כשניכנס אדר מרבין בשמחה ובאזני המן. איך הפכו כיסוני הפרג לכיסוני המן של פורים ? איך מכינים אזני המן עם פרג, אגוזים, חלביים או פרווה.
למה אזנים משולשות ולמה פרג ?
הסיפורת היהודית גורסת שבפורים לא היה נס גדול ומשמעותי אחד כמו בחנוכה, פסח וכו' אלה רצף של 3 ניסים קטנים ונסתרים ועל כן צורת המשולש שמבחוץ הוא בצק סתמי ואילו בפנים מילוי של מתיקות וטוב טעם- פרג בדר"כ.
ולמה פרג ? בגרמנית אוזני המן נקראים מוהנטשה (Mohntasche) שפרושם כיסוני-פרג. Mohn (פרג) השתבש לשמו של המן (הרשע) וכך התחברו להם כיסוני הפרג להמן ולפורים.
אז איך מכינים אותם ?
רכיבים לבצק:
- חבילת קמח אוסם קטנה.
- 100 גרם מרגרינה ללא מלח.
- 1/3 כוס סוכר.
- 1/4 כוס מיץ תפוזים.
- מיץ מחצי לימון וקליפה מגורדת.
- 2 חלמונים.
רכיבים למילוי:
- פרורי אגוזים.
- פרג טחון.
- ריבה.
- שקדים טחונים.
- רחת לקום
אופן ההכנה:
- יש לבחוש את המרגרינה, הסוכר והחלמונים.
- להוסיף את קליפת הלימון ולערבב.
- להוסיף קמח ומיץ לסרוגין.
- כשהבצק מוכן יש לשטח עלה בעזרת מערוך לעובי של פחות מ- 0.5 ס"מ.
- בעזרת כוס מתאימה יש ליצור עיגולים.
- לשים במרכז את המלית ולהדק בקצוות בצורת אוזן המן.
- להניח בתבנית משומנת ולאפות בחום בינוני עד שיצהיב.
אופציה נוספת לבצק: בצק חלבי לאזני המן
רכיבים:
- 3 כוסות קמח.
- 1/2 חבילת מרגרינה עם מלח.
- 1/2 כוס סוכר.
- ביצה.
- חלמון ביצה (נוסף).
- גביע לבן או אשל.
אופן ההכנה:
- לשים בצק מכל הרכיבים ומשהים בקרור למשך הלילה.
- יש לכסות בניילון על מנת שלא יתייבש.
- את החלמון הנוסף שומרים כדי להדביק את אוזני ההמן.
אופציה נוספת לבצק: בצק פריך לאוזני המן
רכיבים:
- 1/2 כוס סוכר.
- 2 חלמוני ביצה.
- 1/4 כוס ברנדי (אפשר מים).
- חבילת מרגרינה עם מלח.
- 2.5 כוסות קמח.
אופן ההכנה:
- לשים בצק מכל הרכיבים ושמים בקירור למשך הלילה.
- יש לכסות בניילון על מנת למנוע התייבשות הבצק.
- בחלבוני הביצים משתמשים כדי להדביק את אוזני ההמן.
אופציה נוספת למלית: מלית אגוזים
רכיבים:
- כוס סוכר.
- כוס מים.
- כף תמצית וניל.
- 3 כוסות אגוזים קצוצים דק.
- 2 כפות מיץ תפוזים.
- קליפת תפוז מגורדת.
- 100 גרם צימוקים.
אופן ההכנה:
- מרתיחים מים וסוכר בסיר קטן, עד שהסוכר נמס לגמרי.
- מוסיפים את האגוזים והצימוקים תוך כדי בחישה.
- מבשלים כדקה, מסירים מהאש ומוסיפים מיץ וקליפת תפוז.
- מצננים היטב לפני המילוי.
אופציה נוספת למלית: מלית פרג
רכיבים:
- 120 גרם פרג טחון.
- 100 גרם צימוקים.
- 1/2 כוס חלב.
- 1/2 כוס סוכר.
- כף מיץ לימון.
- קליפת לימון מגורדת.
אופן ההכנה:
- מרתיחים את החלב עם הסוכר עד שכל הסוכר נמס.
- מוסיפים את הפרג והצימוקים.
- לבשל במשך כדקה נוספת תוך כדי בחישה מתמדת.
- מסירים מן האש ומוסיפים את הלימון והקליפה המגורדת.
- מצננים היטב לפני המילוי.
מקור המתכונים: ספר המתכונים של אביבה 2006