חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אוסטריה עם חגים, פסטיבלים ומנהגים

פסטיבלים וחגים הוא חלק מרכזי בחיי התרבות באוסטריה ||| חלק מהחגים הם נוצרים קתוליים וחלקם הם חגים חקלאיים עם רקע ומסורת פגאניים ||| מנהגים רבים עם שורשים מטקסים פגאניים, שקשורים לעונות השנה ותנועת גופים שמימיים ||| הטקסים שימשו אמצעי הגנה מפני דברים שאנשים לא יכלו להבין ||| הכנסייה הקתולית פעלה לצרף אליה את תושבי הארץ ולהמיר את דתם ולצורך כך הכמרים המיסיונרים קישטו מסורות אלה בנושאים נוצריים ומלאכים ושדים והמושג טוב ורע קיבלו תפקיד מרכזי ||| כל הפרטים והמסורות בהמשך…

חוגגים באוסטריה עם מסכות ותלבושות ססגוניות (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

6 ינואר – אפיפניהEpiphaniasfest

חג ההתגלות הנוצרי Heilige Drei Könige חל 12 ימים לאחר חג המולד ומציין את התגלותו של האל בדמות שליחו ישוע בפני שלושת המלכים האמגושים. המנהג הוא שנערים מתחפשים בלבוש מזרחי כדי לייצג את שלושת האמגושים: קספר Casper, מלכיור Melchior ובלתאזר Balthazar. השלושה עוברים מבית לבית ומבקשים תרומות תוך שהם שרים מזמורים מסורתיים ומניפים את נושאת הקטורת שלהם. על כל בית הם מסמנים בגיר שלושה צלבים כדי לגרש רוחות רעות. הכסף שגויס משמש למימון פרויקטים של הכנסיה. עוד על מסורת החג בקישור…

יום שלישי של וידוי וכפרה Fastnachtsdienstag

נקרא גם יום שלישי השמן Shrove Tuesday, פאשינג Fasching או קרנבל חל 40 יום לפני הפסחא (בסוף פברואר) ולמחרת מתחיל הלנט Lent – תענית של המנעות מבשר ומאלכוהול שמסתיימת בפסחא. ברחבי אוסטריה מציינים החגיגה בדרכים שונות כפי שסיפרנו כאן…

פסטיבל אלפיני פופולרי הוא ריצת נצרת של שאמן Schemenlaufen of Nassereith שנערכת באימסט Imst שבטירול, מתקיימת אחת לשלוש שנים ביום ראשון האחרון לפני התענית. ה-Scheller מסמל את האלמנט הגברי, או החורף, ואילו הרולר Roller הוא המרכיב הנשי, או האביב. שלושה מטאטאי רחוב לבושים יפה במסכות עץ מגולפות ולובשים כתרים עשויים נוצות (סמל פוריות), עדינות, סרטים ומראות מוקצים לרולר, כדי לטאטא את השלג, או החורף. בתהלוכה נכללים גם מכשפות שמכונות Kübellmajen מלאכי ההשפרצות Engelspritzer שהם אנשי הביצות שמתיזים מים על פי פולחן הפוריות הקדום. דמויות נוספות הן רוסלר Ruassler שמשרה כבוד בקהל, סאקנר Sackner שתפקידו לשמור על הסדר בקהל, והדמות הנוספת היא שנולר Schnöller שמגרש את החורף עם שוטים ארוכים. גולת הכותרת היא הקרב בין הדוב לשלר Scheller – הדוב מסמל פוריות ואביב, ועליו לנצח תמיד במאבק נגד שלר הרשע שהוא החורף.

יום ראשון הראשון לאחר יום רביעי של העפרAschermittwoch  הוא יום ראשון של המדורה Funkensonntag שחוגגים אותו בחבל פורארלברג Vorarlberg. זהו חג המדורות שככל הנראה התחיל עוד על ידי הקלטים. המדורות יכולות להגיע עד לגובה של 15 מטרים, והן דולקות מספר ימים לפני יום ראשון הראשון של צום הלנט. תלמידי בית ספר מסתובבים ומבקשים מהשכנים ומהעסקים קרשים וקש, ואדון מדורה מפקח על הכנת המדורה.

חג הפסחא Ostern וגם Ostermontag

יום תחייתו של ישו, מבשר על עוד קרנבלים, תהלוכות, קונצרטים ותלבושות. זהו יום של שמחה בעקבות 40 הימים של הלנט Lent בהם המאמינים התנזרו מאלכוהול, בשר ותענוגות גשמיים. ברוב העיירות והערים יש שווקי פסחא שבהם סלי הפסחא, לחמים מיוחדים, ביצים מעוטרות וקישוטים נמכרים. ילדים באוסטריה אוהבים את החג הזה לא רק משום שמשמעותו שבועיים חופש מבית הספר, אלא גם משום שזה הזמן לחפש ביצים צבעוניות, לאכול שפע של ארנבות שוקולד וביצי שוקולד, ולקבל מתנות מבני משפחה. אוסטרים רבים הולכים לכנסייה ביום זה כדי לברך את ארוחות הצהריים של סל הפסחא שלהם. פרטים נוספים בקישור…
ביום ראשון הראשון שלאחר חג הפסחא, ילדים כתה ב' קתולים, מקבלים את לחם הקודש Eucharistie בפעם הראשונה. בנות לובשות שמלות לבנות וזרי פרחים על
ראשיהן ובנים לובשים חליפה מסורתית תלוי באזור. בכפר הוכסט Höchst שבפורארלברג, למשל, הבנים עונדים כתרים של עלי קיסוס הנקראים צ'אפל Chappel, מה שמראה שהם ילדיו של אלוהים או מלך, בעוד שהבנות לובשות זרי פרחים ורעלות.

פֶּנְטֵקוֹסְט Pfingsten

חג נוצרי מתקיים 50 יום לאחר חג הפסחא, ומציין את ירידתה של רוח הקודש לשליחיו של ישוע. חג מקביל לשבועות שלנו. בכפר ארבסטל Arbesthal שליד ברוק אן דר לייטה Bruck an der Leitha שבחבל בורגנלנד מקיימים מנהג ישן שם בחור צעיר ותלמיד בית ספר מחופשים בענפי עץ אגוזי לוז והופכים שניהם למלכי פנטקוסט. למחרת – ביום שני הלבן,

Pentecost Monday, שני מלכי הפנטקוסט בלווית להקת רקדנים מקומיים, צועדים ברחבי העיירה, עוצרים במקומות שונים שבהם תושבי העיירה מדקלמים פסוק מיוחד ושרים את שיר מלך הפנטקוסט. התהלוכה מסתיימת מאחורי הכנסייה הראשית.

חג הלחם והיין הקדושים של המשיח Corpus Cristi או Fronleichnamsfest

יום חמישי השני לאחר פֶּנְטֵקוֹסְט Pfingsten הוא חג קורפוס כריסטי Fronleichnam שבו ברחבי אוסטריה מתקיימות תהלוכות חגיגיות ומפוארות. בעיירה דויטשלנדסברג Deutschlandsberg שבמערב חבל שטיריה Styria, מתקיים מסלול תהלוכה עם ארבעה מזבחות הבשורה מעוטרים בשטיחי פרחים צבעוניים ביד אמנותית להפליא.

העיירה האלשטאט Hallstatt בזלצקמרגוט Salzkammergut חוגגת עם כל תושבי המקום מקשטים את הסירות שלהם שנקראות Fuhren, בענפים ופרחים והמקום כולו לובש שמלת חג. הטכס מתחיל בכנסיה Unsere Liebe Frau am Berg והתהלוכה ממשיכה לכיוון כיכר השוק, שם מתקיימת תחנת הברכה הראשונה. התחנה השנייה מתקיימת שם גם באנדרטת המלחמה ומשם עולים על הסירות שמפליגות מספיק רחוק אל האגם כדי לראות את ההר ומכרה המלח. התהלוכה מתקיימת מאז 1623.

