מהוא גהי ? מה סגולותיו ? ||| מה כתבו עליו בכתבי הקודש ההינדיים ||| גם מתכונים עם שימוש בגהי ||| הכל במהמשך הכתבה <<<
מהו גהי
הגהי היא בעצם חמאה מזוקקת, אשר השומנים שבה מופרדים ממוצקי החלב בתהליך זיקוק, כך שנוצרת משחה המכילה שומנים טובים ובריאים לרוב וכמעט וללא לקטוז, בעלת חיי מדף ארוכים שגם האריזה עוזרת לשמר.
חמאת הגהי מושלמת גם לבישול ולטיגון וגם כתחליף לחמאה ולשמן אחר, מלבד הטעם הנפלא שהוא נותן למנה, הגהי מתעשנת בטמפרטורה גבוהה מאד (260°), יותר משמן זית, קוקוס או כל שמן בישול אחר וכמעט שאינה מתפרקת בבישול ואינה מייצרת רדיקלים חופשיים אשר ידועים כמזיקים לגוף.
מה כתבו על גהי בכתב הקודש הינדי
"הגהי היא מתוקה בטעם ומצננת באנרגיה שלה, מחדשת נעורים וטובה עם העיניים והראייה, משפרת את העיכול ומעניקה ברק ויופי, מגבירה את הזיכרון ואת הסיבולת הגופנית, מעלה את האינטלקט ומקדמת חיים ארוכים. הגהי היא אפרודיזיאק (מעוררת תשוקה) ומגנה על הגוף ממגוון מחלות" בהאוואפרקאשה 6.18.1 (ציטוט מתוך כתב קודש הינדי מהמאה ה-16)
גהי בהודו
הגהי נחשב בהודו כ"ראסינה" מילה עתיקה שמשמעותה "חידוש הנעורים" ומתייחס למזונות מזינים מאד אשר תורמים לחידוש הרקמות ושיפור תפקודי במגוון מערכות בגוף. מגוון מחקרים מודרניים אכן איששו את מה שהיה ידוע במטבחים וברפואות מסורתיות כבר שנים, הגהי הוא פשוט דבר נפלא, לשימור, לטעם ולנתינת ערך תזונתי למנות. אז מסתבר שיש דבר כזה חמאה טובה.
המטבח
לחובבי האוכל ההודי, האוכל התימני ומטבח הגרומה הצרפתי, אין שום צורך להציג את הגהי, היא מככבת כבר אלפי שנים במטבחים הללו כמזון ואמצעי ריפוי (המופיע בכתבים עתיקים) והמתכונים שלה מועברים מאם לבת ומאב לבן. בשנים האחרונות צוברת הגהי פופולאריות אדירה בעולם כמזון על טעים ומזין.
שימושים בגהי
גהי הוא מרכיב מזון טעים ובעל ארומה חמאתית משכרת שמעטים יכולים לעמוד בפניה, בוא נראה אותכם בכלל חושבים על חמאה רגילה אחרי שתנסו את הגהי במגוון מאכלים כמו פסטה, אורז, תבשילים שונים, מנות בשר ועוף ועוד.
ויטמינים ובריאות
הגהי עתירה בויטמינים A,D,E,K המחזקים את תהליכי העיכול ואת הגוף כולו. ויטמין K2 אשר נמצא בגהי אף נקשר לסימטריות והתפתחות תקינה אצל תינוקות. הגהי מכילה חומצה לינולאית מצומדת אשר מחקרים רבים קשרו אותה עם שיפור בתפקוד הלב כמו גם לתכונות אנטי דלקתיות עוצמתיות (שימוש שגהי ידועה בעבורו כבר משחר ההיסטוריה).
הגהי הינו השמן היחידי שאינו מעמיס על הכבד ולא מחליש אותו, אלא להפך, מחזק ומנקה אותו. לכן, בכמויות המומלצות הוא אינו מעלה את הכולסטרול ואף עשוי לסייע בהפחתתו.
חיזוק מערכת העצבים היות והגהי מכיל חלבונים-זרחניים ("פוספו-ליפידים"), שהם חומרים המזינים את מעטפת העצב (המיאלין). חומרים אלה אינם נמצאים בצמחים, לכן הגהי מומלץ עוד יותר לצמחונים.
הגהי של KTC
הגהי של חברת KTC משווק באריזת 500 גרם מתוצרת אנגליה, ניתן להשיג ברשתות עדן טבע מרקט, אניס, בחנויות הטבע, התבלינים ובחנויות מזון מתמחות ברחבי הארץ. הפצה בלעדית – אימפורט 4 יו 09-9580522.
מתכונים עם גהי
המתכונים באדיבות דפנה בר-שדה, יועצת קולינארית לחברת מרום משה בע"מ.
ניוקי סלק עם KTC גהי
רכיבים
- חבילת ניוקי בוואקום
- 2 סלקים מבושלים מראש חתוכים לקוביות
- חצי כוס יין לבן איכותי
- 10 עלי בזיליקום
- 1.5 כף KTC גהי
- 0.5 כפית אגוז מוסקט
- 10 אגוזי מלך
אופן ההכנה
- מבשלים את הניוקי לפי ההוראות על האריזה
- במחבת נפרדת מבשלים את הסלקים בגהי כ-5 דקות
- לאחר מכן מוסיפים את אגוזי המלך לעוד כ-2 דקות ערבוב
- מוסיפים בהדרגה את היין הלבן ומבשלים כ-10 דקות או עד שהיין מצטמצ
- מוסיפים רצועות בזיליקום ואגוז מוסקט טחון
אפשר להגיש עם גבינה כחולה\פטה ולקשט עם עלי בזיליקום.
תבשיל כרובית ותפוח אדמה (אלו גהובי) עם KTC גהי
רכיבים
- כרובית אחת גדולה
- 5 תפוחי אדמה קטנים
- 10 עגבניות שרי חצויות
- בצל אחד גדול
- 0.5 פלפל צ'ילי ירוק\אדום (אופציונאלי)
- כף גהי
- 3 שיני שום
- כף כורכום
- כף פפריקה
- כף כמון
- 0.5 כף גראם מסאלה
אופן ההכנה
- מבשלים במים\באידוי את תפוחי האדמה והכרובית עד ריכוך ומצננים
- מטגנים בגהי את הבצל והצ'ילי עד הזהבה
- מוסיפים בהדרגה את השום, עגבניות השרי החצויות והתבלינים.
- מוסיפים את תפוחי האדמה והכרובית ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-5 דקות
- מוציאים לכליי הגשה, מפזרים מעט כוסברה טרייה מעל ובתאבון.