אם תשאלו אסייתי ממוצע מה זה קארי יקרה אחד משני דברים: או שהוא לא יבין על מה אתם מדברים, או שהוא יענה לכם תשובה שונה לחלוטין מהאסייתי הממוצע שאותו שאלתם את אותה השאלה חמש דקות לפני כן.
ועתה ההסבר – קארי הוא שם כללי לתערובת תבלינים, קצת כמו חוואיג', ההבדל הוא שאתם השם קארי המקומיים באסיה בעצם אימצו מהמתיישבים הקולוניאלים של התקופה, ולא ההיפך.
אז מה זה בעצם קארי?
כמו שאמרנו – מדובר בתערובת תבלינים. בכל מדינה, ולפעמים בכל חבל ארץ, התערובת שונה היות והיא מורכבת מהתבלינים הרלוונטיים למטבח המקומי. במקומות שונים קיימים סוגי קארי שונים, חלקם חריפים יותר ולחלקם חריפים פחות, חלקם במרקם של ממרח וחלקם באבקה – לכל מקום הקארי שלו.
ממרח קארי
נפוץ בעיקר במטבחים הדרום-מזרח אסייתיים: קמבודיה, תאילנד, לאוס מלזיה אינדונזיה וכו', זהו קארי המורכב ממספר עשבי תיבול, כגון למונגראס, נענע, כוסברה וכדומה, בשילוב עם תבלינים כמו ג'ינג'ר וצ'ילי מה שיוצר ממרח שבו משתמשים כבסיס לרטבים ומרקים ולתיבול מנות כמו עוף בקארי ירוק ומנות פירות ים שונות.
אבקת קארי
זהו בעצם שילוב של תבלינים מיובשים מסוגים שונים, בדומה מאד לתערובות תבלינים אחרות – התערובת מגיעה במספר סגנונות, צבעים וטעמים שונים, כאשר כל צבע נפוץ במטבח מסוים. הקארי הצהוב נפוץ בעיקר במטבחים ההודיים, הקארי הירוק במטבח התאילנדי ותערובות קארי אדומות וכתומות במטבחים הסיניים והקוריאניים.
אבל רגע, מה לגבי עלי קארי?
אלי קארי הם ירוקים, מבריקים ומלאי ניחוח ארומטי משכר, קצת דומים לעלי דפנה בצורתם, טעמם חמצמץ-מריר-מתקתק, וקצת מזכיר טעמי הדר. לרוב משמשים במטבחי דרום הודו, כתוספת קראנצ'ית למנות שונות. אין לבלבל בין תערובות קארי לעלי קארי, שכן רוב תערובות הקארי לא מכילות אפילו במעט עלי קארי, והם משמשים כפני עצמם במטבחים מסוימים כחלק ממנות ספציפיות.
תיבוליות קארי?
כן, יש גם כאלו, בעיקר במטבח היפני. מדובר בתבליות דחוסות עמוסות בטעם ובארומה ועשירות בתלינים המשמשות לתיבול תבשילים על ידי המסתן בתוך הרוטב לשם חיזוק הטעמים והעמקתם, בדומה מאד לתיבוליות המערביות, הבויון הצרפתי למשל. ישנן גם תיבוליות קארי בעלות טעמים יותר עדינים, המשמשות להסמכת רטבים היותר והן מכילות קרונפלור (עמילן תירס) או קמח. אז התשובה לשאלה, בסופו של דבר, היא שקארי היא תערובת תבלינים שמתאימה לכל מטבח ולכל סגנון, כל אחד ימצא את הקארי המתאים לו ואת שילוב הטעמים והארומות שהוא אוהב.