חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סילבסטר, שמפניה וחבל שמפיין

ראש השנה האזרחית הוא חג השמפניה ||| ביקור בחבל שמפיין עם ידידי מימי (מיכאל) בן-יוסף ||| מדום פריניון ועד שארל דה-גול בתמונה ||| על המקומות ובתי השמפנייה ||| להמשך הכתבה <<<

5 ק"מ של מרתפי השמפניה בולינג'ר (צילום דני בר)
5 ק"מ של מרתפי השמפניה בולינג'ר (צילום דני בר)

31 לדצמבר יום השמפנייה

רבים וטובים מבין ידידי אוהבי היין והאלכוהול, לא מודעים לכך שיש כ-15 ימים בלוח השנה, שהם ימים של זן או סוג יינות מסויים. הידעתם שיום יינות הרוזה חל ביוני ? מתי חל יום הגרנז' או יום המרלו ? יום הזינפנדל או יום הקברנה ? על כך תקראו כאן במהלך השנה, אבל כל אחד יודע מהו יום השמפניה.

חבל שמפיין Champagne

כשאומרים שמפיין מיד עולים בזיכרון דום-פריניון, ג'יימס בונד, ואולי גם הקתדרלה של ריימס, אבל בחבל הארץ הצפוני של צרפת יש עוד הרבה יותר מה לעשות ולראות. נסענו לבדוק. בטיול זה הצטרף אלי ידידי מיכאל בן-יוסף, שגם מכיר ומוקיר את עולם היין של האזור בו טיילנו, וגם הנעים את זמני בסיפורים ומידע, תוך כדי הנסיעות מאתר אחד למשנהו, או באתנחתות שלקחנו בבית קפה או בר מקומי מעת לעת.

מגוון שמפניה דרפייה (צילום דני בר)
מגוון שמפניה דרפייה (צילום דני בר)

תחנה ראשונה: בית השמפניה Champagne Drappier 

בית השמפניה דרפייה, נמצא בחלקו הדרומי של חבל שמפיין. הדרך המובילה לבית השמפניה עוברת בין כרמי ענבים ובתי שמפניות רבים אחרים. רובם קטנים ולא מוכרים. התחלנו את הביקור בסיור במתקני הייצור, מרתפי האחסון וההשתבחות, וכמובן גם פגשנו את שני הדורות למשפחת דרפייה, שמחזיקה בבית השמפניה כבר שבעה דורות, כאשר הדור השמיני הצעיר כבר עושה צעדיו על מנת להיכנס לעסקי השמפניה המשפחתיים

פגשנו את אנדרה דרפייה האב הגאה בבית השמפניה המשפחתי, ולמרות גילו, 85, הוא מגיע כל יום לכמה שעות לבית השמפניה. בנו, מישל דרפייה, עוסק בניהול השוטף של בית השמפניה, כולל מעורבות בטעימות בניית הבלנד, כשהיינו עדים להכנות לסבב טעימות נוסף.
מרתפי היקב קיימים כבר מהמאה ה-12, כאשר באותה עת היה מנזר של נשים כ-10 ק"מ ממקום בית השמפניה של היום, והמרתפים היו שייכים למנזר.

בקבוקי שמפניה של דרפיה, מתיישנים במרתף (צילום דני בר)
בקבוקי שמפניה של דרפיה, מתיישנים במרתף (צילום דני בר)

בית השמפניה דרפייה נוסד בשנת 1808 ומאז מוחזק ומנוהל ע"י בני המשפחה. היקב מייצר כ-1.5 מיליון בקבוקים בשנה, ומחזיק מלאי בקבוקים מסוגים וגדלים שונים בכמות של 5-6 מיליון בקבוקים.
דרפייה מחזיקים בבעלותם 540 דונם של כרמים, וכן עוד 500 דונם אותם הם מנהלים. בנוסף הם קונים ענבים על מנת לספק את הצורך של היקב. דרפייה מייצרים גם שמפניה כשרה שמשווקת לרחבי העולם היהודי, ורק כ-3,000 בקבוקים כשרים מגיעים לישראל מבית שמפניה זה.
בדרפייה מתגאים בתהליך הייצור שלהם בו אין שאיבה, והכל נעשה בזרימה טבעית מחדר קבלת הענבים ועד שלוש קומות מטה, שם מאוחסן היין בחביות ובקבוקים. דרפייה הוא אחד מבתי השמפניה היחידים שעושים גם שמפניה ללא שימוש בסולפיט.

רוצים לשכור רכב בצרפת ובשמפיין? הצעה אטרקטיבית באתר <<<

קווה שארל דה-גול
לאחר מספר טעימות שמפניה בחברת בני משפחת דרפייה, יצאנו לדרכנו עם סיפורה של קווה שארל דה-גול. רעייתו של אנדרה דרפייה הייתה חברה של הגב' דה-גול שגרה לא רחוק מהיקב. השמפניה האהובה על שארל דה-גול הייתה של דרפייה, והגב' דה-גול דאגה לאספקה שוטפת מחברתה, בעלת בית השמפניה.
לאחר מותו של שארל דה-גול החליטו בדרפייה לייחד סדרה קבועה של שמפניה מיוחדת על שמו, ממנה מיוצרים רק 20,000 בקבוקים בשנה. לטעמי, זו שמפניה עדינה ונעימה עם ארומה מאד פרחונית, ואפילו מעט לימונית בארומה ובטעם.
תחנה שנייה: ריימס Reims  (נהגה רֶנְס)

העיר המרכזית בחבל שמפיין, שמפורסמת תודות לקתדרלת נוטרדאם המדהימה השולטת על מרכז העיר. הקתדרלה של ריימס גדולה יותר מהנוטרדאם המפורסמת של פריז (אורכה 139 מ' לעומת 134 מ' לנוטרדאם של פריז), גבוהה יותר (81 מ' לעומת 69 מ' בפריז), ואפילו קוטר הרוזטה הגדולה בחזית המערבית גדול יותר מזו שבחזית נוטרדארם של פריז (13.1 מ', לעומת 9.6 מ' בלבד, בפריז). בקתדרלה נוטרדאם של ריימס נהגו למשוח ולהכתיר את מלכי צרפת מימיו של קלוביס שמלך בסוף המאה החמישית, ועד לאחרון המלכים בצרפת במאה ה-19. לכאן גם הגיעה ז'אן ד'ארק כדי למשוח בשמן את המלך שארל השביעי בשנת 1429. הקתדרלה היא אחת הדוגמאות החשובות לאדריכלות הגותית בשיאה, והוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. הקשר היהודי בה הם הויטראז'ים המרהיבים, פרי יצירתו של מארק שגאל.

ריימס היא עיר תוססת, שהשתדרגה לאחרונה לאחר שנים רבות של שיפוצים ובניית רכבת קלה חדשה ומוצלחת.

תחנה שלישית: אפרני Epernay

מדרום לריימס נמצאת אפרני – בירת השמפניה העולמית עם שדרת השמפניה (Av. de Champagne) שלאורכה ממוקמים מרכזי המבקרים והנהלות טובי בתי השמפניה בעולם, כמו Moët et Chandon שהוא גם בית השמפניה של דום פריניון הנחשב לאבי השמפניה (למרות שעשו שמפניה גם לפני שהוא נולד), Mercier וגם בית השמפניה  De Castellan. בכל בית שמפניה יקבלו המבקרים סיור וטעימה תמורת תשלום, ובעונת התיירות גם נדרשים תיאום והזמנת ביקור מראש.
ביקור נוצץ בבית השמפניה Moët et Chandon עולה כ- 20 יורו ונמשך כשעה ורבע עם טעימת שמפניה אחת. יש הצעות רבות בשד' שמפיין, גם במחירים יותר זולים וגם עם טעימה עממית יותר.

דום פריניון והיין המבעבע

אני ודום פריניון (צילום מימי בן-יוסף)
אני ודום פריניון (צילום מימי בן-יוסף)

יינות חבל שמפיין היו רגילים ולא מצטיינים אולם היו מבוקשים בקרב האצולה באירופה בגלל חשיבות בירת המחוז- ריימס. בתחילת המאה ה-16 התברר לרוכשי יינות שמפיין, שהיין תוסס ומבעבע בבקבוקים. יתר על כן, בקבוקים התחילו להתפוצץ עקב התסיסה והלחץ בבקבוק. הצרכנים לא אהבו את השינוי וצריכת יינות החבל צנחו. בצר לה, פנתה הכנסייה הקתולית, שהייתה בעלת נכסים ויקבים רבים באיזור שמפניה, אל נזיר סקרן וידען – דום פריניון (1638-1715(. הכנסיה ביקשה לגלות את מקור הבעיה ולמצוא פתרון לבעיה. דום פריניון פיתח את תהליך התסיסה השנייה כך שיהיה מכוון ומבוקר. ברבים מפיתוחיו ושיפוריו משתמשים עד היום ביקבי השמפניה. בתום התסיסה הראשונה במיכלים הגדולים מבקבקים את היין, מוסיפים לו שמרים וסוכר ואוטמים את הבקבוקים בפקק, לתסיסה נוספת.

כמו כן, ויש הטוענים שעיקר התוצאה של עבודת דום פריניון היתה מעבר לבקבוקים בעלי דופן זכוכית עבה יותר שיכולים לעמוד בלחץ הגזים בבקבוק וכן מעבר לפקקי שעם שנקשרים לבקבוק.

למה בשמפיין ולא בבורגון

בדיאבד התברר שהגורם לתסיסה בבקבוקים ולהתפוצצותם היה גל הקור שתקף את אירופה ומכונה "עידן הקרח הקטן". שיא הקור שחל באירופה היה בתחילת המאה ה-16. נהרות רבים באירופה, ביניהם התמזה ותעלות בהולנד ובוונציה, קפאו. חבל שמפיין הצפוני והחשוף לרוחות סבל ממזג אוויר קיצוני הרבה יותר מחבלי יין אחרים דרומיים יותר או קרובים לאוקיאנוס. היקבים בחבל שמפניין ביקבקו את היין כבימים ימימה עם גמר התסיסה של השמרים. באותן שנים קרות השמרים, הרגישים לטמפרטורה, האטו מאד את פעילותם במיכלי התסיסה הגדולים ולא השלימו את תהליך פירוק הסוכר לפני שלב הבִּקבוק. כך נשארו שמרים רדומים בבקבוק. עם בוא האביב והתחממות האוויר, התעוררו השמרים לפעילות בבקבוקים הסגורים, והמשיכו בהפיכת הסוכר לאלכוהול ולפחמן דו-חמצני. להבדיל מתסיסה בחבית שם יש לגזים לאן להתנדף, בבקבוקים נוצר לחץ מדו-תחמוצת הפחמן. כך נוצר לחץ שגרם להתפוצצות הבקבוקים ולבקבוקים העמידים בלחץ התקבל יין עם גזים- בועות קטנות של פחמן דו-חמצני.

שמפניה דום פריניון Dom Pérignon 

מספרים שכאשר הוא טעם שמפניה בפעם הראשונה בחייו, הוא קרא לחבריו הנזירים: "בואו מהר, אחים! אני שותה כוכבים!". מאותם כוכבים אנו נהנים עד היום

בית השמפניה Moët et Chandon הקדיש לנזיר הידוע את המותג Dom Pérignon שהוחל ביצורו בשנת 1926. כידוע, הבועות בשמפניה מפורסמות בקוטנן. המבינים אומרים שככל שהבועות קטנות יותר, השמפניה איכותית יותר והשמפניה של דום פריניון היא כזו.

תחנה רביעית :איי  Ay
בכל רחבי האזור, בכל כפר ועיירה,  מצויים בתי שמפניה בינוניים וקטנים בחצרות הבתים, ושם ניתן לבקר לשמוע ולרכוש גם שמפניה במחירים זולים יותר וללא הפאר וההדר של מותג יוקרתי ואיכותי.

הכרם ששרדה את מגפת הפוליקסרה- בית השמפניה בולינג'ר- איי (צילום דני בר)
הכרם ששרדה את מגפת הפוליקסרה- בית השמפניה בולינג'ר- איי (צילום דני בר)

אחד מאותם כפרים הוא איי. זהו כפר שירד מחשיבותו במהלך ההיסטוריה, לאחר שנחשב ללב הפועם של ייצור השמפניה. בכפר מצוי בית השמפניהCHAMPAGNE BOLLINGER –  המותג המועדף על ג'יימס בונד. לאחרונה הכריז אירגון התרבות של האו"מ- אונסקו (Unesco) על כמה כפרים, ביניהם Aÿ והשכן מדרום Mareuil-sur-Aÿ כאתרי מורשת עולמית.

בסיור שערכנו במרחבי בית השמפניה, עברנו דרך חלקת הכרם ההיסטורית ששרדה את מגפת הפילוקסרה שפקדה את איי בשנת 1890. מחלקות כרם אלה שרדו הזנים המקוריים של היקב, ולא היה צורך להשתמש בזנים חדשים שהובאו מארה"ב לשאר הכרמים בחבל שמפיין.

שמפניה שוכבת בשיטה המסורתית במרתפי בולינג'ר (צילום דני בר)
שמפניה שוכבת בשיטה המסורתית במרתפי בולינג'ר (צילום דני בר)

מהכרם ההיסטורית המשכנו למרכז הכפר ושם ירדנו מדרגות רבות אל מתחת לאדמה, ועברנו את סיפורו של בית השמפניה, מאז 1828 ועד ימינו, במרחבי 5 ק"מ של מנהרות בהן מצויים מיליוני בקבוקי שמפניה, שמתוכם רק 3 מיליון מגיעים לשוק כל שנה.
כיום מנהלים את בולינג'ר בני משפחה שאינם נושאים את שם המשפחה, עקב קשרי נישואים ללא בנים למשפחת בולינג'ר. בית השמפניה בולינג'ר מעבד 1650 דונם של כרמים ברמת גראן קרו ופרימיום, וקונים עוד כשליש מהצריכה שלהם מכורמים אחרים באזור האיכותי שסביב הכפר איי.
תחנה חמישית: שאלון אן-שמפיין Châlons-en-Champagne

היא בירת חבל שמפיין, ונושאת בקרבה גם שכיות חמדה, גנים והיסטוריה, אולם היא קטנה הרבה יותר וצנועה הרבה יותר משתי שכנותיה, ריימס ואפרני ועל כן לא הקדשנו לה יותר משעה קלה להתרעננות לפני הנסיעה מזרחה.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *