מה הקשר בין חג הילדים ההולנדי לחג המולד ||| מדוע סנטה קלאוס לבוש אדום לבן ||| קְרַאוּדנוֹטֶן Kruidnoten Vs. פֶּפֶּרנוׄטן Pepernoten ||| מתכון להכנת עוגיות קְרַאוּדנוֹטֶן Kruidnoten ||| מתכון להכנת פֶּפֶּרנוׄטן Pepernoten ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
סינטרקלאס Sinterklaas או סינט Sint
אחד החגים האהובים והחשובים בהולנד, ויש אומרים שיותר אהוב מחג המולד. מקור החג הוא חגו של סנט ניקולאס שנחגג גם בגרמניה ובעוד מקומות אולם הגרסה ההולנדית שלו, הכי משפחתית והכי חביבה. למרות העובדה ששורשי החג נעוצים עמוק בעולם הנוצרי, אין ספק שכיום החג הוא חג לאומי הולנדי, לבני כל הדתות כי הוא נטול סממנים ומנהגים דתיים או נוצרים. סימן ראשון לחג הוא שבמרכולים תמצאו את עוגיות הפפרנוטן Pepernoten הקטנות, חומות ומתובלות בג'ינג'ר. לידן תמצאו שוקולד בצורת אותיות האלף-בית ההולנדי, בובות שוקולד/מרציפן בדמות סנט ניקולס עם כובע גבוה ומטה עם קצהו המעוקל. עוד על החג בקישור…
סנט ניקולס
נקרא גם ניקולאוס מבארי או סינט בהולנד ויש לו עוזרים שחורים ושובבים שנקראים הפיטים השחוריםZwarte Piet . סינט מגיע מבית הקבע שלו בספרד (יש המאמינים שבטורקיה), בספינת קיטור ישנה לחופי הולנד. בכל כפר או עיר הולנדיים מתקיימת חגיגת רחוב בסופ"ש של סוף נובמבר, וזו מציינת את הגעתו של סינט לישוב. עם הגעת הסירה עם סינט מתאספים צעירי הישוב ליד המזח לקבל את פניו. יחד עם סינט על הסיפון נמצא גם סוסו הלבן הנאמן אמריקוAmeriko וסינט יורד ברכיבה אל ההמון שממתין לו. הפיטים השחורים, בלבושם הססגוני, כבר מקפצים על הסיפון בחוסר סבלנות וזורקים עוגיותPepernoten לעבר הקהל המריעה וצוהל.
סינטרקלאס ופיט שחור פוגשים את ראש/ת העיר ומקבלים את מפתח העיר וכך הם יוצאים לסיבוב ברחבי העיר. המוני משפחות עם ילדים צופים בתהלוכה והילדים שרים את שירי החג.
סינט מגיע על מנת לבדוק את התנהגותו של כל ילד וילד ברחבי הולנד. ילדים טובים יקבלו מסינט מתנה קטנה בצרוף ברכה בחרוזים וילדים שלא התנהגו יפה בשנה החולפת, יקבלו שקית קטנה עם מלח, או אפילו הצלפה קלה עם מטאטא הנצרים שבידי הפיטים. השמועה אומרת שילדים רעים במיוחד נלקחים על ידי הקדוש, בתוך שק המתנות הריק, בחזרה לספרד, שם יבלו עד לשיפור התנהגותם.
איך חוגגים את סינטרקלאס
מנהגי החג כוללים כתיבת חמשירים שבני המשפחה כותבים אחד לשני עם מסר אישי לעיתים הומוריסטי לעיתים הקנטה על הרגלים או ארועים שקרו בשנה האחרונה וכל בני המשפחה מכירים. החוגגים קונים או מכינים מתנות צנועות (ברור, הרי מדובר בהולנדים) ובעלות אופי הומוריסטי האחד לשני. המתנות גם עטופות באופן מעניין ואז כל בני המשפחה והחוגגים מתכנסים, מקריאים את החמשירים ומחליפים מתנות בשמחה וצחוקים.
בימים שלפני ערב החג, הילדים משאירים נעל ליד האח או ההסקה המרכזית, ובנעל הם שמים גזר או קצת קש וליד הנעל גם קערת מים – הכל בשביל הסוס אמריקו, סוסו של סינטרקלאס. כשהילדים קמים למחרת בבוקר, הם מוצאים בנעל מתנה במקום הגזר והקש שאותם כמובן אכל הסוס.
קְרַאוּדנוֹטֶן Kruidnoten
עוגיות חורפיות שהם חגיגה פלמית בהולנד ובלגיה, וקשורות מסורתית לחג הסינטרקלאסSinterklaas . מקור העוגיות הוא בעוגיות הפֶּפֶּרנוׄטןPepernoten ויש רבים וטובים שמבלבלים בין שתי סוגי העוגיות הפלמיות. אז בו נעשה סדר בין שלל המושגים והחגים.
הקדוש ניקולאס Saint Nicholas of Myra
ניקולס היה בישוף במאה הרביעית לספירה במקום שנקרא מירה Myra באסיה הקטנה היא טורקיה כיום. ניקולס היה אמיד בזכות ירושה מהוריו שנפטרו כשהוא צעיר. ניקולס התפרסם בסביבתו כנדיב ואוהב לעזור לבריות ובעיקר נהג לתת מתנות בסתר לנזקקים ועניים. מספר אגדות נקשרו אודותיו, אך קשה לדעת מה אמת ומה בדיה. הסיפור הידוע ביותר מסביר כיצד נולד המנהג של תליית הגרביים בתקווה שבבוקר יהיו מלאים במתנות: פעם היה איש עני ולו שלוש בנות שלא היה לו מה לתת להן כנדוניה לנישואין ולכן נשארו רווקות. לילה אחד, ניקולס השליך בהיחבא דרך ארובת הבית, שקיק מלא מטבעות זהב. השקית הקטנה נפלה לתוך גרב שהיתה תלויה לייבוש ליד האח. הכסף הספיק לנדוניה לבכורה שמיד נישאה לבכיר ליבה. במעשה חזר על עצמו גם עם הבת האמצעית שנישאה עם כספי הנדוניה שהגיע בדרך נס לגרב שלה. האב, ששמח על הניסים אבל סקרן ונחוש לגלות כיצד קורה הדבר, התחבא ליד האח כל לילה עד שלילה אחד תפס את ניקולס זורק דרך האח שקית מלאה מטבעות זהב. ניקולס התחנן בפני האיש שלא יגלה את המעשה כדי לא למשוך יותר מדי תשומת לב. אך עד מהרה החדשות נפוצו וכולם התחילו להאמין מאותו רגע שאם מקבלים מתנה סודית, היא בוודאי נשלחה על ידי ניקולס. בהוקרה על נדיבותו הוכרז על ניקולס כקדוש של הכנסייה: קדוש המגן על הילדים תחילה ובהמשך הורחבה קדושתו גם למגן על יורדי הים המלחים. מספרים כי ניקולס יצא לעזרתם של מלחים שסערה איומה תפסה אותם ליד חופי טורקיה, והים הסוער טלטל את סירתם כקליפת אגוז. הימאים התפללו לקדוש ניקולס שיציל אותם ולפתע, נגלה בפניהם, ציווה על הים לשקוט, הסערה שככה והם המשיכו לחוף מבטחים. כיום ההולנדים מחשיבים אותו גם לפטרון הזונות והסוחרים של אמסטרדם וגם לפטרון העיר אמסטרדם.
ניקולס הקדוש הוגלה ממירה ונכלא מאוחר יותר ברדיפות של דִּיוקְלֶטִיָאנוּס Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Augustus הקיסר. איש אינו יודע בוודאות מתי ניקולס מת, אך זה קרה בתאריך 6 לדצמבר בשנת 345 או בשנת 352 לספירה. בשנת 1807, נגנבו עצמותיו מטורקיה על ידי סוחרים איטלקים שהביאו אותן לבארי Bari שם הוטמנו בכנסיה Basilica di San Nicola.
מניקולס הקדוש לסנטה קלאוס
בסוף ימי הביניים הסיפורים והמסורת של ניקולס איבדו מהפופולריות שלהם אבל נשאר הצורך להביא מתנות לילדים בחג המולד, וצריך דמות שתמלא התפקיד החגיגי. כך באנגליה הוא הפך לאבא כריסטמס Father Christmas שהיתה דמות מסיפורים ישנים, בצרפת הוא
Père Nöel ובגרמניה Christkind. במזרח אירופה משמעות שמו סבא כפור שבשפה הרומניתMos Gerila וברוסית Дед Мороз. בצפון אמריקה שמו היה תחילה Kris Kringle בהשפעת המהגרים הגרמנים אבל בהמשך, המתיישבים ההולנדים שהביאו איתם ממולדתם את הסיפורים הישנים של סינטרקלס Sinterklaas שהפך לסנטה קלאוס Santa Claus. בתקופה הויקטוריאנית של המאה ה-19, ניקולס הקדוש זכה לעדנה מחודשת כאשר סופרים ואמנים חזרו אל הסיפורים והאגדות הישנות. באנגליה הוויקטוריאנית, בגדי סנטה קלאוס היו בצבע ירוק או כחול, הצבע האדום התחבר עם סנטה קלאוס ע"י הקריקטוריסט האמריקאי יליד בוואריה, גרמניה תומס נאסט Thomas Nast, שלפני כ-150 שנים צייר את סנטה קלאוס באדום ולבן והעניק לו גם מצנפת אופיינית.
מנהגי חג המולד
רוב מנהגי החג ההולנדי אומצו גם ביתר מדינות העולם אבל הכול יותר גדול ועשיר, כי עכשיו מדובר על מתנות מרשימות, עץ אשוח מרשים וללא חסכנות או קמצנות הולנדיים. בכל מדינה יש עוגת קינמון בווריאציה שונה כמו לחם חג המולד Weihnachtsstollen ברחבי אירופה, הוניגקוכן Honigkuchen בגרמניה, פנטונה Panettone באיטליה, שותים גליויין Glühwein באוסטריה וגרמניה, ועוד הרבה מנות חגיגיות לחג המולד. עוד כמה מתכונים הוספנו כאן.
קְרַאוּדנוֹטֶן Kruidnoten Vs. פֶּפֶּרנוׄטן Pepernoten
יש הבדל בין 2 סוגי העוגיות הדומים כל כך שנהוג לאכול לקראת סוף השנה בארצות השפלה. עוגיות הקְרַאוּדנוֹטֶן קשות, צבען חום כהה, צורתן כמו גבעה. קראודנוטן עושים מקמח חיטה, סוכר וכמות נדיבה של מיקס תבלינים מיוחד לעוגיות ספקולאס (פרטים במתכון בהמשך). לעומתן, עוגיות הפֶּפֶּרנוׄטן בהירות יותר בצבען, צורתן לא קבוע וכיד הדמיון, עושים אותן מקמח שיפון, סוכר ואניס, ולעתים מוסיפים גם קינמון וציפורן. כשפפרנוטן טריות הן רכות ועם חלוף הזמן הן מתקשות בהדרגה.
במאה ה-18, עוגיות קְרַאוּדנוֹטֶן היו נפוצות בכל ימות השנה ורק באמצע המאה ה-19 נקשרו העוגיות לחג סינטרקלאס. ככול הנראה זו תוצאה של מהלך שיווקי של גילדת האופים שהבינו את הפוטנציאל של העוגיות. כיום יש מספר מאפיות שעושות קְרַאוּדנוֹטֶן כל ימות השנה במתכון עם הטעם המקורי וגם עם ציפוי שוקולד או ציפוי אחר.
מתכון: עוגיות קְרַאוּדנוֹטֶן Kruidnoten
מצרכים
- 100 גרם שמן זית עדין* (150 גרם חמאה לא מלוחה בטמפרטורת החדר)
- 125 גרם סוכר חום כהה
- 250 גרם קמח תופח
- 1/4 כפית מלח
- 4 כפות חלב
- 2 כפות מיקס תבלינים
מיקס תבלינים
- 4 כפיות קינמון טחון
- 2 כפיות ציפורן טחונה
- 1 כפיות אגוז מוסקט טחון
- 1/2 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 1/2 כפית אניס טחון
- 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
- 1/2 כפית הל טחון
אופן הכנה
- חממו תנור ל-160 מעלות
- ערבבו בקערת מיקסר עם וו גיטרה, יחד את שמן הזית (או חמאה), סוכר, 2 כפות של מיקס התבלינים, מלח וקמח
- הוסיפו את החלב לתערובת כף אחרי כף כך עד שהבצק יהפוך לאחיד וחלק
- חלקו את הבצק ל-4 חלקים שווים
- צרו 4 גלילים ארוכים בעובי 1 ס"מ
- חותכים את הגלילים לחתיכות של 1 ס"מ רוחב
- מגלגלים כל עיגול בצק לכדור
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- מרפדים תבנית בנייר אפייה
- מניחים את כדורי הבצק בתבנית המרופדת
- משטחים מעט את כדורי הבצק ע"י לחיצה קלה
- אופים 15-20 דקות עד להשחמה קלה
- מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר לחלוטין
- טיפ לאחסון: לשמור בכלי סגור 3-4 ימים בכיף
מתכון: פֶּפֶּרנוׄטן Pepernoten
מצרכים
- 250 גרם קמח לבן
- 125 גרם סוכר חום
- 4 כפיות זנגוויל / ג'ינג'ר
- 90 סמ"ק חלב
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות)
- קורט מלח
אופן הכנה
- חממו תנור ל -160 מעלות
- מערבבים בקערת מיקסר עם וו גיטרה את הקמח, סוכר חום, תבליני הג'ינג'ר ומלח
- מוסיפים את השמן זית (או קוביות החמאה) ומערבבים לאט
- לאט לאט מוזגים את החלב לתערובת ולשים את הבצק עד קבלת בצק חלק ואחיד
- מעצבים את הבצק לארבעה כדורים אותם מגלגלים לגלילים ארוכים
- חותכים לחתיכות קטנות שוות
- מרפדים תבנים עם נייר אפייה
- מגלגלים פיסות הבצק לכדורים קטנים
- מניחים את כדורי הבצק בתבנית המרופדת
- משטחים מעט את הכדורים
- אופים כ -15 דקות עד לגוון חום בהיר
- מוציאים את מגש האפייה מהתנור, מניחים לו להתקרר
- מאחסנים בצנצנת זכוכית אטומה
מתכון: פֶּפֶּרנוׄטן Pepernoten
מצרכים (לצנצנת גדולה מלאה)
- 250 גרם קמח רגיל
- 125 גרם סוכר חום כהה
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות)
- 6 כפות חלב
- 4 כפיות אבקת ג'ינג'ר
- קורט מלח
אופן הכנה
- חממו את התנור ל 170 מעלות
- מערבבים בקערת מיקסר עם וו גיטרה, את הקמח עם סוכר, ג'ינג'ר ומלח
- מוסיפים שמן הזית (או קוביות החמאה) יחד עם החלב לקערת הקמח
- ללוש במהירות לקבלת בצק מגובש
- מכסים תבנית אפיה בנייר אפייה
- יוצרים מהבצק כדורים בגודל שרוצים ואוהבים
- מפזרים על תבנית האפייה
- לוחצים מעט לקבלת הצורה האופיינית
- מכניסים התבנית לתנור למשך 18-20 דקות לקבלת גוון חום אופייני
- מוציאים את מגש האפייה מהתנור, מניחים לו להתקרר
בתיאבון Eet smakelijk
* לדעת יודעי דבר, שאנחנו מסכימים עמם, ומניסיון, עדיף להשתמש בשמן זית בכמות של 2/3 – 3/4 מתכולת חמאה בכל מתכון. כך תקבלו שומן בריא יותר ופחות שומן כי אין כמו שמן זית. המלצתנו לבחור שמן זית מהזנים לצ'ינו (עדין, רענן, מעט מתקתק, וללא חריפות או מרירות), ארבקינה (ללא מרירות או חריפות, ארומה אפיינית לזיתים), קורינייקי (עשבוני, חריף אבל ללא מרירות), ופיקואל (עדין ופירותי, ארומת הדרים ורמיזות של שקד) ולא תצטערו