אריאלה פלד מגיע לבואינג בסיאטל ומספרת ||| רשמים ראשונים מביקור חורפי בסיאטל ||| על צ'יף סיאטל, השריפה הגדולה ועוד ||| הרשמים של אריאלה בהמשך <<<
טסים ו….קונים
שעות רבות של טיסה הביאו אותנו בסופו של דבר למחוז חפצינו. האמת, היתה זו הטיסה הארוכה ביותר שעשיתי אי פעם ברצף. חמש עשרה וחצי שעות מבן גוריון ללוס אנג'לס…… 4 שעות המתנה ועוד שעתיים וחצי באויר. כך מצאנו את עצמינו, חבורה נחמדה של בחורים עובדי אל על שבאו ללמוד ולהשתלם בחברתBoeing ……….. ואני!!!! בסיאטל.
לי היתה תוכנית: הם ילמדו ואני אטייל. מלוננו, Larkspur Landing נמצא בפרבר דרומי של סיאטל שנקרא רנטון – מרחק של כחצי שעה מהעיר. לצאת לעיר אחרי טיסה כזו נראה לכולנו לא הגיוני ומכיוון שהבנים תאבי קניות…… (קטע שממש הדהים אותי……) וצריך גם לאכול משהו……… יצאנו למרכז קניות בפרבר סמוך לשטוף את העיניים …….. ולאכול. המסעדה שנבחרה נקראת: Cheescake Factory. לתומי חשבתי שזה איזה בית קפה עם עוגות גבינה. אז נכון, יש שם גם עוגות גבינה……. ושמעתי שהן מצויינות……. אבל מי יכול היה לטעום אותן אחרי ההמבורגרים הענקיים שטרפנו………. הבטחתי לעצמי שנחזור לשם……
במסדרון מצאתי ארונית מלאה במפות ועלונים על האזור. אספתי מכל הבא ליד. מפות של מדינת וושינגטון, דרום סיאטל, צפון סיאטל, פרברי סיאטל, פירסומים של מוזאונים שונים ומשונים….. למשל: "יום בחיי ברוס לי"…… , ארועים ופסטיבלים, תערוכות, מופעים, והכנתי את עצמי לשבת וללמוד על הפוטנציאל הגלום בשבועיים תמימים בסיאטל והסביבה.
לקח לי בדיוק דקה וחצי עד שראשי צנח על השולחן ונרדמתי……… אבל לא להרבה זמן….ואחרי לילה של שינה טרופה בעקבות שינויי שעון והפסד שעות שינה, יצאתי לכבוש את העיר.
יום ראשון בסיאטל
יהיה קקקקרררר…….. קפוא……… גשם כל הזמן……….. זה מה ששמעתי מכל מי ששמע על הנסיעה בעונה זו של השנה ……..אז אכן, בבוקר, אם אתה יוצא ללא מעיל אז די קר…….. ואם אתה לא לוקח מטריה אז אתה נרטב…….. אבל מי שמכיר אותי בוודאי יודע שדברים שוליים אלה לא יעצרו בעדי מלטייל…
אמנם, בחזית המלון חיכתה לי שברולט אימפלה שחורה כמו של המאפיונרים כדי שאסע בה, אבל בקר ראשון אני עדיין לא לגמרי מאופסת, החלטתי שחכם יותר יהיה להתנייע בתחבורה ציבורית.
וכך, ברכבת קלה…..(כן, כן, להם יש כבר מזמן….) הגעתי למרכז העיר שקיבלה אותי בגוון אפור משהו, עם זרזיפי גשם קלים שנעמו מאד לתלתלים שעל ראשי.
מרכז כינוסים גדול בשדרה השמינית, היה תחנתי הראשונה. שם נמצא מרכז המידע לתייר. אשה נחמדה בשיער מאפיר קיבלה את פני בחיוך: כן גבירתי, במה אוכל לעזור לך? שאלה. יש לי המון שאלות , עניתי……… 45 דקות שלמות הקדישה לי כשהיא מדלגת ממדף למדף…… מביאה לי עוד ועוד עלונים ומפות……. , מספרת על כל מה שאפשר לעשות בעונה זו של השנה ומה אי אפשר….. בסיאטל עצמה ובסביבה…… בהרים מסביב ובאיים……..
היכרות עם סיאטל
הזמן רץ והמלאכה מרובה, חשבתי לעצמי…. ,ניפרדתי ממנה ומיהרתי לרדת לאורך רחוב Pike אל אחד מסמלי העיר: Pike Market. למדתי לדעת שהעיר בנויה ממש כמו ניו-יורק בשדרות אורך ורוחב כששדרות האורך מסומנות במספרים ורחובות הרוחב בשמות שונים.
