מתכון: נזיד דגים וצ'אודר פירות ים

צ'אודר Chowder רגיל הוא נזיד דגים Fish Stew ובעיקר צדפות, מאזור ניו-אינגלנד ארה"ב ||| מקור השם מצרפתית Chaudière אבל הרחיק לכת לאמריקה ||| מתכון לצ'אודר שאפשר להכין מחומרי גלם שיש במחוזותינו ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

צ'אודר פירות ים (צילום דני בר)

צ'אודר Chowder

אחד המאכלים המאפיינים את צפון מזרח ארה"ב ומזרח קנדה הוא מרק צ'אודר Chowder המבוסס על שלל הים והעושר החקלאי באיזור. הגרסה הנפוצה של צ'אודר צדפות היא סמיכה עד כמעט קבלת נזיד, מצדפות ומעט ירקות. גרסת הדגים היא יותר נוזלית ויותר קרובה למרק איכותי.

צ'אודר דגים Fish Chowder

מצרכים (8-10 מנות)

  • 1.5 ק"ג דג ים ללא עור ועצמות, בחתיכות של 2-3 ס"מ
  • 4 כוסות מים ועוד כפית מים
  • 4 כפיות שמן זית
  • 1 בצל בינוני חתוך לקוביות של 1/2 ס"מ
  • 2 תפוחי אדמה אדום בינוני, מקולף וחתוך בחתיכות של 2-3 ס"מ
  • 2 גביעי שמנת מתוקה
  • 2 כפיות מלח גס
  • 1/4 כפית פלפל לבן
  • 1/4 כפית אבקת שמיר מיובש Dried Dill

אופן הכנה

  1. לטגן בסיר בינוני את הבצל עם שמן הזית, עד קבלת גוון שקוף (6-8 דקות)
  2. למלא הסיר קטן עם המים ולהוסיף קוביות תפוחי האדמה
  3. להביא לרתיחה ולאחר להקטין הלהבה עד לקבלת מרקם רך
  4. להוציא עם מסננת את תפוחי האדמה לכלי נפרד ולהכניס קוביות הדג למי הבישול של התפוחי אדמה
  5. לבשל כ-10 דקות עד שהדג משנה גוון לבהיר
  6. להוציא הדג מהמים ולהעביר יחד עם תפוחי האדמה לסיר בו טיגנו את הבצל
  7. תוך כדי בישול על להבה בינונית להוסיף את השמנת המתוקה לסיר בו יש לנו את הדג, תפוחי אדמה, בצל
  8. להוסיף מלח ופלפל ולבסוף השמיר
  9. לבשל כ-15 דקות עד קבלת נציד או צ'אודר אחיד ונוזלי

צ'אודר פירות ים ולובסטר Seafood Chowder with Lobster

פירות ים ולובסטר (צילום דני בר)

מצרכים (10-15 מנות)

  • 3 לובסטרים קטנים
  • 4.5 כוסות מי בישול לובסטר (נשארו אחרי בישול הלובסטר)
  • 3 כוסות חתיכות תפוח אדמה אדום עם הקליפה, חתוך לקוביות חצי ס"מ
  • 4 רצועות בייקון קצוצות
  • 4 כפות שמן זית
  • 1 בצל בינוני חתוך לקוביות של חצי ס"מ
  • 2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות חצי ס"מ
  • 1/4 כוס קמח
  • 1/2 כוס רוטב צדפות (לא חובה- קשה להשיג במחוזותינו)
  • 2 גביעי שמנת מתוקה 15%
  • 1/2 ק"ג צדפות
  • 1/2 ק"ג בשר צדפות קצוץ עם המיץ של הצדפות
  • 750 גרם פילה דג ללא עור חתוך לחתיכות גדולות של 3 ס"מ
  • 1/2 ק"ג שרימפס קטנים
  • 1 כוס חלב
  • 1 כפית מלח גס
  • קורט פלפל לבן או שחור טחון
  • לקישוט המנה: פטרוזיליה קצוצה ופפריקה

אופן הכנה

  1. להרתיח מים בסיר גדול ולאחר הרתיחה להוסיף הלובסטרים
  2. להרתיח במשך 8 דקות
  3. להוציא הלובסטרים המבושלים ולהניח בצד
  4. שמרו 4.5 כוסות מהנוזל בו בושלו הלובסטרים
  5. לאחר שהלובסטרים הצטננו, לפרקם ולהפריד הבשר מהזרועות, הרגליים והגוף
  6. לקצוץ בשר הלובסטרים ולהניח בצד
  7. הוסיפו המי לובסטרים (4 כוסות) לסיר בינוני והרתיחו
  8. הוסיפו תפוחי האדמה והמשיכו 5-7 דקות עד קבלת מרקם רך
  9. לסנן תפוחי האדמה החוצה מהסיר ולהניח בצד
  10. לטגן קלות בסיר, את הרצועות בייקון החתוכות כ-8-10 דקות
  11. לחמם השמן זית ולהוסיף הבצל והסלרי, לבשל 6-8 דקות עד ריכוך
  12.  הוסיפו הבייקון, והמשיכו לבשל כ-3 דקות נוספות
  13. להוסיף לאט את הקמח
  14. להנמיך הלהבה לנמוכה ולהמשיך כ-5 דקות נוספות
  15. להגביה הלהבה ולהוסיף לאט לאט חצי כוס מי בישול הלובסטרים, השמנת המתוקה ורוטב הצדפות
  16. להוסיף את הדג, צדפות ובשר צדפות קצוץ ולערבב
  17. להוסיף שאר הירקות, חלב ומלח פלפל ולערבב
  18. להמשיך לבשל כ-15 דקות על להבה נמוכה תוך ערבוב איטי עד קבלת מרקם אחיד
  19. לפני הגשה, להוסיף את בשר הלובסטר
  20. לקשט עם פטרוזיליה ופפריקה לפי הטעם

בתיאבון

הוספת תגובה