פרי שבדרך כלל פוגשים בגדר החיה של השכנים ||| פרי שלמעט לאכול אותו לא יודעים במחוזותינו מה עוד אפשר לעשות איתו ||| דובדבן סורינאם או דובדבן ברזילאי או אולי מונקימונקי קרסי ||| מתכונים לצאטני, עוגה, סורבה או פאי ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
דובדבן עם שלל שמות
הפיטנגו היה שיח הגדר חיה של בית ילדותי וגדלתי עליו. כל קיץ היה לנו שבוע של פרי בשל בצבע אדום שחור בוהק, והמיומנות שלי היתה לדעת מתי לקטוף אותו כי למי שלא מכיר, הפרי חמוץ רוב הזמן ואח"כ הופך למר ליום אחד והיום האחרון לפני שהפרי נושר לקרקע הוא השיא המתוק. אם פספסת את מועד הקטיף, הפרי מיד נרקב. רק מי שחי עם עץ פיטנגו בחצר מכיר את זה. זר לא יכיר את החוויה.
הפיטנגו Pitango נקרא גם פיטנגה Pitanga בפורטוגזית או ברזיליירית, דובדבן סורינאם Suriname cherry באנגלית, בהודו הפרי נקרא דובדבן ברזילאי Brazilian cherry או בצרפתית זה דובדבן קאיין Cayenne cherry (קאיין היא עיר בגינאה הצרפתית), ואם לא די בכך, שמו גם קרסייה קררה Cerisier carré, וגם מונקימונקי קרסי Monkimonki kersie ואפילו אננגפירי ñangapirí ולכל מדינה וכל שם יש סיבה.
מקור הפיטנגו הוא בצפון מזרח דרום אמריקה אולםמשם נפוץ לרחבי תבל ויש מדינות בהן הפך להיות מין פולשני שהמדינה מנסה לחסל את גידולו וקיומו – כך זה בברמודה ובפלורידה.
פיטנגו בישראל
הסיבה לשכיחות הפיטנגו במחוזותינו היא בזכות או בגלל אחד, הולצמן, שירד לאוסטרליה וחזר לפלסטינה בשנת 1927 והקים ברחובות פרדס או גן עם 200 זני צמחים שהביא עימו מאוסטרליה. בין הצמחים היו הבוטנה היא הפיסטוק, אגוזי פקאן, פומלות ועוד רבים וטובים ביניהם הפיטנגו. הפיטנגו, להבדיל מרוב הצמחים שלא התאימו לאקלים והאדמה בישראל, צלח. זהו צמח שלא צורך הרבה מים מצד אחד ומצד שני נקלט וצומח במהירות ובצפיפות וכך הפך הצמח לגדר החיה של רבים ממשקי העזר – אותם בתים עם חצר שהפכו בשנות החמישים של המאה שעברה, לפתרון מצוין לכלכלת משפחה בזמני הצנע והמחסור במוצרי מזון זמינים. הפיטנגן זכה להצלחה גם תודות ליכולתו לפרוח ולהניב פרי 2-3 פעמים בשנה.
טריוויה פיטנגו
- בברזיל נהוג לפזר עלי פיטנגו טריים על הרצפה וכאשר דורכים על העלים והם נמעכים, מתפזר מהעלים ריח שדוחה יתושים
- השימוש השולט בפרי הפיטנגו הוא כטעם ובסיס לריבות וג'לי ואז משתמשים גם בגרעין שמתרכך בבישול
- הפרי עתיר בוויטמין C ומקור לפרוביטמין A
- באורוגווי העלים משמשים גם להכנת תה לשתייה
- בישראל נעשו ניסיונות לגדל זן פיטנגו גיתית באופן מסחרי אולם בגלל חיי המדף הקצרים, הניסיון נכשל
- בהודו מגיעים ליבול ממוצע של 2.7-3.6 ק"ג לעץ פיטנגו אחד. השיא העולמי הושג ב….ישראל עם עץ שהניב 11 ק"ג פירות פיטנגו
מתכון: צ’אטני פיטנגו Pitanga Chutney
ממרח צ'אטני שילווה מאכלי בשר, דגים או גבינות בעלות טעם חזק וגם כממרח על לחם.
מצרכים
- 1 ק"ג פיטנגו בשלים ואדומים מאוד, עם הגרעינים
- 250 גרם סוכר
- 2-5 פלפל צ'ילי יבש גרוס (לאוהבי החריף)
- קורט נדיב של מלח
- 1 כף חומץ שרי (לא חובה)
אופן הכנה
- מפרידים את פרי הפיטנגו מהגרעינים בעזרת האצבעות (הפרי נמעך)
- בסיר עם תחתית כפולה מערבבים פיטנגו, סוכר, מלח, צ’ילי וחומץ
- מביאים לרתיחה מלאה על להבה גבוהה מאד
- מבשלים ברתיחה תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבועות נהיות גדולות וצפופות והתערובת מאיימת להידבק לסיר
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים ברתיחה עד שאי אפשר יותר ללא הדבקויות
- ממשיכים לבשל כך במשך 20-15 דקות או עד הסמכה (הערה: לאחר שיתקרר תקבלו מרקם סמיך מאד)
- שומרים בצנצנת אטומה במקרר
מתכון: סורבה פיטנגו
מצרכים
אופן הכנה
- מפרידים את פרי הפיטנגו מהגרעינים בעזרת האצבעות (הפרי נמעך)
- מערבבים בסיר את הפיטנגו, סוכר ומים על להבה בינונית כ-10 דקות תוך ערבוב ומעיכת הפיטנגו
- מעבירים את תכולת הסיר למסננת מעל קערה ובעזרת כף עץ מועכים את הפרי כך שיעבור המסננת
- מוסיפים למחית את מיץ הלימון
- לטעום ולתקן טעמים עם סוכר ומיץ לימון
- העבירו לכלי שטוח והכניסו למקפיא
- להגשה: לגרד את המחית הקפואה בעזרת כף לתוך כוסית הגשה אישית
מתכון: עוגת פיטנגו
מצרכים
לסירופ
- 1/2 כוס סוכר
- 1 כוס מים.
לקרם פיטנגו
- 1/2 ק"ג פיטנגו
- 1 כוס סוכר
- 10 גרם ג`לטין.
לקרם לימון
אופן הכנה
- מגלענים את הפיטנגו
- במעבד מזון מרסקים את הפרי עם סוכר וג`לטין
- מצננים במקרר. הערה: חלק מהמחית נשמור לשימוש בציפוי העליון
- הכנת קרם הלימון: מגרדים את קליפת הלימונים וסוחטים את המיץ של הלימונים
- בסיר מערבבים יחד את כל המצרכים
- מניחים את הסיר על סיר עם מים רותחים (אמבט מרים) ובוחשים תוך שהמים מוחשים על הלהבה, עד שהקרם מתחיל להסמיך
- מסננים את הקרם ומצננים
- הכנת הסירופ: מביאים לרתיחה סוכר ומים
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-3 דקות נוספות
- מניחים שכבת עוגה ראשונה על צלחת הגשה שטוחה
- מזליפים על טבעת הבצק ספוג, מחצית מהסירופ
- שופכים מעל חצי מקרם הפיטנגו ומיישרים לשכבה אחידה
- מוסיפים ליתרת קרם הפיטנגו חצי מהקצפת ומערבבים
- שוטחים בעדינות על קרם הפיטנגו
- מניחים מעל שכבת עוגה נוספת
- מזליפים על שכבת העוגה את הסירופ שנותר
- מורחים מחצית מקרם הלימון
- מורחים על קרם הלימון את הקצפת שנותרה
- מכסים בעוגה האחרונה שנותרה
- מקשטים בקרם הפיטנגו ובפירות כיד הדמיון ומה שיש בבית
טיפ: השאירו את הצדדים חשופים ללא קרם או ציפוי, כדי שיראו את השכבות הצבעוניות
מכניסים למקרר עד להגשה.
מתכון: פאי שיפון פיטנגו
מצרכים
- עוגת ספוג בקוטר 22 מהמתכון בקישור…
- 1 כף אבקת ג'לטין ללא טעם
- ¼ כוס מים קרים
- 4 ביצים XL מופרדות
- 1 כוס סוכר
- 3/4 כוס עיסת פיטנגו (כ-1.5 כוסות פרי עם הגרעין) או 1/2 כוס מיץ פיטנגו
להגשה
- 1 מיכל שמנת מתוקה
- 10 גרם אבקת סוכר
אופן הכנה
- מערבבים את הג'לטין במים הקרים
- מקציפים את החלמונים יחד עם חצי מהסוכר
- בסיר מבשלים את עיסת הפרי על להבה בינונית עד לקבלת בלילה סמיכה, תוך ערבוב מתמיד
- מוסיפים לבלילה את בלילת הג'לטין עד להמסה
- מוסיפים את קציפת החלמונים ומערבבים לאחידות
- מצננים את בלילת הפיטנגו-ג'לטין ומניחים בצד
- מקציפים את חלבוני הביצים לקצף יציב ואז מוסיפים בהדרגה את כמות הסוכר שנותרה, ומקציפים עד שהפסגות מתחילות להחזיק את צורתם
- מקפלים את קציפת החלבונים לתערובת הפיטנגו
- ממלאים תבנית פאי עגולה
- מצננים עד שהכול קר ויציב
הגשה
מגישים עם כדור גלידה בצד או קצפת מהשמנת מתוקה ואבקת הסוכר.
בתיאבון Buen apetito