חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה בין שַׁעַר אֲדֹנָי, הַר טְרָשִׁים וארגמן

לכאורה אין קשר בין 3 המושגים ||| רמז- הקשר הוא יין ||| שרדונה הלבן וארגמן האדום ||| נקודת מבט אחרת על 2 הזנים שהם סוסי עבודה בתחומם ||| פרטים ואף טעימות בהמשך <<<

שבלי-כרמים מעל הכפר (צילום דני בר)
שבלי-כרמים מעל הכפר (צילום דני בר)

שרדונה

זן ענבי השרדונה, שהוא "סוס העבודה" של רבים מהיינות הלבנים של צרפת. זהו אחד מהזנים מהם עושים את השמפניה וכן נפוץ בחבל בורגונדי סביב העיר בון ואילו בכרמי השרדונה סביב הכפר שאבלי, נחשב השרדונה לעילית היין הלבן של צרפת.

שרדונה למה וכמה

מקור השם שרדונה עורר גרסאות שונות אולם הגרסה שאני מאמץ (וכידוע- לא מקלקלים סיפור טוב עם עובדות) היא סיפור הצלבנים ששטפו את מחוזותינו במאה העשירית. אתרים רבים מתקופה זו נושאים שמות צרפתיים (מצודת בלמונט ע"י קיבוץ צובה, מונפורט מעל נחל אכזיב ועוד) וחלקם אף נמצאים בלב אזורי כרמים איכותיים כמו בצובה. בבציר 2015 נבצרו בישראל 1,603 טון ענבי שרדונה שהם כ- 14% מיבול ענבי היין הלבן באותו בציר.

דרך השמפניה, שמפיין, צרפת (צילום דני בר)
דרך השמפניה, שמפיין, צרפת (צילום דני בר)

משַׁעַר אֲדֹנָי ועד הַר טְרָשִׁים

סיפור שמו של השם שרדונה נקשר בצלבנים, שחזרו ממסעם ומהרי ירושלים, הביאו עמם גפנים. אחר הזנים נקרא בפיהם שַׁעַר אֲדֹנָי כי הביאו אותו משערי ירושלים (אולי מבלמונט ?). השם שובש בצרפתית והפך לשרדונה. יש לאמר שסיפור דומה נקשר גם ליינות ה-Grand Cru  של "רצועת הזהב" Côte-d'Or – יין המונטרשה Montrachet. מקור שמו של יין איכות זה הוא מונט- טרשה או בעברית הַר טְרָשִׁים. הגפנים (מן הסתר, שרדונה) נלקחו מחלקת טרשים של סלעי גיר שבהם גדלו הגפנים היטב ולכן הובאו לבורגונדי בהנחה שאם הכרמים על הרי ירושלים הסלעיים מצליחים אין ספק שבגבעות בורגונדי יצליחו גם כן. כך יש לנו שמות עבריים ביינות חבל בורגונדי הידועים ברחבי העולם.

יין שבלי של דומיין לארוש (צילום דני בר)
יין שבלי של דומיין לארוש (צילום דני בר)

ארגמן Argaman

זן ענבי הארגמן הוא ישראלי ללא כל ספק. הזן פותח ע"י רועי שפיגל ממכון וולקאני ושלמה כהן ממכון היין הישראלי, מהכלאה של קריניאן Carignan של ריוחה, ספרד וסוזא'ו Souzão (או Sausão) הפורטוגזי המשמש בסיס ליינות הפורט. מטרת ההכלאה היתה מחד להתגבר על צבעם האדום בהיר של יינות ישראל בשנות השישים והשבעים של המאה שעברה ומאידך להשיג גפן שיכולה להפיק כמות גדולה של ענבים לדונם. התוצאה היא גפן עם יבול גבוה מאד (עד 3 טון לדונם) ועם הרבה צבע ועל כן השימוש בארגמן הוא בעיקר כתוספת לבלנדים אדומים. מעטים היקבים שמעזים לעשות מענבי ארגמן, יין זני. בבציר 2015 נבצרו בישראל 1,626 טון ענבי ארגמן שהם כ-5% מיבול ענבי יין אדומים באותו בציר.

הערה: ענבי ארגמן יש רק בישראל.

יין ארגמן 2014 יקב עמק יזרעאל (צילום יהודה נהר)
יין ארגמן 2014 יקב עמק יזרעאל (צילום יהודה נהר)

יקב יזרעאל מרים את הכפפה

בבציר 2006 הכין אבי פלדשטיין, יין זני ראשון מענבי ארגמן ביקב סגל (ברקן) אבל מי שצעד הכי רחוק ובהתמדה עם הארגמן הוא יקב יזרעאל עם המנכ"ל ושותף יהודה נהר והיינן ארי ארל. יזרעאל הוא בין היקבים הבודדים שעושה יין זני על טהרת ענבי הארגמן מכרם גבעת ניל"י. זו כרם ותיקה (35 שנה) המניבה כ-1.2 טון ענבים לדונם.

יקב יזרעאל מייצר כ-1800 בקבוקים מזן הארגמן ורובם ככולם נמכרים במסעדות וביקב. יש לציין שארגמן 2014 שיצא לשוק לפני מספר חודשים, כבר אזל ואינו למכירה ביקב (ניתן למצוא אותו רק במסעדות).

טעימת מקורות הארגמן

באירוע שערך לאחרונה יקב יזרעאל לכתבי היין, הציגו מנכ"ל היקב יהודה נהר והיינן ארי ארל, טעימה של מקורות ההכלאה של הארגמן.

Quinta Do ValladoSausão 2012 – יין מפורטוגל, ולא מקובל גם במולדתו, פורטוגל וכאמור, משמש בעיקר ליינות הפורט של עמק הדואורו. צבע כהה ובוהק, ארומה חלשה וכמעט לא מורגשת אבל בפה נשכני ודומיננטי. חמיצות עוצמתית. לא יין מקובל וקל לעיכול.

עמק יזרעאל קריניאן 2014 – יין מענבים של כרם שפייה. צבע אדום מעט בהיר יותר מאחיו בפורטוגלי. פירותי מאד התות ומתובל. מחוספס ומעט תוקפני אבל מתעדנת בסיומת הארוכה והנעימה.

טעימת אורך ארגמן

יקב עמק יזרעאל- ארגמן 2013 (צילום יח"צ)
יקב עמק יזרעאל- ארגמן 2013 (צילום יח"צ)

עמק יזרעאל ארגמן 2012 – אחד הבקבוקים האחרונים מיין זה נפתח לכבודנו. הבציר הראשון של יינות הארגמן ביקב ולמעשה הוא תחילת הדרך בין ניסוי לתהייה. רק 400 בקבוקים היו מהבציר הראשון. 18 חודשים בחביות עץ. 12.8% אלכוהול. אדום שמנוני. ארומה חמצמצה שנפתחת אט אט אחרי ערסול ארוך. בפה נושך ולאט לאט מרפה עם סיומת ארוכה ונעימה. אהבתי אבל אין יותר להשגה.

עמק יזרעאל ארגמן 2013 – עוד בקבוק שנותר מבציר זה. 1200 בקבוקים היו מהבציר הזה. 18 חודשים בחביות עץ. 14.5% אלכוהול. צבע אדום כהה, שמנוני שצובע הכוס. ארומה חזקה ונעימה. חמיצות מעוררת. בפה נגיעות קקאו, חמוציות, מנטה ואף אקליפטוס. סיומת בינוית.

עמק יזרעאל ארגמן 2014 – הבציר האחרון שנמכר בשוק ולמעשה מ-1500 הבקבוקים שיוצרו לא נותר למכירה מאומה. 22 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי בנפח 300 ליטר. 14.2% אלכוהול. צבע אדום אטום כהה ושמנוני. ארומה קלילה מאד. בפה רך ונעים, מעט יבש. מתאים מאד עם אוכל ונמצא רק במסעדות. מחיר 120 ש'.

עמק יזרעאל ארגמן 2015 – הבציר האחרון שטרם בוקבק וטעמנו ממנו יין מהחביות שטרם סיים את תהליך ההתבגרות בחביות. צפוי שיבוקבקו 1800 בק' ויתכן שחלק קטן ישווק גם לחנויות מתמחות. 12.9% אלכוהול. מחיר צפוי 120 שקלים. יין מחוספס שצריך עוד כמה חודשים להתעדן בחביות.

יקב עמק יזרעאל, קיבןץ חנתון, ישראל 1796000. לפרטים ומידע אתר היקב <<< וטל': 04-8708701 / 054-3211345.

פייסבוק: יקב עמק יזרעאל, אינסטגרם: jezreelwinery

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *