לכבוד יום האישה הבינלאומי, החל ביום ראשון ה-8 למרץ, פניתי ללימור בן חיים, תזונאית קלינית, המתמחה בטיפול ובמניעת מחלות באמצעות תזונה בריאה , על מנת לברר את העובדות היוצרות קשר בין שתיית בירה , בריאות ונשים.
מה נשים אוהבות לשתות
מה הם הרגלי השתייה בקרב נשים, מדוע נתפס המשקה כגברי עד עכשיו, וכיצד הוא תורם לשמירה על בריאות האישה ומחזק את גופה. התפיסה החברתית הרווחת היא שנשים אינן צרכניות גדולות של אלכוהול ומעדיפות משקאות בעלי נפח אלכוהולי נמוך כמו קוקטיילים וליקרים למיניהם. בירה נתפסת כמשקה גברי אשר פופולארי פחות בקרב המין הנשי. נשים מעדיפות משקאות בעלי טעם מעודן עם רמיזה קלה של חריפות אלכוהולית. הבעיה המתעוררת היא שעל מנת לעדן את החריפות יש צורך בכמויות גדולות של סוכר שיטשטשו את הטעם המר וימתיקו את המשקה. כמויות הסוכר הגדולות המצויות במשקאות אילו גורמות לנשים רבות לוותר על התענוג וזאת מחשש לעלייה במשקל עקב הערך הקלורי הגבוה אותם הם מכילים.
בירה ודיאטה
אז מה דעתכן על האלטרנטיבה הטרנדית של שתיית בירה. איך זה מסתדר עם האגדה האורבאנית על כרס הבירה המפורסמת ? לכן צריך לעשות קצת סדר בכמות הקלוריות אשר מכילים המשקאות השונים.
בירה לבנה מכילה (ב- 100 סמ"ק של משקה) מחצית מכמות הקלוריות המצויה ביין אדום או ביין לבן וכרבע מכמות הקלוריות המצויה במשקאות מעורבבים ( קוקטיילים ) ושמפניה. כך למשל ב-100 סמ"ק של בירה יש 43 קלוריות לעומת יין לבן או אדום יבש המכילים 84 קלוריות, באותה מנה של שמפניה יש 73 קלוריות ואילו בליקרים 354 קלוריות למנה.
בירה ומשקל
מעבר לספירת הקלוריות והשמירה על המשקל יש לשים דגש גם על עובדות מדעיות ולחזקן. במחקרים באוכלוסיות בהם נבדקה צריכה של בירה באופן ספציפי ומשקל גוף, צריכה מתונה של בירה לא הייתה קשורה לעליה במשקל וב-BMI (מדד המציין את דרגת עודף המשקל). אצל נשים נמצאו אף ממצאים המראים על כך שצריכה מתונה קשורה בירידה ב- BMI. השילוב של הטעם המעודן, הערך הקלורי הנמוך יחסית ונפח אלכוהולי נמוך יוצר משקה העונה באופן אידיאלי על מבוקשה של האשה.
בירה ובריאות הלב
בנוסף לכל אלה, מחקרים רבים מצביעים על התרומה הבריאותית של שתיית בירה הבאה לידי ביטוי בקרב נשים יותר מאשר בגברים. במחקרים שבוצעו בספרד נמצא כי צריכת בירה על בסיס יומי בכמות מבוקרת גורמת להפחתת הסיכון למחלות לב בקרב נשים יותר מאשר היא משפיעה על גברים. בקרב הנשים שהשתתפו במחקר הסתמן כי שיעור מקרי הלב אצל נשים שלא נהגו לשתות היה 56 מקרים לכל 100 אלף נשים, ובקרב הנשים שצרכו אלכוהול באופן מתון ירד שיעור המקרים של מחלות ל- 36 מקרים בלבד לכל 100 אלף נשים, המחקר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה קלינית, היוצא באנגליה (Clinical Nutrition).
בירה והמערכת החיסונית
מחקר אשר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism), מצא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית במיוחד בקרב נשים ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן . במחקר השתתפו 57 גברים ונשים שבריאותם נמצאה תקינה ואשר לצורך המחקר נמנעו משתיית בירה במהלך 30 יום . לאחר מכן, במשך 30 יום נוספים, שתו המשתתפים בירה באופן מתון ויומי ,כאשר הנשים שתו כמות יומית של 330 סמ"ק בירה (נפח המשקה בפחית בירה רגילה) והגברים שתו 660 סמ"ק בירה ליום (נפח המשקה בשתי פחיות בירה רגילות). בתחילת המחקר ובסופו נבדקו מדדים שונים במערכת החיסון בקרב המשתתפים. מדדים אלו הוערכו בקרב המשתתפים בסיומם של 30 הימים הראשונים למחקר שבמהלכם נמנעו משתיית בירה והוערכו שוב בסיומם של 30 הימים הנוספים אשר במהלכם שתו בירה בכמות מתונה מדי יום. מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, הצטיירה תמונת מצב אופטימית שהראתה כי לאחר שתייה מתונה של בירה, על בסיס יומי במשך 30 יום, נמצאו בקרב המשתתפים עלייה במדדים שונים במערכת החיסון ובאופן מפתיע השפעה זו הייתה חזקה יותר בקרב הנשים במחקר .כלומר, למשקה יש יכולת הגנה התלויה גם בהיבט המגדרי והוא מחזק את המערכת החיסונית של נשים יותר מזו של גברים.
בירה וצפיפות העצם
מחקר אשר התפרסם בכתב העת Nutrition, ונערך גם כן בספרד קבע כי צריכה מתונה של בירה משפרת את רמת צפיפות העצם, ובכך עשויה למנוע אוסטיאופורוזיס ושברים. במסגרת המחקר מילאו הנשים שאלון לגבי הרגלי עישון, צריכת קפאין וצריכת מזון. הן סווגו בהתאם לצריכת האלכוהול שלהן לשלוש קבוצות: צריכה מתונה, צריכה קלה, הימנעות משתייה, וכן סווגו בהתאם לסוג המשקה האלכוהולי הנצרך. הערכים הכמותיים שנמדדו באולטרסאונד של העצם היו גבוהים יותר בקרב צרכניות של בירה לעומת יין וכן לעומת אלו שאינן צורכות בירה. נמצא כי בירה יחד עם עישון סיגריות, גיל ו- BMI היו גורמים בעלי השפעה משמעותית. החוקרים משערים כי התוצאות המשופרות שהדגימו בדיקות צפיפות העצם בקרב צרכניות הבירה קשורה לתכולת הפיטואסטרוגנים (חומרים דמוי הורמון אסטרוגן המאזנים את הפעילות ההורמונאלית של הגוף) המצויים בבירה.
בירה וסוכרת
ואחרון חביב, מחקר מדעי נרחב במיוחד אשר פורסם בכתב העת המדעי Diabetologia ועקב אחר 106,690 נשים צעירות לאורך 10 שנים, מצא כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני סוכרת בהיותה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, החוקרים קבעו כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הינה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת בקרב נשים.
אז מה סוד
בירה מכילה רכיבים שונים כמו אלכוהול ,צורן (מינרל) ונוגדי חמצון הידועים בתרומתם לגברים ונשים וכן מכילה גם פיטואסטרוגנים שהם רכיבים הידועים בהשפעתם הספציפית על הפיזיולוגיה של נשים. חשוב לציין שהשתייה חייבת להיות מתונה שכן צריכה מוגברת הינה בעלת השפעה מזיקה.
מה היא הכמות המומלצת לשתיה, לנשים ?
עד 1 כוס בירה ליום.
לחיים ובריאות.