משפחת הדלועיים -קישוא, זוקיני מלפפון או דלעת ||| מה מקור הדלועיים ומה מקור הזוקיני ||| מה עם פרחי הדלעת ומה יש לגשש החיוור להגיד על הקישוא ||| וגם מתכון עם קישוא ומתכון עם זוקיני ||| להמשך הכתבה והמתכונים <<<
משפחת הדלועיים
הדלועיים זו משפחת צמחי פרחים הכוללת מלפפון, קישוא, דלעת, אבטיח וגם מלון. בארצנו מגדלים 7 מיני צמחים מהמשפחה העניפה הזו. בני משפחת הדלועיים נפוצים באזורים חמים ולחים וביבשת אמריקה, אפריקה ואסיה ובחממות בשאר אזורי העולם.
מקור משפחת הצמחים האלה הוא ביבשת אמריקה וכבר קולומבוס הביא דוגמאות למלכי ספרד שמיד אהבו המאכל (להבדיל מתפוח האדמה והעגבניה שנידחו על ידם בתחילה).
מה אוכלים
אוכלים מלון ואבטיח חיים, קישוא ועוד מבושלים. כמו כן זרעי דלעת משמשים כ"גרעינים לבנים" לפיצוח ואילו פרחי צמח הקישוא משמשים למאכל כשהם טריים. בליל כל הקדושים הדלעת היא הכוכב וכבר שבועות רבים לפני החג, פזורות ערימות דלעות כתובות ומקושטות, בכל רחבי העולם הנוצרי.
קישוא
צבעו של הפרי הוא צהוב, ירוק או ירוק בהיר וצורתו זהה לרוב לצורת מלפפון חרוש קמטים וקליפתו שעירה מעט. במאה ה-20 פותחו זנים בעלי צורה שונה כמו בקבוק או כדור. את הקישוא אוכלים מבושל, מטוגן, ממולא, מאודה אבל לרוב לא חי.
זוקיני Zucchini או Courgette
הזוקיני דומה בצורתו וצבעו לבן משפחתו הקישוא. להבדיל מהקישוא שהיגר לאירופה וניקלט בה, הזוקיני הוא פיתוח איטלקי שנעשה לפני יותר מ-100 שנים. באיטלקית נקראת הדלעת Zucca ובן המשפחה של הדלעת, הקישוא שפותח בצפון איטליה, נקרא זוקיני. הפעם הראשונה בא ידוע על הגעת הזוקיני לארה"ב הייתה בשנות ה-20 של המאה שעברה.
הזוקיני דל קלוריות ( 17 קלוריות ל-100 גרם), עשיר בחומצה פולית (24 מיליגרם ל-100 גרם) אשלגן, ויטמין A והרבה מים.
סירות קישואים ממולאות
אתי בטיטו – מתכונאית, בלוגרית, בעלת הטור "הרשימות של אתי" מציע סירות קישואים ממולאות בשר עם טוויסט קראנצ'י ומיוחד ע"י תערובת צ'וקלומומו ועשבי תיבול של רפאל'ס. הממולאים מוגשים לצד רוטב לימוני עדין, המוסיפים למנה טעם.
מצרכים (ל- 6 סועדים)
- 8 קישואים בגודל בינוני
- 500 גרם בשר בקר טחון
- שיני שום קצוצות
- 1/4 חבילת פטרוזיליה שטופה וקצוצה דק
- 1/4 כוס פירורי לחם
- 1 כוס תערובת צוקלומומו רפאל'ס
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית כמון
מצרכים לרוטב
- 2 שיני שום מקולפות וכתושות
- 2 כפות שמן זית
- 2 כפות מיץ מלימון טרי
- 1 כף גרידת לימון
- 1/2 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה
- שוטפים היטב את הקישואים וקוטמים את קצותיהם.
- חוצים את הקישואים לאורכם ומרוקנים את תוכנם באמצעות כפית.
- בקערה, מערבבים את חומרי המילוי: הבשר, הפטרוזיליה, פירורי הלחם, תערובת הצ'וקלומומו ומעט מלח וכמון.
- ממלאים בנדיבות כל חצי קישוא בתערובת ומניחים בצד.
- בתבנית פיירקס גדולה, מסדרים את חצאי הקישואים
- מזלפים מעליהם שמן זית.
- מוסיפים את הלימון, שיני השום והתיבול.
- מכסים בנייר כסף ואופים כחצי שעה.
- מסירים את נייר הכסף ואופים עוד כ- 10 דקות או עד שהקישואים משחימים מעט ורכים, אך לא מדי.
מרק ירקות ירוקים
אלי פרץ, השף של חברת "אוכל ביתי ניר עציון", המתמחה בפתרונות של אוכל מוכן לחברות, מציע מתכון להכנת מרק חורפי מזין. לדברי פרץ, לירקות והעלים הירוקים שבמרק, יתרונות בריאותיים רבים, בהיותם עשירים בכלורופיל – נוגד חימצון רב עוצמה המסייע לחיזוק מערכת החיסון, להגברת האנרגיה בגוף, לטיהור הדם והכבד ועוד. כמו כן, הם עשירים בוויטמינים ומינרליים חיוניים, כמו ויטמין C, A, E, K, משפחת ויטמיני B, מגנזיום, אשלגן, סידן, ברזל, אבץ ועוד.
מרכיבים
- 2 יחידות זוקיני חתוכים לקוביות
- 200 גרם אפונה קפואה
- 100 גרם תרד טרי (או קפוא) קצוץ
- 200 גרם ברוקולי טרי (או קפוא( קצוץ
- צרור בזיליקום (50 גרם) קצוץ
- 2 בצלים חתוכים לקוביות
- 1 שן שום כתושה
- 150 גרם חמאה או 100 סמ"ק שמן זית
- 2 ליטר מים
- 2 תפוחי אדמה מגורדים
- כוס יין לבן
- מלח ופלפל
אופן ההכנה
- ממיסים את החמאה בסיר ומטגנים את הבצל והשום.
- מוסיפים את כל הירקות, חוץ מהתרד והבזיליקום, 2 ליטר מים ו- 1 כוס יין לבן.
- מרתיחים את הכול בסיר.
- לאחר הרתיחה מוסיפים את התרד והבזיליקום הקצוצים ומתבלים במלח ופלפל.
- מבשלים כחצי שעה על אש קטנה. מתקנים התיבול אם צריך.
בתיאבון
תגובה אחת
סירות הקישואים מוכרות לי מילדות כאשר לאחר הטיגון אימי היתה מבשלת ברוטב עגבניות.
קראו לתבשיל הזה : מדייאס.
לי זה היה טעים מאד.