הכפר טרסדורף Tressdorf במולטל Mölltal שבקרינתיה Carinthia עורך ביום חג זה את תהלוכת Passionsspiele Tresdorf בו נושאים גברי הכפר את הצלב לדמות את דרכו האחרונה של ישוע לצלב. יש רק תפקידים לגברים (מרים המגדלית ומריה אינן מופיעות). ידוע כי במהלך שתי מלחמות העולם, הנשים המשיכו עם המחזה בהיעדר הגברים שלהן, מכיוון שזה נחשב לחוסר מזל אם מדלגים על קיום התהלוכה.

בנקנמרקט Neckenmarkt שבחבל בורגנלנד, ביום ראשון שאחרי קורפוס כריסטי, ילד חזק נבחר להניף דגל גדול ומעוטר להפליא במגיני ניצחון של בית אסטרהאזי Esterházy והאימפריה הרומית הקדושה. זו מסורת שהתחילה בשנת 1620, בתחילת מלחמת שלושים השנים, כאשר אנשי נקנמרקט סייעו לרוזן ניקולס אסטרהאזי להביס את מלך המורדים ההונגרי בת'ן גבור Bethlen Gábor. הרוזן אסטרהאזי אסיר התודה, הפחית את דמי השכירות של איכרי נקנמרקט ואפשר להם להתלבש במלוא ההדר במהלך פסטיבלים מיוחדים. הדגל הוא חפץ היסטורי ששוחזר מספר פעמים.

עץ מאי Maibaum ויום העבודה Tag der Arbeit ה-1 במאי

בחודש מאי, מקובל לראות את עץ או עמוד מאי Maibaum בחלקים רבים של אוסטריה. זהו עץ אורן שמוצב בראש עמוד בגובה של עד 20 מטרים ומעוטר בסרטים. המייבאום הוא סמל לפוריות, אושר ושגשוג. בעבר הוא הוקם עבור זוגות שזה עתה נישאו, כך שהם יתברכו בילדים רבים. כיום, גברים צעירים מקימים את המייבאום ב- 30 באפריל, ואז שומרים עליו כדי שנערים מכפרים אחרים לא יגנבו להם את העץ. אובדן המייבאום מביך ומבייש את בעליו, שחייבים לחפש אותו. באזור העיירה דויטשקרויץ Deutschkreutz בחבל בורגנלנד, עדיין נהוג להציב מייבאום קטן לצד מקדשים ופסלים של קדושים בלילה שלפני 1 במאי.

המנהג הוזכר לראשונה בעיר וינה בשנת 1230 ב- Babenbergerhof, אך נאסר זמנית במאה ה-17. בבוואריה העתיקה יש אזכורים שונים למונח מייבאום גם במאות 15-17, אך אף אחד מהם לא מתייחס למנהג קהילתי, אלא עמודי מייבאום שהוקמו ע"י אנשים בודדים בתקופה זו. עמוד מעוטר בצורתו הגבוהה הנוכחית שבקצהו זר ענפים ירוקים, מוכר מאז המאה ה-16, אך גם בתפקידים נוספים: עץ פסטיבל כנסייתי דתי, מוט כבוד ליחידים או מוט עולה לגובה מעוטר בפרסים. מאז המאה ה-19 המייבאום הופיעה גם (בעיקר בבוואריה) כעמוד מרכזי מקומי לקהילות העצמאיות וכתיאור קורות הכפר וסמל לביטחונם כעצמאים. עם זאת, עם הזמן התפתחו הרבה מאוד מנהגים מקומיים סביב עמוד המאי, שלעתים קרובות שונים באופן משמעותי מכפר לכפר. בתקופה הרומנטית במאה ה-19 התפרש העמוד המזדקר בכפר כ"פאלוס ענק" פולחני שכסמל לפוריות ותפקידו היה להבטיח יבול עשיר.

יוני – פסטיבלי קיץ

מדורות בכל רחבי אוסטריה מציינים את היפוך הקיץ. האש, כפי שלפי המסורת, סימלה כוח רב, והדיחה סכנות ומזיקים באמצע הקיץ. כיום, מדורות מציינות את היום הארוך בשנה ונהוג לערוך אותן בשבת או יום ראשון הראשונים לאחר ה-21 ביוני. יש גם מדורות המציינות את ימי הקדושים: ויטוס הקדוש Saint Vitus עולה באש ב-15 ביוני, יוחנן המטביל Johannes der Täufer נולד ב-24 ביוני, וגם נערכות מדורות לכבוד פטרוס הקדוש Simon Petrus ופאולוס הקדושPaulus von Tarsus  ב-29 ביוני.
בכפרים ועיירות באזור לונגאו Lungau, פינצגאו Pinzgau וגם בפונגאו Pongau בחבל זלצבורג, יש תהלוכות יפהפיות החוגגות את יום הקדוש סנט ג'ון בתאריך 24 ביוני ויום הקדוש סנט פול בתאריך 29 ביוני. מרכז כל תהלוכה הם מוטות באורך 8 מטרים ששוקלים 80 ק"ג כל אחד, ומעוטרים להפליא, שנקראים פרנגשטנגן Prangstangen (בפונגאו הם נקראים פרנגרשטנגן Prangerstangen). רק גברים רווקים וכשירים רשאים לשאת את המוטות, כשהם לובשים תלבושת מסורתית עם צעיף לבן כבד קשור סביב כתף אחת, שהמוט מותקן בו. לאחר התהלוכה, העמודים מובאים לכנסייה ונשארים שם עד 15 באוגוסט חג עליית מרים Mariä Himmelfahrt.

משפחות חקלאים מכינות את עמודי הפרנגשטנגן שבוע לפני כל תהלוכה. כל בני המשפחה אוספים פרחי בר והנשים מרכיבות את זרי הפרחים כשהגברים קושרים אותם סביב העמודים. מקורותיה של המסורת אינם ידועים. יש הסבורים כי לפני כמה מאות שנים, מגיפה של מזיקים וחיפושיות הרסה את יבולי הקציר ואכלה את צמחים והעצים. זמן קצר לאחר מכן נדרו נדר להגן על עצים ויבולים לנצח מפני מגיפה מסוג זה וקישוט העמודים סימל הסוואת היבולים והעצים מפני המזיקים הרעים.

בעיירה סנט מיכאל בלונגאו St Michael im Lungau מתקיים פסטיבל שנתי של קולות האש Feuer & Stimme בו האש משתלבת בקולות מקהלה ושירה.

15 באוגוסט – חג עליית מרים Mariä Himmelfahrt

כשמו כן הוא, חג המציין את היום בו מרים הבתולה עלתה לשמים. חג זה הוא יום שבתון ברוב אוסטריה, וזהו החג של עשבי התיבול. עשבי תיבול שונים נאספים בהתאם לאזור, ומובאים לכנסייה לקבלת ברכה. בעיירה לופר Lofer שבמחוז זלצבורג, זר עשבי התיבול צריך להיות מורכבת מ-72 עשבי תיבול שונים. ברוב המקומות מספיק זרים צנועים יותר, אך הן צריכים להכיל לפחות את שמונת הצמחים הריחניים הבאים: ארניקה Arnica, סולידנגו Goldenrod, קמומיל, נענע Mint, גנציאנה חומה Enziane, אכילאה אלף העלה Schafgarbe, חספנית השדה Waldmeister וגם שְׁבַטְבַּט Schachtelhalme- כולם מיובשים בשמש. לעיתים מוסיפים את הצמחים הריחניים לחבילות מספוא כדי להפוך את הפרות שאוכלות את המספוא, לעמידות יותר למחלות, וחלק מהזרים נשרפים בחג המולד ובערב השנה החדשה כדי להביא מזל טוב ושגשוג.

שמשון הענק Samson

שמשון מתועד משנת 1635 ומסמל דמות מהברית הישנה בעלת כוחות על אנושיים – שוכבת בשערו הארוך. הוא מתאר את מלחמתם של היהודים בפלשתים, ולאחר מכן הרג 1000 פלשתים עם עצם לסת של חמור. רוב הדמויות נושאות עצם לסת כזו כסמל לכוח. משנת 2010, נשיאת השמשון נכנסה לרשימת מורשת תרבותית בלתי מוחשית של אונסק"ו באוסטריה. יש שתים עשר דמויות שמשון – עשר מהן בעיירות באזור לונגאו Lungau בזלצבורג (מריאפפר Mariapfarr, מאוטרנדורף Mauterndorf, מוהר Muhr, רמינגשטיין Ramingstein, סנט אנדרה St. Andrä, סנט מרגרטן St. Margarethen, סנט מיכאל St. Michael, טמסוווג Tamsweg, אונטרנברג Unternberg, וגם וולטינג Wölting) ושתים בעיירות בסטיריה Styria השכנה (קרקאודורף Krakaudorf ומוראו Murau).

שמשון הענק הוא סמל של כוח. איש אחד נושא את שמשון, דמות שגובהה בדרך כלל 6 מטרים ועשויה מעץ ומעיסת נייר, הוא חובש כתר ועוטה גלימה מעל הטוניקה המפוספסת שלו ונושא חנית האלברד Halberd. בדרך כלל ישנם ארבעה עוזרים העומדים מנגד למקרה שנושאו של שמשון ימעד וייפול. שמשון נראה בדרך כלל לאחר פסטיבלים או תהלוכות בכנסייה, כאשר הוא נלקח מבית לבית כדי לבצע ריקוד לפני אורחי הכבוד. ישנן גרסאות שונות לאופן שבו נוצר מנהג מקומי זה. יש אומרים שנזירים קפוצ'ינים הביאו אותו מבוואריה. אחרים, גורסים שתהלוכות שמשון הענק הן שריד לתהלוכות בסגנון הבארוק או אפילו שריד למנהג קלטי בו השתמשו בדמויות ענק לחגיגות מיוחדות. אנשי לונגאו מאמינים, עם זאת, שהוא נבנה כדי להפחיד את הפולשים הטורקים במאה ה- 18.

סוף אוגוסט וספטמבר – עדרים וקציר  Bauernherbst

פרסמנו פוסט נרחב על חג הקציר באזור זלצבורג כאן אבל מנהג זה מצוין ונחוג גם במקומות אחרים באוסטריה. הטקס של הורדת עדרי הבקר מתרחש ב־15 בספטמבר בשוורצנברג Schwarzenberg שבאזור יער ברגנץ Bregenzerwald – אזור הררי מחוץ לברגנץ Bregenz, בירת פורארלברג Vorarlberg. מזג האוויר מתחיל להיות קר בערך בזמן הזה, והבקר מובל מההרים הקרירים אל העמק החם. המסורת גורסת שכדי למנוע משדים ורוחות להבחין בשביל הארוך מלמעלה לעמק, ועל כן הבקר צריך להיות עם מסכה. כיום הבקר מקושט רק בדרך למטה בכיסויי ראש יפים של ענפי אורן, זרדי אשוח, סרטים ופרחים, כדי להראות חגיגה שמחה ואסירת תודה על הקיץ הבטוח שעבר על הפרות על ההר. תושבי העיירה מעניקים לבקר ולרפת קבלת פנים חמה בכיכר העיירה, ואז פעמוני הפרות מוסרים מצוואר הפרות.

26 אוקטובר – החג הלאומי Nationalfeiertag

בתאריך זה בשנת 1955, אחרוני חיילי בנות הברית (בריטניה, צרפת וארה"ב) ובריה"מ עזבו את אוסטריה של אחרי תקופת הכיבוש שלאחר הסיפוח לגרמניה הנאצית משנת 1938. זה יום שבתון וידוע גם בשם יום כושר Fit-Märsche, ואנשים רבים יוצאים לטיולי טרקים של יום או יותר ארוכים. הכניסה לבניין הפרלמנט ולכל המוזיאונים הלאומיים היא ללא תשלום ביום זה.

1 נובמבר – יום כל הקדושים Allerheiligen

יום כל הקדושים, הנקרא גם יום כל האוצרות, הוא חג לאומי לכבד ולזכור את כל הקדושים הנוצרים של העבר שעדיין אין להם יום מיועד לציין את קדושתם. בחג זה בכנסייה נערכת מיסה קתולית ולעתים קרובות מתקיים טכס בבתי קברות מקומיים לרגל האירוע, כולל שירות מיוחד לברכת הקברים, בלוויית זרי פרחים טריים. מכיוון שחג כל הקדושים הוא חג רשמי, רוב החנויות והעסקים יהיו סגורות.

11 נובמבר – יום מרטין הקדוש Martinmas

במזרח אוסטריה ובורגנלנד, שם מרטין הקדוש הוא פטרון האזור, 11 בנובמבר הוא חג שמציינים אותו באכילת בשר אווז Gans ולשתות יין מקומי. ארוחה זו היא חגיגה המפגישה בין בני משפחה וחברים. האגדה מספרת שהיה פעם חייל רומאי בשם מרטין שחתך את מעילו לשניים עם חרבו כדי לחלוק אותו עם קבצן רועד. חייל זה היה אמור להיות ממונה לבישוף של טורס Erzbistum Tours. אכילת האווז נובעת מכך שהוא מצא מסתור בתוך להקת אווזים כדי להימנע מלהיות מקודש כבישוף, אבל הרעש שהם עשו הסגיר את מקום המסתור שלו. בגני הילדים באזור, מציינים את היום בהכנת פנסים בסגנונות וחומרים שונים. עם רדת החשכה, הפנסים מספקים אור כאשר ילדים אלה והוריהם יוצאים לטיול ברחוב.

אמצע נובמבר עד סוף דצמבר – שווקי חג המולד Chriskindlmärkte

סוף נובמבר הוא כאשר שווקי חג המולד או Christkindlmärkte, צצים ברחבי אוסטריה, ומציעים מאפים חמים נפלאים ויינות, ממתקים שידגדגו את המהודר שלך, קישוטים יפים, צעצועי עץ, מלאכת יד ועוד. על כמה מהם כתבנו כאן והפופולריים ביותר נמצאים סביב בית העירייה Rathaus של רוב הערים והעיירות, אם כי ישנם שווקים ייחודיים ואינטימיים חבויים בכפרים או טירות. תשאלו את מקום הלינה שלכם או שימו לב לכרזות רחוב (כמובן, בגרמנית) שמספרות על תאריכי ומקום השוק המקומי. בכל שוק חג המולד בעיירות הקטנות תמצאו פעילויות נפלאות לילדים כמו הכנת צעצועי עץ, ציור בזכוכית ומשי, הכנת נרות, אפיית עוגיות ועוד.

6 דצמבר – יום ניקולס הקדוש

דמויות קרמפוס בתהלוכת פרכטן-לאוף (צילום ממקור לא ידוע ושימוש לפי סעיף 27א' וסעיף 50א' לחוק זכויות יוצרים תשס"ח 2007)

יום זה מסמן את תחילת עונת חג המולד, כאשר ילדים מצפים לביקור מסנטה קלאוס שמייצג את הטוב, ומפחדים לפגוש את חברו הרע, קראמפוס המייצג את השטן. כל הפרטים על קרמפוס וחגיגות הקרמפוס הכתבה כאן.

בערב ה-6 בדצמבר, ילדים משאירים לפעמים את המגפיים שלהם מחוץ לחדר, בתקווה לקבל אגוזים ופירות מסנטה קלאוס אם הם התנהגו יפה, במקום גושי פחם מקרמפוס אם הם התנהגו לא טוב. כיום, פחם מעולם לא מתקבל, אלא כבדיחה, ובמקום פירות ואגוזים, ילדים מקבלים מתנות ושקיות מעוטרות במיוחד של ממתקים ושוקולדים. ניקולס הקדוש מתלבש בגלימה אדומה עם עיטורי זהב, כובע בישוף אדום וזהב, זקן לבן ארוך וכפפות לבנות, ונושא צוות. קראמפוס, המלווה אותו, לבוש גם הוא באדום, אך לובש מסכה אדומה, קרניים וזנב, ויש לו רגל אחת מורכבת כפרסה. הוא נושא שקית פחם ושרשרת גדולה וארוכה כדי לאסוף ולהחזיק ילדים שהיו רעים. למען הדיוק, יום קראמפוס הוא 5 בדצמבר, אבל בגלל כל החגיגות בדרך כלל קורה באותו זמן, יום קראמפוס נחגג יחד עם יום ניקולס הקדוש.
במזרח טירול חוגגים את הקלאובאופגהן Klaubaufgehn. זה הזמן לחגוג את ניקולס הקדוש, אבל, במיוחד בעיירה מטריי Matrei in Osttirol שם נהוג להרגיע ולסיים כל סכסוך וריב ע"י ישוב העימות בדו קרב ידים, מהומה ומעט אלימות. החגיגה מתחילה בשעה 18:00 למשך שלושה ימים החל מה-4 בדצמבר.

Klaubäufe Krampus מייצג את הרוע, ובשוק חג המולד באינסברוק ביום ניקולס הקדוש, שם מתחילים בצלצול פעמונים המחוברים למותניים. הם לבושים בתחפושת העשויה מעלי תירס ולובשים מסכות עם גרגרים גרוטסקיים. ניקולס הקדוש מגיע עם שני מלאכים: האחד לוטר האקורדיוניסט Lotter נושא פעמון ופנס, והשני ליטרין Litterin נושא סל עוגיות ופירות ומתחנן לנדבות מהצופים. הם הולכים מבית לבית ויעברו את סף הבית רק אם יתקבלו בברכה.
ניקולס הקדוש שואל על התנהגות הילדים בשנה האחרונה ולפי התשובה מחלק את מתנותיו. בינתיים, הלוטר מנגן מנגינה בזמן שהליטרין אוסף נדבות. בחוץ, ממתין Klaubäufe ועושים מהומה ורעש איום כי הם גם רוצים להיכנס לבית שבו נמצא סנטה קלאוס, שרק הוא מחליט אם לתת להם להיכנס או לא.

בעבר, הקלאובאוף היה לוקח את השולחן הראשי מהבית ומוציא אותו כדי לרקוד עליו. אם השולחן היה רעוע או פגום, זה היה סימן רע עבור בעלי הבית. ניקולס הקדוש אמור להיות בעל היכולת למנוע מדברים רעים לקרות ולעצור כל רעש שעלול להתרחש.

26 דצמבר – 15 ינואר עריסת ישו Crèches

ביקור בעריסה בטירול הוא מסורת שהפכה לפופולרית בשנת 1223, כאשר פרנציסקוס הקדוש מאסיזי הציב עריסה במערה ביער גרצ'יו Greccio כדי להמחיש את התגלמותו של ישו. rècheC – פסל של ישו בעריסתו, עם מרים, יוסף, שלושת החכמים וחיות המשק, הפך אז לסמל של חג המולד, ולא לעץ חג המולד כפי שאנחנו מכירים בימינו. פסלי העץ המגולפים האלה הפכו לפופולריים ביותר במהלך המאה ה-17 בטירול. כמה מן הפסלים המעודנים והמקושטים ביותר מתוארכים לאותה תקופה. כיום, תוכלו למצוא פסלים מפורסמים שיכולים להיות גדולים כמו חדר בבית כפרי. ניתן למצוא פסלי עריסת ישו בכפרים זירל Zirl, רום Rum, גוצנס Götzens, ומעל לכל, תאוס Thaus ליד אינסברוק.
ניתן לצפות ב-Crèches בטירול מה-26 בדצמבר עד ה-15 בינואר, כאשר בתים בהם יש עריסות ישו שמים שלט שעליו כתוב Weihnachtskrippe ובכך הם מזמינים ומקבלים את פני המבקרים בביתם.

