קורטוש או באומקוכן או ארובת בצק ||| מה מקור המאפה המתוק והמיוחד הזה ||| האם רק בהונגריה ניתן לאכול קורטוש ||| לתשובות ולמתכון <<<
מקור הקורטוש
עדויות ראשונות למאפה בצורת גליל ארוך הנאפה על גחלים לוחשות נמצאו כבר בהיידלברג במאה ה-15 ואכן בגרמניה מוכר Baumkuchen, שהוא מאכל דומה עם קישוט קצת שונה אבל אותן קלוריות, אותו טעם בסיסי ואפילו צורת הכנה דומה.
מהו קורטוש Kürtős Kalács
זהו מאפה הונגרי העשוי מבצק שמרים, המגולגל על גליל מתכת ונאפה על גחלים. כיום זהו מאכל רחוב בכל רחבי הונגריה ואף משם פרש כנפיים לעולם וגם בארץ יש רשת קיורטוש. משמעות השם קורטוש היא Kürt = קרן של חיה ו- Kalác = מאפה.
היום יש רשתות מכירת קורטוש בארץ ובעולם ואף אתר אינטרנט ואירגון המוקדש למאכל.
נדודי הקיורטוש
במהלך ההיסטוריה נדד הרעיון של מאכל חלול הנאפה על גחלים לוחשות ברחבי תבל. המאה האחרונה פרץ הקורטוש מטרנסילבניה, מזרח הונגריה, והגיע לבודפשט ומשם לרחבי תבל. אבל גם במאה ה-18 וה-19 הרעיון נפוץ ברחבי אירופה והגיע גם לסקנדינביה.
Šakotis – ליטא
Sękacz – פולין
Baumkuchen – גרמניה ואוסטריה
Spettekaka או spettkaka – שבדיה
Trdelník או – Skalický trdelníkסלובקיה
Gâteau à la broche – צרפת
Baamkuch – לוכסמבורג
מתכון להכנת קורטוש
מצרכים
- חצי ק”ג קמח
- כף שמרים יבשים
- 2 כפות סוכר
- 2 ביצים
- 1/4 כוס שמן זית
- 3/4 כוס מים
- קורט מלח
- לטעם: שוקולד למריחה
- מעט סירופ סוכר (מבשלים חצי כוס סוכר עם חצי כוס מים. ומצננים)
אופן הכנה
- נכין מקלות המצופים בנייר כסף ונדפוק מסמר בכל צד כדי שהקורטושים יוכלו להיות באויר ונבדוק שאכן התבנית עומדת במשימה
- נשים את כל חומרי הבצק במיקסר ונלוש כ- 10 דקות
- נניח את הבצק מכוסה להתפחה כשעה במקום חמים עד שיכפיל את נפחו
- אחרי שתפח יפה , נחלק את הבצק לשתי חתיכות ונרדד כל חתיכה למלבן
- נמרח חצי ממנו בשוקולד למריחה
- נקפל את חציו המוזנח של המלבן על חלקו השוקולדי ונרדד
- נחתוך כל מלבן ל-4-5 סרטים ארוכים
- נשמן את המקלות במעט שמן ונלפף עליהם את סרטי השמרים
- נמרח את חלמון הביצה כדי לקבל צבע שחום ויפה באפיה
- נכניס לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות ונאפה אותם כ – 15 דקות
- נוציא בזהירות ונמרח בסירופ הסוכר, נסובב אותם ונחזיר לתנור לעוד כ- 10 דקות
- נחזור על הפעולה פעם נוספת ונמרח שוב בסירופ הסוכר