במהלך השנים, צריכת היין הפכה ליותר ויותר פופולרית. ויחד עם זאת אנשים רבים תוהים לעתים קרובות מהו התהליך הנכון לאחסון וטיפול ביין.
בניגוד לסברה הרווחת יין עתיק אינו בהכרח יין טוב. אחסון יין נכון יעשה את ההבדל בטעם, בצבע ובאופי, הן עבור שתיין יין טירון והן עבור מומחה יין מנוסה. היין מורכב מפירות והוא מתכלה. בעוד בקבוק וודקה לא יתקלקל בשל תוכנו האלכוהולי, הרי שתוכן האלכוהול ביין אינו גבוה מספיק כדי למנוע את קילקולו. אפילו בקבוקים שנשמרו במשך מספר חודשים, או לחילופין שבועות ספורים, עלולים להיות מושפעים באופן חיובי או שלילי בשל האופן בו הם מאוחסנים. דרישות האחסון תלויות בסוג היין ובשימושו המיועד. רוב היינות המיוצרים ככאלו ה"מוכנים לשתיה" אלה לא ישתפרו עם הזמן ורצוי לצרוך אותם בתוך 6-12 חודשים מרגע שבוקבקו. אולם יינות אדומים ולבנים שיוצרו כך שישתבחו עם השנים, יצליחו לעשות זאת רק עם האחסון הנכון.
ליין יש אויבים, אלו הם מקורות אור קיצוניים, טמפרטורה גבוהה, לחות, ורטט. לכן חשוב לשמור את היין הרחק מקרניים אולטרה סגולות. להשתדל להחזיק אותו במקום עם טמפרטורה עקבית. ולשמור אותו על צדו עד שיהיה מוכן לפתיחה. רצוי להימנע מלהזיז אותו ממקום למקום. ולא פחות חשוב אוורור תקין מסייע במניעת הצטברות ריחות ועובש.
איך מתגברים על אויבי היין
הפתרון המושלם לשימור יין יהיה מרתף יין חשוך ולח. הבקבוקים יאוחסנו על צדם ולא יועברו עד שיגיע הזמן ליהנות מהם.
- הטמפרטורה היא החשובה ביותר, יין יש לשמור בטמפרטורה של 16 מעלות בכל עת. בדרך זו, הטמפרטורה הנמוכה יכולה לסייע וליישן את היין. אם ישנן תנודות בטמפרטורה, יש לוודא שהן מתרחשות לאט. כל עוד הטמפרטורה לא עולה מהר מדי והשינוי הוא איטי, הייןלא ינזק. טמפרטורה חמה מדי תאיץ את תהליך ההזדקנות. אמנם זה נשמע כמו דבר טוב אבל לא כך הוא. יין עובר תהליך עדין, המבוקר בקפידה על ידי הכורמים. ניסיונות לייצר יין משובח על ידי החזקתו במקום חם מדי, לא יביאו לתוצאות הרצויות. במקום זאת, יפגע האיזון של תהליך הזדקנות היין, מה שיכול בסופו של דבר להרוס את היין.
- שמירת הבקבוק על צדו שומרת על לחות פקק השעם בשל המגע עם היין. הדבר מאפשר לו לשמור על צורתו ומונע מחמצן וריחות להיכנס לנוזל. הידרדרות הפקק עלולה לגרום לדליפה. לחות צריכה להישמר ברמה שבין 50-75%.
- כדי למנוע נזק ליין ממשקעים, יש לאחסן יין במקום ללא רטט. אם דואגים לכך הדבר יאפשר למשקעים בבקבוק להתיישב לאורך זמן. ויברציות לעולם אינן דבר טוב ליין, מכיוון שהמשקעים מתערבבים ויכולים להרוס את היין, כך גם לגבי ניעורו. יין שנמצא במקום עם רטט עלול להגיע לנקודה שבה הוא מאבד את טעמו הטוב.
מקרר יין – טיפים לבחירה
עכשיו משלמדנו כיצד להתמודד עם אויביו של היין ולהצליח בשימורו כדאי להתחיל לחפש מקום לאיחסונו. אז כמו שציינו כבר קודם מרתף יין הוא פיתרון מעולה, ומה עושה מי שעדיין רוצה לאחסן יין בצורה טובה ואין לו מרתף כזה תשאלו, שהרי בבתים של היום מקומם של המרתפים לרוב נפקד. ובכן מקרר יין במקרה הזה הוא פתרון אידאלי.
בבואכם לרכוש מקרר יין כדאי לוודא שהוא תוצרת של חברה מוכרת ומקצועית. בנוסף, שימו לב היטב לוויסות של טמפרטורת המקרר וודאו כי ישנה אופציה כזו. כמו כן דאגו לכך שהמקרר יהיה מצוייד בתאורה פנימית ובמסנן אבק שניתן להוציא ולנקות מעת לעת. ישנם מקררי יין ביתיים בגדלים שונים ועליכם לבחור במקרר שישמש אתכם בצורה הטובה ביותר, כלומר קיבולת המקרר תהיה תואמת לצורך שלכם. כמובן שכדאי לוודא את המצאותה של בקרת לחות במקרר, בעיקר אם אתם מתכוונים לאחסן בקבוקי יין לאורך זמן. וכמובן רצוי לברר מהי טכנולוגיית הקירור, זאת מאחר וקיימות מספר טכנולוגיות קירור שונות.
שיטות קירור שונות
מקרר יין מדחס מונע על ידי מנוע ומדחס, יש לו עוצמה וקיבולת גדולה יותר. מקררים תרמו אלקטריים שקטים יותר בעלי קיבולת קטנה יותר, אך אין להם את הרעידות והתנודות של מקרר היין, וצריכת החשמל שלהם נמוכה יחסית.
נכתב על ידי צוות – WineBar מקררים ואביזרים ליין