חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיול בין צומת מגידו לכפר דייגים

טיול באתרים פחות מוכרים אבל לא פחות מהנים ||| כניסה מצומת מגידו למושב היוגב ולמשמר העמק ||| המשך לבנימינה ופרדס חנה ||| סיום בשמורת נחל התנינים ובנמל הדייגים של ג'סר א-זרקה ||| טיול אביבי אחר וכל הפרטים כאן <<<

מערת הפלמ"ח – משמר העמק

מערת הפלמ"ח (צילום דני בר)

התחלנו בביקור במערה עם עבר והיסטוריה של העת החדשה בישראל. המערה שימשה בתחילת המאה הקודמת ועוד קודם לכן, מקום משכן לרועים בדואים שנדדו עם צאנם במורדות הרי מנשה. עם עלייתו של קיבוץ משמר העמק לנקודת הקבע בשנת 1921, הפך המקום אתר משחק לילדי הקיבוץ. בשנת 1941 עם הקמת הפלמ"ח ובסיס האימונים הסמוך בג'וערה, הפכה המערה לבסיס האימונים למחלקות המיוחדות של הפלמ"ח. כאן נאספו הלוחמים של מחלקת המסתערבים שפעלה בהסתר במדינות ערב השכנות, פה התאמנה המחלקה הגרמנית שחייליה נועדו להיטמע בקרב היחידות הגרמניות שלחמו במדבר המערבי בימי מל"הע השנייה, ופה נועדו מפקדי הפלמ"ח לקראת יציאה לפעולות נועזות. עם הקמתה של מדינת ישראל עמדה המערה בשיממונה עד ששופצה בשנת 1989 ע"י חברי משמר העמק והפכה לאתר מורשת המושך אליו קהל מבקרים מכל רחבי הארץ ומחו"ל. מסלול הסיור במערה משלב גם תצפית מראשו של "הר הגעש", נקודה גבוהה מדרום לקיבוץ החולשת אל נופי עמק יזרעאל המרהיבים ויערות מנשה הירוקים. כאן תוכלו לשמוע על ההקשר התנ"כי של האזור ולהיחשף לסיפורי הגבורה של לוחמי קיבוץ משמר העמק במאבקם נגד לוחמיו של קאוקג'י בימי מלחמת השחרור. האתר מופעל ע"י ישע ולאהל'ה עקרון, חברי משמר העמק. מערת הפלמ"ח, קיבוץ משמר העמק. לפרטים והזמנות באתר <<< ובטל': 04-9898946 או 052-4471109.

מושב היוגב – הקרקס החקלאי

נטלי והילל פרץ, אומני קרקס המופיעים למעלה מעשור, בארץ באירופה ובקריביים עם המופעים של קרקס פנגיאה. למדנו בבית הספר לקרקס "קרמפה" במדריד שבספרד. במהלך סבב הופעות בקריביים התעסקנו גם בחקלאות ושם עלה הרעיון של הקרקס החקלאי – שילוב בין שתי האהבות שלהם, חקלאות וקרקס. הקרקס החקלאי הוא מקום ייחודי מסוגו בארץ שמשלב בתוכו פעילויות לכל המשפחה של חקלאות וקרקס.

המסע מתחיל בהליכה בין צמחים וגידולים שונים במשק של חקלאות אורגנית תוך כדי פתירת כתב חידה וכתב סתרים. בדרך עוצרים לזרוע ולקשט עציץ לקחת הביתה מתנה, ליסוע במסלול חדי אופן והבייבי בייק (אופניים ללא פדלים לקטנטנים) , ללטף  ולהאכיל את החמורים והעיזים הננסיות. לקטנים ולגדולים יש סדנת ג'אגלינג שלומדים לשחק וללהטט עם חפשצים שונים ומגוונים של ג'אגלינג ובשעה הקבועה נהנים ממופע קרקס מרשים ומצחיק גם לילדים וגם למבוגרים! הקרקס החקלאי מארח הופעות קרקס מודרני שונות במהלך השנה. כל ההופעות משלבות טכניקות קרקס שונות ומתאימות לכל הגילאים. אפשר להתעדכן בלוח המופעים לגבי אילו הופעות ומתי. מופעי קרקס מודרני הם מופעים נודדים המתבססים על האומנים עצמם (ללא חיות) ויכולתם הפיזיות אותם רכשו תוך כדי אימון והתמדה. גוף האדם הוא כמו צמח, עם הרבה עבודה, אהבה והשקעה בשניהם קורים ניסים. לפרטים באתר <<< בדוא"ל <<< ובטל': 054-5500274 , 054-5500175

פרחים במושב היוגב – Ziv Roses

חנות הפרחים זיו רוזס (צילום דני בר)

משק זיו הוקם בשנת 1976 ע"י דוביק וגילה זיו. בחממה הראשונה הם גידלו ציפורן ננסית ורק לאחר מספר שנים החליטו לעבור לורדים .בשנת 1996 הוקמה החממה הטכנולוגית הראשונה הנשלטת ע"י מחשב ועובדת בשיטות מיחזור חדשניות. כיום החממות עומדות על כ- 20 דונם וגדלים בתוכן למעלה מ- 40 זני ורדים מיוחדים במינם וחרציות בשלל צבעים וסוגים. בשנים האחרונות פונים במשק זיו לקהל הקונים הפרטיים עם חנות הפרחים הסמוכה לחממות הפרחים.
חנות הפרחים ziv roses ממוקמת במרכז מושב היוגב ( בין עפולה ליקנעם ) ופתוחה בימים ראשון עד שישי. בחנות מגוון עשיר של סידורי פרחים בשלל זני פרחים, עציצים, אקססוריז ומגוון רחב של מתנות. פרטים באתר <<< ובטל': 1-700-704442

שובעים בתטה בכביש פיק"א פרדס חנה

שניצל עגל של תטה (צילום מיטל סולומון )

"אצלי אף אחד לא ייצא רעב" כך חוזר ומדגיש השף ניר פרומר ממסעדת תטה. הסיפור של השף פרומר מתחיל כאשר סיים את השירות הצבאי הלך לעבוד בעבודה הראשונה שמצא, חברת מתב' טלוויזיה בכבלים, לאחר 5 שנים כמנהל פרויקטים המפנה בחייו המקצועיים החל כשרצה לפתוח ביחד עם חבר טוב בית קפה. מספר פרומר: "שישבנו והתחלנו לגלגל את הרעיון, אימא של אחת מחברותי הטובות הפנתה את תשומת לבי לזה שמי שרוצה להצליח בתחום המזון צריך לדעת אותו על בוריו. לכן הקפאתי את הרעיון של פתיחת בית קפה והלכתי ללמוד טבחות מאפס בדן גורמה".

כשסיים את הלימודים החל להיחשף לעולם של עבודה קשה ושכר זהום, עד כדי מעליב, אבל הסיפוק הוא אדיר. את תחילת העבודה החל אצל השף חיים כהן במסעדת קרן המיתולוגית ביפו, משם עבר למסעדת זעפרן בקיסריה, לאחר מכן עבד במסעדת רפאל של השף רפי כהן אבל קרש המקפצה היה אצל השף ארז קומורובסקי בלחם ארז שם עבד כ-5 שנים "העבודה שם הייתה מעוררת השראה, למדתי המון מארז".

בדרך היה שותף להקמת מסעדת הבנדי באזור קסריה, "שם לראשונה כל הפוקוס היה אלי, אני הייתי האוטוריטה הקולינרית במקום, בשיא של המקום ניהלתי 12 סו-שפים. לאחר  כשנתיים של עבודה קשה , אשתי נכנסה להריון והחלטנו שאני חייב גם לעזור לה ולהיות לצידה במהלך ההיריון, אז החלטתי לעבור לתחום הקייטרינג". לאחר שבילה במשך שנה וחצי בתחום הקייטרינג החליט שזה הזמן לחזור לתחום המסעדנות ונענה להצעת שתי יזמים מעפולה והקים את מסעדת 'ליצי', מקום שהצליח ושינה מקצת את התפיסה של תושבי עפולה והסביבה על אוכל גורמה.

השינוי קרה כשפנה אליו אברהם שחרון, חבר קרוב שלו והציע לו להגשים חלום משותף. הקמת מסעדה שמתאימה למידות שלו, שתהיה בעלת אופי ביסטרואי אמיתי, בעלת שיק ואוכל ממגוון רחב של מטבחים, אבל ברמה גבוהה ולא מתפשרת וכך הוקמה מסעדת 'תטה'.

כיום לאחר שמסעדת 'תטה' עובדת קרוב ל-10 שנים אפשר להגיד שהחלום התגשם, "הצלחנו להביא לסועדים חומרי גלם מהטריים ביותר (אפילו הירקות נקנים מהירקנים עצמם), המנות גדולות. אנחנו נותנים במתכוון 20% יותר בכמות מנה סטנדרטית שיש במסעדות, אני אוהב שאנשים יוצאים מהמסעדה עם קופסאות ואני לא רוצה שמישהו שאוכל טיפה יותר, יצא מהמסעדה שלי רעב".

המקום נמצא בתחנת דלק אבל לכך יש יתרון – חניה בשפע. הגענו בשעת צהרים והגעת המנות התעכבה מעט אבל הנעימו לנו את הזמן עם בירה צוננת מהברז עד שהתחילו המנות לזרום. היה שווה לחכות.

תטה, דרך פיק"א (כביש 650), פרדס-חנה. פרטים בדף הפייסבוק <<< ובטל':  04-6376401  057-9414938

בנימינה – הגן הסולארי או המרכז לאנרגיה ירוקה וקיימות

הכניסה לגן הסולארי- הכל ממוחזר (צילום דני בר)

הגן הסולארי, המרכז לאנרגיה ירוקה וקיימות, הוא מיזם שמטרתו לקדם שימוש בטכנולוגיות ירוקות, איכות סביבה וקיימות בקרב הציבור בישראל באמצעות חינוך חוויתי. כשהוקם המקום על ידי יניב פילדסט ובני אדם לפני כשנה המטרה הייתה לחשוף לציבור את אתגרים העומדים בפני האנושות בתחום הקיימות לצד טכנולוגיות, מערכות ומוצרים ירוקים. הם לא ביקשו להתעשר על הגל של האנרגיה הירוקה הם שאפו לעודד לימודים ומחקר בתחום, ליצור ביקוש לשימוש בטכנולוגיות ירוקות ובעצם להוות מרכז המקשר בין הציבור הרחב לחברות המייצרות ומשווקות מערכות ומוצרים ירוקים.

כיום המבקרים בגן הסולארי בבנימינה נהנים ממגוון של אטרקציות שמלוות בהפעלה, הדרכה ומיצגי הדגמה אינטראקטיביים. הילדים וגם המבוגרים לא יכולים להישאר אדישים לפעילות הסולארית במקום. בנוסף, ישנן מגוון גדול של סדנאות בנושאי קיימות, ימי עיון, הרצאות מומחים, סרטים אקולוגיים, שוק יד שנייה, שוק החלפות ותיקונים. לאחרונה אף השיקו את הגן הסולארי הנייד – ניידת הדרכה לאירועים ירוקים והפעלות סביבתיות.

בגן מתאימים לכל מבקר את הפעילות המתאימה לו, המשפחות נהנות מפעילות משותפת להורים וילדים המשלבת יצירה, ערכי שמירה על הסביבה ופתרונות לבית. התלמידים שמגיעים דרך הפעילות החינוכית של בית הספר עוברים סדר יום מאורגן של חשיפה, הכרות, משחק, לימוד וחוויה. התמודדות הפרט והחברה עם האתגר הסביבתי, היכולת להשתנות, לשנות ולהשפיע, חשיבה ביקורתית וגיוס בני הנוער למאבק על עתידינו בכדור הארץ. מתחמי הגן הסולארי:

  • אנרגיה – ייצור חשמל כיום,  אנרגיה נקיה: תרמו-סולארית (תנור שמש, דוד שמש, מגדל שמש, קולט פרבולי), פוטו-וולטאית (פאנל שיכבה דקה / שקוף, מערכת סולארית ביתית / מסחרית / צפה על המים) וטורבינות רוח (אנכית / אפקית).
  • מים – הגורמים לבעיית המים, שיטות להפחתת השימוש ולטיהור מים. מערכות לטיהור מים אפורים (אגנים ירוקים, מערכת מסננים), חיסכון בבית (שימוש חכם, מוצרים חוסכי מים), חיסכון בגינה ואגירה.
  • בניה ירוקה – עקרונות הבניה הירוקה, חיסכון באנרגיה ועלייה באיכות החיים. דגש על תכנון נכון של הבית, חומרים, פסולת בניה, בידוד הקירות והפתחים, שימוש נכון בתאורה ואוורור טבעי.
  • משאבים – הרכב הפסולת הביתית, חומרי גלם, הפרדה במקור, פסולת אורגנית (ייצור קומפוסט), פסולת כמשאב, תרבות הצריכה וצריכה נבונה.

פרטים באתר <<< ובטל':072-2612211

שמורת טבע נחל תנינים

שמורת נחל התנינים (צילום דני בר)

מרחק קצר לכיוון מערב ובכניסה לג'סר א-זרקא ומצפון לכפר נמצא את שמורת הטבע הצנועה – נחל תנינים. תנינים כבר לא תמצאו כבר. התנין האחרון בנחל תנינים ניצוד בשנת 1912. על קיומם של תנינים בנחל מעידים מקורות קדומים וגם שמו היווני של תל תנינים ליד שפך הנחל (קרוקודילופוליס – עיר התנינים). ייתכן שבתקופה הרומית הובאו לכאן תנינים מהנילוס למופעי ראווה בקיסריה. יש חוקרים שסבורים שהתנינים היו שריד מעולם חי טרופי שהשתמר כאן.

שמורת נחל תנינים משמרת את נופי הנחל בקטע שבו זורמים מי המעיינות השופעים של עין תמסח. השמורה משתרעת על 2 הק"מ האחרונים של הנחל עד לשפכו. בתחום השמורה כלול מפעל מים ייחודי להזרמת מים מהתקופה הרומית – המים הוזרמו לקיסריה. מי האגם לא נועדו לשתייה אלא לשימושים כגון נוי והשקיה. את מי השתייה הובילה אמה אחרת, "הגבוהה", ממעיינות שוני ורמת מנשה (שרידים שלה רואים ממזרח לכביש החוף וכן על חוף הים בקיסריה החדשה.

בסיור שערכנו במקום מצאנו מספר אתרים מיוחדים שלא כדאי לפספס.

  • הסכר הרומי: הסכר הרומי היה בסיסו של מפעל מים מתוחכם, שנועד להעלות את מפלס מי נחל תנינים כדי שיהיה ניתן להזרימם בכוח הכבידה לקיסריה, העיר הגדולה בארץ ישראל בימים ההם. הסכר הוא קיר אבן ענקי – אורכו 194 מ' ורוחבו 4 מ' בראשו ו-10 מ' בבסיסו. רוחב הסכר אינו אחיד משום שבמשך השנים הוסיפו לו תמיכות למניעת קריסתו. לב הסכר הוא מתקן הוויסות – דלתות עץ ניתנות להרמה שחררו מים מהאגם לאמת מים לקיסריה. שחזור סכר עתיק במלואו ליצירה מחדש של אגם הם אחד מפלאי האתר, אולי יחיד במינו בעולם.
  • טחנות הקמח: למרגלותיו המערביים של הסכר נראות חציבות רבות ברכס הכורכר, ובהן שרידים של טחנות קמח שפעלו בתקופה הביזנטית ובשלהי התקופה העות'מאנית. הטחנות מהתקופה הביזנטית פעלו בכוח גלגל כנפיים אנכי, תופעה שאינה ידועה במקומות אחרים בישראל. כמה גלגלי כפות שוחזרו ושניים מהם ניתנים להפעלה בכוח המים הנאגרים בימינו באגם. הפעלת הגלגל נעשית בידי אנשי השמורה בלבד.

  • האמה הבלתי גמורה: קטע אמה באורך כמה מאות מטרים שנחצב וננטש, כנראה מפני שבוני האמה הבינו שאין די בהפרש הגובה מראש האמה לעיר להזרמת מים מהנחל לקיסריה. היום האמה הבלתי גמורה מספקת חוויה נעימה במסלול הליכה "רטוב" באורך 260 מטרים. עומק המים 45 ס"מ.
  • מפעל לצינורות חרס: במפעל זה, פרי רעיונו של המהנדס דוב קובלנוב, ניסו לייצר את הצינורות שיועדו לניקוז ביצות הכבארה. ייבוש הביצות לפני כמאה שנים התבסס על העמקת נחל תנינים והתעלות שהזרימו אליו את מי הביצות, בשילוב תפיסת הנביעות והזרמת מימיהן בצינורות חרס תת-קרקעיים. זה היה מבצע אדיר באותם ימים, שכן האורך הכולל של צינורות החרס היה 50 ק"מ. התכנית הצליחה, אבל רק בזכות צינורות שיובאו מצרפת (החומר המקומי לא התאים לייצורם). כמה צינורות  טמונים באדמת כבארה עד עצם היום הזה.

מדרום לשפך הנחל לים מתנשא תל תנינים (קרוקודילופוליס). התל היה מיושב מהתקופה ההלניסטית (מאה 4 לפנה"ס) עד התקופה הביזנטית. נמצאו בו שרידים ממתקנים להפקת מלח – תעשייה שהתקיימה בתל כנראה עד המאה ה-7 לספירה ובתקופה הצלבנית. בתל התגלו גם שרידי מגדל ובריכה מהתקופה הצלבנית. ליד התל, בשפך הנחל, נמצא גשר אבן שנבנה בשלהי התקופה העות'מאנית לכבוד ביקורו של הקיסר הגרמני וילהלם השני בארץ ישראל (1898).

לפרטים נוספים באתר <<< ובטל': 04-626-5151

נמל הדייגים גִ'סְּר אֶ-זַּרְקָא

בשנת 1834 התיישבו בג'סר א-זרקא אנשים שבאו ממצרים עם צבאו של מוחמד עלי. מאוחר יותר הצטרפו אליהם בדווים מבקעת הירדן שחיפשו מקום טוב יותר למחיה. הם התפרנסו מדיג בביצות ובים, מעבודות קדרות ומיצירת מחצלות מצמחי גומא וקנה. לאחר יבוש הביצות עברו התושבים לגבעות הכורכר והקימו את ביתם מעל כביש מס' 2 – הכפר שכל מי שנוסע על כביש החוף רואה מדרום למעגן מיכאל ומצפון לקיסריה ואור עקיבא.

כפר הדייגים הוא שרידי הכפר בן 180 שנה, עם נמל טבעי קטן והוא נמצא על תווי שביל ישראל.

המקום הקסום מתאים לעורגים על נופים פראיים של חופי דרום אמריקה, הודו או…..משהוא כיפי ומיוחד. למי שנשבע בקסמי המקום ניתן גם ללון בג'וחס גסטהאוז – יוזמה משותפת של ג'וחה ג'ורבאן מג'סר א-זרקא ונטע חנין ממושב חניאל – מיזם ערבי יהודי בלב הכפר. לרעבים שארוחת דגים לא תספק אותם בכפר הדייגים, יוכלו למצו סמוך לאכסנייה את BBK – הגרסה המקומית ל- BBB. לפרטים והזמנות באתר <<<

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *