מה מקור האבוקדו ומאיפה השם המוזר הזה ||| איזה זן הכי פופולארי בעולם ואיזה בישראל ||| איך הופכים אבוקדו קשה ובלתי אכיל לרך ואכיל ||| איך אוכלים אבוקדו ברחבי העולם ||| אבוקדו פצצת בריאות ||| כל הפרטים וגם מתכון בהמשך…
אֲבוֹקָדוֹ Aguacate
פריו של עץ טרופי שמקורו ממרכז אמריקה ובעיקר מקסיקו. הספרדים הביאו אותו לשאר העולם אולם לעולם המערבי של ארה"ב ואירופה הגיע הפרי רק לפני קצת יותר ממאה שנים. השם מגיע מהשפה האצטקית ובגלל צורתו כצורת האשך, כך החליטו האצטקים לכנות את הפרי ובשפתם Ahuacatl. בתרבות האצטקית האבוקדו נחשב לאפרודיזיאק Aphrodisiac – פרי מעורר תאווה ומיניות.
בילדותי היה לנו בחצר הבית עץ אבוקדו מזן אטינגר שהיה חידוש עולמי. כך כל חיי הצעירים נהנינו בחורף מאכילת אבוקדו ישר מהעץ הענק שגדל בחצר. הפרי עתיר שומן טוב (חד בלתי רווי) ובערכים וכמות דומים לפרי הזית ממנו מופק שמן הזית. האבוקדו עשיר גם בויטמינים A,B,C,E כמו גם נוגדי חמצון, סידן, חומצות אמינו, אשלגן וחומצה פולית.
בארץ מגדלים 50,000 דונם מטעי אבוקדו המושקים ממים אפורים. הזן הנפוץ בעולם הוא האס Hass שהוא קטן ובעל קליפה מחוספסת עם טעם מעט אגוזי ובארץ הזן הנפוץ הוא הפיתוח הישראלי אטינגר Ettinger שהוא פתוח ישראלי (מזן ה-Fuerte) עם קליפה מבריקה, דקה וחלקה.
מאכלים ואבוקדו
מאכל האבוקדו הכי פופולארי הוא כמובן הגוּאַקָמוֹלִי Guacamole(גם גואקמולה) שהוא סלט שרובו ככולו עשוי מאבוקדו ומעט עגבניה, שניהם פירות אצטקים וכך גם שם הסלט שפירושו באצטקית היה סלט אבוקדו. ממקסיקו נפוץ הסלט לרחבי תבל. בברזיל עושים מאבוקדו קינוחים, גלידות, מוס ואף נהוג להשתמש באבוקדו כאחד המרכיבים בסלט פירות. הצרפתים אוהבים לשלב פירות ים עם אבוקדו והספרדים אוהבים אותו בסלט ירקות.
בארץ מפיקים שמן מהאבוקדו. השמן בעל ארומה חזקה של אבוקדו עם מעט מרירות בסופה. השמן נפלא בסלטים ומספיק כמה טיפות כדי לתת לסלט ירקות פשוט טעם משודרג. שמן האבוקדו עמיד לאורך שנים הרבה יותר מכל שמן אחר ובנוסף טמפרטורת השריפה של שמן האבוקדו היא הגבוהה ביותר מבין כל השמנים הצמחיים.
הידעת? 8 עובדות על האבוקדו
- בשנת 1833 השופט הנרי פרין שתל את עץ האבוקדו הראשון בפלורידה אבל רק כעבור מאה שנים התחילו בפלורידה ובקליפורניה, לגדל אבוקדו באופן מסחרי נרחב.
- אבוקדו בוסר וקשה, לא ניתן למאכל וגם טעים. קניתם אבוקדו קשה? עטפו בנייר עיתון, הכניסו לסלסלה על השיש יחד עם 2-3 פירות הדר וראו זה פלא – תוך 48 שעות הפרי רך וטעים.
- נוזל המופק מגרעין האבוקדו הופך מצבע חלבי בחשיפה לאור, לצבע אדום-חום שבעבר השתמשו בו לכתיבת מסמכים ולציור על אריגי פשתן וכותנה.
- עלי האבוקדו רעילים למאכל גם לבעלי חיים.
- בעולם המערבי היתה ידועה הסברה שאבוקדו מעורר תשוקה ותאווה. התוצאה היתה שנשים נמנעו מקניית אבוקדו מחשש שיחשדו בהן בחוסר מוסריות.
- במאה ה-18 הוא נקרא בפי ה
- מלחים המאה ה-18 כינו את האבוקדו חמאת הסיפון כי הם השתמשו בפרי כממרח במקום חמאה שהיתה נמסה ומתקלקלת, בזמן מסעותיהם בים.
- תושבי ג´מייקה האנגלים כינו את האבוקדו אגס תנין Crocodile Pear ובגלל הקליפה הירוקה והמחוספסת של אבוקדו האס, שמדמה את עור התנין.
מטבל גואקמולי
מצרכים:
- 2 אבוקדו בשלים
- 1 בצל סגול
- 1 עגבנייה
- 1 מלפפון חמוץ
- 1 פלפל אדום חריף
- צרור כוסברה טרייה או לחילופין פטרוזיליה
- 1 לימון סחוט
- 1/4 כפית כמון
- מלח
- פלפל שחור
- שמן זית
אופן הכנה:
- מועכים את האבוקדו בעזרת מזלג
- יוצקים מעל מחית האבוקדו את הלימון הסחוט
- קוצצים דק את שאר המרכבים
- מערבבים עם מחית האבוקדו
- מוסיפים שמן זית, מלח פלפל כמון ואת הכוסברה הקצוצה
- מכסים ומכניסים למקרר למשך כשעה לפני ההגשה
אבוקדו ובריאות
- מחקר שנערך ביפן מצא שאבוקדו מגן על תאי הכבד. חוקרים האכילו חולדות מעבדה עם ירקות שונים ואחר כך הזריקו להם חומר כימי שפוגע בתאי כבד. הנזק הקטן ביותר נגרם לעכברים שאכלו אבוקדו. הממצאים היו ש-3 חומרים באבוקדו יכולים להסביר את ההשפעה וההגנה של האבוקדו.
- האבוקדו הוא בעל ריכוז נוּטְרִיֵּינְט גבוה ביותר, ויש לו הכי הרבה ויטמין E, מגנזיום ואשלגן מבין כל הפירות. המגנזיום חיוני לתפקוד הלב וכלי הדם, לשמירה על עצמות חזקות ולמניעת סוכרת. באבוקדו יש פי 20 כמות מגנזיום מפירות אחרים. ויטמין E חשוב גם לבריאות הלב וכלי הדם. הוא נוגד-חימצון חשוב ששומר גם על מערכת העצבים. מחקרים מצביעים על תפקודו במניעת אלצהיימר ופרקינסון.
- אשלגן חשוב לאיזון נוזלים בגוף יחד עם נתרן, אבל בתפריט המערבי אנחנו מקבלים פי 2 נתרן מאשלגן והתוצאה היא עלייה בלחץ הדם. אכילת אבוקדו, יכולה לאזן את היחס בין נתרן לבין אשלגן ולמנוע לחץ דם גבוה.
- אבוקדו עשיר בשומן חד-בלתי רווי, (כמו שמן זית) שהוא שומן בריא מאוד ובעצם מוריד כולסטרול LDL (הכולסטרול הרע) ומעלה כולסטרול HDL (הכולסטרול הטוב).
- האבוקדו עשיר במיוחד בפיטוסטרול, שזה המרכיב טבעי שמקורו בצומח והדומה במבנה הכימי שלו לכולסטרול. הפיטוסטרול חוסמים ספיגה של כולסטרול מן החי.
- אבוקדו בעל ריכוז סיבים מסיסים במים הגבוה ביותר מכל הפירות. תפקיד הסיבים מסוג זה הוא לנקז כולסטרול מהגוף.
- אבוקדו משפר את יכולת מערכת העיכול לספוג נוּטְרִיֵּינְט מהאוכל.
התיאבון