חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרצית לדעת על תפוח-אדמה ולא העזת לשאול

ד"ר אולגה רז, מנהלת המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל מספרת הכל על התפודים והבריאות. סגולות התפוד והחשיבות התזונתית של תפוח האדמה.

תפוח אדמה (צילום ויקימדיה)
תפוח אדמה (צילום ויקימדיה)

לא צריך לברוח מתפוח אדמה כמו מאש

אי אפשר לחגוג  מסביב למדורת ל"ג בעומר בלי תפוחי אדמה מפוחמים, ה"קרטושקס".  אבל כל אלה ששומרים על המשקל ועל הבריאות בורחים ממנה כמו מאש. ד"ר אולגה רז מנהלת המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל עושה לכם סדר, בין הטוב שבתפוח אדמה ובין מה שמיותר וכדאי להימנע ממנו.

 המקור

תפוח האדמה, הגיע לעולם מדרום אמריקה, בחלקים גדולים של העולם הוא מהווה מאכל מאוד פופולרי, ואנו, הישראלים, מאוד אוהבים אותו, גם ילדים וגם מבוגרים.

עובדות שכדאי לדעת על תפוח-האדמה

בתפו"א בגודל בינוני יש כ – 100 קלוריות, שקול לפרוסת לחם, ומורכב ברובו מעמילן. תפ"א מכיל:

  • כ- 2 גר' סיבים תזונתיים
  • כ- 2 גר' חלבון
  • כמויות משמעותיות של ויטמין B6 ו-C, (שחלקם נהרסים לדאבוננו במהלך הבישול)
  • אשלגן ומגנזיום

אינו מכיל כלל נתרן המזיק לבריאותנו.

אז למה תפ"א נחשב משמין

אפשר להצביע על 3 סיבות עיקריות מדוע תפוח-אדמה נחשב משמין.

  1. אוכלים ממנו הרבה בבת אחת, ואז במקום 100 קלוריות צורכים פי כמה.
  2. מוסיפים לו רטבים שונים, כמו חמאה, שמנת, מיונז וכדומה אשר מעלים את ערכו הקלורי באופן משמעותי.
  3. ערכו  הגליקמי גבוה, מה שאומר שאחרי אכילתו רמת הסוכר בדם עולה, עובדה המקשה משמעותית על הירידה במשקל.

טיפ: אם תצננו תפ"א שבושל – הערך הגליקמי יורד מעט.

פתרון: אם אוכלים אותו בחוכמה, בכמות מדודה ומוסיפים לו מעט שמן זית והרבה ירקות, הוא יכול להוות ארוחה מצויינת מדי פעם.

טיפ: בהוספת מעט רוטב לתפו"א, כדאי לבחור במיונז דל שומן ובשמנת 9% שומן – וגם אז לא להגזים.

צ'יפס

פחמימות מטבען סופגות הרבה שומן, לא משנה איזה סוג – שמן צמחי או חמאה. לכן הכנת תפוח אדמה בשמן עמוק גורמת לספיגה משמעותית מאוד של השומן, והערך הקלורי עולה באופן משמעותי. אם אתם חושקים בתפו"א מטוגן – חממו מחבת כבדה, פזרו מעט מאד שמן או רססו באמצעות ספריי שמן, חיתכו תפו"א לחתיכות גדולות (על מנת להקטין את הספיגה) וטגנו זמן קצר.

טיפ: על מנת להקטין את ספיגת השומן בטיגון, בשלו את תפ"א האדמה לפני הטיגון.

פירה תפוח-אדמה

משהו שאולי לא ידעתם – הפירה יותר משמין מתפוחי אדמה. בדומה לצ'יפס, פירה יכול לכלול כמויות גדולות מאוד של שומן, ובמקרה של פירה השומן המועדף על רובינו זה חמאה כמובן. שימו לב לכמות השומן שמוסיפים לפירה, או ותרו על התוספת הזו לחלוטין, אכלו כמות מדודה של פירה וותרו על התוספת של פירה ביום יום ואכלו ממנה רק מידי פעם.

טיפ: בהכנת פירה המנעו משמנת או חמאה ובהגשה קחו מנה מדודה. ובכלל, כדאי לאכול תפו"א שלם או כתוספת של אנטיפסטי בתנור עם שלל ירקות, עם מעט שמן זית ומלח.

ל"ג בעומר

אין כמו תפוח-אדמה בל"ג בעומר, חם מן האש. קצת מלח וללא כל רטבים ושומנים.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *