חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שמן זית ישראלי: ענף הזית בישראל 2015

ענף הזית במועצת הצמחים אמון על ניהול איכות שמן הזית הישראלי ועל השבחת הכרמים ושיטות העיבוד של עצי הזית ועצירת השמנים. בשנים האחרונות הושקעו ע"י המגדלים ובתמיכת משרד החקלאות מעל 350 מיליון שקל בהקמת מטעי זיתים וכן בתעשייה התומכת של בתי בד, ייעול הציוד ועוד. ההשקעה כבר נושאת פרי: בשנים האחרונות גדלה משמעותית תוצרת שמן הזית הישראלי, וביכולתה כיום לענות על כל צרכי השוק המקומי, ואף להשאיר יתרות לייצוא. השנה הקרובה טומנת בחובה אתגרים ושינויים רגולטוריים חיוביים בענף שמן הזית, לצד קשיים ואתגרים משמעותיים עימם מתמודד הענף.

 

תו איכות שמן זית ישראלי. כתית (חום, מימין ) וכתית מעולה (זית,משמאל)
תו איכות שמן זית ישראלי. כתית (חום, מימין ) וכתית מעולה (זית,משמאל)

הידעת ? 10 עובדות על שמן זית בכלל וישראלי בפרט

  • במדינת ישראל כ- 340,000 דונם כרמי זיתים, כאשר מתוכם 250,000 דונם בעל וכ- 85 אלף דונם מושקים- שלחין (15 אלף דונם לזיתים למאכל). כמו כן פועלים בישראל כ- 110 בתי בד.
  • בסקרים שנערכו נמצא כי 3 מתוך 4 בתים רוכש לפחות פעם אחת בשנה שמן זית כאשר 95% מהאנשים שמכינים סלט ומתבלים בשמן זית, לא מודדים אלא מתבלים "לפי העין".
  • ה- FDA האמריקאי ממליץ על צריכה יומית של 3-4 כפות ( 25 סמ"ק ) שמן זית להקטנת הסיכוי למחלות לב שונות.
  • הצריכה השנתית הממוצעת לנפש הינה כ- 2.5 ק"ג בלבד ויוצרו בישראל השנה כ- 18,000 טון שמן זית, המספיק לכלל הצריכה בישראל.
  • הספרדים והאיטלקים צורכים למעלה מ- 10 ליטרים לאדם לשנה, אבל שיאני העולם הם ללא ספק היוונים שצורכים למעלה מ- 20 ליטרים לאדם לשנה ( כשתי כוסות בשבוע ).
  • בישראל מגדלים למעלה מ- 16 זני זיתים שונים לשמן זית, מרמת הגולן ועד הר הנגב. במקור הגיעו מרבית הזנים ממדינות אגן הים התיכון והם נקלטו יפה בארצנו. הזן המקורי האופייני לאזור הוא הזן הסורי.
  • עלויות ייצור ק"ג שמן זית בשליחין בישראל (כולל החזר הון) הינו: 19-20 שקלים (לפי תחשיב משרד החקלאות). כאשר עלויות ייצור בבעל גבוהות יותר.
  • היקף שוק ענף הזית מוערך בכ-600 מיליון שקלים במחירי צרכן.
  • 70% משמן הזית בעולם מיוצר באירופה ומסובסד בכ-1.85 יורו לק"ג מתוך זה ספרד מספקת כ- 40% מהצריכה העולמית.
  • רק 30% מהשמן המיוצר בספרד הוא באיכות כתית. 70% מהשמן הספרדי דורש תיקון – זיכוך.

 

זית ישראלי (צילום דן בר-דוב)
זית ישראלי (צילום דן בר-דוב)

אחת התופעות עימה נאבקים מגדלי הזיתים וענף הזית במועצת הצמחים היא זיופי שמן זית. מספר ד"ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית: "גם השנה נאבקנו ללא פשרות בתופעה של זיוף והטעיית צרכנים, כאשר משווקים שונים מוכרים שמני זית נחותים תוך הצגתם כשמני כתית".

כמו כן נאלצו בענף הזית להתמודד עם תופעה של מכירת שמן זית שפג תוקפו כמוצר הראוי למאכל אדם, שמנים מהולים שבהם מוהלים שמן זית עם שמן למאור ומסבים סכנה ממשית למשתמש.

מוסיף נעלי: "ענף הזית פועל רבות יחד עם שרות המזון במשרד הבריאות ויחידת הפיצו"ח של משרד החקלאות על מנת למגר תופעות אלו. בעיה נוספת איתה התמודדנו השנה הינה איכות שמני הזית המיובאים, והצורך לנסות ולחזק את הפיקוח כי פעמים רבות מיובא לישראל שמן באיכויות נמוכות, חלקו אף משנים קודמות או שאינו מיועד למאכל, דבר אשר אינו עומד בתקן ומסכן את בריאות הציבור המשתמש בו (ומהווה הסבר נוסף למחירו הנמוך ביחס לשמן הזית הישראלי האיכותי).

 

לנוכח עליה ניכרת בכמות שמן הזית המיוצר בישראל מתחיל להווצר צורך לייצא שמן זית ישראלי. השנה חדרו שמני זית ישראליים  לשוק היפני וגם בקנדה התגלתה התלהבות רבה מהשמן הישראלי. היפנים גילו את הסגולות הבריאותיות של שמן הזית הישראלי ואף תירגמו את תו האיכות של ענף הזית הישראלי לטובת הצרכנים המקומיים, מכיוון שהם מעריכים מאוד את אמינותו.

 

זיתים בהגיעם לבית הבד (צילום דני בר)
זיתים בהגיעם לבית הבד (צילום דני בר)

ומה באשר לאיכות שמן הזית וזני הזיתים השונים בישראל ?

בעולם ידועים יותר מ-2000 זני זיתים השונים בגודל, צורה, מבנה, הבשלה, עמידות, התאמה לשמן או למאכל (או דו-תכליתי), ייבול, ריכוז השמן, יציבות, התאמה לאזורי גידול, פוריות, סרוגיות (מתן פרי לסרוגין, שנה הרבה ושנה מעט ) וכמובן בטעם. בישראל גדלים כיום למעלה מ- 40 זני זית שונים. חלקם רק למאכל, חלקם רק לשמן וחלקם דו שימושיים. זנים מקומיים עתיקים (צורי, נבאלי) לצד זנים מיובאים מאירופה שנקלטו בארץ בהצלחה (פישולין, פיקואל, קורינייקי), וזנים חדשים מטיפוח ופיתוח מקומי (ברנע).

בארץ מקובל למכור שמן זית כבלנד או כשמן זית זני. כל צרכן צריך לבחור את הזמן הערב לחיכו על פי הפירותיות, עדינות, עשבוניות ועוד מגוון טעמים וארומות המאפיינים שמן זית.

 

הפרק הקודם: "ראשון המסיק"

הפרק הבא: טעימות מסיק 2015

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *