ענף תיירות חו"ל דומם ומדמם אבל תיירות הפנים פורחת….יחסית ||| פסטיבלים וחגיגות לאוגוסט וחגי תישרי ||| תעופה ושיט מגששים באפלה ||| ספרים, תערוכות ואמנות ||| קולנוע לא חוזר ויש טלוויזיה ||| טיולים בארץ באוויר הפתוח ||| להמשך הידיעות וההצעות ….
מטר מטאוריטים או פרסאידים
השבוע נהרו המוני ישראל לנגב, לחזות במופע של הטבע – מטר פרסאידים עליהם כתבנו כאן… ועוד נספר בכתבה נפרדת.
גם אנחנו יצאנו לדווח ולספר וביום רביעי נצפו עומסי תנועה חריגים במרחב הר הנגב בשל אלפי מטיילים שמגיעים לאזור לצפות במטר הפרסאידים. העומסים הכבדים היו בין צומת טללים ועד למכתש רמון דרך הציר הראשי של מצפה רמון ומצומת עיר הבה״דים ועד לירוחם. אזור פארק אגם ירוחם התמלא אף הוא במטיילים רבים וכך כל פניה מהדרכים הראשיות היתה עם מספר כלי רכב חונים בחשיכה. הרט"ג המליצו ואנחנו שעינו להמלצה ופנינו לדרכים חלופיות, בין היתר לאזור שבטה דרך כביש 211.
יש לציין שמטר הפרסאידים ימשיך גם בשבוע הבא ומומלץ לצפייה בין השעות 23:00-01:00 ולפני זריחת הירח. פרטים אדם סלע באתר…
קולנוע רדיו וטלויזיה
פסטיבל אנימיקס ה-20 לאנימציה קריקטורה וקומיקס עם פרס גרוס לערן היללי
המאייר והאנימטור ערן היללי הוא הזוכה בפרס גרוס לשנת 2020. פרס גרוס על סך 10.000 שקלים, מוענק מטעם משפחת גרוס לזכרו של יורם גרוס, מחלוצי האנימציה בישראל וללא ספק אחד הפוריים והמצוינים שבהם. בשנות ה־50 וה־60 יצר יורם גרוס סרטי אנימציה רבים, מסחריים ואישיים, וכן את בעל החלומות, סרט האנימציה באורך מלא הראשון בארץ. מסוף שנות ה־60 חי ויצר באוסטרליה. הפרס מוענק ליוצר אנימציה ישראלי אשר הביא אל האנימציה מצוינות יוצאת דופן והוכיח עשייה לאורך זמן. מטרת הפרס היא לעודד יוצרים להמשיך יצירה עצמאית ואישית, ובכך לקדם את האנימציה בישראל. המועמדים לפרס מוצעים על ידי קהילת האנימציה ונבחרים על ידי ועדה מקצועית. השנה חברי הועדה היו: דודו שליטא אוצר האנימציה של פסטיבל אנימיקס, האנימטורית יעל עינבר והאנימטור שחף רם – יוצר אנימציה זוכה פרס גרוס לשנת 2019.
הפרס מוענק בפסטיבל אנימיקס במסגרת ״אסיף״, התחרות השנתית של הפסטיבל המציגה את מיטב היצירות המקומיות של השנה החולפת. מנימוקי השופטים: "ערן ניגש לאנימציה כמו שמדען ניגש לחומר . הוא לא מסתפק בידע הקיים ותמיד מחפש את הצעד הבא. מפרק בונה ומגדיר מחדש את המדיום. בנוסף למחקר השכלתני והטכנולוגי, האיכות האמנותית והעיצובית היא תמיד חסרת פשרות. העולמות הפנטסטים אותם הוא יוצר בעבודותיו מתוך אותו מחקר תמידי תופסים ומהפנטים מהרגע הראשון. סוחפים את הצופה אל תוך רגע אין סופי מלא קסם רוך והרמוניה. הפרס ניתן לערן כדי להביע הערכה ולעודד חדשנות ושאיפה למקוריות".
פסטיבל אנימיקס החוגג השנה 20 להיווסדו, ייערך במתכונת מקוונת מיוחדת, במסגרתה יוצגו 20 תוכניות לקהל הרחב, בהן כל אירועי אסיף – תחרות האנימציה הישראלית כולל טקס הענקת הפרסים, מפגשים עם בכירי היוצרים, סדנאות אמן לילדים ולמבוגרים, והצגת פרויקטים מיוחדים.
בין המשתתפים: מישל קישקה, זאב אנגלמאיר, טל לוטן, אורי פינק, איתמר דאובה (יקיר הפסטיבל לשנה זו), עמוס אלנבוגן ועוד. התוכנית תתפרש על פני שבועיים בין 18-31 באוגוסט. הגישה להרצאות ולמפגשים – בתשלום, מחיר כרטיס 10-20 שקלים למפגש.
מאז היווסדו הפך "אנימיקס" למסגרת היחידה בארץ שאוצרת וחושפת את החומרים המעניינים לקהל הרחב ולמיטיבי הלכת בתחומים אלו תוך טיפוח וחשיפת הדור החדש של אמני האנימציה והקומיקס בישראל. השותפים לפסטיבל: מועצת הקולנוע – משרד התרבות, המחלקה למופעים בעיריית תל אביב יפו, קרן רבינוביץ לאמנויות, ועוד. מנהל אמנותי: ניסים (נוסקו) חזקיהו | אוצר האנימציה: דודו שליטא | מפיקה: גלית ברסקי | אוצרת תוכניות לילדים ולכל המשפחה: גילת פרג. פרטים אתר אנימיקס… ובעמוד הפייסבוק של הפסטיבל…
היילייטס ערוצי דיסני ספטמבר 2020
ערוץ דיסני
*** ימי שישי – דין ואנג'ל – פרק חדש בכל יום שישי בשעה 14:00. אנג'ל ברנס ודין הפנר יגישו יחד תכנית אולפן קיצית ומרעננת בערוץ דיסני. בתכנית יתארחו כוכבי נוער שיתחרו במשימות ואתגרים שונים. בין האורחים שיגיעו להתחרות באתגרים המשוגעים: סטפן לגר מול אגם בוחבוט, נאיה פדרמן מול דניאל אסייג, עדן אלנה ואור עמרמי בפרק משותף, אוראל צברי, רז ספני ועוד.
*** מרתון סדרות "רציתם-קיבלתם" – כל יום שישי החל מה-4/9 בשעה 20:00. כל שבוע ביום א' נעמיד בעמוד האינסטגרם אפשרות לבחירת הצופים בין 2 סדרות, ובחמישי תוכרז הסדרה המנצחת. בשישי בערב ישודרו פרקי הסדרה שנבחרה. 4/9 – דוג בלוג ע.1 / זה הסוף שלי ע.1, 11/9 – תנו לסוני צ'אנס ע.2 / לגמרי במקרה ע.2, 18/9 – ג'ונאס ע.1 / החיים היפים של זאק וקודי ע.1, 25/9 – שני מלכים ע.2 / זאק וקודי: החיים היפים על הסיפון ע.2
*** קיקיוואקה: מחנה קיץ – עונה 4 – החל מה-30.9, פרק חדש בכל רביעי בשעה 21:00
לו מסתגלת לתפקידה החדש בתור מנהלת המחנה לאחר רכישתו ממשפחת רוס. דסטיני, פין ומתאו חוזרים למחנה, ולו מקבלת את פניהם של שני מדריכים חדשים, נואה ואווה, ושל מחנאית חדשה ומשונה, גוון.
*** ביה – עונה 2 – פרקים חדשים בימי א'-ה' בשעה 21:20 + פרק סיום עונה ב-24.9. ביה היא נערה בת 16 עם כישרון בשירה ותשוקה לאומנות. שום דבר לא יכול לעצור אותה, במיוחד כשזה קשור באומנות ובדברים אחרים שהיא מאמינה בהם. בעבר, חלקה את אהבתה לאומנות עם אחותה, אלנה, אך לאחר תאונה נוראית שגמרה להעלמותה של אלנה, הפסיקה ביה לשיר בפומבי. האם היא תמצא שוב את היצירתיות שבה?
*** סידני במקסימום – עונה 2 – פרק חדש בכל חמישי בשעה 21:00. קומדיה המתרחשת במקביל בהווה ובפלשבקים לשנות ה-90. סידני ריינולדס, נערה מוחצנת שלומדת בחטיבת הביניים, חיה עם אביה מקס וסבתה הנמרצת והפרוגרסיבית ג'ודי, שלושה דורות תחת קורת גג אחת
*** הגרינים בעיר הגדולה – עונה 2 – פרקים חדשים 1-4.9 בימים ג'-ו' בשעה 14:45. קריקט גרין השובב עובר יחד עם אביו ביל ואחותו טילי אל העיר הגדולה לגור עם סבתא אליס. המעבר מהחיים בחווה המוכרת אל חיי המטרופולין השוקקים מעורר לא מעט אתגרים עבור המשפחה. ההרפתקאות המוטרפות של קריקט מוכיחות פעם אחר פעם שהשוני הבולט של משפחת גרין הוא גם סוד הקסם שלה
ערוץ דיסני ג'וניור
*** בלואי – סדרה חדשה – החל מ- 13.9, 5 פרקים חדשים 13-17.9, ימים א'-ה' בשעה 19:00. הסדרה בלואי עוקבת אחר הרפתקאותיה של ילדה- גורת כלבים מסוג בלו-הילר בת השש. בלואי המקסימה והאנרגטית, גרה עם אביה, אמא, ואחותה הקטנה בת הארבע, בינגו. בכל פרק, בלואי משתמשת באנרגייה חסרת הגבולות שלה בכדי לשחק במשחקים שמתפתחים בדרכים בלתי צפויות ומצחיקות.
*** רוקטיר – סדרה חדשה – החל מה-4.9 ימי שישי בשעה 16:50. קיט יורשת את זהותו הסודית של הרוקטיר- גיבור העבר האהוב של העיר יוסוויל, שהתעופף בשמיים בעזרת בתרמיל ריחוף. עם ציוד חדש וסודי, קיט טסה אל על כדי להגן על העיר ותושביה מפני סכנות. אל הרפתקאותיה מצטרפים גם חברה הטוב טש, בוטש הבולדוג וסבא אמברוז, מכונאי המטוסים.
*** ערב ראש השנה – ספיישל 4 פרקים חדשים ברצף: 16:30 אלנה מאוולור, 16:50 רוקטיר, 17:15 חבובוטף, 17:40 ננסי קלנסי גברת מגונדרת
*** אלנה מאוולור – פרקים חדשים ב-11.9 וב-18.9 בשעה 16:30. עונה השלישית של עלילות אלנה – היא נאבקת להגן על ממלכתה ממשפחה של קוסמים מרושעים, תוך למידה איך לשלוט בכוחות הכישוף החדשים שלה.
*** כוח פי.ג'יי – עונה 3 – פרקים חדשים החל מ-30.8 ועד פרק סום עונה 3.9 א'-ה' בשעה 19:25. קונור, אמאיה וגרג הופכים בלילה לילד חתול, ינשופונת וגקו. יחד הם כוח פיג'יי, גיבורי העל האמיצים שמגנים עלינו בלילה כדי להציל את היום, ומתגברים על נבלי הלילה השובבים בעזרת כוחות העל שלהם.
כיפור
השידורים יופסקו ביום ראשון 27.9 בשעה 16:00, ויחזרו ביום שני 28.9 בשעה 20:00
תיאטרון, במה ומוסיקה
Less Alone City של עלית קרייז
Less Alone City היא יצירה בשוטטות, העוברת בין שלוש נקודות בנוף העירוני המתחדש. ארבעה עשורי חיים נערמים תוך כדי מפגש מתמשך של הצופה עם דמותה של אישה. יצירה המחפשת קרבה בתוך ההליכה לאיבוד, אמת בתוך ההמצאה, מימוש בחוויית ההחמצה. בימים של ריחוק חברתי, אולמות תיאטרון ריקים, ושאלות גדולות על אודות קהל וקהילה, Less Alone City הופכת את העיר למופע ואת המפגש הבלתי אמצעי ליצירה, טווה חוטים בין געגוע, דיאלוג והשנים שחולפות.
עלית קרייז היא אמנית פרפורמנס, שחקנית ומרצה לאמנות הפרפורמנס. מרבית עבודות המיצג שיצרה נועדו לחקור דרכים ישירות וכנות לתקשורת בינאישית במטרה להוליד חיבור רגשי והבנה הומניסטית הדדית. העבודות משלבות גישות שונות לתהליכים מובנים כגון אינטראקציות, רב תחומיות, דגש על מרחב, זמן, חומר וגוף, עבורם היא מייצרת אופני ביטוי אלטרנטיביים ליצירת יחסים בין אנשים. העבודות מתרחשות לרוב בחללים קיימים מגוונים ולעתים קרובות כוללות השתתפות קהל ליצירת חוויה פנימית מונעת מהמקום בו היא מתרחשת. המרחב בו מתפתחת ההוויה של העבודה מותנה במתח שבין מחקר והכנה מוקדמים לבין הבלתי צפוי, אלה יחדיו שומרים על אותנטיות ודריכות.
עלית יצרה עבודות תלויות מקום בהשתתפות קהל: במרחב החברתי- מועדון ׳הפוסיקט׳ לשעבר 2020, פסטיבל ׳אוהבים אמנות-עושים אמנות׳ 2018, פסטיבלי ׳מקודשת׳ 2015- 2018, פסטיבל ׳דריסת רגל׳/ 2018, מוזיאון חיפה לאמנות 2016 (בשיתוף), פסטיבל רחוב/בת ים 2015 (בשיתוף), ׳פסטיבלי 'קולה של מילה’/ תיאטרון הזירה הבינתחומית 2013- 2015 ולפסטיבלי 'תלוי במקום׳/ עיריית תל אביב 2013-2012. כמו כן יצרה עבודות פרפורמנס אוטוביוגרפי בתיאטרון תמונע, גם הן בחלקן בהשתתפות הקהל-2006-2020
עלית חיה ויצרה בלונדון 1995-2005. פעלה כשותפה אמנותית בקבוצת הפרפורמנס A2company שעבודותיה הוצגו ברחבי אירופה (1999-2016)וכיוצרת בקבוצת הפרפורמנס הלונדונית (1997-2005) ’The people Show'מחלוצי יוצרי אמנות הפרפורמנס בבריטניה.
יצירה: עלית קרייז | דרמטורגיה: דפנה קרון | משתתפות: אפרת ארנון, אורית ממרוד, רוקסי מונטאנו, עלית קרייז | הפקה: אדוה ויינשטיין | עריכת סאונד: נועם טמקין |עיצוב לבוש: אלין לזרוב | עיצוב גרפי: יסמין מלכי. בתמיכת: קרן ליוצרים עצמאיים, מפעל הפיס.
Less Alone City תאריכים: 17.08.2020 יום ב' בין השעות 19:00-21:00, 18.08.2020 יום ג' בין השעות 19:00-21:00, 29.09.2020 יום ג' בין השעות 19:00-21:00, 30.09.2020 יום ד' בין השעות 19:00-21:00. נקודת ההתחלה: כיכר גבעון, פינת רח׳ הארבעה 10 תל אביב – הליכה נוחה ברחבי מתחם גינדי (רצוי להגיע עם נעליים נוחות להליכה). העבודה מיועדת למשתתף אחד. נא הצטיידו באוזניות אישיות. משך העבודה: 45 דק'.
תיאטרון הקרון עם אירועי אוגוסט דיגיטלי
בימי ראשון, שלישי וחמישי במהלך אוגוסט מוזמנים הילדים וההורים לצפות בהצגות מצולמות שיועלו ב- YouTube ויהיו פתוחים לצפייה במשך 3 ימים ולהצטרף למפגש עם אמנים. בימי שני ורביעי מוזמנים הצופים ליהנות מתיאטרון סיפור וסדנת יצירה לקטנטנים בזום. הצגה מצולמת ביוטיוב (פתוחה לצפייה במשך 3 ימים). להלן רשימת ההצגות והפעילויות:
*** ראשון – 16.8.20 – 10:00 – 'טוטו וחברים' הצגה מצולמת ביוטיוב וב-17:00 מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם רותם גולדנברג. המקום בספר צר ולדמויות אין תמיד מקום, כי לה לה הציפור וטוטו הפילון אוהבים להשתולל, מיכאל החילזון אף פעם לא מגיע בזמן, לה לה מתחפשת לנמרה ומפחידה את כולם וטוטו מרחף על גלידה מעופפת..איזה ב-ל-ג-ן! מזל שרותם, השחקנית, היא חברה של כולם, עוזרת, מסדרת, מצחיקה ומספרת ואפילו חוגגת יומולדת! הצגה מלאת דמיון ולב, לשחקנית וירטואוזית אחת עם המון ידיים והמון בובות!
ההצגה מבוססת על הדמויות מהספר "שלי מהבית" של הסופרת והמאיירת אורית ברגמן. (גילאי 3-7)
*** שני 17.8 – 10:00 – 'עכבר בבית' תיאטרון סיפור + סדנה בזום עם גליה לוי גרד.
סיפורים על עכברים, שכנות ודעות קדומות בליווי בובות אביזרים והרבה עכברים. (גילאי 4-8)
*** שלישי 18.8 – 10:00 – 'תהיה בריא מוריס מגי' הצגה מצולמת ביוטיוב וב-17:00 מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם מעין רזניק. עיבוד לסיפור מאת פיליפ ס.סטיד ואיורים מאת ארין א.סטיד. מוריס הוא איש קטן המתגורר בארגז כלים בבית-מלאכה. כל בוקר הוא נוסע לעבודה בגן-החיות ופוגש את חבריו הטובים: הפיל הגמיש, הצב הזריז, הקרנף המצונן, הפינגווין שמדבר פינגווינית והינשוף שפוחד מהחושך. כמו תמיד כשמוריס מגיע, גן החיות מתעורר לחיים: מוריס בודק, מחבק, משחק וצוחק, מעודד ומודד, מקלח ומקנח (את האף) וגם שר שיר ערש על ענף, אבל יום אחד, מוריס לא הגיע לעבודה והחיות המודאגות החליטו לעשות מעשה.
סיפור על חברות לא שגרתית בעולם קטנטן מלא קסם (גילאי 3-8)
*** רביעי 19.8 – 'תוק תוק טס לירח' תיאטרון סיפור וסדנה עם גוני פז בזום. תוק-תוק וגוני שוב משועממים, אי אפשר לנסוע לטייל לשום מקום בכדור הארץ…אז תוק-תוק מחליט שהוא וגוני יטוסו לירח, כל מה שצריך זה לוח בקרה לתחנת חלל. יצירה משותפת עם הילדים, תוק-תוק והבובנאית, גוני פז (גילאי 3-6).
*** חמישי 20.8 – 10:00 'חכמים בלילה אגדת חלם' הצגה מצולמת ביוטיוב + מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם גליה לוי גרד. סיפורי חלם, ממיטב הפולקלור היהודי, זוכים לעיבוד בימתי ייחודי בתוך ספר גדול, ההופך לבמה, בטכניקת 'פופ אפ' ובשילוב בובות וצלליות. היוצרת גליה לוי גרד, מובילה את למך, לייזר ושאר 'החכמים בלילה' היוצאים לחפש ירח חדש לחלם במקום הירח שנגנב. אל תוך ההרפתקה נשזרים סיפורים משעשים ומתגלה 'עולם חלמאי' שופע תמימות וחכמה לצד פיוט וקסם (גילאי 4-9).
*** ראשון 23.8 – 10:00 – "מעבר לים" ע"פ שירי ח.נ ביאליק לילדים. הצגה מצולמת ביוטיוב + מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם ליאת שבתאי. שירי ביאליק הנשכחים והמוכרים, מוצגים באמצעות תיאטרון חפצים בובות ולחן. אספנית חפצים ישנים מוצאת מזוודה, בתוכה בקתה, בבקתה מרתף, במרתף ספר ישן של שירי ביאליק, בתוכו ציפורת, שהגיעה מעבר לים. האספנית מגלה כי השירים נעלמו מהספר. ציפורת אומרת כי שכחו אותם, הם נעלבו והתחבאו בחפצים ישנים. האספנית רוצה לגלותם, וציפורת מבטיחה שתיתן רמזים. האספנית וציפורת יוצאים למסע הרפתקאות בעקבות השירים והחפצים (גילאי 4-8).
*** שני 24.8 – 'יום מיוחד במינו' תיאטרון סיפור + סדנה בזום עם ענת גייר. אמא מבטיחה לפילפילון שהיום יהיה יום מיוחד במינו? למה דווקא ביום הזה כולם עסוקים ולא מוכנים לשחק איתו? סיפור יום הולדת מסופר באמצעות תיאטרון חפצים, קופיץ שובב ומפוחית (גילאי 3-7).
*** שלישי 25.8 – 10:00 – 'מוסטאש החתול' הצגה מצולמת ביוטיוב + מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם גליה לוי גרד ושי פרסיל. מופע בינתחומי המשלב משחק ומחול. עיצוב המבוסס על עיגולים מתוכם נגזרים כל הדימויים והבובות בהצגה. כמה חיות מסתתרות בתוך עיגול? זהו סיפור על מוסטאש החתול שגר בתוך עיגול, ויש לו את השפם המיוחד בעולם. למוסטאש שתי חברות, האחת מאכילה ודואגת והשניה מקנאה – גם היא כמו חתול רוצה בעצמה ליטוף וטיפול. והשפם – מחליף צורות ללא סוף, הופך לזנב של עכבר או בננה של קוף (גילאי 3-6).
*** רביעי 26.8 – 17:00 – 'הדייג והדג הזהב' – תיאטרון סיפור + סדנה בזום עם גליה לוי גרד (גילאי 4-8). סיפור בקיפולי נייר – גרסה ייחודית למעשיה הדיג ודג הזהב בטכניקה של סיפור מקופל. העלילה מתפתחת תוך כדי קיפולי הנייר והמעברים המפתיעים מוסיפים רובד חדש לסיפור המוכר.
*** חמישי 27.8 – 10:00 – 'הכתר שהלך לאיבוד' הצגה מצולמת ביוטיוב + מפגש ויצירה בזום בעקבות ההצגה עם אפרת הדני. פיית הלילה טוב עצובה, הכתר שלה הלך לאיבוד. היא כבר פייה גדולה אבל היא פשוט רגילה לישון עם הכתר שלה. היכן הוא מסתתר? עכשיו כשהיא סוף סוף נרדמה נגלה מה קרה לו, לאן התגלגל ואת מי פגש בדרכו. אמא קנגורו ובתה הקופצנית, עורבים חמדנים וחסידה רקדנית, דובי מעוף וקיפוד מתופף, ארנבים מאוהבים ועצים נדיבים וכולם משתוללים ומעוללים תעלולים ובסופו של דבר מחזירים את הכתר לפיה וגם זוכים ב… הפתעה. הצגה עדינה מלאת חסד מתיקות וחמלה (גילאי 3-7). *** שני 31.8 – 10:00 – 'אני בחיים לא יאכל עגבניה' תיאטרון סיפור + סדנה בזום עם רותם גולדנברג. לולה היא ילדה קטנה ומצחיקה ורותם שומרת עליה ועושה לה בייביסיטר. לפעמים, צריך לתת ללולה ארוחת ערב וזו משימה ממש קשה כי לולה תמיד עושה סיפור מאוכל, היא מסרבת לאכול עד שרותם משתמשת במשחקי דמיון. כך, למשל, גזרים הם מקלות מלוחים מכוכב צדק, האפונה היא גשם של עולם ירוק והפירה הוא ענני אדים של הר געד באיסלנד. והעגבנייה? לאחר הסיפור מוזמנים הילדים לסדנת יצירה בה יכינו ירח ויציירו את המאכלים שהם לא אוהבים וגם את המאכלים שהם מאוד אוהבים (גילאי 3-6).
