חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה בין ניקולאס רולין, בית האל ויין בורגון

אריאלה פלד מספרת לנו על הוטל דיו ||| מה בין המקום היפה הזה לניקולאס רודין ||| ואני מספר גם על הקשר ליין ולחגיגות Les Trois Glorieuses ||| להמשך הכתבה <<<

הוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu (צילום אריאלה פלד)
הוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu (צילום אריאלה פלד)

ניקולאס רולין או ניקולא רולה Nicloas Rolin
ניקולא רולה (1376-1462) טיפס במעלה הקריירה עד שהפך להיות שר בממשלתו של פיליפ השלישי, המכונה "הטוב", דוכס בורגונדי.

נישואיו הראשונים של רולין בשנת 1398 היו חלק מחתונה משולשת אותה ערכה אימו האלמנה שנישאה לבורגני מבון והשיאה באותה הזדמנות את שני בניה לבנותיו של החתן.

למרבה הצער, מתו שלש הכלות תוך שנים מספר. נישואיו השניים נערכו בשנת 1407 וסללו את דרכו אל תוך החברה הבורגנית בפריס. בשנת 1422 מונה לשר ע"י פיליפ "הטוב", תואר בו החזיק יותר מארבעים שנה. הוא נחשב לארכיטקט הראשי בממלכה. רולין מקושר גם לג'והן "האמיץ" אשר שימש סנדק לבנו השלישי.

הוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu

רולה התאלמן בשנת 1421 ונישא בשלישית לגיון דה סלין. יחד הם ייסדו את המוסד המפורסם: "הוספיס דה בון" – בית חולים לעניי העיר והממלכה הפגועה לאחר תום מלחמת 100 השנים. לא מכבר נסתיימה מלחמת 100 השנים עם חתימת הסכם אראס ב 1435. מעשי טבח, שוד, ביזה, נמשכו עדיין ע"י כנופיות שנדדו מכפר לכפר. מעשים אלה זרעו אומללות ורעב בקרב התושבים. רוב האוכלוסיה של בון נותרה חסרת כל. ניקולאס רולין, השר בממשלת דוכס בורגונדי ואשתו, גאיון דה סאלין, החליטו לבנות בית מחסה ובית חולים לרווחת עניי העיר. בית החולים / הוספיס המכונה גם "בית האל" נחנך בשנת 1443 וב- 1452 ייסד רולין מסדר דתי חדש: "אחיות בית החולים בואן" שידאג ויטפל בבית החולים ובחוסים בצילו. החוסה הראשון הגיע להוספיס ב- 1 לינואר 1452. זקנים, נכים, חולים, יתומים, נשים הכורעות ללדת וחסרי כל, כולם נתקבלו במקום בסבר פנים יפות ובברכה, וזכו לטיפול מסור ולגג מעל ראשם. כך מתנהל המקום עד עצם היום הזה. במשך מאות שנים הקרין המוסד את יחסו כלפי חוץ ומוסדות דומים הוקמו בכל האזור. תרומות רבות מגיעות עד היום בכסף, רכוש, עבודה, דברי אמנות ויין.

אולם האשפוז בהוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu (צילום דני בר)
אולם האשפוז בהוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu (צילום דני בר)

ההוספיס כאתר תיירות

המבנה של הוטל-דיו הוא דוגמא יפיפיה לארכיטקטורה של המאה ה- 15 ומשמש כיום כמוזיאון. שרותי הסעוד של ההוספיס ניתנים עד היום בבית החולים המודרני הצמוד למוזיאון. החצר המלבנית שבין המבנים היא מקום מצויין לצפות בשלושת הבניינים המכוסים בגג מרעפי קרמיקה צבעוניים.

הטכניקה הזו של עיטור הגגות הגיעה כנראה ממרכז אירופה והיתה פרי יצירתו של אמן הפורצלן והקרמיקה ההונגרי: מיקלוש ז'ולנאי בן העיר פץ'. הסגנון הפך מהר מאד לסמל לארכיטקטורת בורגונדי. ברעפים מופיעים ארבעה צבעים: אדום, חום, צהוב וירוק והם מונחים בדוגמאות של תחרה. הרעפים אותם ניתן לראות עכשיו, הונחו בין בשנים 1902-7.

מה רואים בהוטל דיו

המבנים הצפוני, המזרחי והמערבי מכילים גלריה בת שתי קומות עם עמודי אבן בגלריה התחתונה וקורות עץ בזו שמעל. בחצר ניתן לראות באר מעוטרת בעבודת פרזול ממתכת בסגנון גותי.

המטבח עם נזירות רחמניות (צילום אריאלה פלד)
המטבח עם נזירות רחמניות (צילום אריאלה פלד)

באולם הצפוני, בו שוכנו החוסים, עומדות מיטות עליהם כלי מיטה מכוסים בסדינים צחים כשלג ולכל מיטה וילון קטיפה אדום. בכל מיטה היה מקום לשני חוסים. בחלל המרכזי של האולם עמדו ספסלים ושולחנות לאוכל. מידות האולם: אורכו 50 מטר, רוחבו 14 מטר וגובהו 16 מטר. התקרה בנויה מקורות עץ כספינה הפוכה.

לצד האולם הגדול נמצאת קפלת תפילה שנבנתה במקום זה כדי שגם השוכבים במיטה יוכלו להשתתף בתפילה. בקפלה זו מונחים שרידיה של גאיון דה סאלין.

האולם המזרחי היה אולם קבלת החולים ושם גם שכבו אלה שהגיעו ממש על ערש דווי וחיכו למותם. בהמשך ניתן לבקר במטבח המאובזר שם עומדות שתי אחיות במדים מעומלנים וצחים כשלג (משעווה כמובן) ונראים כאילו זה עתה הם מכינים את הארוחה לחוסים.

מעל המזבח בקפלה שבהוספיס נמצא את הציור "יום הדין" שצייר הצייר הפלמי רוז'יאר ואן דר ויידן בהוראת רולין. בנובמבר 2010 נערכה בקפלת התפילה, לראשונה מאז נוסד המקום, חתונה בין אלסנדרו קונטי לבין נטלי קונפט.

בון, הוספיס ויין בורגון

הוספיס דה בון Hospices de Beaune או Hôtel-Dieu נמצאים במרכז בירת היין של בורגונדי – בון Beaune. המקום משמש דוגמא נפלאה למוסד פילנטרופי הסטורי, עם מסורת של ייצור יין, ומשמש גורם מפתח בכלכלה ובתרבות של בורגונדי.

הכרם הראשון של ההוספיס נתרם כבר בשנת 1457 ע"י אחד יהאן דה קלומו. אחריו גם אנטואן רולה תרם כרמים לבית החולים הצעיר. במשך מאות השנים נתרמו חלקות כרמים שונות והמקום החל להפיק יין. על בקבוקי היין רשומים עד היום חלקות הכרמים עם שם התורם.

רוב הכרמים נמצאים בקוט ד'אור – אזור היין המשובח שסביב בון. גם לפני 20 שנה נתרמו 40 דונם כרם שרדונה לטובת המוסד המיוחד הזה.

להוספיס דה בון יש היום כ-600 דונם כרמים, כ-2/3 ענבי פינו נואר.מאז שנת 1859 מוכרים את היין, כ- 800 חביות בשנה, במכירה פומבית של חביות. בכל שנה נמכר היין במכירה פומבית שנערכת בשעה 1430 ביום הראשון השלישי שבחודש נובמבר. המכירה הפומבית של חביות היין נערכת באולם הגדול של "מעון האל" וכל הכנסותיו קודש למקום. מכל בציר נשארות חביות בודדות בלבד למטרה נוספת – היין מהן נימכר בבקבוקים כ- Reserve Particulaire du Hospices.

שאטו Clos de Vougeot בלב כרמי הקוט ד'אור (צילום דני בר)
שאטו Clos de Vougeot בלב כרמי הקוט ד'אור (צילום דני בר)

חגיגות Les Trois Glorieuses

המכירה הפומבית של הוספיס דה בון היא שיאה של חגיגת Les Trois Glorieuses שהם 3 ימים של חגיגות תום הבציר. החגיגה מתחילה בארוחת ערב חגיגית ב- Clos de Vougeot. למחרת נערכת המכירה הפומבית וביום האחרון הארוחה החגיגית La Paulée de Meursault שהיא מסורת של 100 שנים

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *