חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

10 עובדות על בטטה ובריאות

ד"ר אולגה רז מפתחת דיאטת הלחם מספרת על הבטטה ||| הבטטה היא מלכת המטבח החורפי ||| הבטטה תורמת לטעם משובח, צבע ויופי וגם המון בריאות ||| הכל על הבטטה בהמשך <<<

בטטה (צילום Pixabay)

הבטטה מהי

הבטטה שאנחנו אוכלים היא בבסיסה שורש עמילני, אם כי במדינות שונות אוכלים גם את עלי הבטטה הצעירים כירק. בטטה היא קרובה רחוקה של תפוח האדמה. הבטטה מופיעה במקומות שונים ובצבעים משתנים מצהוב בהיר ועד לארגמן. השם הלטיני

דומה לעברי Ipomoea batatas וגם לערבית אבל באנגלית נקראת הבטטהsweet potato . האירופאים הראשונים שטעמו בטטה היו ככל הנראה אנשיו של קולומבוס בשנת 1492.

מה יש בבטטה

לבטטה מרכיבים חשובים התורמים לבריאות שלנו:

  • מכילה עמילן, אשר חלק ממנו הוא עמילן עמיד, כלומר נספג לאט ולכן אכילת בטטה לא מעלה באופן משמעותי את רמת הגלוקוז בדם (מדד גליקמי נמוך יחסית) וזאת למרות שהיא מכילה סוכר.
  • מכילה עמילן עמיד שמהווה מקור אנרגיה לחיידקים "הטובים" במעי שהם בעלי ערך רב לבריאות שלנו.
  • עשירה בסיבים תזונתיים – 3.3 גר' ב 100 גר' בטטה.
  • מכילה בטא קרוטן – נוגד חמצון (אנטי אוקסידנט) עוצמתי. בהתאם לצורך, בטא קרוטן הופך בגוף לוויטמיןA  הנחוץ לשמירה על בריאות העור, העיניים ופעילות תקינה של המערכת החיסונית. אמנם עודף ויטמין A עלול להיות רעיל, אך אכילה מתונה של מקורות צמחיים העשירים בבטא קרוטן לא אמורה להזיק.
  • עשירה בוויטמינים ומינרלים רבים, במיוחד וויטמין B, נאצין, מינרלים מנגן ואשלגן

  • תורמת לשמירה על המשקל: 100 גר' בטטה מבושלת/אפויה מכילה כ-90 קלוריות בלבד. הבטטה לא משמינה, אלא התוספות שנוהגים להוסיף שלא לצורך כגון שמנת וחמאה שגורמות להשמנה.
  • מכילה פיטו כימיקליים רבים המועילים לבריאות, פיטו כימיקליים זו קבוצת חומרים שמקורם בצמח ויש להם תפקיד בהגנה על הצמח מהשפעות מזיקות של הסביבה. כאשר אנו אוכלים צמחים אנו יוצאים נשכרים מההשפעה של החומרים המגנים הללו. למשל הגנה מפני סוגי סרטן שונים, מניעת מחלות לב ועוד.

    מרק בטטה (צילום דני בר)
  • כמות קטנה של חומצת אמינו L-tryptophan שיחד עם הסוכר מעלה את רמת הסרוטונין ("סם האושר") במוח מה שגורם לתחושת שובע ורוגע.
  • ישנם גם מרכיבים פחות טובים, כמו חלבון ספורמין, מעכב טריפסין, המפריע לספיגה במעיים, אך נהרס בחלקו הגדול בבישול, כך שאין מה לדאוג.
  • מעניין לציין שבטטה מכילה גנים של צמחים אחרים, כלומר מהווה טרנסג'נדר טבעי ראשון. זה אולי עשוי להרגיע את מתנגדי הנדסה גנטית, הרי כבר קיים טרנסג'נדר אחד שמהונדס גנטית על ידי הטבע ולא בהתערבות האדם. גילוי זה נמצא ב- 2015 על ידי מדענים של Ghent University בבלגיה.The Center for Science in Public Health   הנמצא בוושינגטון מציג את הבטטה כמזון בעל ערך תזונתי גבוה במיוחד.

תודה ל ד"ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל מפתחת דיאטת הלחם ומחברת הספר "דיאטת הלחם: השיטה והמתכונים להרזיה ולחיים בריאים".

ההבדל בין בטטה סגולה לבטטה כתומה רגילה

לדברי ד"ר מאיה רוזמן, בטטה כתומה רגילה שאנחנו מכירים מכילה פיגמנט שנקרא בטא קרוטן, הוא ויטמין A בצורתו הצמחית שחשוב מאוד למערכת החיסון, עוזר להתמודד עם נגיפים, חשוב לבריאות העור, וכידוע גם דרוש לראיית לילה. לבטטה הסגולה יש פיגמנט אחר – הצבע הסגול, אנתוציאנין, שחשוב לגוף לא פחות, אבל מסיבות אחרות. זהו נוגד חמצון חזק מאוד שעוזר להפחית סיכון לסרטן מסוגים שונים, וגם לדלקות. לשני סוגי הבטטה יש אינדקס גליקמי נמוך, הן לא מקפיצות את הסוכר בדם, ולכן מהוות אפשרות טובה אם יש נטייה לסוכרת. בשתיהן אותו מספר קלוריות 104 (100 גרם) ואותו שיעור סוכר (5%) עקב הפיגמנטים נוגדי החמצון

השונים, כדאי לגוון בין שני הסוגים. הבטטה הסגולה יכולה להיות מקור מצוין לצבע הסגול בתפריט שלנו, לצד כרוב סגול או בצל סגול.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *