דולי רוזנברג חקרה את תולדות העוגיה המופלאה – עוגית-סנדוויץ', קרם מתוק לבן במרכז בין זוג ביסקוויטים כהים בטעם שוקולד. אוראו שמיוצרת על ידי חברת נביסקו, כיום חטיבה בתאגיד המזון הענק קראפט, היא ככל הנראה העוגייה הנמכרת ביותר במאה ה-20, וישנן הערכות כי מאות מיליארדים מהן נמכרו מאז השקתן בשנת 1912.
מקור השם Orio
אם חושבים על זה, השם די מוזר ואין הסבר אחד לכך. יש שסבורים שמקורו במילה הצרפתית זהב = Or. הסיבה כנראה, כי האריזה בתחילה היתה מוזהבת. אחרים טוענים שהשם נגזר דווקא מיוונית מהמילה Oros – הר, או אולי המילה Oreo ביוונית שפרושה "נאה". היו אפילו שקישרו בין השם למילה "אור" בעברית. מכל מקום, השם הקצר נחשב קליט וטוב למכירות, מה שהוכח כנכון. לפי ספר השיאים של גינס אגב, האוראו היא העוגיה שקיבלה שיא של "לייקים" בפייסבוק בתוך 24 שעות.
עיצוב העוגיה וימי הביניים
העיצוב הנוכחי של העוגיה נקבע בהצלחה רבה בשנת 1952 ולא השתנה מאז. מי שהגה אותו היה אדם בשם ויליאם טורניה שעבד בחברה במשך 49 שנה. הוא החל את עבודתו בה בשנת 1923, בחדר הדואר בתפקיד זוטר. האיש, שהיה חסר השכלה פורמלית בכלל ובתחום העיצוב בפרט, התקדם למחלקת העיצוב הנחשבת וכפי וקבע את עיצוב המצליח של העוגיה הנמכרת ביותר בעולם.
מה כל זה קשור לימי הביניים ? כאן בא החלק המעניין. הקשר הוא בעיצובה של העוגיה, או ליתר דיוק – להטבעה שעל החלק העליון של הביסקוויט. העיצוב של פני העוגיה, מסתבר אינו קשקוש או תבליט אבסטרקטי. יש כאן סיבה לכל סמל או תו.
האנטנה או צלב לוריין
במרכז העוגיה, בתוך אליפסה, מוטבע השם "אוראו" ומעליו איזה סמל די מוזר, שמזכיר… אנטנה.
יש הרואים בסימן הזה לא אחר מצלב הכפול הידוע בכינויו "צלב לורן". צלב לורן מורכב מקו אנכי אותו חוצים שני קווים מאוזנים, שהתחתון בהם ארוך מן העליון. הקו האופקי העליון ממוקם במרכז הקטע העליון של הקו האנכי הנוצר מחיתוכו על ידי הקו האופקי הארוך.
הצלב הכפול היה סמלה של דוכסות לורן ומשם כינויו. אך עוד מאות שנים קודם, הצלב הכפול נישא במסעות הצלב על ידי האבירים הטמפלריים, החל ממסע הצלב הראשון בשנת 1099. הצלב נמסר להם על ידי פטריארך ירושלים בעצמו. הוא נקרא בפיהם "הצלב האמיתי". לצלב הזה נקשרו עוד משמעויות סימבוליות רבות גם מאוחר יותר. הוא התנוסס על דגלה של ז'אן דארק, הגיבורה האגדית מצרפת, וברנסנס האלכימאים השתמשו בו כאמבלמה (סמל) של האדמה. הוא משמש כסימן דרגה אצל הבונים החופשיים.
בשנת 1940 האדמירל הצרפתי דארג'נליו, מפקד הכוחות הצרפתיים, בחר בצלב לורן כסמל ההתנגדות הצרפתית שיעמוד מנגד לסמל צלב הקרס – הסווסטיקה – של הנאצים. צלב לורן ענק בגובה 44 מ' ובמשקל 1500 טון, הוקם כמצבה לגנרל שארל דה גול בשנת 1971, על גבעה נישאת בקולומבי- לה-דאוז-אגליז (Colombey-les-Deux-Eglises) , כסמל ההולם ביותר למשחרר צרפת מכוחות הרשע הנאציים.
תלתן בעל 4 עלים
סביב האליפסה המרכזית ובה המילה OREO, ישנו דגם צמחי של תלתנים בעלי ארבעה עלים, שגם הם נקשרים לאבירים הטמפלריים. מה מסמל תלתן בעל ארבעה עלים ? זה מחזיר אותנו אל הכהנים הקלטים (או הדרואידים) אשר השתמשו בתלתן בעל 4 עלים כנגד רוחות רעות. בטבע, כידוע, לתלתן אין ארבעה עלים אלא רק שלושה, לכן התלתן המרובע סימל במשך מאות שנים משהו נדיר, יקר מציאות, מן קמיע שיכול להגן על זה שנושא אותו וגם יעניק לו מזל. יחד עם הצלב הכפול של לורן, נראה שיש כאן שילוב מעניין ורב עצמה.
עיצוב מיסתורי או יד המקרה
האם טורניה רצה לשלב מערכת סמלים אזוטרית בעיצוב שלו ? האם באמת הכיר סמלים אלה והאמין בכוחם המאגי לכאורה ? קשה לענות על כך.
למרות כל ההערכות והספקולציות, באשר לדמיון לסמלים של האבירים הטמפלרים והבונים החופשיים, ספק אם זאת היתה כוונתו. אך עיצובו הצליח מעל למצופה, זכה לחיקויים רבים ושמו של טורניה, העובד הזוטר בקונצרן הענק, זכה לתהילת עולם. מה שמעניין הוא, שגם בלוגו של חברת האם נביסקו שנקבע בתחילת המאה ה-20, הרבה לפני עיצוב האוראו הנוכחי, מופיעה כבר אליפסה ומעליה "הצלב הכפול" הזה.
עיצוב סמלה של נביסקו- חברת האם
מסתבר, שסימן מורכב מעיגול ומעליו צלב כפול, שימש את הנזירים כבר בימי הביניים במלאכת העתקת הספרים. בסיומו של כתב יד שהעתיקו ואיירו, נהגו הנזירים להטביע סמל של עיגול ומעליו צלב כפול, כמעין "תו איכות" שציין כי המוצר מוגמר, טוב וראוי, וגם ביטוי לעליונות הרוח על החומר. הסימן אומץ גם בספרים המודפסים החל מן המאה ה-15. בית דפוס איטלקי בשם קרטיארה מניאני (Cartiera Magnani) שקיים כבר 600 שנה, משתמש עד היום בסימן זה המציין תו איכות, הן לנייר המיוצר על ידם, הן להדפסה.
אז בפעם הבאה שתתענגו על עוגיית אוראו, עצרו לרגע והביטו בדגם המוטבע עליה, בחנו את צורותיו ואולי תחושו גם אתם בקסם של הסמלים שהתגלגלו להם מימי הביניים הרחוקים, כדי להזכיר לנו איכות בלתי מתפשרת, עד היום.
מתכון לעוגה אוראו קלה להכנה
מצרכים
לתחתית
- 150 גרם עוגיות פטי-בר
- 75 גרם חמאה או 50 גרם שמן זית עדין
למלית - 100 גרם שוקולד לבן
- 1/3 שמנת מתוקה
- 250 גרם גבינה 9%
- 200 גרם גבינת שמנת 25%-30%
- 2 חפיסות שמנת מתוקה (500 סמ"ק)
- 1 אינסטנט פודינג (80 גרם)
- 1/2 כוס סוכר
לציפוי
- 150 סמ"ק שמנת מתוקה
- 100 גרם שוקולד מריר
- 50 גרם שוקולד חלב
תבנית 26 ס״מ עם דופן מתפרקת
10-15 עוגיות אוראו
אופן הכנה
התחתית:
- טוחנים במעבד מזון את העוגיות עם חמאה מומסת
- מרפדים תבנית בנייר אפייה
- מרפדים מעל הנייר את העוגיות הטחונות ולהכניס למקפיא עד להרכבת העוגה
המלית
- ממיסים במיקרוגל שוקולד לבן עם השמנת
- טורפים את הגבינות עם השוקולד הלבן במומס, לקבלת מרקם אחיד וחלק
- מקציפים את 2 אריזות השמנת המתוקה עם האינסטנט פודינג והסוכר עד לקבלת קציפה יציבה
- מוסיפים לקציפה את בלילת הגבינות
- מוציאים מהמקפיא את התבנית המרופדת
- יוצקים את התערובת לתוך התבנית ומשטחים במרית.
- מחזירים למקפיא עד לקבלת עוגה קפואה.
ציפוי שוקולד
- שמים בקערת זכוכית שמנת מתוקה והשוקולד
- ממיסים במקרוגל (כשתי דקות )
- מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד ושופכים על העוגה
- מרצפים בעוגיות אוראו על השוקולד, כיד הדימיון.
- מקררים כ-4 שעות.
בתיאבון
4 Responses
פשוט לא לקנות אוראו !!! ישראלים תתעוררו
סימני מצעי הצלב?? לא מספיק לנו שנאה ??
תקנו פרצופונים של עלית
כל אחד באמונתו ובטעמו יחיה
וואוו שיכנעת אותי לא לרכוש ולא להאכיל יותר את ילדיי
שכן צלבים וסמלים של שונאי יהודים ממש לא מתאים להעשיר אותם
בסוף זה הולך לשונאים שלנו באום
ממש תודה , העשרת אותי בידע
הלוואי שנדע ככה את היהדות שלנו לעומק
דוליפדיה האחת והיחידה ואין שנייה לך!!
רק סיימתי לקרוא ומיד רצתי לטעום אוריאו !!
תודה על מאמר מעניין ומקיף ביותר