יצאנו בפיג'ו 2008 למגוון של אתרי קולינריה ואלכוהול. ערק, יין בירה וחצ'פורי במרחבי הגליל המערבי בין מעילייה, יחיעם ושמרת
הדרך לצפון
יצאנו לצפון עם הכבישטח של פיג'ו, 2008 ידנית המצוידת במנוע 1200 סמ"ק וברמת גימור בסיסית Access. מושב הנהג היה נוח וגם מותאם למידותי וכך גם לוח המכוונים ואהבתי את הבקרת שיוט שבדר"כ לא מסופקת ברכב עם תיבת הילוכים ידנית. גם המנוע הקטן יחסית לגודלו של 2008 הגיב יפה למהירות שביקשתי ממנו וגך גם בעליות של הגליל המערבי, סחב את שלושתינו יפה.
ערק לבנוני במעילייא
תחנתנו הראשונה היתה במזקקת הערק של האחים ג'ריס וודיע חדיד, באזור התעשיה של מעילייא. קידם את פנינו ודיע ולאחר ביקור בין דודי הזיקוק ותעודות הזכיה של סוגי הערק השונים, בתחרות טרהוינו, פנינו לארוחת בוקר של חומוס ושווישה בתרשיחה, שם גם יכולנו לטעום מסוגי הערק השונים בלי להסתכן בשכרות.
מספר ודיע חדיד: "פתחנו את המזקקה בתחילת 2011 לאחר שעסק החזיריה הגדולה של המשפחה נאלץ לסגור בגלל תקנות איכות הסביבה והכדאיות הקטנה להשקיע בדיר החזירים. צרפנו את שוקרי חייק, לבנוני החי בישראל והיה בין מזקקי הערק של "אל נמרוד". בנינו דודי זיקוק והתחלנו לייצר ערק על פי המתכונת הזחלווית".
איך עושים ערק
מזקקת ערק מצדה רוכשת ענבים מזן דבוקי שהגיע לבשלות ומתיקות מקסימאלית בסביבות אוקטובר. הענבים מגיעים למעילייא ושם במשך כ-3 שבועות מותססים הענבים במכלים המיועדים לכך עד לקבלת מיץ אלכוהולי ראשוני טבעי.
המיץ עובר לזיקוק ראשון ומגיע אלכוהול טבעי 98% שהוא הבסיס לשלושת מוצרי הערק של המזקקה.
בשלב הבא מוסיפים את סוד הערק- האניס. זהו אניס המגיע מעיירה נוצרית סורית, כפרון (Al-Kafroun) דרך ירדן ונחשב לאניס הכי איכותי. בשלב הבא מתבצע זיקוק נוסף הפעם בתוספת אניס טחון ומתקבל ערק ברמה שונה שמדולל במים לתוצאה הסופית המתבקשת.
3 סוגי ערק
- ערק ג'בלנא (ההר שלנו Jabalna) הוא ערק המותאם לטעם הישראלי. 42% אלכוהול, כשר. ארומה חזקה של אניס. מעקצץ בכל חלל הפה והלשון. סיומת ארוכה ועוצמתית. בתוספת שליש מים מתקבל מרקם לבן חלבי כיפי. מחיר 60 ש' לחצי ליטר.
- ערק כפרון ( ע"ש הכפר שממנו מגיע האניס Kafroun ) הוא ערק בעל 45% אלכוהול, כשר. 2 זיקוקים מביאים לתוצאה שמנונית מאד, ארומה עדינה יותר. מעקצץ בלשון ולא מרפה. האניס מלטף הלשון. עם תוספת חצי מים, עגול ומחליק בגרון. מחיר 60 ש' לחצי ליטר.
- ערק אלוואדי ( Alwadi) עובר זיקוק נוסף ובעל 50% אלכוהול, כשר. שמנוני מאד עם דמעות יפיפיות. תופס מיד ותוקפני מעט. אחר מרפה ונשאר על הלשון. מחיר 80 ש' לחצי ליטר.
מזקקת "ערק מצדה", אזור התעשייה מעילייא, טלפון: 057-5760384.
ממעילייא ליחיעם
יצאנו מהחומוסיה בתרשיחא לכיוון קיבוץ יחיעם עם ה-2008. גירסת הבסיס של האריה עולה החל מ-99,990 שקלים ודגם פיז'ו 2008 זכה בחמישה כוכבי בטיחות במבחני הריסוק של Euro NCAP. הרכב מצויד ב-6 כריות אויר, מערכות ESP, ABS, BAS, ASR, EBD ועוד.
נפח תא המטען הוא 1340 ליטרים כשהמושבים האחוריים במצב מקופל.
הגענו לקיבוץ יחיעם ולמרגלות מבצר יחיעם פנינו יוסי יודפת, היינן והבעלים של יקב עבייה.
יקב עבייה (Abaya)
מספר יוסי יודפת (בן 39 ויליד רביבים): "הקמתי את היקב בשנת 2006 מתוך רעיון לשלב בין אורך חיים יצרני וקרוב לטבע ולסביבה. השם עבייה הוא שמו של הרכס המקומי הנראה ממרפסת היקב. זהו רכס היורד מהכפר הדרוזי ינוח לעבר הכפר האקולוגי כליל".
היקב מייצר כ- 6,000 בק' בשנה, רובם יינות אדומים. ובין בציר אחד לשני עוסק יוסי בטיפול בכרמים ומתגאה בפרויקט של שיקום כרם קריניאן באזור שוני, שגילו למעלה מ-40.
ביקב מגיש יוסי בסופי שבוע טעימות יין וארוחות קלות ורוב תוצרת היקב נמכרת במקום ומעט בכמה מסעדות נבחרות.
יינות עבייה
כיוון שאזל הלבן והרוזה, הסתפקנו ביינות האדומים בלבד.
- עבייה אדום 2011 הוא יין המבוסס על ענבי סירה בתוספת קברנה סוביניון ומעט פטי סירה מכרמים באזור דלתון ומרון. היין התבגר שנה בחביות עץ ישנות. צבע אדום ושמנוני, ארומה פירותית נעימה. מתעגל בפה וסיומת בינונית. 14% אלכוהול. מחיר 80 שקלים.
- עבייה אדום 2012 הוא יין המבוסס על סירה, קריניאן ופטי סירה. צבע אדום עם שוליים בהירים מעט. תופס הפה מיד ואחר מתעגל. סיומת ארוכה ונעימה. 13.5% אלכוהול. מחיר 80 שקלים.
- Moon-A 2011 הוא יין הדגל של היקב. בלנד של סירה, קברנה סוביניון ופטי סירה. צבע אדום רובי, ארומה חזקה של פרי יער. תופס מיד ולא מרפה. הקברנה סוביניון דומיננטי בבלנד. 14% אלכוהול. מחיר 110 שקלים.
נפרדנו מיוסי יודפת ויקב עבייה בקיבוץ יחיעם ופנינו לשכן, מבשלת מלכה, בה התחילו כבר להאסף מבקרים לארוע השישי שהפך לשם דבר בקרב תושבי הסביבה. בירה טריה ובמחיר סביר, מול הנוף ובטבע הצמוד למבשלה.
מבשלת מלכה
סיפורה של המבשלה הוא סיפורו של אסף לביא, שבשנת 2006 עזב את חיי הלילה של תל-אביב ( כבעליהם של שני פאבים ) ועבר לגור עם משפחתו ביישוב האקולוגי כליל, והחל לבשל בירה בכמויות קטנות במושב עמקה. לאחר התנסות במספר מתכונים שהכין התגבשו במבשלה 3 סוגי בירה שאותם שיווק אסף בטנדר. אלה היו מלכה אדמונית, מלכה בהירה ומלכה כהה. בשנת 2008 הקים אסף את המבשלה בקיבוץ יחיעם למרגלות המבצר המפורסם. החל משנת 2011 חברת הכרם מפיצה את בירה מלכה ברחבי הארץ ולפני פחות משנה רכשה חברת הכרם 40% ממניות הבעלות של המבשלה.
הבירות של מלכה
הבירות של מבשלת מלכה עוברות תסיסה אחת במיכלי התסיסה ולאחר האריזה עוברות תסיסה נוספת בחביות ובבקבוקים עצמם. התסיסה השנייה מאפשרת את התפתחות טעמה של הבירה וצבירת מורכבותה עם הזמן. כמו כן תסיסה זו יוצרת את הגיזוז העדין והטבעי של הבירה.
- מלכה בהירה 6.5% – בירת BLOND ALE בלגי. בירה זהובה צלולה עם ארומה וטעם הנגועים בהדרים ומרירות בינונית.
- מלכה אדמונית 5.5% – בירת PALE Ale אנגלי ומבושלת עם כמויות גדולות של כשות. צבע אדמוני אופייני. מרירות מודגשת וסיומת ארוכה.
- מלכה כהה 6% – בירת STOUTאירי. מריקות קלה וטעם קלוי אופיני מעט קל לטעמי.
- מלכה IPA (India Pale Ale) 6.2% – צבע אופייני לסגנון. מרירות חזקה וארוכה כמו שמתאים ל-IPA.
- מלכה חיטה 5% – צבע זהוב מעונן, מרירות קלילה וחמיצות וארומה פירותיים.
חגיגות סופ"ש במבשלת מלכה
מספר יניב, מנהל הפאב של מלכה: "כל יום שישי החל משעה 12 מתחילים להגיעה מאות אנשים לשבת על הספסלים וכשאין מספיק מקום פורשים שמיכות. אנחנו מגישים רק בירה ומאכלים קלים כמו צ'יפס, נקניקיות וכו'. לאחרונה נאלצנו להביא סדרנים על מנת לעשות סדר בחניה לבטיחות כולם".
בביקור שלנו כבר התחילו להאסף אנשים וכל חבורה היתה עם קנקן בירה ( 1.7 ליטר במחיר 65 שקלים ) או כוסות בירה ( שליש ב-15 שקלים וחצי ב-20 שקלים ) שנמזגת טריה ישר מברזי המבשלה שנמצאת מאחור. הנוף הגלילי המיוער, המוסיקה והאווירה של טבע מהווים אבן שואבת למאות תושבי הסביבה כל סוף שבוע.
בירה מלכה, קיבוץ יחיעם טלפון:04-9856101 או 050-9957489.
ימי שישי – 12:00 – עד 18:00 ימי שבת – 20:00 – עד 01:00.
אחרי ששתינו נוסעים לשותא
שותא היא מסעדה גרוזינית אותנטית השוכנת בקיבוץ שמרת. המסעדה בבעלות שתי חברות לאה אוצ'רי ובלה חנן, כאשר בלה אמונה על המטבח הגרוזיני שאותו נסענו לטעום. המסעדה נפתחה לפני כשנתיים בקיבוץ שמרת, במבנה שעבר שיפוץ יסודי והפך ממחסן לבית גרוזיני טיפוסי עם טוויסט אירופאי.
למה שמרת ? לדברי לאה אוצ'רי המיקום נבחר בזכות הקרבה לביתן בנהריה אבל בעיקר כי לא רצו מסעדה עירונית שתחייב אותן לפעול מצאת החמה עד צאת הנשמה. מאז שפתחו נוספו שעות וימים בהם המסעדה פתוחה ששמעה נפוץ לא רק בין תושבי הצפון.
בשותא יש אוכל גרוזיני אמיתי, אותנטי ולדברי לאה:"בלי התאמות לחיך הישראלי".
אוכלים בשותא
למרות הפצרותיה של לאה הסתפקנו במנות הבאות וגם אותם לא יכולנו שלושתינו לסיים. התחלנו עם לאווש (הלחם הגרוזיני) ומטבלים גאורגיים ומיד התמלא גם השולחן במנות ראשונות וחיש מהר גם העיקריות.
כמובן שאי אפשר אצל שותא בלי שתיית צ'צ'ה גרוזינית איכותית. גאומרג’וס (לחיים(. ואלה המנות שטעמנו.
באדריג'אני זו סירת חציל מטוגן עם ממרח טפנד (אגוזים,בצל,שום,כוסברה,סלרי,חומץ הדרים) וגרגרי רימונים ( 36 שקלים ). מנה מדהימה ביופיה ולא פחות בטעמה. הממרח לא מאפיל על טעם החציל ורק מוסיף.
חינקאלי גבינות הם כיסוני בצק ממולאים גבינה מוגש עם מטבל יוגורט ונענע (10 יח' 45 שקלים). מנה קלאסית אבל מדהימה. בצק דק שמאיר הרבה מקום לטעמי המילוי.
חאצ’פורי איספאנאחיס מאפה בצק במילוי תרד ו- 4 סוגי גבינות ( 46 שקלים).
סוקו – פיטריות בחמאה, גבינת סולוגוני, מוקרם בתנור ( 38 שקלים).
חאליה הוא תבשיל כרעי עוף, תמרהינדי, בצל רימונים ועשבי תיבול ( 64 שקלים).
תביליסורי – תבשיל קדרת עגל, יין אדום, שזיפים שחורים ודובדבנים ( 92 שקלים).
קינוח באלישווילי הוא שורת כיסונים ממולאים בדובדבנים, מוקפצים בחמאה ברוטב דובדבנים ( 36 שקלים ) תאווה לחיך ולא פחות לעין. יאמי.
למרות שכוונת לאה וחנה היתה לפתוח ל-3 ימים בשבוע, התפתח המקום והיום פתוח כל השבוע, עם ארוחות עסקיות ( מ-69 ועד 89 שקלים לסועד ) בימים ב'-ו' בין השעות 13:00-16:00. תפריט רגיל כל יום עד אחרון הסועדים ובשבת החל משעה 13:00 עד אחרון הסועדים.
שותא קיבוץ שמרת, כביש עכו-נהריה טלפון 04-8219698 או 04-8219208
הדרך הביתה
יצאנו שמחים, שבעים ומלאי חוויות עם ה-2008 לכיוון המרכז. המהירות המרבית של גרסת ה- 1200 סמ"ק היא 169 קמ"ש. כמובן שלא בחננו את הרף אבל ניכר בה שיש לה הכוח להגיע לשם. התאוצה שמפגינה 2008 של פיז'ו מ-0 ל-100 קמ"ש הוא 13.15 שניות לפי הספר. כמובן שאנחנו לא צלחנו להגיע לתאוצה זו.
תצרוכת הדלק במצב נסיעה משולב עירוני-בינעירוני עפ"י היצרנית היא 20.4 ק"מ לליטר, אולם אנחנו בחננו בחינת אמת עם 3 נוסעים וגם בהרים והממוצע המכובד שלנו היה 15.6 ק"מ לליטר.