טיול באצבע הגליל סביב מלון מטיילים ארץ דפנה ||| ארוחת קרניבורית אצל טיביס בורד הגליל וחלבית בג'ויה ראש פינה ||| בין כפר תבור ומרציפן לנחלה בטבע של קאסם ||| מים וזרימות בין מפלי הבניאס, התנור והטחנה לנחל החרמון והירדן ||| כל זה ועוד בהמשך…
טיול לחרמון ללא החרמון
החלטנו לצאת לטיול חורפי צפוני. התוכנית היתה לעלות לחרמון שנפתח העונה עם רכבל נוח חדש ולא רכבל כיסאות פתוחים שהיו סיבה מספקת שרעייתי לא תיאות לעלות ברכבל של פעם. אבל נפלאות מזג האויר שינו לנו את התוכניות ומטיול חרמון מושלג, שהיה סגור בעת ביקורינו, יצאנו לטיול מפלים, זרימות נחלים וגם קולינריה ואירוח מפנקים באצבע הגליל.
תחנה ראשונה: בית המרציפן והשוקולד
החלטנו לעצור להתרעננות וטעימות בכפר תבור, שם נמצא בית המרציפן והשוקולד שהוא המשכך משודרג של מוזיאון המרציפן שנסגר לפני שנים, והיה מוכר לכל מטיילי הצפון. נפגשנו עם עוז במרכז המבקרים ועם תמיר פלד, היזם והמנכ"ל של שקד תבור, חברת הייצור וההפצה שמפעילה את מרכז המבקרים ומגוון הפעילויות המוצעות במקום. ההתחלה היתה אי שם בשנת 1998 במוזיאון פסלי מרציפן בכפר תבור, שהיה חלק ממוזיאון המושבה וזאת תודות לחיבור בין המקום, כפר תבור, שהוא בלב אזור מטעי השקדים של ישראל לנושא – המרציפן הוא תוצר של שקדים.
במקום יש תצוגה חביבה של פסלי מרציפן צבעוניים, חדר הקרנה לסרט על המרציפן וכמובן חנות המפעל עם מגוון גדול של מוצרי שקד התבור שחלקם הגדול מבוסס על שקדים ומרציפן ורוב המוצרים אינם מכילים סוכר, רבים מהם אינם מכילים גלוטן, וכולם טבעוניים – כך שהם מהווים מענה לקהלים רבים בנישת הבריאות, הטבעונות וגם עבור צרכנים שמתמודדים עם רגישויות שונות.
ט"ו בשבט בכפר תבור
בקרוב, הגליל התחתון עומד להיצבע וורוד ולבן, עם פריחת השקדיות בתקופת חג האילנות- ט"ו בשבט. פסטיבל השקד ייצא לדרך, ובית המרציפן והשוקולד עורך כמדי שנה, עם פריחת השקדיות, סיורים רגליים וברכב ספארי שטח לכל המשפחה בין עצי השקד הפורחים במטעי כפר תבור. במשך שלושה סופי שבוע בחודש פברואר (8.2, 15.2 ו-22.2) הקהל הרחב מוזמן ליהנות מהמראה היפהפה והצבעוני בסיורים מודרכים שיוצאים מבית המרציפן והשוקולד ועוברים דרך השדות והמטעים הפורחים, ומסתיימים בסדנאות היצירה המיוחדות שיערכו במקום, בהנאה ובכיף למשפחות ולמבקרים. פרטים והרשמה באתר…
תחנה שניה: קאסם נחלה בטבע
קאסם אברהים הוא חבר פייסבוק ותיק שלי ומעולם לא הזדמן לי לבקר בנחלה שלו ושל פרחה רעייתו. החלטתי שהפעם, בדרכנו לצפון, לא נוותר על ביקור בנחלה בטבע. וכך תחנתו השניה היתה בצומת צלמון בפניה למגדל שעל הכנרת בפינת החמד שהקים קאסם על אדמה שרכש מכספי הפרישה שלו אחרי 25 שנות שרות צבאי במגוון יחידות בצה"ל. שמחתי לפגוש סוף סוף את קאסם ופרחה במקום שהקימו ב-4 ידיים. ישבנו לשמוע את סיפורו של המקום ופרחה הגישה עלי גפן ממולאים שהיא מכינה מהגפנים שגדלים בנחלה.
