בלינצ'ס פלצ'ינקן פנקייק וכל מה שביניהם

השם העברי לאותה עוגה הנוצרת מבלילת בצק המטוגנת וממולאת בתוכן מתוק הוא חֲבִיתִית או חמיטה. שמות נוספים לאותו מאכל מתוק וכיפי הם פנקייק, קרפ, פְּפָאנקוכן ועוד. ההבדלים הם בעיקר בסוג הקמח שמשתמשים ובמילוי. אז מה זו המאכל המתוק הזה שמשגע את כולם ?

הבלינצ'ס של אביבה (צילום דני בר)

הבלינצ'ס של אביבה (צילום דני בר)

חֲבִיתִית

בלילה של קמח ביצים וחלב, שעשויה בכוונה נוזלית במיוחד על מנת ליצור חביתית דקה. בעת הטיגון מוטית המחבת, והבלילה מתפזרת באופן אחיד. הפנקייק מבעבע מעט בזמן הטיגון, והבעבוע משווה לפנקייק מראה חיוור, מנוקד בנקודות שחורות. יש חביתיות שנעשות מכוסמת או תוספת קמח כוסמת, קמח תירס ועוד. על החביתית מורחים או ממלאים מלוי מתוק בדר"כ (בהמשך למטה דוגמאות לשינויים לאומיים) מקפלים ומגישים עם אבקת סוכר.

פלצ'ינטה (palacsinta)

מקור המאכל הוא באזור סלובקיה וגם בהונגריה מדרום וצ'כיה מצפון נהוג היה לאכול את אותן חביתיתיות. השם הוא שיבוש המילה הלטינית Palacenta שפרוש המילה: עוגה שטוחה.

את הפלצ'ינטה, נהוג לעשות מקמח, ביצים וחלב, והמילוי הוא גבינה מתוקה וצימוקים. כיום גם בארצות המוצא אפשר למצוא פלצ'ינקן שוקולד, ריבה ועוד.

פלצ'ינקן (palatschinken)

הגירסה של מזרח הממלכה האוסטרו-הונגרית הגיע לוינה ושיבשה מעט את השם. הפלצ'ינקן האוסטרי ממולא באופן מסורתי בריבת שזיפים או תות ומוגש חם עם שמנת חמוצה.

פְּפָאנקוכן   (Pfannkuchen)

בגרמניה נקראת החביתית פפאנקוכן ועקרונית מוגשת בעיקר עם ריבה עשירה בפרי.

פּאנֶקוּק  (Pannenkoek)

הגרסה ההולנדית חסכנית מאד (מעניין למה). בצק דק ועליו אבקת סוכר.

נַלֵשְׁנִיקִי (Naleśniki)

הגרסה הפולנית דומה לפלצ'ינטה המקורית משכנתה הסלובקית אבל פולנים כמו פולנים. המתיקות הזו לא באה להם טוב ולמגוון המילויים התווספו ירקות מטוגנים, עוף, בשר, כרוב ועוד.

בְּלִינִי ( (Блины́יחיד: בְּלִין (Блин)

הגרסה הרוסית אוקראינית או בלארוסית.כאן מוסיפים קמח כוסמת, שמרים וחמאה. השיבוש של השם הרוסי הוא המוכר בארצנו- בלינצ'ס.

אוֹ‏לַ‏דִי oladyi

גרסה רוסית נוספת של חביתיות קטנות ועבות, העשויות מיוגורט או שמנת חמוצה כבסיס לבלילה וללא שמרים.

קרפ (Crêpe)

הפלצ'ינקן נדד לקרפת (מרי אנטואנט ?) והתווסף לבלילה גם סודה לשתיה לתפיחה ועיבוי הבלילה המטוגנת.

אלף קרפ (Mille crêpe)

עוגת שכבות העשויה שכבות של קרפ עם מילוי בין שכבה אחת לשנייה. בכל אזור בצרפת התוספת שונה. באלזס מוסיפים גלידה וקצפת בין שכבה לשכבה.

גאלט (Galette)

מכונה גם קרפ שחור. נהוג בחבל בראטני ועשוי מקמח קוסמת. המרקם גס יותר ומכונה גם טוּרְטוּ, גָלֶטוּ, בּוּרְיוֹל תלוי באזור ובמילוי.

פנקייק (Pancake)

בהמשך הנידודים מערבה, חצתה הפלצ'ינקן את התעלה האנגלית ושינתה שמה ל"עוגת מחבת (Pan-Cake).

פלטר ( (plättar

הפנקייק הסקנדינבי הוא גירסה מוקטנת המטוגנת מספר יחידות יחדיו במחבת מיוחד. המילוי הוא ריבה או גלידה.

פנקייק אמריקאי

חביתית העשויה מבלילה מותפחת עם סודה לשתיה בדר"כ. את הבלילה הסמיכה הפעם, יוצקים על משטח טיגון לוהט ומתקבלת חביתית עבה מאד עם בועות תודות לתפיחה הבלילה. הפנקייק האמריקאי מהווה ארוחת בוקר מקובלת בתוספת סירופ מייפל.

מתכון בלינצ'ס

רכיבים:

הבלילה:

  • 4 ביצים.
  • 1.5 כוס חלב.
  • 1.5 כוס מים.
  • 1.5 כוס קמח.
  • כף סוכר.
  • קורט מלח.
  • קליפת תפוז מגורדת דק.
  • תמצית רום או וניל.

המילוי:

  • גבינה 5%.
  • תמצית רום או וניל.
  • סוכר.
  • צמוקים.
טיגון הבלינצ'ס (צילום דני בר)

טיגון הבלינצ'ס (צילום דני בר)

אופן ההכנה:

    1. לבחוש את רכיבי הבלילה עד קבלת מרקם אחיד
    2. לטגן כף מצקת במחבת משומן דק.
    3. להכין מילוי מתוק לפי הטעם.
    4. לקפל כל יחידה.
    5. לזרות סוכר וקינמון.
    6. להגיש עם מעט שמנת.
הגירסה הדיאטטית- קטנים ומתוקים (צילום דני בר)

הגירסה הדיאטטית- קטנים ומתוקים (צילום דני בר)

מתכון נוסף לבלינצ'ס

רכיבים:

הבלילה:

  • כוס קמח.
  • 2 ביצים.
  • 1/4 1 כוס חלב או מים.
  • 2 כפות שמן.

למילוי:

  • חבילת גבינה טוב טעם.
  • קורט סוכר.
  • רום.
  • צימוקים
קיפול החביתית הקטנה (צילום דני בר)

קיפול החביתית הקטנה (צילום דני בר)

אופן ההכנה:

    1. לערבב את חומרי הבלילה בבלנדר.
    2. לטגן כף מצקת במחבת משומן דק.
    3. להכין מילוי מתוק לפי הטעם.
    4. לקפל כל יחדה.
    5. לזרות סוכר וקינמון.
    6. להגיש עם מעט שמנת.
שורת הבלינצ'סים מחכים (צילום דני בר)

שורת הבלינצ'סים מחכים (צילום דני בר)

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות