או על-טבעי. יש אפילו המאמינים שאכילה יומיומית של כמה שיני שום הם סגולה לריפוי מחלות כרוניות או קשות אבל לפחות לגבי נושא שומנים בדם או כולסטרול לא נמצאו ממצאים המאשרים זאת (ראו מחקר מקים שנערך לאחרונה…).
קילוף שום
קושי שאיתו נאלצים להתמודד כל אוהבי השום הוא קילוף השום. שיני שום מצופים בשכבה דקה שאותה אנחנו לא רוצים לפגוש בזמן האוכל. לכך הומצאו שלל פטנטים כמו גלילי סיליקון במינים וצורות שונים ומשונים. שלל שיטות ואחדות מוצגות כאן בסרט.
שום ובישול
- שום מטוגן יתר על המידה הופך למר והוא יקלקל את כל התבשיל.
- אם רוצים טעם שום קליל, מטגנים שן שום לא מקולף בסיר ומוצאים אותו מהסיר עוד לפני תחילת הבישול.
- אם צריך לטגן שום ובצל יחד מתחילים עם הבצל ומוסיפים את השום, רק כשהבצל כבר שקוף.
קונפי שום Garlic Confit
קונפי היא שיטת בישול בטמפרטורה נמוכה (עד 100 מעלות) של ירקות או בשר, שרווחת מאד בדרום צרפת ומשם התפשטה לרחבי תבל. יתרונה הוא השימור של סגולות הירק תודות לטמפרטורה הנמוכה. קונפי מאפשר שימור לטווח ארוך של הירק או החלבון שעשינו בו שימוש. וזה המתכון להכנת קונפי שום, שיכול להחזיק את שיני השום חודשים (3+). אופן הכנה:
- ממלאים סיר עם שמן זית
- מוסיפים כמות גדולה של שיני שום מקולפים, ענף טימין ופלפל שאטה
- מחממים, אך לא מביאים לרתיחה
- משאירים לבישול על אש נמוכה במשך כשעתיים
- מקררים לטמפרטורת חדר או עד שאפשר לטעום או להכניס האצבע
- מכניסים לכלי זכוכית וסוגרים עם מכסה אטום
- שומרים במקרר במיכל אטום עד השימוש
טיפ: אפשר להשתמש בשמן שנשאר בתום השימוש, לתיבול סלטים ועוד (יהיה לו גוון שומי משהו).
פסטיבלי שום
במדינות רבות מתקיימים פסטיבלי אוכל שהשום הוא הנושא של הפסטיבל. רק באה"ב יש יותר מ-50 פסטיבלים. אחר בידועים הוא פסטיבל השום של דרום פלורידה שמתקיים בחודש פברואר. פרטים באתר… אם אתם מחפשים פסטיבל שום כלשהו כנסו לאתר זה… או לאתר בו יש גם פסטיבל באירופה…
איזה שום לקנות
ההמלצה שלנו היא לקנות שום טרי בעונתו, שהיא בסביבות אפריל – מאי או מיד ארי פסח. לקראת סוף העונה, תמצאו הרבה שום טרי ובזול. בתקופות בהן אזל לכם השום הטרי, הקונפי ועדיין רוצים שום – השום הקפוא (דורות) הוא העדיפות הבאה. ומה באשר לשרוול השום היפה של כך שנמצא כל השנה בסופרמרקט? לא לגעת !!!
שום תוצרת סין – זהירות רעל
השום הסיני כבש כל חלקה בסופרמרקטים כי הוא נקי, לבן ואסתטי אבל…אף אחד לא מספר את הסיפור האמיתי. השום הסיני עתיר ברעלים ובחומרי הדברה האסורים במערב. למה מייבאים אותו? כי הוא זול וכי אף אחד לא מפקח על היבוא הזה.
בשנת 2007 הוטל איסור על יבוא שום סיני לארה"ב עקב מציאת רעלים בשום. הסתבר שרבים מהאיכרים בסין השתמשו במים מזוהמים בכספית, עופרת ועוד רעלים מתכתיים. כמו כן, בסין מקובל להשתמש בחומרי הדברה האסורים בעולם המערבי (Parathion, Phorate.). חומרים אלה אמנם מאריכים את חיי המדף של השום ואף עושים אותו לבן ומאד אטרקטיבי אבל הם מסוכנים. פרטים נוספים למתעניינים בקישור… פרטים נוספים על שום ועל אחסון שום באתר…