המקום של קאסם הוא דינמי ובתהליך של בניה והתחדשות בלתי פוסקת. החל ממרבץ הישיבה ואזור הטבון שבהם אפשר ללמוד מקאסם על התרבות והמורשת הדרוזית, אזור הסעודה ואירוח לארוחות שבו מוגש אוכל דרוזי מעשה ידיה של פרחה, אזור אוהל הלינה שמתאים לקבוצות או למשפחות גדולות ועוד.
קאסם יליד מר'אר הסמוכה לנחלה בטבע ושם הוא ומשפחתו גרים גם היום, מתמודד בשנים האחרונות עם סרטן וכתוצאה מכך נע על כסא גלגלים אבל דבר לא מונע ממנו להגשים חלומות ולהמשיך לבנות ולהיבנות. בימים אלה הוא סיים לבנות מסלול עולה למרפסת תצפית על כל המרחב מהכנרת ועד צפת והעמקים למרגלות מר'אר – והפעם לא רק האורחים יוכלו לעלות לתצפית במדרגות ולשמוע את קאסם מספר להם מה רואים כשהוא יושב על כסאו למטה – הפעם יוכל לנסוע עם הכסא שלו ולעלות לתצפית עם המבקרים. המשכנו להסתובב וליהנות מפינות נוספות שקצרה היריעה לספר עליהם. אבל המלצה שלנו – קאסם ופרחה מחכים לכם בנחלה בטבע ותוכלו לתאם ולהזמין מקום בפייסבוק…
הו כנרת שלי
המשכנו בירידה בואכה מגדל וחוף הכנרת על מנת לראות את מה שהחזאית כל יום טוחנים לנו בטלוויזיה והרדיו – הכנרת עולה ועולה והזרימות לכנרת רק מתגברות. כבר בירידה אפשר היה לחוש כנרת אחרת – אגם שמתעורר לחיים חדשים. עצרנו בכרי דשא, שהיה זכור לנו כמקום החופשה המשפחתית שקיץ לפני 25 שנים ויותר. המקום הפך מאכסניית נוער צנוע ועממית עם חוף פרטי מדהים, למלון פילגרהאוס בטבחה Tabgha Pilgerhaus. ראוי לציין שהמקום פועל כבית הארחה כבר יותר מ….130 שנים.
שפך הירדן וגשר אריק (שמיר)
המשכנו לנהר הירדן הנשפך לכנרת. גשר אריק הוא המקום המתאים ביותר לחזות בזרימה הגועשת של נהר הירדן ואמנם זה מרגש לרדת לשפת הירדן ולהרגיש את הזרימה של מי הסחף החומים שועטים לעבר מימי הכנרת הצלולים.
תחנה שלישית: מסעדת טיביס חוות ורד הגליל
המשכנו לתחנה הבאה, ועלינו דרך אלמגור לחוות ורד הגליל שאותה אני מכיר כחוות בודדים וסוסים משנות ה-80 של המאה שעברה שהקימו יהודה ויונה אבני והפכה למלון ובצידו יעדנו, מסעדת טיבי. השף חיים טיבי ושותפו רועי כהן, פתחו את מסעדת טיביס בורד הגליל. המסעדה מתמחה במנות הבשרים המובחרים והמוקפדים מעדרים המטופחים בגליל ובגולן אבל כצמחודג או Pescetarian צריך גם את זוגתי הקרניבורית שתוכל להתנסות ולטעום מתפריט הביסטרו הכפרי של טיביס. טיביס משתרעת על שטח של 250 מ"ר, במבנה כפרי, בו משלובות אבני בזלת מקומיות ועץ מלא. המסעדה שומרת על האווירה הכפרית של חוות הסוסים.
מנות פתיחה
בחרנו במנות פתיחה שיתנו לנו תמונה הן לצד הקרניבורי והן לנמנעים מבשר.