אז בשוק הדגים, כבר לא זורקים דגים כמו פעם……….אולי בקיץ……… עכשיו קר להחזיק בדגים החלקלקים האלה…… אבל הוא בהחלט שוק יפה, ססגוני, תוסס, מלא בסרטנים בגדלים שונים, צדפות, קונכיות, מולים, תמנונים ודגים כמובן, כולם שוכבים פעורי פה מרוב תדהמה כשעברתי על פניהם, נראה שהם ממש לא ציפו לראות אותי שם…… המון דוכני פרחים, הופתעתי לראות שהכדים מלאים כבר בטוליפים. חזירה שמנה מנחושת ברכה אותי לשלום. את נראית לי רעבה, אמרה החזירונת, תראי איזה שפע של אפשרויות יש לך פה….. ואכן כשהסתכלתי מסביב ראיתי מבחר עצום שמתאים לכל כיס ובטן……..: נקניקיות בלחמניות, סופגניות בגדלים שונים, פיצה, פירות ים, חטיפי עוף, ומסעדות המציעות צ'אודר צדפות מוקרם וטעים מול הנוף של מפרץ אליוט.
לא שבעתי מהמראות והריחות אבל צריך ללכת הלאה……. גם לפה אחזור שוב הבטחתי לעצמי.
סיור תחתית העיר Underground Tour
מיהרתי לאורך שדרה מס. 1 במקביל למפרץ לפי המפה אל Underground Tour, תחנתי הבאה. אחת האטרקציות המיוחדות לסיאטל היא סיור הומוריסטי מסקרן בחזיתות תת קרקעיות של חנויות ובמדרכות צדדיות שנקברו כשהעיר נבנתה מחדש, על חורבות ושרידי השריפה הגדולה של שנת 1889.
הסיור המודרך אורך 75 דקות והוא הדרך היחידה לראות ובעיקר לשמוע את כל הפרטים הפיקנטיים והמרתקים מההיסטוריה של סיאטל מפיהם של המדריכים המצחיקים שמובילים אתכם בין קירות חרבים. בין צנורות ביוב, ומעל גשרי עץ הם מציגים תקופה שאיננה עוד במשחק והומור.
וככל שהעמקנו בסיור לא יכולתי שלא להשוות את ההסטוריה של האדם הלבן שהגיע לאזור ופגש את שבטי הילידים האינדיאנים, עם האדם הלבן שהגיע לניוזילנד ופגש את שבטי הילידים המאורים. אותם סיפורים של קניית אדמות במרמה וניצול הילידים, עם אותם טריקים…. אותם הסכמים שנחתמו בעל כורחם כשלא בדיוק הבינו אחד את שפתו ומנהגיו של השני….
ממש אותם סיפורים בשני קצוות העולם.
ושם בסיור בעוד אנו יורדים במדרגות צרות אל מתחת לבניינים עוברים בין קירות לבנים, צינורות תמיכה וגשרי עץ עולים חזרה ושוב יורדים בבית סמוך שמעתי את ספורי היווסדותה של העיר סיאטל.
צ'יף סיאטל Chief Seattle
צ'יף סיאטל, שעל שמו נקראת העיר, ישב בנקודה קטנה במפרץ פוגט יחד עם שבט הדואמיש אליו היה שייך. היה זה שבט אינדיאני שוחר שלום שמעולם לא הצטרף למלחמות האינדיאנים. הוא היה ידוע כמתווך בין המתיישבים הלבנים שהגיעו לאזור בשנות החמישים של המאה ה- 19. בין המתיישבים היה דוק מיינרד David Swinson "Doc" Maynard רופא וסוחר, שנחשב למייסד סיאטל. יש אומרים שאילו לא היה "דוק", כפי שכונה, כנראה שגם לא היתה סיאטל.
כך נוסדה סיאטל
דוק מיינלנד, עזק בגיל 42 את ביתו בקליבלנד, נפרד לשלום בלחיצת יד מאשתו מזה 20 שנה לידיה, ומשני בניו, עזב את ביתו, את החובות השאיר מאחריו ושם פעמיו לכוון קליפורניה לחפש את מזלו. בדרך פגש את קתרין ומשפחתה שחלתה במחלת הכולרה. הוא נאות לטפל בהם אך לאט לאט מתו כולם הוא הצליח לרפא את קתרין…….. אבל לא את בעלה…….
מיינרד הצטרף לכירכרה של קתרין. כאשר הגיעו לעיר אולימפיה החליטה קתרין לבנות שם את ביתה יחד עם אחיה וגיסתה. מיינרד החליט לזנוח את תוכניותיו להגיע לקליפורניה ובנה את ביתו בסמוך לביתה של קתרין. הוא נמשך לאלמנה האטרקטיבית ….. ובעלת ההון ובל נשכח שהוא הרי היה עדיין נשוי, דבר שהכעיס מאד את המשפחה כשראתה את הרומן הנרקם בין השניים.
דוק, אדם נחוש מאד בדעתו, השיג במירמה תעודת גרושין. הוא הקים בעיירה חנות קטנה עם מחירים נמוכים כל כך, שסוחרי המקום החליטו לסלק אותו משם.
צ'יף סיאטל שיכנע אותו להעביר את חנותו לעיירה קטנה בשם אלקי New York-Alki בשנת 1852. מאוחר יותר שינה מיינרד את שם המקום לסיאטל על שמו של חברו האינדיאני.
התפתחות העיר
למרות שנחשב לשקרן ורמאי, היה מיינרד בעל לב טוב. הוא קרע נתחים שלמים מאדמתו ונתן אותם במתנה או עבור פרוטות לאנשים שהוכיחו אמביציה לפתח את המקום הקטן הזה.
מיינרד וקתרין פתחו בעיר את החנות הראשונה. את מה שנחשב לבית החרושת הראשון במקום הקים הנרי ייסלר. הוא בנה מנסרה לעצים הרבים שנכרתו באזור עם מנוע קיטור הראשון בכל פוגט סאונד Puget Sound. הוא נתן תעסוקה לכל מתיישב חדש שהגיע וגם לאינדיאנים בני המקום. ייסלר היה זה שהקים את מערכת המים הראשונה שהובילה מים להתיישבות הקטנה ממרומי ההר הסמוך . הבעיה היתה שהתושבים שפכו אל צינורות המים גם את כל מה שהיה צריך לזרום לים…… ושם בזמן השפל התיישב הכל והסריח ואילו בגאות הכל חזר ליבשה……….
שמורות אינדיאנים
בשנת 1854 החליטו הלבנים "לטובת האינדיאנים" לסגור אותם בשמורות שהלכו וקטנו עם הזמן. צ'יף סיאטל נשא את נאומו המפורסם שעד היום אין הוכחות ממשיות שהוא עצמו כתב אותו או שמישהו אחר הכתיב לו או שהוא לא נאמר בכלל……… בכל מקרה , הנאום של צ'יף סיאטל מתייחס למה שקרה לאינדיאנים עם הגעתם של הלבנים………
מיינרד עצמו נחשב תמיד כ"אוהב אינדיאנים" וככזה נאלץ לסגור בית חולים שפתח כי הלבנים לא הסכימו לבא אליו.
השריפה הגדולה
בשנת 1889 ישב באחד הבניינים בחור שהיתה לו עבודה מאד "אחראית". הוא היה אחראי לבחוש את שומן בעלי החיים שהומס מעל האש בכלי גדול כדי שישמש כדבק. היה עליו לבחוש כל הזמן ולהשגיח שהשמן לא יעלה על גדותיו. באותו יום היה למסכן "קלקול קיבה" והוא נאלץ לרוץ ולעשות את צרכיו……. בדיוק באותו זמן, השמן רתח ורתח ו…..אופס…. גלש מהסיר אל תוך להבות האש. תוך שניות הכל היה אפוף להבות. המסכן חזר והדבר הראשון שעשה: לקח דלי מים ושפך על השמן. Big Mistake……….Big Big Mistake הלהבות עלו והציתו את מבנה העץ ואחריו עוד אחד ועוד אחד……. וכך נשרפה לה כל העיר סיאטל.
וכך המשיך והפליא ידידינו המדריך בספורים עד שהגיע זמן סיום הסיור ונפרדנו לשלום.
אבל היום עדיין לא הסתיים כי איך שחזרתי מהעיר חזרו גם הבחורים מהלימודים. מה עושים שאלו אחד את השני? מה זאת אומרת? קניות.
שופינג
מצפון לסיאטל ישנוOutlet בשם פרימיום…….. שעת הפקקים הכבישים עמוסים אבל זה לא מפריע להם………. Columbia, Northface, Gap, Calvin Klein, Levi's, Polo ועוד ועוד ועוד……….. אז ככה נראה היום הראשון בסיאטל……. על השני בהמשך!!!!!!