חגיגה קולינארית באחיטוב בשבועות

מושב אחיטוב נחשב למושב המוביל בגידול מלפפונים המספק כ-75% מאספקת המלפפונים בישראל. ביום שני ה-25 במאי 2015 (איסרו חג שבועות), בין השעות 15:00-10:00 יערך הפנינג חקלאות חווייתי לכל המשפחה במושב שבעמק חפר.

צילום אווירי מושב אחיטוב המוקף חממות מלפפונים (צילום דני בר)

צילום אווירי מושב אחיטוב המוקף חממות מלפפונים (צילום דני בר)

מושב אחיטוב

המושב נוסד בשנת 1951 בעמק חפר ומשתרע על שטח של 3,100 דונם – שרובם מוקדשים לחקלאות לצד מגורים של 255 משפחות. בתחילת הדרך עבדו מייסדי המושב כפועלים במושבים ובקיבוצים באזור, בשנות השבעים החלו להתמחות בגידולי ירקות בשטחים פתוחים. החל משנות השמונים עברו לגידול ירקות בחממות ומאז ועד היום נחשב אחיטוב למושב המוביל בגידול מלפפונים המספק כ-75% מאספקת המלפפונים בישראל, לצד גידול עגבניות, פלפלים, תותים וירקות נוספים.

הממות של אחיטוב בין המלפפונים (צילום יח"צ)

הממות של אחיטוב בין המלפפונים (צילום יח"צ)

הפנינג שבועות באחיטוב והכניסה חופשית

היום הפתוח במושב אחיטוב מתקיים אחת לשנתיים, ונחשב למסורת מקומית, במטרה להעלות את מודעות הציבור להתיישבות הציונית, ערכי שמירה ועיבוד אדמות, שימור הנוסטלגיה החקלאית, והיכרות עם ענף גידול המלפפונים.

במהלך היום הפתוח באחיטוב תוכלו ליהנות מגוון הפעלות חווייתיות לכל בני המשפחה ביניהם :  סדנאות יצירה, דוכני אוכל שיבשלו בהן ה"מאמות" של המושב ויתובלו בהרבה סיפורים מפעם, סיורים מודרכים בחממות המלפפונים של מושב אחיטוב, יריד ביתנים מקצועי הסוקר את כל עולם החקלאות לצד חשיפת טכנולוגיות חדשניות, זרעים, פיתוחים ופתרונות ירוקים. הכניסה חופשית לקהל הרחב.

במסגרת היום ייערכו מספר סיורים מודרכים בחממת מלפפונים הכולל קטיף והסברים על איך וכיצד הפך מושב אחיטוב למגדל המוביל של מלפפונים בישראל.

ה"מאמות" של אחיטוב

נשות החקלאים של מושב אחיטוב, פותחות את המטבחים הביתיים האותנטיים לטובת המבקרים בהפנינג החקלאי החוויתי של מושב אחיטוב בעמק חפר. המאמות יבשלו במטבחיהן את המטעמים המסורתיים מעיראק, פרס וכורדיסטאן, ויציעו אותם בדוכני אוכל ברחבי שטח ההפנינג החקלאי שיתקיים לרגל חג השבועות ויתבלו את המנות עם הרבה סיפורים מפעם. בתפריט: לחם כורדי, כל סוגי הממולאים, שפע של קובות, קוסקוס, עלי גפן ממולאים, חומוס, פריקסה, קציצות בשר וירק, פריקסה ועוד

גם מלפפונים חמוצים

בראש ובראשונה סלט מלפפונים ומלפפונים חמוצים, שכן מושב אחיטוב ידוע לכל בזכות גידולי המלפפונים שלו, וכן ירקות נוספים ובהם גזר, אפונה, שמיר, במיה, פלפל, קישואים ועוד.

בין המטעמים שיציעו המאמות בדוכני אוכל שייפרסו ברחבי שטח ההפנינג:

  • לחם כורדי (מקמח ומים)
  • קובה במיה ברסק בתוספת אורז לבן
  • קאייה – מעדן מהמטבח הכורדי המסורתי – עוגיות מטוגנות שעליהן זורים סוכר
  • קוסקוס עיראקי עם מרק ירקות, עם גזר, סלרי, תפוחי אדמה וקישואים
  • פריקסה טריפולטאי, בצק בצורת לחמניה אותו מטגנים ולאחר מכן ממלאים בטונה, ביצה, חמוצים, מלפפון, זיתים וטחינה
  • פלפל ממולא בסגנון כורדי עם אורז, שמיר, בצל ועגבניות
  • קובה בורגול ממולא בשר טחון (הודו ובקר) ובצל מטוגן, מתובל בבהרט ומלח
  • עלי גפן ממולאים באורז, שמיר ובצל
  • קציצות בשר עם תפוחי אדמה, בצל, פטרוזיליה, מתובלות במלח, פלפל שחור וכורכום
  • עלי גפן ממולאים בסגנון כורדי
  • קציצות בשר בפיתה עסיסית
  • עלי גפן ממולאים בסגנון כורדי-עיראקי עם ירק, פירות יבשים
  • קובה צהובה ממולאת בשר עם חומוס במרק
  • אורז לבן עם תפוחי אדמה ובצל מטוגנים ועוד.
גלידת מלפפונים (צילום יח"צ)

גלידת מלפפונים (צילום יח"צ)

טעמתם פעם גלידת מלפפונים ?

גלידת סורבה מלפפון היא פרי שיתוף פעולה ייחודי בין חקלאי מושב אחיטוב ליצרנית הגלידות ד"ר לק. רק 30 קלוריות לכדור גלידה שמתאים גם לטבעוניים מאחר ואינו מכיל רכיבים מן החי.

הגלידה תושק לראשונה במסגרת ההפנינג שיתקיים בשבועות באחיטוב.

כל מה שרצית לדעת על מְלָפְפוֹן

המלפפון משתייך למשפחת הדלועיים והוא, כמו חבריו למשפחה – הדלעת, הקישוא והאבטיח (לכולם גם קליפה בצבע דומה), נחשב לפרי. מקור המילה "מלפפון" הוא מהשפה היוונית והפירוש העברי הוא מלון תפוח. מלפפון מוסיף המון – המלפפון נמצא בשיא הטעם שלו מייד לאחר הקטיף. בניגוד למה שמקובל אצל רבים, טעמו נשמר טוב יותר כשהוא מאוחסן מחוץ למקרר, בטמפרטורת החדר.

בחממת המלפפונים באחיטוב (צילום דני בר)

בחממת המלפפונים באחיטוב (צילום דני בר)

ממה מורכב המלפפון ?

90% מים, ומרוב הוויטמינים והמינרלים (בעיקר בקליפה) שגוף האדם זקוק להם, סיבים תזונתיים, חומצות, גלוקוז, פרוקטוז, עמילן, מגנזיום, זרחן, ברזל, סידן ועוד.

המלפפון כצמח מרפא

המלפפון ידוע כבעל תכונות ריפוי טבעי הן ברפואה העממית של מדינות באירופה (מימי היפוקרטס) והן ברפואה ההודית והסינית המסורתיות.

  • המלפפון מצטיין בריפוי צרבת מטרידה
  • בשר המלפפון והמיץ שלו יקלו על עור שנכווה מהשמש, ויסייעו למניעת ריח רע בפה ואף לריפוי מחלות חניכיים
  • מיץ המלפפון מסייע לייצור אינסולין וכך עוזר לאיזון סוכרת
  • המלפפון גם ידוע ביכולתו להפחית רמות כולסטרול, שמירה על לחץ דם תקין ועוד
  • אכילה של מלפפון לאחר שתיית כמות אלכוהול נכבדת יכולה לסייע למניעת הנגאובר בבוקר שאחרי
  • שתיית מי מלפפונים יכולה לסייע לניקוי רעלים מגוף ואפילו להמיס אבנים בכליות

המלפפון הארוך עפ"י גינס

שיא גינס בגידול המלפפון הארוך בעולם נמצא בידי קלייר פירס מבריטניה, שהצליחה לגדל בגינה הביתית שלה מלפפון באורך 119 ס"מ ( אורכו של מלפפון ממוצע הוא כ-20 סנטימטר…)

המלפפון בקולינריה

המלפפון הוא ירק קלאסי לשילוב בסלטים קרים וחמים, ואין סלט ישראלי או יווני אותנטי שאין בו מלפפון, קצוץ דק או גס. היוונים והטורקים אוהבים להכין ממנו צזיקי, במטבחי המזרח הרחוק משלבים אותו קר או חם עם נודלס, בשר ועוף ורבים בעולם כולו כובשים אותו בחומץ ומכאן המלפפון החמוץ המוכר לכל.

פריחת המלפפון (צילום דני בר)

פריחת המלפפון (צילום דני בר)

מלפפון – לא רק לאכול

בשר המלפפון נמצא כבר שנים רבות בתכשירי טיפוח ואיפור בזכות תכונותיו המרגיעות והמרעננות. פרוסות דקות של מלפפון מסייעות להפחתת נפיחויות ושקיות שחורות מתחת לעיניים.

קוקטייל מלפפונים

גם בתחום האלכוהול המלפפון זוכה לפופולריות רבה, הן לקישוט והן כשמשתמשים במיץ של הירק, בעיקר במשקאות אלכוהול צוננים כמו בלאדי מרי ומוחיטו.

איפה ומתי

מושב אחיטוב בעמק חפר

איסרו חג השבועות. יום שני ה-25 במאי 2015, בין השעות 15:00-10:00.

הכניסה חופשית לקהל הרחב.

פרטים נוספים בטל': 04-6258428 או באתר  www.ahituv.org

הוספת תגובה