פטריות אקזוטיות צלויות על הפלאנצ‘ה מיני פטריות צלויות על הפלאנצ‘ה באש לוהטת עם רוטב דמיגלס (46 שקלים). מנה שהשף מצליח להפיח חיים וטעם בפטריות בלי לאבד את ההבדלים בין סוגי הפטריות השונים שמשולבים במנה.
טורטליני שורט ריב בקר טורטליני ממולא בבשר בקר שבושל שעות עם ירקות שורש ויין אדום. מוגש עם קוביות דלעת, קישואים, רוטב ציר בשר עשיר, פטרוזיליה ושמן זית מוגש על קרם שורשים (49 שקלים). לדברי הקרניבורית – יאמי.
עיקריות
המשכנו בנחת לעיקריות, בעוד בחוץ גשם שוטף שרק מוסיף לאווירה החמה שבחלל המסעדה. הקרניבורית שלצידי שלא יכולה לסבול דם בנתח בשר, בחרה במנת אנטריקוט 400 גרם שהוא נתח משויש ועסיסי, משובץ שומן, מהצלעות המרכזיות. סטייק איכותי מאוד לאוהבי הבשר השמן (168 שקלים). ההמלצה לאוהבי ה-WD כמו רעייתי, הוכיחה את עצמה כקולעת והצלחת נשארה נקיה מלבד מעט חלקי שומן.
הבחירה שלי היתה בפילה דג לברק צרוב על הפלנצ‘ה (135 שקלים). הדג היה עשוי כראוי עם עסיסיות טבעית שנשמרה תודות לעור ששמר עליה בפלנצ'ה. הירקות היו תוספת מגוונת ומרעננת למנה.
ראוי לציין שהשף טיבי ניגש לשולחננו לשיחת נימוסין ונזכרתי שטעמנו ממעשי ידיו במסעדה הקודמת שלו – מוסקט הידועה במלון מצפה הימים, שם הביא למודעות את השימוש בחומרי גלם מקומיים, בריאים וטריים ומוצרים מהגליל, ואת הקונספט Farm to Table.
המסעדה פתוחה כל ימות השבוע. טיביס, ורד הגליל. פרטים והזמנות באתר… והטל': 04-6330885
תחנה רביעית: מלון מטיילים ארץ דפנה
מלון מטיילים ארץ דפנה הוא אחד ממלונות הרשת שמתמחה באירוח כפרי בצפון הארץ עם 6 מלונות בגליל העליון והגליל המערבי. בחרנו בדפנה שנקודת מוצא מצוינת לעלות למחרת לחרמון אבל כבר באותו ערב התבשרנו שהחרמון יהיה סגור למחרת עקב תנאי מזג האויר. לשמחתי ומניסיוני, כבר היתה באמתחתי תכנית חלופית ליום המחר.
מיד בכניסה לקיבוץ דפנה פנינו שמאלה למתחם המלון שכולל 53 חדרי אירוח מעוצבים ומרווחים שמדורגים ב-4 קבוצות חדרים עם אבזור ומחיר בהתאם. החדר שחיכה לנו היה סוויטת פרמיום עם חדר שינה וסלון ויציאה לגינה ובגודל 46 מ"ר. הגענו מהקור, הרוח והגשם, עייפים ושבעים בחשיכה לסוויטה שחיכתה לנו חמה ומוארת וגם בקבוק יין מפנק חיכה לנו עם 2 כוסות וברכה.
אחרי שינה נעימה קמנו לבוקרו של יום יפה יחסית אבל התחזית דיברה על גולן וחרמון סוערים ומושלגים והכניסה לאתר החרמון סגורה לאותו יום. צעדנו בין בתי המלון על השבילים בינות לפינות הישיבה והדשא הירוק וברקע נראתה פסגת החרמון המושלגת. בצריף הירוק בו מוגשת ארוחת בוקר מגוונת ועשירה, פגשנו מספר משפחות שלנו כאן גם הן בתקווה נכזבת לעלות לאתר החרמון.
מלון מטיילים ארץ דפנה נמצא בסך הכל 25 דקות נסיעה מהכניסה לדרך העולה לאתר החרמון כך שמי שישן כאן נמצא ביתרון אדיר לתכנון יום טיול באצבע הגליל, צפון רמת הגולן והחרמון.
לאחר ארוחת הבוקר המזינה וכיפית נפרדנו מהסוויטה ומהמלון שבקיבוץ דפנה ויצאנו לבקר באתרים שכולם מוכרים לי (לרעייתי פחות) אבל לפחות 20 שנה לא ביקרתי בהם ובודאי לא אחרי כל כך הרבה גשמים.
מלון מטיילים ארץ דפנה, קיבוץ דפנה. לפרטים והזמנות באתר… ובטל': 04-688-3040
תחנה חמישית: שמורת טבע נחל חרמון או בשמה המוכר בניאס
שמורת הבניאס היתה מלאה אוטובוסים עם תיירים ובכל פינה קבוצה שומעת הסברים על מערת בניאס ועל 5 הגומחות החצובות במצוק שליד המערה שהן שריד ממקדש האל פאן, שמשמו נגזר השם פניאס (ובערבית בניאס). טיילנו בשבילים ומעל זרם המים לשרידי מקדש שבנה המלך הורדוס לכבודו של הקיסר אוגוסטוס ולאחר ששמענו מהמקום יצאנו לחלקה האחר של השמורה (יש העושים את הביל לאורך נחל חרמון עד המפל אליו פנינו מועדת) שהכניסה אליו צמוד לקיבוץ שניר. שמענו לעצתו של איש רשות הטבע והגנים שהמליץ ללכת לשביל הארוך יותר אבל השווה יותר. ירדנו בשביל הבוצי לשביל התלוי שהוא שביל שהרט"ג הנגישה חלק מקטע הנחל באמצעות שביל תלוי, שאורכו כ-100 מטר, המאפשר ללכת מעל ובסמוך למים השוצפים. הזכיר לי אתרי טבע באוסטריה (נקיק זיגמונד-טון או נקיק לאוטך) או שויץ (נקיק אארה) שבהם הייתי הרבה פעמים מאז הייתי פעם אחרונה במפל הבניאס ואף רחצתי בו.
בהמשך השביל מגיעים למפל הבניאס המפל הוא בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל כל השנה והוא צונח בעוצמה וברעש אדירים מגובה של כ-10 מטרים לברכה יפהפייה מוקפת בצמחייה. אפשר להשקיף על המפל (ולהירטב מן המים הניתזים) ממרפסת העץ המסודרת. המפל היה ככל הנראה באחד מהשיאים שלו תודות לגשמים הרבים שהיו ורסס המים היה כל כך חזק שיצאנו משם רטובים בכל איבר ובגד – חוויה לא רגילה במחוזותינו.
תחנה חמישית: תל פאח'ר או מצפה גולני
נסענו על ציר הנפט הישר כסרגל אבל עולה ויורד כמו רכבת הרים עד לאתר ההנצחה לקרב שנערך המקום – עמדה סורית שממנה צפו והפגיזו הסורים את ישובי אצבע הגליל הפרושים מתחת למוצב. חיילי גולני כבשו את המקום תוך הקרבה ועם 36 הרוגים שלזכרם הוסב שם המקום למצפה גולני ושמותיהם וסיפור הקרב מונצח בין ומעל לתעלות שנצבות דוממות במקום כבר יותר מ-50 שנים. הזחלם המוצב במקום העלה זיכרונות של פיקוד על זחלם ועליות וירידות מזחלם נוסע שהיו מנת חלקי בשירות הסדיר בהנדסה לפני 45 שנים.
שעומדים על אחת מהעמדות התצפית במוצב תל פאחר ורואים את הקיבוצים דן ודפנה, את שאר ישוב פרושים מטה, מבינים את משמעות האיום הסורי על תושבי הישובים שמתחת לרמת הגולן. נשכרתי שסמוך לחדרינו במלון ארץ דפנה, נמצא מקלט ענק המכוסה גלי אבני בזלת שהיו ההגנה היחידה של תושבי דפנה וילדי הקיבוץ.
תחנה שישית: אתר ההנצחה לחללי אסון המסוקים
החלטנו להכנס לאתר ההנצחה שהוקם ליד שאר ישוב, באתר בו נפל אחד משני מסוקי היסעור שהתרסקו בדרכם ללבנון לפני 23 שנה. באסון נהרגו 73 חיילים מכל עדה, דת וצבע ללא הבדל ביניהם. האנדרטה המרשימה והכואבת היא עדות שקטה לכאב שהותירה בנו השהות בלבנון עם מאות החיילים ההרוגים שהיו מנת חלקנו בתקופה זו.
המרשימה ביותר העיני, ביחוד בימים אלה של שיסוי וליבוי הפילוג, היא אבן סלע ענקית שעליה מוטבע המשפט: אִישׁ־בְּאָחִ֥יהוּ יְדֻבָּ֑קוּ יִ֝תְלַכְּד֗וּ וְלֹ֣א יִתְפָּרָֽדוּ איוב פרק מ"א פסוק ט'. כל כך חשוב ונכון לנו כשרואים את שמות הנופלים.
תחנה שביעית: מפל התנור
עזבנו את חלקה המזרחי של אצבע הגליל ופנינו למטולה – הישוב הצפוני ביותר בישראל. נכנסנו לשמורת הטבע נחל עיון (התנור) שבכניסה למטולה. מצאנו נקיק לאורך נחל עיון עם זרימה חזקה כשחלק מהמסלול הארוך סגור עקב נזקי הגשמים האחרונים. הגישה הנוחה למפל התנור היתה עיקר הביקור. המפל זורם כל ימות השנה, ולאורך הערוץ צומחת צמחיית מים שופעת. מפל התנור אחרי שכבר שומעים את רעש נפילת המים של מפל התנור מתגלה פתאום המפל בו מים זורמים בעוצמה ומפזרים רסס מים חזק, מגובה 30 מטרים.
תחנה שמינית: מטולה, מפל הטחנה ומצפה דדו
המשכנו צפונה ונכנסנו למושבה ראש פינה. ברחוב הטחנה מצאנו תצפית נהדרת על מפל הטחנה שגם מרחוב אפשר להרגיש את עוצמת הזרימות במקום. זהו מפל רחב עם זרימה מגובה 21 מטרים ולצדו שרידי טחנת קמח, שהייתה בעבר הטחנה היחידה בארץ בבעלות יהודית, ומכאן גם שמו של המפל.
המשכנו לנסוע לאורך גדר גבול לבנון כשתושבי מטולה חיים ממש לפתחה. השלט המוליך למתחם "הגדר הטובה" נראה מכמה מקומות אבל אין זכר למה שהיה כאן בימי מלחמת לבנון ואחריה. עלינו לתצפית דדו להשקיף על כל העמק הנפרש מתחת למטולה ולעבר צפון רמת הגולן והחרמון. תצפית נהדרת ביחוד ביום בהיר כפי שהיה יום הטיול.
תחנה תשיעית: גשר החמישה ביסוד המעלה
לפני כחודשיים ביקרנו בגשר החמישה או בשמו הישן גשר הדרדרה וראינו את הירדן הזורם לאיטו במורד עמק החולה עד לכנרת. נסענו הפעם לראות את אותו מקום אחרי הגשמים ומחזות זרימת המים שחווינו בימים האחרונים ואכן זה היה ירדן אחר. המים עלו לפחות ב-2 מטר ממפלס המים שהיה אך לפני חודשיים.
תחנה עשירית: ג'ויה ראש פינה
סיימנו יומיים של טבע ומים באצבע הגליל, ולסיום החוויה עצרנו לביקור במסעדה חדשה שנפתחה לאחרונה בראש פינה. ג'ויה היא מסעדה מרשת מסעדות איטלקיות ג'ויה שעד כה התרכזה באזור המרכז וזה הסניף הצפוני ביותר ברשת. בהשקעה של 10 מיליון שקלים פותחת ג'ויה מסעדות איטלקיות 3 מסעדות חדשות: רעננה, פתח תקווה וראש פינה כאשר זו שבראש פינה היא כשרה. בראש קבוצת ג'ויה עומד היזם ואיש העסקים איציק אנקונינה ובבעלותה 18 מסעדות ברחבי הארץ תחת המותגים מקס ברנר, סושי סמבה וג'ויה.
ג'ויה ראש פינה, אותה מנהל השותף העסקי, אבי אזרן (בעבר מנהל מסעדת מוסקט במלון מצפה הימים) משתרעת על שטח של 270 מ"ר, כוללת שתי מרפסות גדולות הצופות לנוף וחדר VIP, מופרד, המותאם ל- 45 סועדים, בו ניתן לערוך ארוחות פרטיות, משפחתיות או עסקיות. במרכז המסעדה בר רחב ידיים, ומטבח פתוח, שבמרכזו הוצב טאבון ענק, שהוזמן ועוצב במיוחד. במטבח הרחב, נעשים הבישול והאפייה, מול עיני הסועדים.
על התפריט מנצח שף בני אשכנזי האחראי על כלל תפריטי מסעדות ג'ויה מזה 5 שנים, לשף מסעדת ג'ויה ראש פינה מונה שף ירון גור.
ראשונות
פגשנו את אבי אזרן, שותף ומנהל המקום, שקידם אותנו בחיכו הרחב ומיד הציע יין לפתוח את התיאבון. התחלנו עם רוטלו תרד ודלעת דפי פסטה מגולגלים במילוי מוצרלה, פרמז'ן, ריקוטה וטימין, ברוטב קרם עגבניות (69 שקלים) שהיתה הבחירה שלי כי איפה שיש תרד שם גם אני. מנה מצויינת, עסיסית דפי הפסטה עשויים כנדרש. הבחירה השניה היתה מנת טורטליני כמהין וריקוטה זוקה על הקרמה, ערמונים בציר של יין אדום ובצלי פנינה (68 שקלים). מנה מדהימה שהיין והכמהין מרימות את הטעמים לתענוג בפה.
עיקריות
פילה סלמון סלמון צלוי, בצל סגול, פטריות, אורז אסור, תרד, רוטב קרמל, שום ושעועית ירוקה (108 שקלים). נתח סלמון עשוי היטב ושומר על עסיסיות הדג עם תוספות שלא משתלטות על הטעם. זוגתי הזמינה את מנת הרביולי ארטישוק ירושלמי שום, יין לבן, פטריות, כמהין, ערמונים, שמנת ופרמז'ן (74 שקלים) היתה מנה מצויינת לסיום הארוחה.
יוצאים לדרך וקינוחים
לפני שיצאנו לדרך הארוכה תוך גשם זלעפות ועננות, ותוך כדי שיחה מעניינת עם אזרן, על מסעדנות בצפון בכלל ועל ג'ויה בראש פינה בפרט, ועל הבראנץ' איטלקי שמח בצהריי ימי שישי בין השעות 11:00-15:00. לדבריו המסעדה לובשת חג באווירת צהריים איטלקית ובין היתר מוגש בבראנץ' פריטטה, אומלט מהמטבח האיטלקי, אנטיפסטי, פוקצ'ות, סלטים טריים, לצד יינות מיקבים מובילים בישראל וקוקטיילים.
קינחנו בעוגת גבינה איטלקית אפויה שטרויזל, קרם גבינה, רוטב קרמל מלוח, שקדים, וגלידה וניל (45 שקלים) שהיתה עוגה אוורירית ולא מכבידה עם כל הטעם של עוגת גבינה קלסית וגם אפוגטו גלידה וניל, אייריש קרים, אספרסו וטוויל קקאו (29 שקלים) שהיתה הפתעה מרעננת לקראת הדרך.
מסעדת ג'ויה ראש פינה. פרטים והזמנות באתר… ובטל': 04-8589099
סיכומו של טיול
אצבע הגליל היא בחירה מצויינת לחוות טבע, אנשים וקולינריה מעניינת. סכו ותיהנו…