מהם היתרונות הבריאותיים במזונות החג? ||| ד"ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת אריאל עונה ומספרת ||| בריא או לא בריא? ||| כל התשובות בהמשך <<<
מסורת
מנהג אכילת תפוח בדבש ואת פרי הרימון בראש השנה, כבר נהוג מדורי דורות בבית ישראל.
רימון למה? שנרבה מעשים טובים כרימון. עפ"י המקובל במסורת, ברימון יש 613 גרעינים (ספרתי, ויש יותר או פחות ולפעמים יש 613 גרגרים). כלומר גרגר לכל מצווה מתרי"ג המצוות.
תפוח למה? עץ התפוח הוא עץ המניב הרבה פרי יחסית לגודלו ויחסית לכמות העלים והצל שהוא משרה סביבו. כלומר, עץ מאד ממוקד מטרה ויעיל לאדם. כמו כן, הוא הפרי הראשון בתורה. בנוסף, תפוח הוא פרי מתוק במידה וקל לאחסון, שינוע ושמירה לארוחה החשובה בראש השנה.
דבש למה? שהשנה החדשה תהיה מתוקה.
תפוח בדבש למה? הן התפוח ובוודאי הדבש, מתוקים. השילוב בו התפוח טבול בדבש הוא סמל למתיקות כפולה שאנו מאחלים לקראת השנה החדשה.
רימון לבריאות
רימון, אחת הפירות העשירים בפוליפנולים, המשמשים כאנטי אוקסידנטים יעילים ומסוגלים לנטרל רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי הגוף. היעילות האנטי אוקסידנטית של הרימון גבוהה בהרבה בהשוואה לפירות רבים אחרים. במספר מחקרים נמצא כי שימוש במיץ רימונים תרם להורדת גורמי סיכון למחלת לב, לדוגמה להורדת החימצון של כולסטרול ה"רע", LDL, וכך מניעת הצטברותו בדפנות של כלי דם. ישנן עדויות על כך שמיץ רימונים עשוי להוריד לחץ דם, ומחקרים הקושרים שימוש ברימונים למניעת סרטן הערמונית.
ברפואה הודית עתיקה איורבדה Ayurveda משתמשים בזנים ובחלקים שונים של רימון לטיפול בשלשולים, כאבי גרון, דימום מהאף והחניכיים, ובטחורים מדממים.
הסיבים וחומצות שומן "בריאים" נמצאים אך ורק בתוך הגרעינים של הרימון, כך שמי ששותה מיץ מוותר בעצם בחלק חשוב זה של הפרי. רימון מכיל כמות גדולה יחסית של ויטמין C, ויטמין B5, אשלגן ופיטוכימיקליים כגון: כטכינים, טנינים אנטוציאנינים ואחרים, אשר מסוגלים לעזור בשיפור בריאותנו. למרות ריבוי המחקרים, עדיין מוקדם להסיק מסכנות חד משמעיות, במיוחד לגבי המיצים התעשייתיים בהם החומרים החיוביים הללו עלולים להיות מדוללים.
יחד עם זאת, רימון הוא פרי לכל דבר ועניין ומכיל לא מעט סוכר. 100 גר' רימון מספק כ-80 קלוריות, בעיקר מסוכרים, ביניהם פרוקטוזה המעודדת עלייה בטריגליצרידים וחומצה אורית בדם, התפתחות כבד שמני. כמו בכל דבר, אכילה מוגזמת של רימון תורמת להשמנה.
תפוח עץ לבריאות
סיבות טובות לבחור בתפוח במקום חטיף. תפוח מכיל:
- בין 60-80 קלוריות, בתפוח בינוני (כ-100 גרם)
- כ- 5 גר' סיבים תזונתיים, הנמצאים בקליפה – סיבה טובה לא לקלף את הפרי
- עשיר בפיטו כימיקלים – חומרים מיוחדים העוזרים להילחם עם סרטן ומחלות לב
- עשיר במינרל בורון החשוב לשיפור צפיפות העצם והעוזר במלחמה במחלות לב
- עשיר בקוורצטין, הנחשב כיום כלוחם נגד מחלות סרטן
- שפע של חומצה פולית החשובה להגנה על DNA, לנשים בהריון לצורך מניעת פגמים בעובר ועוד
- הטנינים בתפוח מסיעים למנוע עששת שינים
- המרכיב העיקרי של הסיבים בתפוח הוא פקטין, שנחשב כמועיל בהורדת רמות כולסטרול
- בתפוח מתוק אותה כמות קלוריות וסוכר כמו בתפוח חמוץ, כך שאפשר לאכול תפוח במקום ממתק. הערה: אין הכוונה לחטיף (צ'יפס) מתפוחים מסוכרים, המכיל הרבה יותר קלוריות מאשר בתפוח טרי, ניתן למצוא חטיף תפוח ללא תוספת סוכר שמבחינה קלורית שווה ערך לתפוח טרי באותו משקל.
לתשומת הלב: יחד עם כל הדברים הנפלאים שבתפוח, יש לזכור שהוא מכיל סוכרים, במיוחד פרוקטוזה. כל תפוח בינוני מכיל כ-2 כפיות סוכר. אי לכך התפוח הוא חטיף מצוין אך לא כדאי להגזים באכילתו. פחית (330 מ"ל) של מיץ תפוחים טבעי מכילה כ- 8 כפיות סוכר.
טיפ: עדיף לאכול תפוח ולא מחית תפוחים משום שבמחית בדרך כלל אוכלים יותר מתפוח אחד.
מתפוח אפשר להכין קינוח מעולה: תפוח אפוי עם ממתיק מלאכותי (באבקה או בנוזל) וקינמון. ממש טעים. אפשר להוסיף לזה כדור גלידה דלת קלוריות, ולהגיש בתור קינוח דיאטטי נפלא על שולחן החג.
דבש לבריאות
דבש מורכב מתערובת של סוכרים, בעיקר מפרוקטוזה וגלוקוזה, עם כמות קטנה של סוכרוזה ומלטוזה. מה שעושה אותו דומה מאוד למה שקורים בתעשייה סירופ של סוכר, אחד הממתיקים הפחות בריאים, יש בו קצת יותר פרוקטוזה וגלוקוזה עם תוספת קטנה של סוכרוזה והוא יותר מרוכז מאשר בדבש טבעי. אבל, טבעי או לא טבעי, דבש הנו סוכר לכל דבר ועניין וכך צריך להתייחס אליו. נכון שיש בו כמות זעירה של ויטמינים ומינראלים, אך כמות זו אינה יכולה לספק שום דרישה תזונתית, סביר להניח שהיא מתאימה לדבורה. כאן חשוב להזכיר שהשפעת הסוכרים בכלל ופרוקטוזה בפרט אינה מיטיבה עם הגוף. פרוקטוזה במיוחד תורמת רבות להתפתחות של כבד שומני, לעלייה בטריגליצרידים וחומצה אורית בדם ולהגדלת הכרס. ראו הוזהרתם!
דבש כתרופה
דבש נמצא בשימוש רפואי במהלך ההיסטוריה, במיוחד כתרופה ששמים אותה למקום פגוע, ולא דרך אכילה. ברפואה הודית עתיקה, איורבדה Ayurveda, דבש היה בשימוש בריפוי פצעים. היום הוכח שדבש מכיל חומרים בעלי תכונות אנטי בקטריאליות. בנוסף, מאות שנה השתמשו בדבש כדי להקל על שיעול וכאבי גרון, ובמחקרים נמצא שיש לזה בסיס. למאמינים שדבש עוזר בטיפול באלרגיות, אין לכך הוכחות מדעיות.
האם אכילת דבש יכולה להזיק?
כן. הדבש עלול להכיל באופן טבעי ספורים של בוטולינום, הרעלן הידוע, כך שאסור לתת דבש לילדים קטנים שמערכת העיכול שלהם עוד לא התפתחה. השכיחות של הרעלה נמוכה מאוד, אך הההמלצה קיימת.
אז לאכול דבש בחג? אפשר, אבל אכלו מעט!