24-25 דצמבר חג המולד Weihnachten

חג זה הוא באופן מסורתי הערב שבו משפחות נפגשות, אוכלות ארוחה טובה, שרות מזמורי חג המולד ומתנות נפתחות סביב עץ חג המולד. הכל סגור כולל רוב המסעדות. ילדים אוסטרים רבים לא מאמינים בסנטה קלאוס אלא בתינוק ישו. ילדים כותבים לו מכתבים בתחילת אדוונט (ארבעה שבועות קודם לכן), ומבקשים ממנו דברים שהם רוצים. המכתבים נשארים על אדן החלון. בכפר כריסקינדל Christkindl באוסטריה תחתית מדרום ללינץ, שם המקום קשור לישו ולחג המולד. ילדים שולחים את רשימות המשאלות שלהם לחג המולד לכפר זה ואנשים רבים נוסעים לעיירה זו במיוחד כדי שמכתבי חג המולד שלהם יהיו חתומים בחותמת הנושאת את השם Christkindl.

31 בדצמבר סילבסטר Silvester

ערב השנה החדשה נקרא באוסטריה כמו אצלנו – סילבסטר. למרות שזו חגיגה ענקית בערים הגדולות, אוסטרים רבים מעדיפים להישאר בבית ולחגוג את הלילה בצורה רגועה יותר עם חברים ואלכוהול, בעיקר Sekt – יין אוסטרי מבעבע. הם גם מאחלים מזל טוב וברכה זה לזה באמצעות הענקת כדורי מרציפן האחד לשני, כלי קרמיקה, פסלים מאטבים ומנקי מקטרות, מוצרים של תלתן בעל ארבעה עלים. סימן לברכה לשנה הבאה רבים קונים חתיכות עופרת ששמים בכפית וממיסים את העופרת על נר, ולאחר מכן משליכים את נוזל העופרת במהירות לתוך מים קרים. לא משנה איזו צורה תקבלו אבל זה יהיה האופי של השנה הקרובה.

וינה מצטיינת בחגיגות הסילבסטר כאשר חזית בית העירייה הופכת לבמה עם להקות רבות ושונות המופיעות בחוץ. ככל שהלילה מתקדם ונעשה סוער יותר, אנשים מתחילים להדליק זיקוקים בין ההמונים. גולת הכותרת היא כאשר פעמוני קתדרלת סטפן הקדוש מצלצלים בחצות לפתיחת השנה החדשה. יש להיזהר, כי לאחר הצלצול האחרון של חצות, צעירים שתויים רבים זורקים את בקבוקי הסקט שלהם באוויר…

סיכום
רשימת החגים הלאומיים של אוסטריה שחלקם הם רק חג דתי ואינו מעניין תייר מן השורה.

  • 1 ינואר – ראש השנה האזרחית
  • 6 ינואר – אפיפניה Epiphaniasfest
  • סמוך לפסח היהודי – שני של פסחא Easter Monday
  • 1 במאי
  • 39 ימים אחרי הפסח – העלייה לשמים Christi Himmelfahrt
  • יום שני הלבן וויטמאנדיי Whitmonday
  • יום חמישי השני לאחר פֶּנְטֵקוֹסְט – Corpus Cristi או Fronleichnamsfest
  • 15 באוגוסט – חג עליית מרים Mariä Himmelfahrt
  • 26 אוקטובר – החג הלאומי Nationalfeiertag
  • 1 נובמבר – יום כל הקדושים Allerheiligen
  • 8 בדצמבר – חג ההתעברות הטהורה של מריה Mariä Empfängnis
  • 24-25 דצמבר חג המולד Weihnachten
  • 26 דצמבר – יום סטפן הקדוש Stefanstag
  • 31 בדצמבר סילבסטר Silvester

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *