בלב הטירול נמצא תא מפלי קרימל – מפגן עוצמת הטבע ||| בדרך למפלים יש כמה פנינות חן לביקור והנאה ||| בדרך זו עלו גם לארץ ישראל כ-5000 פליטים יהודים ב-1947 ||| על הטבע והבריחה בכתבה <<<
בדרך למפלי קרימל מכיוון מזרח
מפלי קרימל שוכנים בקצה עמק בו זורם נהר הזלצך Salzach שבהמשך מגיע גם לזלצבורג ועד נהר הדנובה. אם נגיע ממזרח נסע לאורך הנהר ונוכל לבקר בבאד גשטיין Bad Gastein שהיא עיירת קיט ונופש שהיתה בשיא הדרה בשנות ה-60 של המאה שעברה. היום לא נראית בשיאה. העיירה מפורסמת בזכות 17 מעיינות הנובעים בעיירה וסביבה ובעיקר בזכות המפל השוצף במרכז העיירה. המבנה מימין שחלונו בצורת מגן דוד הוא כנסיה. ממול לכנסיה נוכל למצוא את Flying Waters – מתקן אומגה בו ניתן לגלוש בבטיחות מהצד המערבי של העיירה הסמוך לכנסיה ועד אל מתחת למפל, לצידו המזרחי של הקניון אותו חצב המפל ובתוך העיירה.
אפשרויות לינה באזור באד גסטיין <<<
בדרכנו מערבה לכיוון המפלים נעבור את הפניה דרומה למעבר הגרוסגלוקנר Grossglockner ונגיע לעיירה צל אם זה Zell am see. זו עיירת קיט פופלארית השוכנת על גדת אגם זלר (Zellersee). בשנים האחרונות העיירה מלאה בנופשים ממדינות המפרץ הפרסי והעסקים התאימו עצמם לאוכלוסיה עם ארוחות "חלל" (כשרות מוסלמית) ואף בערבית. אם הגעתם בימי ראשון, שלישי או חמישי בין החודשים מאי-אוקטובר אל תחמיצו את האטרקציה הלילית באגם – מופע אורקולי מקסים.
אפשרויות לינה באזור מיטרסיל <<<
בדרך למפלי קרימל מכיוון מערב
מטיילים בטירול המערבי ונמצאים באזור אינסברוק ? גם משם כדאי ומומלץ להגיע למפלי קרימל. הדרך עוברת במעבר ההרים גרלוס Gerlos pass. מעבר ההרים גרלוס נמצא בגובה של 1630 מ'. אם לא שבענו די מהדרך והנוף, ניתן לפנות על פי השילוט לאגם שפיכר Speichersee -פנינת חמד עם הרבה ירוק, פורח ונקי. מומלץ לעשות אתנחתה קלה לטיול רגלי על גדות האגם. משם יורדים בנסיעה קצרה של כ-20 דקות ובמרחק של 20 ק"מ ממתינים במלוא הדרם מפלי קרימל.
מפלי קרימל Krimlerwasserfalen
מפלי קרימל הם המפל הגבוה באוסטריה. את הרכב יש להחנות בחניה ולעשות את המרחק למפלים ברגל. יש להצטייד במעיל גשם להגנה מזרזיפי המים שמגיעים עד לעמדות התצפית השונות בשמורה. בכניסה לשמורה יש פארק שעשועים צנוע, לילדים Wasser Welten Krimml שבכניסה אליו יש מזנון, חנות מזכרות ושירותים. מי המפל השוצפים נופלים מגובה 1470 מ' מעל פני הים, ב-3 שלבים, סה"כ 380 מ'. המפלים עצמם נמצאים בשמורת טבע הואה-טאורן. בקיץ המפלים פעם בשבוע מוארים בשעות הלילה דבר המקנה תמונה מרהיבה (מומלץ לבדוק באתר השמורה).
בתום הביקור בשמורה והטיפוס במעלה הדרך הצמודה למפל ולפני שנעזוב את השמורת טבע, אני ממליץ על ישיבה במסעדה שנמצאת ע"י הכביש הראשי- כוס בירת חיטה ועוגת שטרודל יהיו ליווי נהדר לנוף הנשקף ממרפסת המסעדה.
למידע נוסף על טיולים באוסטריה ותכנון טיול <<<
הבריחה
למבקר בשמורת מפלי קרימל, נגלת פרמידה חומה שעליה מילה אחת בעברית, ובאנגלית וגרמנית נפרש סיפור הבריחה של 5,000 פליטים יהודים ששרדו את השואה והוברחו ע"י המוסד לעליה ב', לפלסטינה, דרך שמורת מפל קרימל
באביב 1947, קובצו בעיירה זאלפלדן Saalfelden שמצפון לצל אם זה, פליטים יהודים מכל רחבי אירופה. המחנה בו שהו הפליטים נקרא "גבעת עבודה" ומשם כמעט מידי לילה יצאו בחשאי, בין אפריל לאוקטובר 1947, קבוצות של כמה עשרות פליטים יהודים. הם עלו על משאיות אטומות של ארגון הבריחה ובסביבות השעה עשר בערב יצאו לדרך לעבר העיירה קרימל, ובתחתית מפל קרימל החלו הפליטים בטיפוס רגלי בשביל התלול שקיים עד ביום ומשמש היום את המבקרים בשמורת מפלי קרימל. המעפילים פליטים נשאו על גבם ציוד לימים הבאים וכן זקנים ותינוקות שלא יכלו ללכת את הדרך התלולה.
בשניים מהטיולים שהדרכתי לאחרונה במפלים, כהרגלי סיפרתי את סיפור ההעפלה ואחד הנוסעים הפסיק את דברי וסיפר לי שהוא היה בן שנתיים שלקחו אותו בידיים את הדרך הזו לפלסטינה.
נחזור לסיפור הבריחה ומה הקשר שלו לפרמידה החומה בכניסה לשמורה. לאחר כ- 3 שעות של טיפוס ולפני הזריחה, היו הצועדים מגיעים לחורשה – מרחק של כמה מאות מטרים מהאכסנייה של משפחת גייסלר (Geisler) האוסטרית. שם חנו במשך שעות היום. ליזל גייסלר בעלת האכסנייה, הייתה מביאה אליהם מזון ומרק חם. לעת ערב, עם החשכה, המשיכו המעפילים בדרכם במעלה ההר להשלמת החלק השני והמסוכן יותר של המסע: הטיפוס לפסגת המעבר וחציית הגבול אל עבר איטליה. משם הועלו המעפילים על אוניות בדרכם לא"י.
רוצים לשכור רכב באוסטריה? הצעה אטרקטיבית באתר <<<
הנצחת סיפור הבריחה
משפחת גייסלר מתגוררת באותו מקום גם כיום, והתמונות של קיץ 1947, עדיין תלויות על קירות חדרי הבית. תמונות של קבוצת פליטים בשעת מנוחה בסביבת האכסנייה, ליזל גייסלר עם קבוצת פליטים בעת חלוקת מזון ועוד.
בקיץ 2003 יצא ארנסט לשנר Ernst Löschner, כלכלן אוסטרי, לטיול רגלי בטירול האוסטרי. באחד הלילות לן באכסנייה קטנה ומבודדת בסביבות העיירה קרימל, מרחק כמה שעות הליכה ממעבר ההרים. על קירות האכסנייה גילה לשנר תמונות ישנות של אנשים דלים עמוסי מטלטלים המתכוננים למסע. המדריך סיפר לו כי התמונות צולמו בשנות הארבעים והאנשים המופיעים בהן הם יהודים שהוברחו בלילות אל מעבר לגבול האיטלקי, בדרך לפלשתינה. ארנסט לשנר הסקרן דלה עוד פרטים מבעל האכסנייה פרידל גייסלר, שסבתו, ליזל גייסלר, ניהלה את המקום בשנות הארבעים וסייעה לאנשי הבריחה בארגון מסעות העקורים אל מעבר לגבול האיטלקי. לשנר החליט לפעול כדי להביא את הסיפור לידיעת כלל הציבור האוסטרי.
התוצאה היא עמותה שפועלת למען פליטים בעולם, שמרכז הסיפור הוא הבריחה. כל שנה עורכת העמותה מצעד של 3 ימים בנתיב הבריחה ולאורך הנתיב הוצבו אותם פרמידות חומות עם סיפור הבריחה, שאחת מהן נמצאת בכניסה לשמורת מפל קרימל, מיד אחרי קופת השמורה, בצד שמאל. דף הפייסבוק של העמותה <<<
3 Responses
מאד מעניין, מחר אנחנו שם
ערך מוסף וחשוב מאין כמותו בביקור במפלים, תודה רבה לך
איילת שמש
היי דני…סיפור מרגש ומרתק
תודה