מחקר חדש מצא קשר בין סוגי יין ובין תחלואת סוכרת וכבד…בעכברים ||| ממצאים ראשונים להשפעות חיוביות של יין אדום על הבריאות שתלויות באופן בו היין מיוצר ||| נמצא שהחומרים הנמצאים בגפת היין מועילים לבריאות ||| כל הפרטים בהמשך …
הפרדוקס הצרפתי
לפני כ-50 שנה מצאו ששתיה מתונה של יין אדום (כוס ליום) מועילה לבריאות ומפחיתה הסיכון למחלות לב, הסתיידות עורקים ועוד. המחקר עקב אחרי אלפי אמריקאים ובמקביל אלפי צרפתים, שההבדל העיקרי בתזונה שלהם היה צריכת יין של הצרפתים, כליווי לארוחה עתירת השומן שגם האמריקאים אכלו אבל עם קולה. מאז ידוע שליין יש השפעה טובה על הבריאות בצריכה מתונה וקבועה ועדיפות ליין אדום בו חומרי קליפת הענב עברו ליין בתהליך הכנת היין.
השפעת אופן ייצור היין על סוכרת וכבד שומני
מחקר חדש שנערך ע" י מו"פ אזורי מזרח בשיתוף אונ' אריאל – המחלקות להנדסה כימית וביולוגיה מולקולארית במימון משרד המדע, בחן השפעת יין אדום על התפתחות כבד שומני ואי סבילות לגלוקוז….על עכברים. ראוי לציין שלראשונה בישראל נפתח מסלול ייחודי בו נלמדים טכנולוגיות ייצור היין ברמת אקדמית תחת המחלקה להנדסת כימיה וביוטכנולוגיה בפקולטה להנדסה וגם במחלקה מדעי הכימיה בפקולטה למדעי הטבע של אוניברסיטת אריאל.
החוקרים ד"ר טובית רוזנצוויג וד"ר שיבי דרורי (יקב גבעות) בדקו סוגי יין שונים בהם היה תהליך ייצור יין שונה מבחינת זמן ההשריה של קליפות וחרצני הענבים עם נוזל היין.
הרקע למחקר
מחלת כבד שומני שלא על רקע אלכוהולי (NAFLD), מהווה אחד מביטויי התסמונת המטבולית הכוללת סימפטומים נוספים: השמנה, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם. תסמונת זו פוגעת באחוז ניכר מאוכלוסיית העולם המערבי. מחלת כבד שומני שלא על רקע אלכוהולי עלולה להופיע בדרגות חומרה שונות, כשרוב החולים סובלים מהדרגה הנמוכה ביותר של הצטברות שומנית בכבד וברוב המקרים, בהיעדר סימפטומים להפרעה, הם אינם מודעים לכך כלל. הבעיה היא, שאחוז מסוים מהקבוצה הסובלת ממחלה זו בצורתה הקלה, צפוי לחוות החמרה לדרגת חומרה גבוהה יותר של המחלה, בה מתפתחת דלקת בכבד, יחד עם ירידה בתפקודו. אצל אחוזים מסוימים מהחולים עלולה מחלת הכבד להתדרדר לכדי אי ספיקת כבד או לסרטן הכבד. הקושי הוא שלא ניתן לחזות אצל מי מהחולים תחול ההחמרה, למה ומתי, היות ולא ברורים דיים גורמי הסיכון להחמרה העתידית. החיפוש אחר גורמים שימנעו את החמרת המחלה הוא חשוב ומשמעותי לאור היקף האוכלוסייה הנמצאת בסיכון.
מטרת המחקר
במחקר ניסו לבחון את השפעת יין על התפתחות מחלת הכבד השומני, שלא על רקע אלכוהולי. מחד ידוע בספרות המקצועית, שצריכה מתונה של יין אדום מסייעת להפחתת התחלואה במחלות לב וכלי דם, מסיבוכי התסמונת המטבולית (הפרדוקס הצרפתי) אולם מאידך, ישנה זהירות רבה בצריכת אלכוהול בקרב בעלי כבד שומני, משום שאלכוהול ידוע כמזיק לכבד. בשל כך ישנו קונפליקט בקרב הסובלים מהתסמונת המטבולית, האם צריכת יין אדום מתונה מועילה או מזיקה לחולי NAFLD?
במחקר נבחנו מספר קבוצות עכברים, שקיבלו מזון עתיר שומן, הגורם להתפתחות כבד שומני יחד עם מצב קדם-סוכרתי. העכברים חולקו לקבוצות כשכל קבוצה קיבלה סוג יין שונה מבחינת אופן ההכנה.
סוגי יין שונים
כידוע, בהכנת יין, בשלב שלאחר סחיטת המיץ מהענבים, מתקיים תהליך השרייה של המיץ עם הקליפות והחרצנים. שלב ההשריה משמעותי ביותר לתהליך, מאחר שהקליפה והחרצנים הם המעניקים ליין את הצבע, הטעם והארומה הייחודית ובנוסף מרבית המרכיבים הבריאותיים מצויים בקליפות ובחרצנים. לאחר ההשריה היין מסונן מהחרצנים והקליפות, המהווים פסולת המכונה גפת.
גפת
על אף היותה תוצר לוואי של תעשיית היין, מכילה הגפת חומרים רבים בעלי פעילות בריאותית מיטיבה, שלא מוצו במלואם במהלך ההשריה. במחקר זה, ניתנו לקבוצות הניסוי יינות שהוכנו בזמני השריה שונים. ההשערה הייתה שככל שתהליך ההשריה יהיה ארוך יותר, היין שנקבל יכיל יותר חומרים מיטיבים. כמו כן, ד"ר שיבי דרורי אסף וייבש את גפת היין, שניתנה כטיפול לקבוצת ניסוי נוספת, יחד עם התזונה עתירת השומן.
ממצאים ראשונים
- נמצא, כי יין שנוצר בתהליך השרייה ארוכה של הקליפות והחרצנים, הפחית באופן משמעותי את המצב הקדם סוכרתי
- לעומת זאת, יין בהשריה קצרה, שלא זו בלבד שלא שיפר מדדים קדם סוכרתיים, אלא אף החמיר אותם.
- היין בהשריה ארוכה הפחית התפתחות כבד שומני, לעומת יין בהשריה קצרה שלא השפיע על הצטברות השומן בכבד.
- התוצאות הדרמטיות ביותר נמצאו בנטילת גפת, שצמצמה את היקף העלייה במשקל, תוצאה שלא התקבלה מצריכת יין, שיפרה את איזון הסוכר ומנעה לחלוטין הצטברות שומן בכבד. ממצא זה של המחקר יכול להוות בסיס לפיתוח תוסף תזונה
ראוי להדגיש שהמחקר כולו נערך על קבוצות עכברים, ועל כן על מנת שניתן יהיה להסיק מסקנות יישומיות על בני אדם, יש לבצע מחקר קליני נרחב.
התוצאות המעניינות הללו מובילות את קבוצת המחקר להמשיך ולחקור את נושא הגפת, על מנת לאפיין את הגפתות היעילות ביותר בטיפול, ובמציאת הגפתות היעילות יותר לבחון את התוצאות בבני אדם.
חשוב לדעת מהוא תהליך הייצור
מסקנה חשובה נוספת של המחקר, היא שאנשים רבים שותים יין אדום בידיעה שהוא מיטיב עם בריאותם, אולם יינות אדומים שונים זה מזה בהרכבם במידה רבה, וכתוצאה מכך, ההשפעה על הבריאות- משתנה באופן משמעותי. כיום הצרכן יכול רק לקרוא על התווית של היין את משך הזמן בו היין שהה בחבית עץ ולא משך זמן השהייה עם הקליפות. מידע זה נמסר בדפי היינן של חלק מהיקבים והייננים. חשוב לקרוא ולדעת מהוא משך תהליך ההשריה של היין ומהי תכולת החומרים המיטיבים. המשך המחקר יאפשר לאפיין את הרכב החומרים המיטיבים ביין ואולי יביא בעתיד להוספת תווית תזונתית לציון האיכות הבריאותית של היין.