פלפל צ'ילי הוא "פצצת אנרגיה" המוסיפה צבע, חריפות וטעם לכל תבשיל או רוטב ||| למה חשוב לצרף פלפל צ'ילי לתפריט היומי ||| איפה אפשר למצוא פלפל צ'ילי זמין ||| הכל על פלפל צ'ילי וגם מתכונים למתבלי פלפל צ'ילי…
פלפל צ'ילי – נעים להכיר
ד"ר עומר גלעדי, הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית מספרת לנו על פלפל הצ'ילי. אומרת גלעדי: "קשה להישאר אדיש לפלפל צ'ילי, בעל הטעם החריף והנוכח. מי שאוהב אותו – פשוט לא יכול בלעדיו. פלפל צ'ילי הוא הפלפל האדום החריף, שיש האומרים כי הוא חריף פחות ובעל גוון מתקתק ביחס לפלפל הירוק החריף. פלפל צ'ילי מכיל רשימה ארוכה של ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים אחרים שכדאי לשים לב שאתם צורכים במזון".
מה מכיל פלפל צ'ילי
בראש ובראשונה חשוב להזכיר את הליקופן, אותו קרטנואיד אשר מקנה לפלפל הצ'ילי, כמו גם למרבית הפירות והירקות האדומים האחרים, את צבעו האדום. ליקופן הינו מנוגדי החמצון העוצמתיים שאנחנו יכולים לצרוך בתזונה ויתרונותיו הבריאותיים רבים, ביניהם: הגנה מפני תהליכים סרטניים, שמירה על בריאות הלב וכלי הדם, איזון לחץ הדם, איזון רמות כולסטרול בגוף, שמירה על בריאות העין ואיכות הראייה ועוד.
עוד רכיב המצוי בשפע בפלפל צ'ילי וחשוב לדבר עליו הוא הקפסאיצין, המקנה לפלפל את החריפות שלו. הנה כמה מן היתרונות הבריאותיים בצריכה מספקת של קפסאיצין בתזונה: איזון של רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, תכונות נוגדות סרטן, שמירה על בריאות מערכת הלב וכלי הדם, קידום תחושת השובע והתייעלות חילוף החומרים (עבור מי שבדיאטת הרזיה), שמירה על בריאות מערכת הנשימה בעיקר אצל מי שנוטה לצבירת ליחה, דלקות בדרכי הנשימה או אסתמה (הקפסאיצין מעודד זרימת הליחה ה"תקועה" ומקל על שחרורה מהגוף) ואפילו הקלה על כאבים וריפוי מזורז של פגעי עור – במריחה חיצונית (בזהירות רבה, ולשטוף היטב ידיים לאחר המריחה).
וזה לא הכל. תמצאו בפלפל צ'ילי גם ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, אשלגן, חומצה אלפא-לינולנית (אומגה 3), חומצת שומן אולאית (אומגה 9), ועוד.
מה עוד
מחקרים שבוצעו לאחרונה מוצאים קשר בין אכילת פלפל צ'ילי וטעמים חריפים לבין שחרור של אנדורפינים במוח, או במילים אחרות – יש קשר בין אכילת צ'ילי לתחושת אושר!
איך אוכלים את הפלפל צ'ילי
קל מאוד להכין רוטב צ'ילי ביתי, הוא יכול להיות חריף מאוד, או בטעמים עדינים ואפילו מתקתקים. כל מה שצריך לדעת, הוא שרוטב צ'ילי מנצח מכיל המון פלפל צ'ילי (אם אתם מעדיפים את הרוטב שלכם פחות חריף – נקו היטב את הפלפל מגרעינים) וחומץ איכותי (למשל חומץ בן יין לבן או חומץ תפוחים). לרוטב צ'ילי מתוק נוסיף סוכר (בערך כוס לכל 15 פלפלים), ותבלינים על פי הטעם.
אם הכנה של רוטב צ'ילי ביתי פחות נוחה לכם ואתם מעדיפים לצרוך מוצרים בעלי תוספת של צ'ילי, ניתן לרכוש כיום מזונות מוכנים ואפילו חטיפים מועשרים ברוטב צ'ילי, כמו למשל בייגלה "שטוחל'ה" מתוצרת "מאיר בייגל" המגיעים עם צ'ילי מתוק.
מגוון מתבלים וממרחים עם צ'ילי
חובבי הבייגלה יעריכו את השילוב בין בייגלה שטוחל'ה בטעם צ'ילי מתוק שמשיקה חברת "מאיר בייגל" ולצד השטוחל'ה ממרחים ורטבים לטבילה. דרך מרעננת לאירוח ופינוק בימי הקיץ והחופש, לכל המשפחה. המתכונים בשיתוף אתי בטיטו – מתכונאית ובלוגרית.
מתכון: רוטב צ´ילי
מצרכים
- 1/2 ק"ג פלפלי צ´ילי טריים, חתוכים, בלי העוקץ והגרעינים
- 1 בצל מגורד
- 1 ג´ינג´ר טרי מגורד בעובי של 1 ס"מ
- 150 גרם שמן זית (לכיסוי הרוטב)
אופן הכנה
- מכניסים את הפלפל, בצל וג'ינג'ר למעבד מזון ומערבלים עד לקבלת רוטב במרקם אחיד
- מכניסים לצנצנת ומכסים בשמן הזית עד הסוף
- סוגרים ומאחסנים במקרר לפחות לחודשיים
שימוש: הרוטב יחזיק חודשים רבים, כל עוד שתכולת הצנצנת מכוסה היטב בשמן הזית
מתכון: שמן צ´ילי
מצרכים
- 10 פלפל צ´ילי יבשים או פלפלים אחרים שאתם אוהבים
- 1 ליטר שמן זית
- 1 ליטר מים
אופן הכנה
1. מרתיחים את המים
- מבשלים את הפלפלים כ-3-4 דקות
- מסננים ומרסקים את הפלפלים
- מוסיפים לשמן הזית (כולל הגרעינים)
- מערבבים, מכניסים לבקבוק וסוגרים היטב
- טיפ: אפשר להוסיף כל עשבי התבלין שאוהבים, להעשרת הטעם
- משאירים בצד לחודשיים ימים במקום מוצל וקריר (מזווה)
מתכון: שמן צ´ילי קלאסי
מצרכים
- 10-20 פלפל צ'ילי טרי (מסוג אהוב עליכם)
- 1 ליטר שמן זית
אופן הכנה
- מביאים את שמן הזית לסף רתיחה (טיפ: השמן לא צריך לרתוח, אחרת השמן זית יצא מר)
- מוסיפים את הפלפלים וממשיכים לבשל 30 דקות
- מכניסים לבקבוק ושמים במקרר לפחות לחודש ימים
שדרוג: ניתן להוסיף לבקבוק עשבי תיבול יבשים אהובים עליכם (טימין, עלי דפנה, פלפל אנגלי או פלפל שחור)
מתכון: גבינת עזים מוחמצת
מצרכים
- 400 גרם גבינת עזים פרומעז חתוכה לעיגולים בעובי של 1/2 ס"מ
- 1 ליטר שמן זית
- 10-15 פלפל צ´ילי/שאטה יבש
- 20 גרגירי פלפל שחור
אופן הכנה
- שופכים לצנצנת את השמן ומוסיפים את שאר המרכיבים
- מכסים בבד מגבת (הערה: אין לאטום את הצנצנת כי הפלפלים יירקבו ויקלקלו את המתכון)
- משאירים במקום מוצל לפחות שבועיים
מתבל יוגורט עשבי תיבול
מצרכים
- 200 מ"ל יוגורט עיזים או יווני
- 1 כף פטרוזיליה קצוצה
- 1 כף בזיליקום קצוץ
- 1 כף נענע טרייה קצוצה
- 1 כף בצל ירוק קצוף
- 2 שיני שום טריות וכתושות
- 2 כפות שמן זית איכותי
- 1 כפית שטוחה סוכר
- קורט מלח ופלפל
אופן ההכנה
-
- שוטפים את עשבי התיבול היטב וקוצצים גס
- מערבבים בקערה את היוגורט, שמן הזית, עשבי התיבול והשום הכתוש
- מועכים בעזרת בלנדר מוט ומתבלים בסוכר, מלח ופלפל לפי הטעם
- מעבירים לקירור.
ממרח דלעת פיקנטי
מצרכים
- 1.5 קילו דלעת חתוכה לקוביות
- 2 גזרים חתוכים גס
- 5 שיני שום טריות כתושות
- מיץ מלימון אחד
- 1 כף אריסה חריפה
- 2 כפות שמן קנולה
- 1/4 כפית כמון
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
-
- חותכים את הדלעת והגזר לקוביות בינוניות
- במסננת אידוי מבשלים את הדלעת והגזר כחצי שעה
- מצננים מעט ומועכים היטב בעזרת מזלג, או בעזרת בלנדר מוט לקבלת מרקם משחתי
- מוסיפים את התבלינים, השמן והלימון ומערבבים היטב.
מתבל גבינת שמנת וסלמון מעושן
מצרכים
- 200 גרם גבינת שמנת 16%
- 100 גרם סלמון מעושן
- 1 גמבה אדומה
- 2-3 ענפי שמיר קצוצים (ללא הגבעולים)
- 2 גבעולים בצל ירוק קצוצים היטב
- 1 שן שום טרייה קצוצה
- 1 כף צלפים קצוצים
- 1 כף מיץ מלימון טרי
- מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
-
- שורפים גמבה אדומה על הכיריים
- מקלפים, שוטפים היטב וחותכים לקוביות קטנטנות
- קוצצים את הסלמון המעושן היטב ומניחים בצד
- מערבבים בקערה את גבינת השמנת, הסלמון, קוביות הגמבה ושאר המרכיבים
- מתבלים ומועכים מעט בעזרת בלנדר מוט.
אופן הגשה
מגישים בקערה בינונית בייגלה שטוחל'ה צ'ילי מתוק לצד קעריות קטנות עם המתבלים.