כל מה שרצית לדעת על הגפן ולא העזת לשאול

לכבוד הבציר שהחל קצת עובדות על הגפן ||| דברים שכדאי לדעת על הגפן והענבים ||| דוד חי מחברת "ד.חי שיווק תוצרת חקלאית" מספר עובדות ומספרים על הענבים ||| להמשך הכתבה <<<

הגפן

גפן עמוסה לפני הבציר ברמת הגולן (צילום דני בר)

גפן עמוסה לפני הבציר ברמת הגולן (צילום דני בר)

הגפן ופרי הענבים שלה הם אחד משבעת המינים בהם התברכה ארצנו: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָש" (דברים ח'). רק לגפן יש ברכה יחודית, ברכת בורא פרי הגפן.

הבציר

בציר ענבים בגולן (צילום דני בר)

בציר ענבים בגולן (צילום דני בר)

בציר ענבי המאכל והיין בישראל, מתחלק לשלוש תקופות בעלות מאפיינים שונים באופן בולט, בזנים ובכמויות.

  • בחלק מהשנה, גדלים הענבים בחממות ושטחים פתוחים באזור בקעת הירדן והערבה הדרומית.
  • בחלק אחר גדלים הענבים במושבי הדרום ואזורי לכיש, בתקופת הבציר הפורה ביותר בשנה.
  • בחודש אוגוסט (לפעמים גם ביולי) מתחיל בציר ענבי היין הגדלים בכרמים מהנגב ועד מרגלות החרמון. הבציר נמשך בדר"כ עד חודש אוקטובר בהתאם לאזור ולזן הענבים וכמובן גם בהתאם למזג האוויר של הקיץ.

זני ענבים

ברחבי העולם יש אלפי זני ענבים, הנחלקים באופן מסורתי ל:

  • ענבי יין, המיועדים לייצור יין וגראפה (קברנה סוביניון, מרלו, שרדונה ועוד)
  • ענבי שולחן, המיועדים לאכילה כמות שהם (פרלט, סופריור ועוד)
  • ענבי שולחן ויין, המתאימים לשני הייעודים (מוסקט)

בנוסף, יכולים הענבים להיצרך בצורת צימוקים, ריבה, ג'לי, חומץ, תמצית זרעי ענבים, שמן זרעי ענבים, צ'ורצ'חלה (ממתק קווקזי מסורתי) או דבשה.

ירוק או אדום

עיקר הצריכה העולמית של ענבים היא ענבים הירוקים. הענבים הצבעוניים והכהים מאופיינים בצריכה נמוכה יותר בעיקר כענבי מאכל.

הגפן במקרא ובהסטוריה

הגפן נזכרת במקרא מעל 300 פעם בשמות: גפן, ענבים, צמוקים, כרם, תירוש ויין. הגפן נזכרת בין עצי הפרי המרכזיים של הארץ, היא מאפיינת בעיקר את נחלת שבט יהודה יש לצמח מסורת זיהוי רציפה. הוא היה מגידולי היסוד של ארץ ישראל בעת העתיקה, כולל תקופת ימי הביניים. ביותו היה כנראה במזרח הקרוב, ושרידיו נמצאו באתרים רבים בארץ החל מתקופת הברונזה התיכונה, ומעידים על גידולו האינטנסיבי. קיימים גם שרידים רבים של גתות יין קדומות ברחבי הארץ, החל מתקופת הברונזה ואילך‏. הגפן היא אחת משבעת המינים בהם נשבחה ארץ ישראל. היא מופיעה פעמים רבות במקרא, בשירה ומשלי עם. בגפן קיימת גם מתנת עניים, עוללות, הייחודית לצמח זה.

כרמים בגרמניה (צילום דני בר)

כרמים בגרמניה (צילום דני בר)

הגפן והשפה העברית

מילים רבות קיימות המיוחדות לגפן, לטיפול בגפן ולאופן גידול הענבים, בשפה העברית.

זמורות הוא שמם של הענפים המרכזיים של הגפן

רוגלית היא גפן השרועה בגובה הקרקע על אבן נמוכה או מוט עץ בגובה הרגל.

דלית היא גפן התלויה על עמוד.

עריס תיקרא גפן בסוכת גפנים.

זני הגפן בארץ ישראל

זני הגפן העתיקים ששימשו את תושבי ארץ ישראל בעת העתיקה נכרתו ונעלמו עם הכיבוש המוסלמי והאיסור על ייצור ושתיית יין. כיום זני הגפן הגדלים בארץ הם ברובם זנים מיובאים מארצות אחרות ובעיקר מצרפת, איטליה, ארגנטינה וגם כמה פיתוחים ישראליים מקוריים. בשנים האחרונות החל ד"ר שיבי דרור להתחקות ולחקור את הזנים העתיקים של הארץ. במחקרו נאספו כ- 150 זני גפן שנמצאו במקומות נדחים בארץ ולאחר סריקה גנטית הוברר כי 70% מתוכם הם זנים אותנטיים שגדלו בארץ מאז ומתמיד. מזנים אלו נלקחו עלים והופק DNA והחל גידול של כמה זנים שקמו לתחייה בארץ ישראל.

כרמים על אגם ז'נבה שוויץ (צילום דני בר)

כרמים על אגם ז'נבה שוויץ (צילום דני בר)

שמן זרעי ענבים

זרעי הענב או חרצני הענב משמשים להפקת שמן המופק מזרעי ענבים והוא משמש לעיסוי ולרפואה. שמן זרעי הענב עשיר בנוגדי חמצון רבי עוצמה ממשפחת הפלבנואידים. כ-90% מהרכב השמן הוא רב-בלתי-רווי (השומן ה"טוב"). בנוסף עשיר שמן זרעי ענבים בויטמין E, פנולים וסטרואידים וכמובן גם בטאנינים. נקודת הרתיחה של שמן זרעי הענב היא מעל 200 מעלות ולכן מצויין גם לטיגון.

נקודה אישית

לנכדתי הבכורה קוראים גפן…..ולא בכדי.

הוספת תגובה