סיפורו של מתכון: סלט עגבניות ירוקות בורמזי Yum makruatad keow

סלט מהמטבח הבורמזי עם עגבנייה ירוקה חמוצה וקצה ||| שילוב תבלינים ייחודיים שיש בכל מטבח מעניק לעגבניות את הטעם המיוחד ומרענן ||| מה הסיפור של העגבנייה שהפכה לפרי הנפוץ ביותר למרות שנחשבת לירק השני בתפוצתו ||| טיפ להכנת חומץ עשב לימון מרענן ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

סלט עגבניות ירוקות (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

חקלאות צפה במיאנמר Myanmar

באגם אינלה Inle, האגם הבורמזי הגדול המפורסם בהרים של חבל שאן Shan, החקלאים שומרים על מסורת ישנה: חקלאות צפה הנקראת גם ye-chan, כשהגידול העיקרי שלה הוא עגבניות. ישנם אלפי דונמים של איים צפים קטנים המפיקים מספיק עגבניות וירקות אחרים כדי לעזור לכלכלת האזור. גידול העגבניות מייצג כמעט 90% מהכלכלה של הי-צ'אן Ye-Chan החל מהמאה התשע-עשרה.

ייצור עגבניות בעולם

למרות היות העגבניות פירות, עגבניות נחשבות למלך הירקות. הם למעשה הירק הנצרך ביותר בעולם אחרי תפוחי אדמה, למרות שהם באמת פרי. בכל שנייה מיוצרים בעולם כמעט 4 טון של עגבניות. 120 מיליון טון של עגבניות של יותר מ-500 זנים גדלים ונקטפים מדי שנה, שליש באסיה, שליש באירופה והשאר בצפון אמריקה. סין היא ללא ספק היצרנית הגדולה ביותר של עגבניות, עם 33.6 מיליון טון בשנה, ואחריה חמש מדינות נוספות: ארצות הברית, טורקיה, הודו, מצרים, איטליה ואיראן, שמייצרות כל אחת 5 מיליון טון בשנה.

ההיסטוריה של העגבנייה

העגבניות מקורן בפרו, ממש כמו תפוחי אדמה, כמו גם באקוודור, שם זה היה במקור צמח בר. לאחר מכן, הוא עבר למקסיקו שם הוא הפך לצמח תרבותי. המילה טומטו Tomato באנגלית ושפות רבות נוספות, מגיעה למעשה מהמילה בשפת הנהואטל של מקסיקניתtomatl . עגבניות הוצגו לספרד במאה השש עשרה לאחר כיבוש מרכז אמריקה ודרום אמריקה. בשנת 1544, הדיווחים הראשונים על פרי חדש זה תיארו אותו כירוק וצהוב. לאחר מכן יצאו עגבניות לאיטליה שם היא מכונה pomodoro מה שבהחלט מאשר את צבעה המקורי, צהוב כמו זהב. עוד על השם העברי של הפרי בקישור…

באותה תקופה, לעגבנייה היה מוניטין רע: הכמורה הקתולית האשימה את הפרי שהלהיב את כל התשוקות והזימה, שכן העגבנייה נקראה גם תפוח אהבה Love Apple בגלל צבעה האדום ובשרו העסיסי מאוד. שימו לב גם שעגבניות הן אפרודיזיאק רב עוצמה!

בצרפת, העגבניות הוכנסו לדרום צרפת מאיטליה ורק בתקופת המהפכה הצרפתית העגבניות הגיעו לצפון צרפת ופריז יחד עם אנשי מרסיי. מאז הגעתה לאירופה במאה השש-עשרה ועד אמצע המאה השמונה-עשרה, העגבניות נחשבו בלתי מתאימות לצריכה אנושית שכן בוטנאים מצאו בהן דמיון לפרי האסור של גן עדן. יתר על כן, בגלל צבעו, היא נקראה בת השטן או הפרי האסור (אדם אכל עגבנייה ולא תפוח בגן עדן) ורק מעט אנשים קלי דעת או הרפתקנים אכלו עגבניות – השימוש העיקרי בהן היה דקורטיבי בלבד. עוד על עגבניות בקישור זה…

מתכון: סלט עגבניות ירוקות בורמזי Yum makruatad keow

מצרכים (4 מנות)

אופן הכנה

  1. מניחים בצלחת עגבניות ירוקות פרוסות
  2. במחבת טפלון קטנה מטגנים את השום על להבה נמוכה/בינונית עד הזהבה
  3. מוציאים את השום מהשמן בעזרת כף מחוררת ושומרים כף משמן הבישול
  4. הכנת הרוטב: מערבבים בקערה את השאלוט, בוטנים, שום, שמן השום ששמרנו, חומץ הלימון ושמן שומשום ומקציפים עד לקבלת מרקם אחיד
  5. יוצקים מעל פרוסות העגבניות הירוקות
  6. מקשטים בשומשום שחור

טיפ להכנת חומץ עשב לימון: טחנו עלי עשב לימון והכניסו לצנצנת עם 1 כוס חומץ. יש להשרות אותו במשך 24 שעות לפני השימוש. לאחסן השאריות במקרר לשימוש עתידי.

אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *