במיה היא Okra היא ללא ספק מאכל בבלי או עירקי ||| קוּבַּה גם היא מאכל בבלי או עירקי ||| מתכון משולב של במיה וקובה וללא בשר הוא פחות בבלי ||| מתכון לצמחונים וטבעונים על טהרת הבמיה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
פסטיבל הבמיה
הבמיה הינה ירק פופולארי מאד בקרב יהדות בבל ומככבת במאכלים רבים. לרגל סיום עונת הבמיה הוחלט במרכז מורשת יהדות בבל, לקיים פסטיבל ייחודי סביב הירק האהוב. במסגרת הפסטיבל נערך פאנל בהנחיית העיתונאית ענת לב אדלר שעסק בבמיה מזוויות שונות, וכן היו גם טעימות של מאכלי במיה שהוגשו לאורחים. במסגרת הפסטיבל נערכה אף תחרות מתכוני במיה ומאכלי במיה שהיתה פתוחה לקהל הרחב. בפאנל חגיגי השתתפו האנתרופולוג, פרופ' ניר אביאלי מאוניברסיטת בן גוריון שסיפר על שמה של הבמיה בשפות שונות, על התפוצה הגאוגרפית והתרבותית שלה, על במיה כאוכל של עבדים שהובאו לארה"ב ועוד. האגרונום טל עמית סיפר את ההיסטוריה של הבמיה והרחיב על סוגיה השונים, תכונותיה המיוחדות והשימושים בעולם.
מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל , עליזה דין-חממה: "המרכז מקדם פעילויות שונות שמטרתן לחבר את הקהל הישראלי על כל גווניו למורשת המפוארת של יהדות בבל בדרך חווייתית ומהנה וגם דרך האוכל שמשקף תרבות. הבמיה מככבת במתכונים רבים גם במטבח העיראקי המסורתי ולכן החלטנו להקדיש עבורו פסטיבל חגיגי וטעים במיוחד שיכלול מומחים שונים, מתכונים טעימים וכמובן טעימות. כולם מוזמנים לקחת חלק".
מרכיבים
לתבשיל הבמיה-עגבניות
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל לבן בינוני, קצוץ
- 3-4 שיני שום, קצוץ דק
- 1/2 ק"ג במיה טריה (מהסוג הקטן ולא התאילנדי)
- ענף סלרי, כולל עלים, קצוץ דק
- צרור פטרוזיליה, קצוצה
- 2 פחיות עגבניות מרוסקות MUTTI
- 2 כפות רסק עגבניות מסוג טוב 28 בריקס
- מיץ משני לימונים גדולים
- כף בהרט
- חצי כפית מלח
- רבע כפית פלפל שחור
- רבע כפית פפריקה חריפה (לאוהבי החריף)
- רבע כפית פתיתי צ'ילי חריף
- מים לכיסוי + כ-4 סמ' נוספים מעל המרכיבים בסיר
- רבע כוס עדשים כתומות (אופציונלי)
- כף תרכיז תמרהינדי (אופציונלי)
- קישוא בינוני (אופציונלי)
- 250 גרם דלעת (אופציונלי)
מרכיבים לקובה במילוי פטריות (כ-20 יחידות)
- 5 כוסות סולת מלאה (או רגילה)
- 2 כפות שמן זית
- חצי כפית מלח
- כוס מים
למלית
- 2 סלסלות פטריות, קצוצות קטן (רצוי לשלב מסוגים שונים)
- 1 בצל קטן קצוץ דק
- 1 שן שום קצוצה דק
- רבע צרור פטרוזיליה קצוצה דק
- כף בהרט
- מלח ופלפל לפי הטעם
- רבע חבילת טופו קשה, מגורד דק (אופציונלי)
להגשה
- 1/4 ק"ג במיה ארוכה
- 1 כף שמן זית
- 1 כף שום כתוש
- קורט מלח
- מיץ לימון
אופן ההכנה
תבשיל הבמיה
- שוטפים את הבמיה היטב במים וקוטמים רק את הקצה שלה, מבלי לחדור לתעלות הפנימיות של התרמיל (מה שעלול לגרום לתבשיל להיות רירי)
- הערה חשובה: במיה עם זיפים עבים ודוקרים במיוחד אפשר להשליך. פלומה שעירה ועדינה זה בסדר.
- לאחר השטיפה והקטימה, מניחים את הבמיה להתייבש על מגבת
- קוצצים הבצל, שום, פטרוזיליה סלרי ושאר המרכיבים
- שתי אופציות לבישול הבמיה: טיגון קל של הבמיה בשמן עם הבצל, במטרה שתישאר פריכה ויציבה ברוטב. או לשלב את הבמיה לתוך התבשיל רק לאחר הוספת הנוזלים. שיטה זו גורמת לבמיה להיות מעט רופסת וסמרטוטית, ויש מי שאוהבים אותה כך. לבחירתכם
- בסיר גדול וכבד ובחום גבוה – מטגנים את הבצל בשמן. משהזהיב קלות, מוסיפים את הבמיה הנקייה והיבשה וממשיכים לטגן תוך ערבוב מתמיד בחום גבוה לעוד כ-2 דקות
- מוסיפים את כל יתר המרכיבים ומבשלים בחום נמוך, חצי מכוסה
- טיפ: אם רוצים לשדרג התבשיל לתבשיל ירקות עשיר וסמיך, שנוטה לכיוונים אחרים (ולא פחות טעימים), זה הזמן להוסיף את העדשים השטופות ו/או הקישוא/דלעת. רק אל תשכחו להוסיף עוד נוזלים בהתאם ולא להגזים בכמויות
- כ-20 עד 35 דקות לאחר מכן (תלוי מה הוספתם), יש לכם תבשיל נהדר שילווה כל אורז שתבחרו בכבוד. מומלץ לבדוק תיבול לאורך הבישול. אם חשקה נפשכם בקובה נהדרת בתבשיל הבמיה-עגבניות שלכם, ותרו על העדשים ו/או תוספת הירקות
להכנת הקובה
- בקערה, מערבבים את חומרי הקובה היטב עם הידיים ומניחים בצד מכוסה. טיפ: במידה והעיסה רטובה מדי, מוסיפים מעט סולת. במידה ויבשה מדי, מוסיפים מעט מים. התערובת אמורה להיות מעט נוזלית, אלסטית ורטובה, המים יספגו בהמשך בסולת. (תערובת יבשה מדי, תגרום לכדורי הקובה להיות קשות ויבשות)
- במחבת רחבה ובחום גבוה מטגנים את הפטריות והבצל הקצוצים עד צריבה
- מוסיפים שום וממשיכים לערבב למספר שניות
- מוסיפים את יתר המרכיבים וממשיכים לערבב כדקה
- טיפ: אפשר להעשיר המילוי בטופו לקבלת חלבון במנה העיקרית
- יללה קובה: לוקחים מעט מתערובת הסולת הלחה והגמישה ופורסים על כף היד.
- הניחו מעט מהמלית, וסגרו בעדינות וגלגלו ביד. שימו לב שאין חורים בקובה, אך גם שהמעטפת לא עבה מדי/דקה מדי.
- הציצו בתבשיל. לפני הוספת כדורי הקובה, התבשיל אמור להיות מרק. אם הוא נראה לכם סמיך מדי וחסר נוזלים – הוסיפו כמה כוסות מים והביאו לרתיחה קלה. לאחר מכן הנמיכו את החום למינימום
- הניחו בעדינות את כדורי הקובה בסיר בשכבה אחת ולא אחת על השנייה
- אחרי הכנסת הקובה למרק הבמיה, אין לערבב, כי הקובה תהרס ותתפרק.
- רצוי להרים מעט את הסיר ולהניע קדימה/אחורה/לצדדים את הנוזלים שבו מצד לצד
- להתבשל כ-30 דקות בלהבה נמוכה. ניתן מדי פעם לסובב/לטלטל/להשקות בעדינות את הקובות כדי לוודא שהרוטב נכנס לכל האיזורים.
- לאחר מכן היכנסו בעדינות עם כף והזיזו את הקובות/נתקו אותן זו מזו.
- חשוב: השגיחו שלא חסרים נוזלים והוסיפו מים במידת הצורך. הקובות צריכות להיות מכוסות בנוזל והן אפילו יותר טעימות כשנותנים להן לעמוד במרק כמה שעות טובות.
בתיאבון