*** ראשון 30.8 – 10:00 – אגדת סת"ם הצגה מצולמת ביוטיוב + מפגש אמן בזום עם אסף פרידמן ואבשלום אשל. מעשה בסיפור שברח מן הדף – בהשראת חיי העיירה היהודית והחסידות. הצטרפו לאבגדה, עובד בית המדרש, שאינו יודע לקרוא. לילה אחד אבגדה מגלה שהאותיות פרשו כנף ועזבו את ספרי הקודש! הוא יוצא למסע להחזיר את האותיות האבודות, דרך יער מסתורי וחיות מכושפות . האם יצליח במשימה, ואולי בסופה יגלה בעצמו את סוד האותיות? שולחנו של סופר סת"ם הופך לבמה מלאת הפתעות ואותיות מתעופפות (גילאי 4-10).
לפרטים נוספים ורכישת כרטיסים באתר… ובטל': 02-5618514 שלוחה 111
תעופה ושיט
פתיחת התעופה: למשרד הבריאות עדיין אין בשורה
שבוע אחרי הדיון הקודם בישיבת הקורונה בפתיחת התעופה לישראל וממנה, עדיין אין בשורה בעניין. לדברי יו"ר הוועדה, יפעת שאשא ביטון (כולנו בליכוד) "שבוע אחרי הישיבה הקודמת, עדיין אין מתווה, אין כללים, אין נתונים על מכרז הבדיקות ואין רשימת מדינות מגובשת. תשובות הממשלה מאכזבות, כיוון שהמתווה לא ברור, לא כולל תיירים והתעופה לא באמת נפתחת". שאשא-ביטון הבטיחה לערוך דיון נוסף ביום שני הקרוב, ודרשה נתונים מלאים כמה מהנכנסים לארץ ששהו בבידוד התגלו כחולים-מאומתים, מהם המדינות בהם מדובר ומה המתווה המוסכם לגבי כל מדינה ומה מצב מכרז המעבדות.
מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם) התמקד בחשיבות הטיסות המגיעות לתערוכות מקצועיות, אליהם מגיעים רק אנשי מקצוע וקניינים, אילת שקד (ימינה) תהתה "מדוע מדינה שפרצה לארכיון הגרעין האיראני לא מסוגלת להקים מעבדה בנתב"ג בתוך 24 שעות", תמר זנדברג (מרצ) דרשה פתרון למשפחות שלא נישאו ברבנות, ואחד מבני הזוג אינו-ישראלי ולפי יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) "הבטחה לתוצאות לבדיקות בתוך 72 שעות זה ישראבלוף – כשיש בעולם תוצאות בדיקה בתוך רבע שעה".
ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, השיב כי "בדיקות אינם תחליף לבידוד, וכך במדינות רבות, בוודאי בכניסה ממדינות 'אדומות'. לא נקים מעבדה אפידמיולוגית בנתב"ג. המטרה היא שישראלים יוכלו להיכנס ולצאת ללא חובת בידוד, אך ברור שיש מדינות דורשות בדיקה ובידוד בטרם הכניסה אליהם. הבדיקות המהירות – יקרות מאד ולא-אמינות. המו"מ עם המדינות עדיין נמשך, והרשימה הקיימת איננה רשמית, אך באופן כללי הן מדינות בעלות תחלואה נמוכה ואפשרויות טכנולוגיות מתקדמות. למדינות אלו יוכל לנסוע ישראלי ללא חובת בידוד. מדובר ביותר מעשר מדינות, רבות מהם אירופיות אך לא רק, כמו קנדה. אם יהיו שינויים ברשימת המדינות – הם יעודכנו פעם בשבועיים, אך כל הכללים הם רק לגבי אזרחים ישראלים".
לדברי יואל פלדשו, מנהל רשות התעופה האזרחית, התו הכחול לחברות התעופה מוכר והם פועלים לפיו, והמתווה לפתיחת התעופה אמור להיות מוגש לקבינט הקורונה ביום רביעי הקרוב.
אילן פלוס, מחטיבת הכלכלה במשרד החוץ, "ישראל מוגדרת כמדינה אדומה ולכן מדינות האיחוד האירופי לא מאפשרות כניסת ישראלים, אלא במגבלות חמורות כמו מקרים מיוחדים או לטווח זמן קצר. יש מעט מאד מדינות בעולם המוכנות להכניס ישראלים, לאור מצב התחלואה בארץ, וסירוב זה לא ישתנה כל עוד מצב התחלואה לא ישתנה. התחלנו במו"מ עם המדינות כבר לפני כשבוע".
לפי איתן בן דוד, המשנה לראש המטה לביטחון לאומי, עד היום כל ישראלי שנסע לחו"ל נדרש לבידוד של 14 יום, "הדבר הולך להשתנות אך לאט ובזהירות כי עדיין התחלואה בארץ גבוהה בוודאי ביחס למיליון נפש. המתווה יאפשר לישראלים לצאת למדינות ירוקות – ולחזור מהם ללא חובת בידוד. לאחר שהליך זה יושלם, נוכל לפתוח גם לתיירים. העולם כולו מבולבל – וכל יום מדינות מפרסמות הגבלות כניסה חדשות, על מדינות שקודם לכן היו פטורות מבידוד".
החזר כספי על טיסה שבוטלה בתקופת הקורונה החל מה-1 באוקטובר
בתום שתי ישיבות סוערות, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת, לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתיקון חוק שירותי תעופה. לפי התיקון שאושר, חברות התעופה יחלו להחזיר כסף לנוסעים שטיסתם בוטלה בתקופת הקורונה רק באחד באוקטובר, ולא ב-14 באוגוסט כפי שאישרה הוועדה בחודש שעבר. כמו כן אושרה בקשת הממשלה להגביל את הדחייה, ולהחילה רק על חברת תעופה שברבעון השני של 2020 ירדו הכנסותיה ב-70% לעומת הרבעון המקביל ב-2019.
האישור היום התאפשר לאחר שאתמול דרש היו"ר מרגי כי לוועדה יגיעו השרים הנוגעים בדבר, או לכל הפחות מנכ"לי משרדי האוצר, התחבורה והבריאות, וסירב להעלות את ההצעה להצבעה. הבוקר השתתפו בישיבה מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, ראש אגף התקציבים באוצר, שאול מרידור, ומנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, ד"ר אשר שלמון, האחראי במשרד על הטיפול בנושא פתיחת השמיים.
במהלך הדיון דרשו, היו"ר מרגי וחברי הוועדה, תשובות באשר לעתידן של חברות התעופה ויכולתן להחזיר את הכסף ללקוחות. "אתמול אף אחד לא נתן לנו תשובה שניתן יהיה להשיב כספים ללקוחות גם בלי שחברות התעופה תתרוממנה מהקרקע", אמר ח"כ מרגי.
ראש אגף התקציבים, שאול מרידור, השיב כי "נעשים מהלכים מאוד משמעותיים להבטיח את התעופה הישראלית, וגם אם השמים לא יפתחו והדברים ישתנו לרעה אנחנו עדיין נהייה פה. מתווה ההנפקה וההלוואה של אל על יאפשר לה להחזיר כספים ולהיערך להמשך. התיקון נועד כדי לאפשר לנו את הזמן הזה, מאחר ולחברות אין יכולת אמיתית להחזיר את הכסף במועד הקבוע בחוק. אנחנו עושים הכול כדי שזה יקרה באחד באוקטובר, ולא מבקש הארכה נוספת". היו"ר מרגי ביקש את התייחסות מרידור לפרסום לפיו ההלוואה מסוכנת לבנק לאומי גם בריבית של 20%. מרידור השיב: גם אני מתעורר לכותרות שיש בחירות, אבל אין בחירות. אני מציע לא להאמין למה שנכתב. אנחנו שמים מתווה שאפשר להגיע אליו ומשוכנעים שהוא ישים ושכולם יוכלו לשלם באחד באוקטובר".
מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, אמר כי ההצעה נועדה לאפשר רק לחברות שהמחזור שלהן נפגע להימנע מלהחזיר את הכסף. הוא הוסיף כי בהובלת שרת התחבורה יש התקדמות למתווה פתיחת השמיים, כדי לאפשר לחברות התעופה ולציבור לחזור לטוס ולקבל כסף גם מפעילות מסחרית. "קבענו תאריך של 16 באוגוסט לפתיחת שמים. אתמול הגשנו רשימה נוספת של מדינות שישראלים יכולים לחזור מהם ללא בידוד. ביקשנו לאשר מתווה של חזרה ללא בידוד ממדינות אדומות שרמת התחלואה בהן היא לא מאוד גבוהה. המשרד ביקש ממשרד הבריאות לבדוק אם אפשר לקצר את תקופת הבידוד. אנחנו פועלים לאפשר לאנשי עסקים לטוס ביתר קלות ולהניע את גלגלי כלכלה, ופועלים לאפשר הבאה ויציאה של תיירים בקפסולות ומקווים לעמוד בזה לקראת השבוע הבא".
היו"ר מרגי ביקש התייחסות למכרז להפעלת המעבדה בנתב"ג, ומלכה השיב כי הפרסום שהמעבדה תחל לפעול באמצע אוקטובר הוא נכון, אך נעשה כל מאמץ להקדמת המועד.
מנהל המחלקה הבינלאומית במשרד הבריאות, ד"ר אשר שלמון, אמר לחברי הוועדה, כי ב-16 באוגוסט מתווה השמיים הפתוחים אמור להיות מוכן. לדבריו, "המתווה עוסק ביכולת של אזרחים ישראלים להיכנס ולצאת מהמדינה ללא צורך בבדיקות או בידוד. כרגע יש רשימה שכל יום משתנה מעט. אין לנו כוונה לגרום לדחייה של מתווה המדינות הירוקות. המתווה הזה הוא מוגבל, צריך לזכור שרוב מדינות העולם לא מאפשרות לישראלים להיכנס לשטחן. המטרה היא להגיע להסכמים עם אותן מדינות שיאפשרו, בתנאים כאלה או אחרים, כניסת ישראלים. עד שתוקם המעבדה בנתב"ג נאפשר לישראלים לקבל בדיקה מהמערך הלאומי ונעמוד על זה שהתוצאה תתקבל תוך 24 שעות".
היועץ המשפטי של אל על, עו"ד דן פוגלמן, אמר כי ב-14 באוגוסט, אם החוק לא יתוקן, תצטרך החברה להחזיר 60 מיליון דולר ללקוחות ישראלים. אם ההצעה תתקבל והמועד ידחה לאחד באוקטובר, לדברי פוגלמן, אל על תצטרך להשיב עד אותו מועד 80 מיליון דולר ללקוחות ישראלים, כאשר סך החוב למחזיקי כרטיסים עומד היום על 270 מיליון דולר.
ח"כ עידן רול אמר כי לוועדה אין מספיק נתונים לקבל החלטה, ושאל מה יקרה אם תכנית הסיוע לאל על לא תצא לפועל. ח"כ יבגני סובה אמר כי יש אנשים שמחכים כבר יותר מ-120 יום לכסף שלהם, והציע לאוצר להעמיד קרן מיוחדת לטובת ההחזרים. עוד הציע ח"כ סובה, כי משרד התחבורה והרשות להגנת הצרכן יפעילו מוקד לפניות הציבור. ח"כ בועז טופורבסקי, שהיה הראשון להציע לאוצר להפעיל קרן שתחזיר את הכסף ללקוחות ותגבה אותו מחברות התעופה בעתיד, אמר כי לא יכול להיות שהמדינה מבקשת מהציבור להיות בנק ההלוואות של חברות התעופה. ח"כ אחמד טיבי אמר גם הוא כי הצרכן הוא לא הפתרון לבעיות הכלכליות של המדינה וחברות התעופה.
הוועדה הצביעה על ההצעות של חברי הכנסת סובה, טופורובסקי ואוסאמה סעדי ודחתה אותן, והשניים ביקשו להעלותן במליאה כהסתייגויות להצעת החוק. לאחר מכן, כאמור, אישרה הוועדה את ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.
תיירות ונופש
קרלסרוהה שביער השחור עם יצירת האמנות הדיגיטלית הגדולה באירופה בדיגיטל
השלוסליכטשפילה Schlosslichtspiele, יצירת האמנות הדיגיטלית הגדולה באירופה, המופע האור קולי שנערך מדי שנה על חומות הטירה שבעיר קרלסרוהה Karlsruhe גרמניה, ושהפך לפופולארי בקרב הישראלים המבקרים מדי קיץ ביער השחור, עובר השנה לפורמט דיגיטלי בעקבות וירוס הקורונה. המופע המשלב מוטיבים שונים מתחומי האמנות והארכיטקטורה זמין כעת לצפייה ישירה באמצעות האינטרנט.
זוהי הפעם הראשונה בעולם שנערך פרויקט מיפוי באינטרנט (web projection mapping) לצורך הקרנה וירטואלית של מופע אמנותי. לשם כך נסרקה הטירה הבנויה בסגנון הבארוק ונמצאת במרכז העיר קרלסרוהה, באופן מיוחד: כ- 23 שעות סריקה והקלטה באמצעות מזל"ט, בתוספת של יותר מ- 72,000 תמונות בודדות ו- 10 שעות וחצי של הקלטות וידיאו ברזולוציה של 4K מהטירה, יצרו תאום וירטואלי של המקום במטרה לבנות אותו מחדש בפורמט דיגיטלי ולהתאימו לצפייה מקוונת. מדי ערב בשעה 21:15, שעון ישראל, מועברים מספר מופעים אור קוליים. כל צופה יכול לבחור מאיזו זווית לצפות במופע ומקבל את החוויה כאילו הוא נמצא במתחם הטירה בעצמו. ניתן גם לשנות את זוויות הצפייה תוך כדי שידור.
השלוסליכטשפילה מהווה שיתוף פעולה בין מוזיאון ZKM, הנחשב לאחד המוזיאונים הפופולאריים בעולם, לבין העיר קרלסרוהה. בכל שנה בחודשי הקיץ מגיעים מדי ערב אלפי אנשים כדי לצפות במופעים והאירוע מושך אליו קהל רב מכל העולם. כעת, הישראלים שביקרו בעבר בקרלסרוהה וצפו במופע יוכלו לעשות זאת שוב מכל מקום באמצעות המחשב הנייד, הסמאראפון, הטאבלט או הטלוויזיה החכמה, ולאילו שעדיין לא זכו ליהנות מהחוויה ניתנת ההזדמנות להכיר מקרוב את המופע המוכר בכל העולם ונחשב לאחת האטרקציות שמציע אזור היער השחור. בין המופעים משודרת גם ברכה מיוחדת של נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין. האירוע מתקיים מדי ערב עד לתאריך 13.09.2020.
מרטין ווקר, מנכ"ל KME – Karlsruhe Marketing und Event: "בכל שנה אנו פוגשים המון ישראלים שמגיעים ליער השחור ומבקרים בשלוסליכטשפילה שבקרלסרוהה ועבורנו הם חלק מהקהל הבינלאומי שלנו. לצערנו, בשל המצב, השנה אנו לא יכולים לקיים את האירוע במתכונת הרגילה ולכן אנו מזמינים את כולם לצפות במופע באתר המיוחד שלנו. אם בעבר הגעתם ליער השחור, ביקרתם בקרלסרוהה ונהניתם מהחוויה של השלוסליכטשפילה, אז בזמן הקורנה, השלוסליכטשפילה מגיע לבקר אותך".
קרלסרוהה היא חלק מרשת הערים היצירתיות בתחום המדיה והתרבות הדיגיטלית (Media Arts) של אונסק"ו, תואר בו מחזיקה גם העיר ת"א. ערים בתחום זה מתאפיינות בקיומן של תעשיות יצירתיות ובעשייה תרבותית, המונעות באמצעות טכנולוגיה דיגיטלית; בהטמעה מוצלחת של אמנויות המדיה לטובת שיפור החיים האורבניים; בהנגשה של תוצרי התרבות באמצעות הטכנולוגיה דיגיטלית; בקיומן של צורות אמנות אלקטרוניות ושילובן בחיי החברה האזרחית ובתכנון ופרויקטים בתחום אמנויות המדיה.
ניתן לצפות במופעים בקישור…
תרבות חינם בטיילת טבריה
במהלך חודש אוגוסט מידי ערב, ראשון עד חמישי, ינעימו את זמנם של העוברים ושבים בטיילת טבריה, אמני רחוב, להטוטנים ונגנים תיאטרליים מיוחדים והכל בהתאם להנחיות משרד הבריאות והתו הסגול. מידי ערב יהיו אלה אמנים שונים ובהם: תיאטרון רחוב מוזיקלי בכיכובם של "מוג'דה" הכנרת הצועניה ונמצ'ק – איש תזמורת ותיק, מופע המורכב מקטעי מוזיקה צוענית קצבית יחד עם רגעים מרגשים ששזורים עם סיטואציות קומיות מהחיים. ימי שלישי 18/8/20+25/8/20 בין השעות 19:00-22:30.
ליצנות מטורפת עם האחים בז'וז' הלוא הם צ'יקו וליקו, הם זוג ליצנים מרוקאים שמעבירים את זמנם בשירה ונגינה. בשילוב מוזיקה חיה ואינטראקציה משעשעת עם הקהל יוצרים האחים חגיגה שלמה.
הארטיק מונקיז, שלושה קופים מוזיקליים, ליצנים בנשמתם מבצעים סצנות מוזיקליות קומיות ומרגשות באווירה שמחה וקצבית. מערכת היחסים של הקופים נעה בין סנכרון מוזיקלי ותנועתי מושלם לבין מעשי קונדס הדדיים ושובבים. כשמוזיקה וליצנות נפגשים הם יוצרים קצב וצחוק בקרב אנשים. ימי חמישי 20/8/20+27/8/20 בין השעות 19:00-22:30
כמו כן, יתקיימו סיורים חינמיים מטעם העירייה בעקבות ההיסטוריה והאוכל הטברייני עם מדריך הטיולים הטברייני רפי חלפון. הסיורים יתקיימו בימי חמישי ושישי לאורך כל חודשי הקיץ וחגי תשרי. בהתאם להנחיות של משרד הבריאות והתו הסגול. לפרטים נוספים והרשמה דרך האתר….
חוות התנינים קרוקולוקו עם בקיעת התנינים הקטנים
https://www.youtube.com/watch?v=dE-kbKkxAAY
שמחה בחוות קרוקולוקו בערבה תיכונה עם תחילת בקיעת ביצי התנינים הקטנים בחווה. עופר קובי, הבעלים של 'קרוקולוקו – חוות התנינים בערבה' אומר, כי התנינים מגזע תניני יאור. "ההדגרה של ביצי התנינים מתקיימת בתוך החול, בחום השמש המדברית, במשך כשלושה חודשים. הליך הבקיעה נמשך החל ממספר שעות ועד ליממה שלמה ואפילו כמה ימים. התנינים הם יצור מופלא, מיד עם בקיעתם הם הופכים עצמאים לחלוטין תחת ההגנה של אימא שלהם לתקופה קצרה" אומר קובי.
התנין הקטן אינו זקוק למזון בשבוע הראשון, אך לאחר מכן מתחיל לצרוך טרפים קטנים כמו דגים וסרטנים קטנים ושלל חרקים. כאשר התנינים גדלים הם עשויים להגיע עד לאורך של חמישה מטרים ואפילו יותר ואז הם כבר טורפי המים המסוכנים ביותר. נקבת התנין מתחילה להטיל ביצים בגיל 15 והיא פורייה למשך כל חייה וככל שהיא מתבגרת היא גם גדלה פיזית ומטילה יותר ביצים, שהן גדולות יותר והפוריות שלה גבוהה יותר. היא מטילה כמה עשרות ביצים ומשגיחה עליהן בערנות לאורך כל שעות היממה שלא יגיעו אליהן טורפים אחרים, ומידי פעם נכנסת להצטנן במים וחוזרת מיד לשמור על הביצים. בימים חמים אלו, מרבים התנינים לטבול במים על מנת לצנן את גופם מהחום הכבד.
במחלקת תיירות מועצה אזורית הערבה התיכונה מזמינים את הציבור להגיע לבקר בחווה להתרשם מגודלם העצום של התנינים הבוגרים בתוך ומחוץ לבריכות הענק שנבנו עבורם, באזור מגודר היטב וכן ולצפות מבעד לזכוכית, בתנינים הקטנים שנולדו בהשגחה ב"גנון" בחווה. יש לציין, כי בחווה מטופחים תנינים למטרות תיירותיות בלבד.
האתר פעיל מידי יום בין השעות 9:00-19:00. פרטים 052-8991088, https://goarava.co.il/
ראש עיריית צפת ושר התיירות עם קידום סיוע לעסקי התיירות
במהלך הפגישה המקצועית סקר ראש העיר את ההתפתחות של צפת מבחינה תיירותית המגמה החיובית בקרב הנופש הישראלי שהחלה אשתקד עם ריבוי הפסטיבלים ופיתוח המוצר התיירותי של העיר ונותנת אותותיה גם בימים אלו עם הגעה של נופשים ישראלים לעיר. יחד עם זאת הבהיר אוחנה שצפת עיר המבוססת תיירות חוץ ועסקים רבים כדוגמת הגלריות, מורי הדרך וכו׳ אינם שורדים את התקופה הקשה וכי הצפי לחידוש מלא של תיירות חוץ רחוק מאוד. אוחנה הדגיש את חשיבות קידום קמפיינים ושיווק העיר צפת כעיר תיירות מרכזית בקרב תושבי חו"ל הן בכנסים, קמפיינים פרסומיים וכל הכלים העומדים לרשות המשרד- בייחוד בשעה זו.
בתום הפגישה המקצועי התקיים סיור במספר מוקדים ברחבי העיר צפת בדגש על שטחי השיווק להקמת 2 בתי מלון חדשים בסמוך צלמון כנען ספא על הר כנען אותם מקדם ראש העיר יחד עם משרד התיירות מול הרשתות הגדולות בישראל. כמו כן השר ביקר בכיכר אשתם/שדה פרויקט משמעותי נוסף שמבצעת עיריית צפת, משרד השיכון ומשרד התיירות לפיתוח התיירות בצפת ובשדרת הגלריות.
במהלך הסיור אמר השר: ״ראש העיר הזמין אותי לראות את המצב ואנחנו כאן על מנת לסייע״ אוחנה מצדו הבהיר: ״יש חשיבות גדולה לפגוש את בעלי הגלריות והעסקים שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהנגיף, זה לא עוד סיפור- אלו האנשים עצמם ואנחנו יחד חייבים למצוא את הדרך לסייע להם, שר האוצר איתנו במשימה החשובה הזו״. בשיחה עם בעלי העסקים ציין השר כי הוא וראש העיר סיכמו עם שר האוצר על החזר הוצאות ביימי הקורונה לעסקים ובמקביל ומפקד עם תכניות משמעותיות בנושא. כמו כן הבהיר כי פרויקט פיתוח אשתם/שדה הינו משמעותי מאוד לפיתוח התיירות בצפת.
שר התיירות אסף זמיר אמר בתום הביקור שארך לא פחות מ 4 שעות: ״תודה רבה לראש העיר על ביקור מוצלח, צפת עיר מדהימה עם תושבים מדהימים ופוטנציאל תיירותי גדול. אני ומשרד התיירות נעשה כל מה שאנחנו יכולים כדי לעזור לך במשימה לפתח את התיירות בצפת. שיהיה לכולנו בהצלחה״ אוחנה מצדו הודה לשר והשניים סיכמו על המשך שיתוף פעולה וקשר ישיר הן בסיוע לעסקים והן בקידום ופיתוח פרויקטים משמעותיים.
מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל על פתיחת השמים בוועדת הקורונה
בדיון מיוחד שקיימה ועדת הקורונה בכנסת בנושא פתיחת השמים לתיירות יוצאת ונכנסת לישראל, אמר יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל: "בניגוד גמור לעמדה שהושמעה ע"י נציג משרד הבריאות על פיו הקבוצה הקוריאנית הביאה את הקורונה, העובדות לאשורם שהקבוצה לא הדביקה ולו ישראלי אחד .הלשכה הייתה חלוצת החקירות האפידמיולוגיות עם תחילת המשבר. מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן הקודם ופרופ׳ סדצקי היו מתקשרים אלינו מספר פעמים ביום אנחנו, כי היינו מקיימים את החקירה ומספקים למשרד הבריאות את מסלול התנועה ובידודם לקטיעת השרשרת ואכן תיירים ככלל לא הדביקו ישראלים".
פתאל הוסיף בדיון: "הצענו מתווה מפורט, מפוקח ומנוטר לפיו תיירים ינועו בקבוצות סגורות אשר יחויבו לבצע בדיקות מספר ימים לפני ההגעה ובדיקה נוספת בהגעה ועוד אחת נוספת מספר ימים לאחר ההגעה. למעשה שהות עם קבוצות תיירים תהיה בטוחה יותר מכל נסיעה בתחבורה ציבורית או ביקור בקניונים ואירועים".
פתאל סיים את דבריו ואמר: "אני מדבר גם בשם ראשי העיר טבריה, נצרת, עכו, צפת וירושלים שהכלכלות שלהן מתפוררות ללא קבוצות התיירים .מצבם הכלכלי האנוש בצל המגבלות הנוכחיות של משרד הבריאות מהווה סיכון בריאותי לחיי אדם".
משרד הבריאות עם מתווה לכניסת תיירים ממדינות ירוקות
כך נחשף בוועדת הקורונה בכנסת. לדברי יו"ר הוועדה, יפעת שאשא-ביטון (כולנו בליכוד) "צריך לזכור שלא מדובר רק על נתב"ג והעובדים בו אלא יש כאן הרבה מאוד מעגלים של אנשים שמתפרנסים מהעולם הזה ועלינו לדאוג לפרנסתם. אנחנו כאן כדי לראות איך אנחנו מקדמים את זה במיוחד לנוכח הפעולות האחרונות שננקטו בממשלה. צריך לייצר פתרון כולל לענף ולא לעסוק בפתרונות מקומיים לקבוצות כאלו או אחרת. שיהיה דין אחד לכולם".
יוזם הדיון, מיקי לוי (יש עתיד-תל"ם) הזהיר כי "חוץ מהצהרות אין למדינה תכנית סדורה לפתיחת התעופה. 200 אלף איש מתפרנסים מתעשייה זו, וכמעט חצי שנה הם ללא פרנסה – וללא אופק. על התעופה להיפתח כבר מחר בבוקר, וכ-40 מדינות כבר עשו זאת במגבלות שונות".
לדברי איילת שקד (ימינה) "יש להכין מתווה לפתיחה: מעבדה בנתב"ג עם המתנה בת שלוש שעות לתוצאות, ובמקרה של סיכון על התייר להיכנס על חשבונו לבידוד. העולם מתרגל לעשות עסקים בצל הקורונה, כי זום אינו תחליף לפגישות פנים אל פנים, והמציאות הנוכחית פוגעת בכלכלתנו. אפשר לצמצם סיכונים, ולהפעיל מעבדה פרטית בנתב"ג".
לדעת יבגני סובה (ישראל ביתנו) המעוניינת בהמשך 'סגר השמיים' היא חברת אל על – וזו מסיבות כלכליות, לפי אימאן חטיב (הרשימה המשותפת) "הממשלה מעוניינת בכוונה שהאופק לא יהיה ברור. קיימת בעולם בדיקה קורונה מהירה – ואין סיבה שלא תגיע גם לישראל". אנדריי קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם) הזהיר כי "מערך הטיס מושבת ועקב כך עלול לצאת מכשירות. בנוס, אין מערכת הנחיות ברורה בנוגע לבדיקות. אזרח המעוניין לטוס וצריך לעשות בדיקת קורונה 72 שעות לפני, איפה הוא יהיה עד שהוא יעלה על המטוס? הוא עלול להידבק בקורונה עד שהוא יטוס".
איתן בן דוד, המשנה לראש המטה לביטחון לאומי, השיב כי "מצב התחלואה בישראל מהגבוהים בעולם ביחס למספר התושבים, והיא מוגדרת "מדינה אדומה". לכן רוב מדינות העולם לא מכניסות ישראלים. מתווה התעופה שגובש יובא בימים הקרובים לקבינט הקורונה, והוא יאפשר לישראלים לצאת לכעשר מדינות ירוקות, כמובן בצורה הדדית. ישראלים שיצאו למדינות אלו ויחזרו –לא יהיו חייבים בבידוד.
ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות, הוסיף כי "מצב התחלואה שלנו הוא פי עשרה מהסף של מדינה 'ירוקה'. איננו ממציאים הגדרות לישראל, אך בגלל הגדרות האיחוד האירופי איננו יכולים להיכנס למדינות האיחוד. אנו מגבשים מתווה לכניסת תיירים לישראל ממדינות ירוקות, ובקבינט הקורונה הקרוב יוצג מתווה לנסיעת ישראלים. כניסת ישראלים ממדינות אדומות לישראל – היא רק לאחר 14 יום בידוד. מומחים או אנשי מקצוע נכנסו לישראל בהליך מוקפד, ויצרנו סלון פגישות לאנשי עסקים בנמל התעופה, אך ברור כי אין מדובר בפתרון מיטבי". לדבריו, המשרד עדיין מתלבט בהפעלת מעבדה בנתב"ג, כיוון שבדיקות לא מחליפות באופן מלא את הצורך בבידוד. לגבי הוא שלל את ההיתר ליציאה לאומן "כי באירוע של 30 אלף איש ברחוב וחצי, אין דרך לשמור כללים, וזו גם עמדת ממשלת אוקראינה, אך גם שם יש אינטרסים כלכליים. 15 אלף הסטודנטים ותלמידי הישיבות שאושרו להיכנס לישראל הותנו בתנאי בידוד עד 6 אנשים בקפסולה סגורה – ו12 פקחים יוודאו את יישומו.
דן קטריבס, ראש אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים, הזהיר כי "הכלכלה הישראלית לא תוכל לחזור לצמוח ללא הקשרים והסחר עם העולם, ומאבדת את מקומה בשווקים. השקעות זרות בישראל נפגעות, היכולת של החברות הישראליות להשתתף במכרזים בעולם מצטמצמת. הנזק הכלכלי רק ילך ויחמיר אם לא תמצא הדרך לפתוח מחדש את השמיים".
לדברי עו"ד דוד שפרכר, מומחה ברגולצית תעופה, גובש מתווה לפתיחת הענף בהתייעצות עם ארגון בטיחות התעופה האירופי ומינהל התעופה האמריקאי – ובלי הבחנה בין מדינות אדומות לירוקות. לדבריו, הבחנות אלו הם ולנטריות לכל מדינה, ובתוך האיחוד האירופי עצמו ההחלטה היא רק בגדר המלצה. הוא המליץ על עריכת בדיקות 72 שעות לפני ההגעה לנתב"ג, וטען כי אחוז ההדבקה בטיסות הוא נמוך.
לדברי אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, "מתחילת המשבר הבאנו למעלה מאלף עולים חדשים, כי מדינת ישראל החליטה שזה חשוב – ובין אלף אלו התגלו שני נשאים. ללא ניהול סיכונים, ימותו יותר אנשים. יש מעבדות בכל נמלי התעופה המובלים בעולם – ודווקא בנתב"ג זה מתעכב בגלל ויכוחים פוליטיים".
רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק בחברת הנסיעות איסתא, קרא לבטל את חובת הבידוד לשבים לישראל, טלי לאופר, מנכ"ל התאחדות משרדי הנסיעות, הזהירה כי "ישראל התנתקה מהעולם, וחייבים לצאת לדרך, להתנסות ולגבש דרך. העולם יפסיק לשלוח לכאן תיירים", וזוהר אשכר, מהמטה להצלת תיירות חו"ל, "הקורונה כאן כדי להישאר, וחובה לגבש דרך להחיות את הענף גם לצידה".
מידן בר, יו"ר איגוד הטייסים, הציע לפתוח מהר את הענף, לתכנן שנה קדימה כולל תופעות החורף, לגבש אלגוריתם נכון, ולשלב גורמים אזרחיים נוספים לבדיקות וביטוח הנסיעות.
קהילה בשמורה – סיורים חינמיים לאוכלוסיות רווחה בשמורות הטבע והגנים הלאומיים
סוכם בין צוות משרדה למנכ"ל רשות הטבע והגנים על מיזם ייחודי שיאפשר ביקורים מאורגנים מהקהילה ללא תשלום של אוכלוסיות רווחה בשמורות הטבע והגנים, במטרה להנגיש את הפעילות הזו לקהלים שבדרך כלל לא זוכים לה בגלל עלות הנסיעות והכניסה לאתרים. המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, בשיתוף עם הרשויות המקומיות, יארגנו ביקורים מאורגנים ללא תשלום – משכונות מצוקה בערים ברחבי המדינה אשר יגיעו לשמורות הטבע והגנים באזור. רשות הטבע והגנים, שהתגייסה למיזם, תאפשר את כניסתן של הקבוצות לשמורת הטבע ללא עלות.
שאול גולדשטיין מנכ״ל רשות הטבע והגנים: "מתוך הבנת המצוקה של אוכלוסיות הרווחה בישראל, יצאנו במיזם משותף השנה במסגרתו נארח בשמורות הטבע והגנים הלאומיים ללא עלות רשויות מקומיות עם מעמד סוציואקונומי נמוך. מיזם זה חשוב שבעתיים בתקופת משבר כלכלי-חברתי שנוצר בתקופה זאת".
תערוכות ואמנות
אַרְטוּרָה ועכשיו, להרפות And now let go
הסוגה האמנותית של הציור היא מהמחוות האנושיות, השבריריות והכנות ביותר. בין אם הוא מימטי ומתאר ובין אם הוא מופשט או קונספטואלי, יש בציור מנוכחות יוצריו, בשכבות שלעיתים אף להם קשה להבין אותן בשעת מעשה. כשאדם מצייר או רושם, עוד לפני שהחליט באיזה חומר ובאיזה מצע להשתמש, איזו נראוּת וסגנון לאמץ לעבודה או כמה הדימוי קונקרטי, הוא מניח קודם כל את טביעת אצבעותיו באופן הישיר והגלוי ביותר בפני הצופים. במובנים אלו "קשה מאוד לזייף" ציורים, והצופים מזהים בהינד עפעף כל מחווה, בין אם ניתחו אותה או רק חוו אותה. בשל כך, נאמר פעמים רבות כי ישנו משהו עירום המזכיר שירה בעבודת הציור והרישום, ולעיתים מספיקה מחווה קטנה על גבי מצע כדי להכיל עולם ומלואו על אודות הדימוי ועל אודות יוצריו. לא רק שהציור והרישום הם אקסטנציה של הגוף היוצר, המשך של היד, אלא הם גם אקסטנציה של נפשם/ן, אורחות חייהם/ן, תחומי עניינם/ן, תפיסת עולמם/ן והלא־מודע שלהם. באקט הציור היד חושבת לא פחות מהראש.
בתערוכה זו רצה האוצר לתת מקום למחשבות של הידיים – פעולות ציוריות/רישומיות כפי שהן באות לידי ביטוי אצל יוצרים עכשוויים מגוונים. היד מחזירה את המבט לא רק לאובייקט המצויר, אלא גם למחווה הגופנית של הציור, למינוֹריות, לעדינוּת, לדקויות שיש בציור הנושא רגשות וסיפורים של בני אדם על בני אדם. היא מתמקדת בקשר בין הצורה והתוכן, בסוג הציור, בטכניקה, בגודל, בהתאמה לנרטיב המתואר בציורים, ובשל כך הרוב המוחלט של העבודות בתערוכה הן עבודות לא גדולות המבקשות התקרבות, אינטימיות, כמעט מבט של אחד על אחד, ובחירה בתצוגה של עבודות פיגורטיביות המספרות סיפורים קונקרטיים. בכל העבודות ללא יוצא מן הכלל עומד האדם במרכז, והדגש מושם על מנח גופו והבעות פניו שמזמינות את הצופים להביט בהן במלוא הישירות ובמינימום התיווך, הקיים במילא באופן כמעט מובנה במדיום הציור המייצר דימוי.
הדימויים מכילים אנשים בסיטואציות שונות, מצחיקות, יום־יומיות ואנושיות. הם מציגים מספר רב של טכניקות ומצעים, כולם פשוטים וישירים אך בטוחים בעצמם. אנשים תולים חיה כדי לפשוט את עורה, רגע לפני או רגע אחרי האקט; מחוות רקמה על גבי תמונות ממגזינים – ארוטיות מצד אחד ומסרסות מצד שני; רישומים של דמויות מעשנות סיגריות מתוך סרטים קלסיים; דמויות בהתפרצות צחוק בלתי נשלטת, תוך כדי פעולה ציורית מגמגמת הנשענת על מחיקה והסתרה; פרפורמנס של יריקות; ציור קיר מהיר של דמויות גרומות; התבוננות וזיקוק מהיר של מנחי גוף ותנועה של רקדניות בלט – רישום וירטואוזי, מהיר וקלסי, שמזכיר את סוגת ציורי ההכנה ההיסטוריים; רישומי עיפרון סוריאליסטיים ובוטים.
היוצרים והיוצרות המשתתפים בתערוכה – אבנר פינצ'ובר, דניה ויינר, זויה צ'רקסקי, שחר סריג, שרון פדידה, יואב אפרתי, ערן ענבר, אילה נצר, ונעם ויינר – מציגים מחוות חזקות של ציור ושל רישום, וגם הרבה ביטחון עצמי כיוון שהם מביאים את עצמם לקדמת הבמה, גם אם אינם נוכחים עליה פיזית. לכן התערוכה היא גם על אודות הרישום והציור הנרטיבי העכשווי, אך לא פחות, היא גם על היוצרים עצמם – כמה מהם נוגעים ללב, מצחיקים ובעיקר אנושיים מאוד, כמו עבודותיהם.
דן אלון 1982, אמן רב תחומי ומורה, בוגר שנקר והמדרשה לאמנות. הוא יוצר במדיות רבות: רישום, ציור, הדפס, כתיבה, קומיקס, מוסיקה, פרפורמנס ומיצב. עבודותיו מוצגות בארץ ובעולם למעלה מעשור, במוזיאונים, גלריות, ברדיו, בחללים שיתופיים וירידי ספרים. בימים אלו הוא אוצר הפרפורמנס של גלריה CIRCLE1 בברלין, וזוהי התערוכה החמישית אותה הוא אוצר בישראל. שיח גלריה בתערוכה: שבת 22.8 בשעה 12:00
סדנאות ופעילויות בארטורה: אתר הבית | פייסבוק | אינסטגרם "ארטורה" ממוקם במרכזו של קמפוס רופין, עמק חפר. אורחי המקום יוכלו להנות מגן פסלים, אזורי יצירה לילדים, גינת תבלינים ובית קפה באווירה כפרית. שעות פתיחה: ראשון – חמישי: 09:00 – 19:00 | שישי – שבת 10:00 – 14:00. טלפון: 09-7411554 | מייל: [email protected] | גישה נוחה וחנייה למבקרים
מוזיאון האדם והחי ברמת-גן עם רואים צלול
חופשה חלופית למי שאינם יכולים לצאת לצלול עכשיו באילת או בסיני מציעה תערוכה חדשה שמוצגת במוזיאון האדם והחי בפארק הלאומי רמת-גן ונוגעת לעולם התת הימי. בתערוכה ניתן לפגוש אוסף מוצגים מעולם השוניות התת-ימי, שנתרם על ידי משפחתו של הרצל פריצנר ז"ל. דגי אבו נפחא, סוסון ים ואוסף גדול של קונכיות ואלמוגים. זאת בצד אוסף אוסף צילומים תת מימיים של הצלם צור (צוף) פלאי, מצולמים מאתרי צלילה שונים, בעיקר מרחבי חצי האי סיני וים סוף.
השוניות הן בית גידול ימי הבנוי בעיקר מאלמוגים, אך גם מאצות וצמחים אחרים. שוניות האלמוגים שוכנות על קרקעית הים, במים חמימים ומוארים היטב. הן מקום מחיה לבעלי חיים ימיים רבים כגון דגים, כוכבי ים, סרטנים, צדפות, קונכיות קיפודי- ים ועוד. למעשה, כרבע מן המגוון הביולוגי בים, מרוכז סביב שוניות האלמוגים בעולם, שהשונית באילת היא מהיפות בהן. והנה כמה מהעובדות שתוכלו ללמוד ולראות בתערוכה:
** אלמוגים הם בעלי- חיים ימיים זעירים שנוטים לגדול במושבות ענק הבנויות משלד של סידן פחמתי, אבן גיר, בדומה לחומר ממנו בנויות קונכיות של צדפות ושבלולים.
** קיפודי ים הם יצורים ימיים חסרי חוליות השייכים למערכה של קווצי העור יחד עם כוכבי הים, נחשוני הים, חבצלות הים ומלפפוני הים.
** סוסון ים זהו למעשה דג, שפניו דומים לפני הסוס. זנבו חסר סנפיר ומשמש לאחיזה ולא לשחייה – מרבית הזמן הוא נאחז באמצעות זנבו בצמחי מים על מנת שלא להיסחף.
** נקבת סוסון הים מטילה את ביציה (10–300 ביצים) לכיס הדגירה הנמצא על בטנו של הזכר.
פעילויות סביב התערוכה באוגוסט: יום ב' 17.8, יום א' 23.8 בשעות: 10:00, 11:00, 12:00 כלול במחיר כניסה למוזאון, לגילאי: 3-130. בשעה 11:00, לעולים לכיתות ג'-ה'. הפעילות במחיר כניסה למוזיאון. שעות הפתיחה בחודש אוגוסט: ימים א' – ה' 09:00 – 14:00, ימים ב' ו-ד' גם בין השעות 17:00 – 20:00. שישי ושבת סגור. פרטים באתר… ובטל': 03-6315010
מוזיאון בת ים לאמנות עם אגדות אמיתיות – לראות את הסיפורים
התערוכה מתמקדת בחמישה גיבורי תרבות: המלחין הדגול פיוטר איליץ׳ צ׳ייקובסקי, החוקר ומייסד תורת האבולוציה צ׳ארלס דארווין, המנהיגה הנאורה והמשפיעה – כריסטינה מלכת שבדיה, פאטימה מוחמד אל-פיחרי ממרוקו, שהקימה את האוניברסיטה הראשונה בהיסטוריה ויעקב אפשטיין – גיבור מקומי, מחשובי הפסלים הציבוריים בישראל. הסיפורים שנכתבו אודותם, מאת הסופר תום בייקין-אוחיון, כונסו בסדרת ספרי ילדים הנושאת את השם ״אגדות אמיתיות״. בתערוכה יוצאים איורי הגיבורים מדפי הספר, מתנתקים מהסיפורים ומקבלים חיים עצמאיים.
היצירות המוצגות נוצרו על ידי חמישה מאיירים – עידן ברזילי, חן לב, ליהי וייס, בן קדם ואדוה רודן, הפועלים בטכניקות שונות, חלקם במלאכת יד ואחרים במחשב, כמה בציור ואחרים בהדבקה, רישום ופיסול. התערוכה מרחיבה את מהות האיורים מעבר לגבולות הדף – לכדי קנה מידה אנושי ואל קירות חלל התצוגה.
זוהי תערוכה חוויתית ובו בזמן גם לימודית, המעניקה לילדים כלים לפענח את היצירות, ללמוד על הטכניקות השונות שפיתחו המאיירים ולהיחשף לתהליך היצירה. הילדות והילדים מוזמנים ומוזמנות להתבונן ביצירות ולגלות דרך הקווים, הצבעים והחומרים, כיצד הם מוסרים את סיפורם של גיבורי תרבות ייחודיים ומשפיעים. התערוכה היא שיתוף פעולה של המוזיאון עם הוצאת הספרים העצמאית ׳פנק׳, ויוצר סדרת הספרים והפודקאסט "אגדות אמיתיות" תום בייקין-אוחיון.
במהלך חודש אוגוסט מדי חמישי בחמש אחה"צ ובימי שני בבוקר – יתקיימו סיורים וסדנאות יצירה בהשראת העבודות בתערוכה – פרטים באתר… ובקבוצת הפייסבוק הילדים של מובי…
נעילה 26 מרץ 2021. אמנים: יעקב אפשטיין, עידן ברזילי, ליהי וייס, חן לב, בן קדם, אדוה רודן. אוצרת: הילה כהן ־ שניידרמן.
מוזיאון בת ים לאמנות ע"ש בן ארי, סטרומה 6, בת ים
ארטפורט עם נונפיניטו \ NonFinito
נונפיניטו 2020, תערוכת הסיום של אמני תכנית הרזידנסי של ארטפורט, תתקיים לראשונה בבניין החדש של התוכנית, מאז נפתח בקיץ 2019. מאז פתיחתו, פעלו זה לצד זה אמני התוכנית ויצרו עבודות חדשות בין כותלי הבניין. במהלך השנה רבת התהפוכות גלריית ארטפורט, כמו שאר העולם, נסגרה למספר חודשים, אבל תכנית הרזידנסי המשיכה לפעול. דווקא המגפה שהתדפקה על דלתות הבניין שבה וחידדה את מהותו של ארטפורט – מקום שנותן לאמנים חלל וזמן שקט לחשוב וליצור, לרעיונות לפרוח, ולחלומות להפוך למציאות.
המושג "נונפיניטו" מתייחס במקור לסדרת פסלים לא גמורים של כמה מאמני הרנסנס, אך משמש גם לתיאור הרצון המודע לייצג רעיונות בשלבים שונים של עשייתם, תוך כדי קריאת תיגר על מושגים של תוצאה, סיכום וסוף, ותוך השארת מקומות פתוחים עבור הצופה.
"נונפיניטו" מטבעה אינה תערוכת גמר או תערוכת סיכום. מוצגות בה עבודות חדשות של אמני התוכנית שנוצרו בחודשים האחרונים ומשקפות את מה שהעסיק אותם בשנה האחרונה. מוקדם מדי להבין כיצד השפיעה המגיפה על האמנות ובלתי אפשרי לדעת לאן עוד היא עתידה להוביל אותנו, אבל גם אי אפשר להתנתק מהכבדות שמלווה את הימים האלו והשלכותיה על איך שאנחנו יוצרים וחווים אמנות. המהירות בה העין שלנו התרגלה לכתמי טורקיז שמעטרים את הפנים ברחוב, למודדי חום שמופנים אלינו כאקדחים או לבקבוקי אלכוג'ל שעומדים ליד הדלפק, גורמת לנו לפקפק ברגישותה ובהסתגלותה של העין הזו. מה עוד היא רואה? מה היא הפסיקה לראות? ומה קורה לאותה עין נסערת כשהיא שבה ומביטה על יצירת האמנות?
יעל פרנק מציגה מחוץ לבניין ארטפורט עבודה שניתן לראות רק מהרחובות הסובבים את הבניין. מגג המבנה נופל עץ דקל קוקוס שאיבד את כוחו להמשיך ולעמוד זקוף, כמו קורס תחת נטל הפנטזיה והמשמעות שהפלנו עליו, מתמוטט ונותר תלוי הפוך על קירות הבניין.
מרב קמל וחליל בלבין מציגים גוף עבודות חדש, ובו פסלים מעץ המציגים דמויות סוריאליסטיות ונעים בין טקס דת פולחני, תחילתה של מהפכה או סתם שיעור באמנות שמתערבבים אלו באלו. הם מוצגים כחלק ממיצב ציורי ענק, המורכב מעשרות עבודות המתחברות ומשתלבות זו בזו לסצנה אינסופית אחת, המאתגרת את הצופה ונקודת המבט שלו.
גיל יפמן חוזר אל שחרור מחנה הריכוז בוכנוולד, עת זומנו תושבי העיר הסמוכה וייאמר לצפות בזוועות שקרו במחנה. אל מול קעקועי לבד, שמשחזרים את הקעקועים שהוסרו מגופות אסירים ושומרו בפורמלין, הוא מציב מראה בה בבואתנו משתקפת דרך פרצופי התושבים המזועזעים. בעבודת הוידאו "רצח במוזיאון תל אביב", שתי הדמויות בד רנרוא ופנלופה זולגות מהתערוכה "קיבוץ בוכנוולד" ובעודן משוטטות ברחבי המוזיאון, אפידמיה מסתורית פורצת.
אלה ליטביץ מתייחסת לעבודת הקיר האיקונית של דני קרוון במשכנה של הדמוקרטיה הישראלית – בניין הכנסת. ליטביץ מחליפה את אבן הגיר ביציקת בזלת – אבן שמקורה בהתפרצות החומר המצוי מתחת לפני השטח.
דור זליכה לוי הופך את הממ״ד לתיבת נגינה מדיטטיבית, כשהוא מציב בתוכו פסל סאונד רובוטי שמנסה לנשום בכוחות עצמו. אל מול תחושת חנק הולכת וגוברת מבחוץ מתמקד זליכה לוי בפעולת הנשימה, שעל אף היותה לכאורה הבסיסית ביותר אנו עוסקים בה בימים אלו בלי סוף.
רות פתיר מפגישה בעבודתה החדשה בין פולחן הפריון העתיק והאסור של ימי כנען לפולחן הפריון הישראלי. בסרט חדש היא לוקחת אותנו אל חדר ההמתנה של מרפאת הפוריות בבית החולים בפתח-תקווה שם היא פוגשת את צלמיות הפריון הכנעניות. הצלמיות הממתינות, אשר מקורן באוסף הארכיאולוגיה של מוזיאון ישראל, הגיעו מהעבר הרחוק אל תוך המציאות של אוגוסט 2020. נעילת התערוכה: 24.10.2020. שעות פעילות התערוכה:
רביעי וחמישי 12:00-19:00, שישי ושבת: 10:00-14:00. בימים אחרים בתיאום מראש. הכניסה חופשית בהתאם לתו הסגול והנחיות משרד הבריאות. ארטפורט, רחוב העמל 8, תל אביב.
מוזיאון בית העיר תל אביב עם קוראת לאלה
בית העיר מארח תערוכה על טהרת היצירה הנשית, אשר מהדהדת ומשלימה את חווית כתב-העת והחזון של "קמה" – כתב-עת נשי חדש. העבודות הנפרשות על פני חלל בית העיר ממחישות את הרעיונות העולים בגיליון הביכורים של כתב העת העוסק בשאלה "מי היא אלה?", ובאידאת "האלה" ושברה. בימת התערוכה מאפשרת להציג מדיומים שלא נכנסים בין הדפים כמו וידאו, פרפורמנס, מוזיקה ומיצב – מתוך אמונה שכל אלו מעצימים זה את זה ואת חווית התערוכה כולה.
"קמה" הינו כתב-עת עצמאי חדש שנוצר על-ידי מיכל סבר וקורל דביר, המוקדש כולו לאמנות והגות נשית-ישראלית-עכשווית. כל גליון מציב שאלת-על אחת, המבקשת לאתגר את רעיון "האישה" ואת האופן בו אנחנו חוות אותו כיום. באמצעות טקסטים ועבודות חזותיות, היוצרות והקוראות מוזמנות לשאול, לחקור, להתהוות ובעיקר – להישאר בתוך השאלות, מבלי לחפש הגדרות ותשובות ברורות. בגיליון החגיגי והראשון עולה השאלה – מי היא "אלה"? ובו אמניות מכלל התחומים מנסות לפענח את הצורך שלנו באלות, למצוא את האלות שבנינו, ואולי אפילו ליצור מיתוס חדש משלנו. הגיליון מהווה מרחב להתבוננות והתהוות, תהליך שלעולם לא מכוון לתשובה ברורה, אלא להתעוררות של שאלות דרך עבודות פיסול, מניפסט, שירה, ציור, סיפורת, רישום, צילום, דעה ועוד.
אמניות משתתפות בתערוכה (לפי סדר הא'-ב'): חנאן אבו-חוסיין, מיה אגם, מיכל בראור, דניאל ברקת, מיכל גרינפלד, מאי ג'רפי, כרמי דרור, רותם לבל, שגית זלוף-נמיר, מרים כבסה, רוני לנדה, מירה מיילור, בתיה מלכא, רונית פורת, מיה פרי, מורן קליגר, ליאורה קפלן, תמר קרוון, ליטל רובינשטיין, נעמה רוט, ניל וקארין רומנו, ישראלה שאער-מעודד, רני ששון, Anna Lann x PentHouss. אוצרת ראשית ומנהלת מתחם ביאליק: איילת ביתן שלונסקי. מייסדות "קמה" ואוצרות: מיכל סבר וקורל דביר. בניה וייעוץ עיצובי: נועם בר. נעילה: נובמבר 2020. הסיור במתחם נעשה בהתאם להנחיות משרד הבריאות.
שעות פתיחה: ב'-ה' 17:00-9:00, ו'-ש' 14:00-10:00. יום א' סגור. בית העיר, רח' ביאליק 27 תל-אביב
לב גנים נתניה עם לובי האמנים
דיור מוגן לב גנים נתניה משיק את "לובי האמנים" במסגרתו יהפכו את הלובי בדיור המוגן לב גנים לגלריית אמנות ותערוכות שתאפשר לכל אמן להציג את מרכולתו. בנוסף יוכל כל אמן להעביר הרצאה אודות היצירות שלו באולם של הדיור המוגן, בערב מיוחד שיופק למענו.
הרעיון, הגיע מאחד מדיירי הדיור המוגן מסבירים בלב גנים, שליבו יצא למצבם של האמנים בישראל ובדיור המוגן חיבקו את ההצעה בשמחה.
נכון לעכשיו בלובי האמנים החדש יש שתי תערוכות. תערוכת צילומים ותערוכת מיצגים של מכונות תפירה שחודשו ומכוניות מרוץ. התערוכה השלישית שתעלה מיד אחרי תערוכת הצילומים תהיה תערוכת ציורים. בלב גנים מבקשים להעביר את הבשורה ומזמינים כל אמן שירצה להציג את מרכולתו ליצור קשר עם הדיור המוגן.
טיולים וטבע
206 נשרים נספרו השנה בישראל – מספר שיא ב-12 שנים האחרונות
בשנת 2012 אוכלוסייה הנשרים הגיעה לשפל חסר תקדים ומסוכן. הדבר התבטא בספירות חורף וקיץ שמקיים פרויקט פורשים כנף: 110 ו-146 נספרו אז בהתאמה. מאמצי ההגנה והשיקום במסגרת פעולות הרשות בכלל ובפרויקט פורשים כנף בפרט מתחילות לשאת פירות:. בספירות חורף (פברואר) וקיץ (יוני) 2020 נספרו בישראל 184 ו-206 נשרים, בהתאמה. וכך גם ברבייה: ב-2012 מספר הקינונים פחת עד כדי 33 ואילו ב-2020 עלה לכדי 48. מבין 206 הנשרים שנספרו ביוני 2020 זוהו: 22 ילידי גרעין הרבייה בשבי, 10 הינם נשרים משוקמים מספרד שאוקלמו ושוחררו (בסיוע חב' ארקיע ואל-על), 11 נשרים שוחררו לאחר שעברו טיפול רפואי ושיקום בבית החולים לחיות בר אחרי שנפגעו בטבע.
הספירות מתקיימות בכל אתרי הקינון והלינה של הנשרים, בוא זמנית, יחד עם ספירה באתרי אספקת מזון.
עדין מדובר באוכלוסייה קטנה ופגיעה הנמצאת בסכנת הכחדה גם בשל כך שרובה מתרכז ב-2 מוקדים: הגדול שבהם – הר הנגב ואחריו – הכרמל. בגולן לעומת זאת נותרו פרטים בודדים.
לכן יש השקעת משאבים רבה במסגרת פרויקט פורשים כנף ובזכות שיתופי פעולה נוספים (חברת כיל, גן החיות התנכ"י, קרן היסוד, ארגון גני החיות) לפעול להתאוששות האוכלוסייה. מאמצים אלו נושאים פירות, אבל מכיוון שמדובר במין עם פוטנציאל רבייה נמוך (גזול בשנה, החל מהשנה החמישית לחייהם) – זהו תהליך איטי. שיתופי פעולה עם רשויות נוספות, כגון רשות התעופה האזרחית, עוזרים לצמצם את גורמי הפגיעה. למשל מניעת טיסה בגובה נמוך בסמוך לקינוני עופות דורסים. רק בשבוע שעבר קפצו את מותם 6 גוזלי נשרים בקרואטיה כתוצאה מטיסת מסוק בסמוך לקינם. נשרים בכרמל, רן פרץ רשות הטבע והגנים
עמק הצבאים בירושלים עם עצמאים בשטח ולחוות את הטבע בימי קורונה
אתר הטבע העירוני עמק הצבאים, השייך לעיריית ירושלים ומנוהל על ידי החברה להגנת הטבע, יוצא בימים אלו עם בשורה מרעננת וייחודית לפעילות קיץ המותאמת לכללי הריחוק החברתי בימי קורונה – ערכות מיוחדות להדרכה משפחתית עצמאית של תכני הפארק, הנקראת "עצמאים בשטח". בכניסה למתחם, תוכלו לקבל דרכון להחתמה, אותו תקבלו למזכרת, שיוביל אתכם ב-3 מסלולים נושאיים בפארק. אחר השלמת כל החתימות של שלושת המסלולים, תקבלו תקבל טלאי בד לגיהוץ על חולצה או על תיק. המסלולים הם:
- מסלול "עפרה החוקרת": המסלול מתמקד בהכרת חי וצומח בעמק.
- "מה עם המים?": במסלול זה יערכו המבקרים הכרות עם מערכת המים בעמק.
- "סיפור האדם בעמק": המסלול מזמן היכרות עם פועלו של האדם באזור זה לאורך השנים, ובוחן את מידת התערבות האדם בטבע ושמירת האיזונים בין האדם לטבע.
ענבל שמש, רכזת החינוך של הפארק, מספרת כי "הפעילויות משלבות בין חוויה משפחתית בטבע, הדרכה מסודרת, עצמאות של המשפחה וריחוק פיזי, תוך כדי העמקה בתכני טבע בכלל והפארק כפרט. זהו שילוב מושלם בין למידה, משחק, שיתוף פעולה משפחתי, פתרון בעיות וביצוע משימות, והכל בתוך ערכה משפחתית שניתן לשאול, הכוללת תיק מעוצב ומאובזר במפה, כרטיסיות משימות משקפת ועזרים נוספים. למעשה לכל ילד במשפחה יש תפקיד פעיל וכל אחד שותף בחוויה". תהילה כהן, מנהלת תחום קיימות חברתית באגף חברה בעיריית ירושלים, מוסיפה ש"יחד עם צוות הפארק פיתחנו מערך איכותי הנותן מענה לחוויה משפחתית בטוחה ומהנה בפנינת טבע בלב ירושלים, באופן המותאם להגבלות המשתנות שנגיף הקורונה מכתיב לנו".
פארק עמק הצבאים, בליבה של ירושלים, הוקם בשטח פתוח המתפרש על 250 דונם בין השכונות קטמונים, גבעת מרדכי והולילנד, אחרי מאבק ציבורי חסר תקדים נגד הקמת שכונה במקום. הפארק פתוח לציבור כל ימות השבוע ללא תשלום, מונגש לאנשים עם מוגבלויות וניתן לראות בו באופן חופשי צבאים, ציפורים, צבים, עופות מים, זוחלים ובעלי חיים נוספים. הצבי הישראלי הוא יונק אוכל עשב ממשפחת הפריים הנמצא בכל חבל הארץ הים תיכוני בישראל ובשנת 2018, שינה ה-IUCN החמיר את מעמדו ממין בסיכון למין בסכנת הכחדה עולמית. יתרה מזאת, בספירות שנערכו השנה, ניכרת ירידה בחלק מהאוכלוסיות של הצבי הישראלי ברמות יששכר ואזורים נוספים בארץ. "בימים אלו, כשאנו נאלצים שוב ושוב להסתגר, להיכנס לבידוד ולצמצם מפגשים, היציאה לטבע היא הפתרון האולטימטיבי. בדרך כלל, בחופשות מוצעות בפארק שלל פעילויות חוויתיות המתווכות ומעשירות את חווית הטבע עבור המבקרים, אולם הקורונה אילצה אותנו לחשוב באופן יצירתי, לייצר פעילות מעשירה וחוויתית במסגרת משפחתית ללא התקהלויות ולעודד ביקור עצמאי ושהיה בטבע תוך כדי הנאה משחק וחינוך לשמירת טבע. אנו נערכים לחלוקת כמות גדולה של ערכות, כאשר כל ביקור מאפשר בחירת מסלול אחר ומזמן חוויה חדשה של טיול בפארק", מסכמת יעל המרמן-סולר, מנהלת הפארק מטעם החברה להגנת הטבע.
בשיא הקיץ החצבים כבר כאן
נכון, אנחנו עדיין באוגוסט, ומזג האוויר קיצי בכל חלקי הארץ, אולם אחד מסמלי הסתיו המובהקים ביותר – החצב – כבר כאן. אנשי החברה להגנת הטבע תיעדו בימים האחרונים חצבים במקומות שונים בארץ – חוף הכרמל, חדרה, הרצליה, תל אביב ועוד, ויש סיכוי שהתמונות האלו יקררו אתכם מעט. עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, מסביר כי החצב המצוי הוא גיאופיט (אוהבי אדמה), בעל בצל שאוגר אנרגיה (סוכרים) במהלך החורף באמצעות פוטוסינתיזה, שמאפשר לו לפרוח בתקופה בה כמעט אף צמח אחר לא פורח – בסוף הקיץ ובתחילת הסתיו. "אז כן, עונת הסתיו כבר ממש מעבר לפינה, כפי שנאמר – "בט"ו באב תש כוחה של חמה", אפשר כבר לראות יותר עננים וישנם מקומות בישראל שכבר ירד בהם גשם. "שמו של החצב נגזר מיכולתו לחצוב בסלע, כאשר הבצל הוא אחד הגדולים מבין צמחי הבר בישראל. כמו בצלים אחרים, הוא מלא בחומרים צורבים שמגנים עליו ולכן, מעט מאוד מסוגלים לאכול אותו וגם את העלים", אומר בלבן.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי אחד הדברים המיוחדים בחצב הוא עמוד התפרחת, שאחרי כמה שנים וכמויות גשם מתאימות, יכול להגיע לגובה של מטר וחצי ואפילו מעבר לכך. התפרחת לבנה והיא מתחילה מלמטה, כאשר לחצב לוקח שבוע וחצי-שבועיים לסיים את מחזור הפריחה. "הפרחים נפתחים לפנות ערב והחצב מתמחה בהאבקת לילה ע"י רפרפים ובבוקר ע"י מיני דבורים וצרעות שנמשכות לצוף המתוק שלו. גם ציפורים אוהבות את הצוף הזה, והצופיות נוהגות לאכול על חצבים, במה שנחשב למראה מיוחד מאוד של צופית בוהקת מתנדנדת על עמוד תפרחת, שלעיתים מקנחת בעכביש חריף", אומר בלבן.
ואיפה תוכלו למצוא חצבים? החצב פורח בכל חלקי הארץ – מהחבל הים תיכוני, לאורך מישור החוף, עד הר הנגב והאזורים המדבריים הקשים ביותר בישראל. מקומות מיוחדים לצפות בחצבים הם בדרך אלון בבקעת הירדן, גבעת התנ"ך בירושלים (עם הרקע היפיפה של חומות העיר העתיקה), מורדות חומת שמואל, רמת המדבר לאורך שמורת מצוק ההעתקים, סביב מצפה רמון וכו'. "ב-2008 שתלנו חצבים על הגג של התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד ובאוקטובר שעבר שתלנו 3,000 בצלים של חצבים על הגג של מכון מנדל בירושלים, ואנחנו מצפים לפריחתם הקרובה", מסכם עמיר בלבן, מנהל תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע.
ראש עיריית בית שאן וראש המועצה האזורית עמק המעיינות עם הסכם בנחל האסי
פארק המעיינות, בעמק המעיינות (צילום אברהם גרייצר)"משהו גדול מתרחש כאן." אומרים שני ראשי הרשויות בהודעה המשותפת עם הנהלת הקיבוץ. "אנחנו פועלים לקידום וביצוע תכנית אזורית כוללת של הזרמת "מי האסי" לבית שאן, תוכנית אשר תצמיח כאן את הדור הבא לערכים של שותפות, וסולידריות אזורית. לא ניתן יד למאבקים ואלימות באזור. אנחנו מובילים שותפות ודרך, וכך אנו רוצים לראות גם את ילדינו, חיים בשכנות טובה ובשיתוף מלא. יחד אנחנו מביאים תקווה ובשורה שיתנו מענה אזורי ואפשרויות לפיתוח התיירות לטובת כל תושבי האזור ועם ישראל כולו. אנו מקווים כי הפיתרון שהושג יביא להרגעת הרוחות והפסקת האלימות."
לצד קידום התכנית הגדולה להזרמת מי האסי לעיר בית שאן ופיתוח נחל חרוד עם משרדי הממשלה, נפגשו אתמול ראשי הרשויות עם שלמה גלזר – יו"ר קיבוץ ניר דוד לפגישה שבה סוכם כי רצועה מנחל האסי, בסמוך למרכז הספורט ע"ש הולצר בישוב, תיפתח לציבור כבר בימים הקרובים.
הכניסה לרצועת הנחל תהיה ללא תשלום, באחריות תיירות ניר דוד, תחת מגבלות הקורונה (מרחק פיזי, כמות אנשים, שעות פעילות) בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ובהרשמה מראש . נשארה רק השאלה האם תושבי סאלם או נצרת יכולים גם להיכנס לאסי.
קול הנשמה עם סיורי סליחה ירושלמיים ברוח התקופה
מבלי ששמנו לב בתוך השנה המבולבלת הזאת עוד רגע אנחנו בתוך תקופת הסליחות, ונדמה שהשנה במיוחד כולם מחפשים את המקום והזמן להביט אחורה, לעשות חשבון נפש, לחפש נחמה, ולבחון מה עשינו ומה אנחנו יכולים לשפר – בינינו לבין עצמנו ובינינו לבין המשפחה, החברים והסביבה.
מנהג אמירת הסליחות בשעות המוקדמות של הבוקר לפני תפילת השחר מקובל במסורת היהודית כהכנה ל"ימים הנוראים" של ראש השנה ויום כיפור. הספרדים נוהגים לומר סליחות מראש חודש אלול, החודש האחרון בלוח השנה העברי, והאשכנזים – רק בשבוע האחרון שלפני ראש השנה. ומה ואיפה הסיורים מתקיימים? הרובע היהודי ואתריו, הר ציון, טיילת החומות בלילה, משכנות שאננים, ימין משה, חוצות היוצר, נחלאות, שערי חסד, מאה שערים, נחלת שבעה.
כ-15 תיירנים ומורי דרך התאגדו השנה יחד ברוח של ערבות הדדית ומציעים סיור סליחות כמעט בכל יום/לילה, במסלולים הכוללים שכונות, בתי כנסת, טעימות ומאכלים ירושלמים מיוחדים. נצא אל השכונות, כל אחת לפי אופייה, לחפש יחד סליחה ומחילה ולהכיר את המסורות, הניגונים והצלילים הבוקעים מתוך בתי הכנסת הקטנים והגדולים, ונסיים בטעימות מהמגוון הירושלמי הרחב – המאפיות, המסעדות הקטנות והיצרנים המקומיים.
הסיורים ייצאו בשלוש מסגרות החל מ- 65 שקלים לאדם: סיור חוויתי בסמטאות הרובע היהודי, סיור חוויתי הכולל את טיילת החומות הדרומית וסיורים הכוללים ליווי שחקן/נגן וטעימות.
ליוזמה חברים איציק סלוני טורס, שבתאי איזנשטט-עמותת ירושלים שבי ומורי דרך נוספים מירושלים. כל הטיולים מתקיימים לפי תקנות התו הסגול, בקבוצות קטנות ובהתאם להנחיות המשתנות. שימו לב: הביקור בכותל בימים אלו דורש תיאום מראש, כך שמומלץ להקדים את הזמנת הסיור. הרשמה לסיורים באתר… ובטל': 03-6732282
יוסי הפיל חוגג יום הולדת במשקל 7 טון
יוסי, הפיל של הספארי ברמת גן, הגדול מבין כל הפילים החיים בגני החיות בעולם חוגג היום 46 שנים להיוולדו וזו באמת סיבה אמיתית למסיבה. יוסי, הוא פיל מיוחד מאוד ולמעשה הפיל הראשון שנולד בספארי, כמה חודשים לאחר שהספארי נפתח למבקרים באופן רשמי.
היו אלה ימים מרגשים עם ניחוח עז של ראשוניות, של חזון ותקוות גדולות.
יוסי הפיל נולד ב-11.8.74 בסמיכות מרגשת ליום הפיל הבינלאומי שמתקיים למחרת בכדי להעלות למודעות את מצבם העגום של הפילים בטבע.
בן לאמא בהטי שעדיין נמצאת בספארי ולאבא טימבו שהלך לעולמו. בהטי אמו נחשבת כיום לפילה המבוגרת ביותר בכל גני החיות באירופה, היא בת 59 ובהחלט מדובר במשפחה נושאת שיאים!
בשנים הראשונות היה הפילון הקטן שבחבורה, אבל עם הזמן הפך לפיל גדול ממדים, למעשה לפיל הגדול ביותר בגני החיות בעולם שמתנשא לגובה של 3.80 מטרים, במשקל שבעה טון ושהביא לא מעט גאווה לספארי הראשון בישראל.
החגיגה של יוסי, כללה הכנות רבות מצד מטפליו וקישוט החצר בהמון ירקות, פירות, עלים, קני סוכר, חרובים ועוד הפתעות. לו"ז יום הולדת היה עמוס בפינוקים.
יום הפיל הבינלאומי שיתקיים מחר מעלה על נס את מצבם של הפילים בטבע בשל העובדה כי בכל רבע שעה ניצוד בטבע פיל. הם ניצודים לטובת שימוש בחתים שלהם שעשויים משנהב, חומר יקר מאוד שנסחר בעיקר באסיה ומשמש לכלים, קלידים ותכשיטים.
הפילים לא רק בעלי הגוף הגדול ביותר על פני היבשה, הם גם בעלי המוח הגדול ביותר מבין היונקים היבשתיים. הם חכמים, רגישים, ומגלים אמפתיה לחבריהם – תכונות שאנחנו מייחסים על פי רוב לעצמנו ולבני משפחתנו הקרובים, קופי האדם.
יתכן והדמיון הזה בין האדם והפיל הוא זה שגורם לנו לחבב אותם כל כך. אי אפשר לדמיין את העולם הזה בלעדיהם! הוא יהיה עולם הרבה פחות שלם. השאלה "כיצד יראה העולם ללא פילים?" היא אכן שאלה קריטית. שכן מבחינה אקולוגית, הפילים הם "מין מפתח" במערכת בה הם חיים.
יוסי הוא לא רק סמל ליופי ועוצמה. מאז בגרותו העמיד 19 צאצאים ואוחז בשיא אירופאי ברבייה. גני חיות משמשים גרעיני רבייה לבעלי חיים שנמצאים בסכנת הכחדה בטבע ויוסי בהחלט תרם רבות לגרעין הרבייה של הפילים.
אנחנו מאחלים ליוסי הרבה מזל טוב, לא כל יום אפשר לחגוג יום הולדת לפיל במזל אריה!
ספרים
על הקצה של דן רדלר
גם בחלומו הרע לא חשב דן רדלר, איש עסקים ותיאטרון, מחזאי, נשוי ושמח בחלקו, שיום יבוא, אחרי שנים רבות, ומקרה שקרה בילדותו, יצמיד אותו לשולחן הכתיבה ממנו לא יקום עד שיסיים לכתוב את הספר על הקצה, שבו הוא נותן ביטוי לחוויה ההיא מהילדות.
על הקצה, רומן עב כרס, הופך את ניסיונו האישי, לליבת הספר כנקודת אל חזור. על רקע תקופת חייה של המדינה, המאופיינת במאבק ההישרדותי של אזרחיה, על הגוונים החברתיים השונים.
"זה היה כמו להיטהר." מסביר דן רדלר, את חווית הכתיבה. זהו ספרו השישי שך דן רדלר, כולל ספרות מקצועית בתחום התמחותו בתאורת תיאטרון. כשם שהספוט בתיאטרון מאירה את הפואנטה במהלך ההצגה, כך מאיר הספר את מה שכיום מכנים תוצאות ה- Me too.
הוצאת כנרת זמורה ביתן. 623 עמודים. מחיר 98 שקלים. מחיר מוזל בחנויות הספרים הדיגיטליות.