חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרצית לדעת על כרובית וגם מתכונים

כרובית Cauliflower או Blumenkohl כשמה כן היא פרח ||| מה מיוחד כל כך בפרח הכרובית ||| מה אפשר לאכול עם כרובית ||| 10 טיפים חשובים לאוהבי הכרובית ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

כרובית טריה לבנה (צילום דני בר)

פרח הכרובית

השם שהגה אליעזר בן יהודה לא מזכיר פרח אבל בעולם שמו של הירק מציין את היותו פרח – Cauliflower באנגלית או Blumenkohl בגרמנית. ראש הכרובית מורכב מענפים הנובטים מגבעול שגם הוא אכיל. ראש הכרובית שנמצא במרכז מעטפת עלים, הוא למעשה ניצן הפרח שטרם נפתח. הכרובית היא קרובת משפחה של הברוקולי והכרוב. מוצאו של הירק הוא ככל הנראה במזרח אגן הים התיכון בכלל ובקפריסין בפרט. הרומאים הביאו את הירק לאיטליה וממנה התפשטה אהבת הירק לשאר מדינות אירופה. במאה ה-17 הוגשה כרובית גם על השולחן המלכותי של לואי ה-14, והירק הפך לגידול פופולארי בחבל ברטאן Bretagne, צרפת. הכרובית היא ירק חורף בישראל כי היא רגישה לחום ושמש כי הפרח בקיץ יהיה מצומק קטן וצהוב. כרובית שנחשפה לשמש מקבלת גוון צהוב.

איפה אוכלים כרובית

השאלה שצריכה להישאל היא איפה לא אוכלים כרובית. בסין והודו מגדלים 2/3 מכמות הכרובית העולמית והכל לצריכה מקומית. אירופה היא צרכנית גדולה של כרובית ואגן הים התיכון כולל צפון אפריקה צורכים כמו ארה"ב. בצריכה לנפש אין ספק שהמטבח הים תיכוני מנצח. מתכונים בהמשך. צריכת הכרובית לנפש בישראל היא כ-1 ק"ג לנפש לעומת גרמניה בה הצריכה לנפש היא יותר מכפולה מאשר בישראל.

מה יש בכרובית

הכרובית מכילה רק 25 קלוריות ל-100 גרם. עשירה בחלבונים, ויטמין A ו-C, סידן, אשלגן, וחומצה פולית. הכרובית דלה בשומן ועשירה בסיבים תזונתיים. את הכרובית נהוג לאכול בכל צורה ואופן הכנה: חיה, קלויה על אש, מבושלת, מאודה, מטוגנת ואפילו פירה כרובית. תמצאו כרובית כמנה עיקרית, או כמחית. נמצא כרובית בסלטים, מרק וסתם בתבשיל.

כרובית שלמה מבושלת ומתובלת (צילום דני בר)

10 טיפים לאוהבי הכרובית

  • כרובית תמיד טעימה יותר לאחר בישול קל, כך היא תישאר פריכה ומרעננת. בישול ממושך יגרום לה להיות מרירה ובעלת מרקם לא נעים.
  • אם תוסיפו כרובית למרק, טעמו ישתפר פלאים. השתמשו בגבעולי כרובית למרק ירקות
  • כשאופים כרובית, עלולים לקבל חלקים לא אפויים. אם רוצים אפיה אחידה פשוט צריך לכסות את הכרובית כולה ברדיד אלומיניום.
  • רוצים שהכרובית תצא לבנה אחרי הבישול, הוסיפו כף חומץ או לימון או חלב למי הבישול. תקבלו כרובית לבנה ופריכה גם לאחר הבישול.
  • אם רוצים לקצר את זמן הבישול, מומלץ להפריד את ראשי הכרובית למספר ראשים קטנים בזמן ההכנה.
  • כדי למנוע ריח לא נעים ושינוי צבע הכרובית לצהבהב בעת הבישול יש להימנע מלבשל את הכרובית בסיר אלומיניום.
  • בישול ממשוך של כרובית הורס את הוויטמין C והחומצה הפולית שבירק.
  • כשקונים כרובית צריך לשים לב שאין על פני הירק נקודות שחורות. סימני חיתוך על ראש הכרובית יעידו שהירקן הוריד את הנקודות שהן הסימן לכך שהכרובית עברה "שיפוץ" והיא כבר לא טרייה.
  • העלים שסביב ראש הכרובית אמורים להיות עבים ובצבע ירוק עז. צבע דהוי מעיד על כרוב ישן יותר.
  • כרובית היא ירק של חורף. הישראל היא במיטבה בחודשים דצמבר – מרץ.

מתכון: סלט כרובית

מצרכים

  • 1 ראש כרובית טרי
  • 1 ראש ברוקולי טרי
  • 1 בצל אדום
  • 10 גרם פקאן סיני
  • 1 לימון סחוט
  • 1/4 כוס שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1/4 כפית סוכר

אופן הכנה

  1. מפרקים את פרחי הכרובית והברוקולי לפרחים מאד קטנים
  2. פורסים את הבצל לפרוסות מאד דקות ומוסיפים לירקות
  3. מפזרים מעל את הפקאן הסיני
  4. יוצקים מעל את מיץ הלימון ושמן הזית
  5. מתבלים במלח, פלפל שחור וסוכר ומערבבים היטב
  6. משאירים לפחות 4 שעות בטמפרטורת החדר לפני ההגשה.
כרובית על האש אצל מריאנו שיינקמן קייטרינג דרום אמריקאי שף אסאדור מריאנו שיינקמן (צילום ענת פייזר)

מתכון: סלט כרובית נפוליטני

מצרכים

  • 1 כרובית בינונית
  • 6 רצועות אנשובי
  • 1 כף צלפים
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כף חומץ יין
  • 1 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל
  • 100 גרם זיתים ירוקים

אופן הכנה

  1. שברו את הכרובית לפרחים קטנים ורחצו היטב
  2. יש לבשל במי מלח כ 8-5 דקות או עד שהכרובית תתרכך מעט אך לא תתפורר
  3. הפכו על מסננת ושטפו במי ברז כדי לקרר מהר
  4. סננו היטב מנוזלים
  5. קצצו דק את רצועות האנשובי
  6. סננו את הצלפים מנוזלים
  7. הכניסו לקערה את שמן הזית, החומץ, המלח והפלפל וערבבו
  8. הוסיפו את הכרובית וערבבו בקלילות עד שכל הכרובית תתכסה ברוטב
  9. פזרו מעל הסלט את חלקי האנשובי, הצלפים והזיתים השחורים.
כרובית מוחמצת עם כורכום (צילום דני בר)

מתכון: סלט מכרובית מבושלת

מצרכים

  • 1 כרובית בינונית
  • 3 עגבניות פרוסות
  • 3 ביצים
  • 1 כוס מיונית
  • 1 כף שמיר קצוץ
  • 1 מלפפון כבוש קצוץ
  • מיץ לימון
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • 1 בצל ירוק קצוץ

אופן הכנה

  1. לבשל את הכרובית במי מלח רותחים עד שתתרכך אך לא תתפורר
  2. לסנן ולהפריד לפרחים קטנים
  3. יש לערוך את פרחי הכרובית במרכזה של קערת סלט
  4. לערוך את פרוסות העגבניות סביב הכרובית
  5. בשלו את הביצים לקבלת ביצה רכה שלוקה
  6. גרדו 2 ביצים שלוקות במגרדת מעל הכרובית
  7. שימו המיונית בקערה קטנה והעבירו את הביצה השלישית במסננת לתוך המיונית
  8. הוסיפו למיונית את המלפפון הכבוש, השמיר והבצל הירוק
  9. יש לתבל היטב במלח, פלפל ומיץ לימון.
  10. הגישו כתוספת ללחם קלוי או למנה עיקרית וסלט ירקות ישראלי.
כרובית אפויה (צילום דני בר)

מתכון: סלט מכרובית חיה

מצרכים

  • 1 כרובית גדולה
  • 2 כפות חומץ
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כפית חרדל
  • 3 בצלים ירוקים
  • 1 כף פטרוזיליה קצוצה
  • מלח לפי הטעם

אופן הכנה

  1. יש להפריד את הכרובית לפרחים קטנים ולהסיר מכל פרח את הגבעול הקשה
  2. שימו את פרחי הכרובית בקערת סלט
  3. קצצו את הבצלים הירוקים והוסיפי יחד עם הפטרוזיליה הקצוצה
  4. הכניסו את שמן הזית, החומץ, החרדל והמלח לקערה וערבבו לקבלת רוטב
  5. יש לצקת את הרוטב על פרחי הכרובית החיה שבקערה

בתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *