ביקור גסטרונומי ביער השחור ואלזס

טיול ליער השחור ועמק הריין כולל גם את חבל אלזס הצרפתי. ביקור כזה חייב לכלול גם מאכלים מקומיים אופיינים, יין ובירה. בפעם על האוכל שהוא השפעה גרמנית וצרפתית גם יחד.

תושבי חבל אלזס, מושפעים מאד מההסטוריה הארוכה של החלפת השלטון בין גרמניה לצרפת, שחלו על חבל ארץ זה. תושבי האזור ממערב לריין, דוברים אלזסית שהיא ניב של השפה הגרמני וההשפעה הזו ניכרת גם במטבח של חבל ארץ זה.

מה אוכלים בשני צדי הריין

בין פרייבורג והרי היער השחור ממזרח לנהר הריין לבין קולמר או שטרסבורג בצד המערבי של עמק הריין ?

המאכלים הגרמנים שניתן למצוא בשני עברי הריין הם הכרוב חמוץ – Sauerkraut שהוא כרוב כבוש המוגש כתוספת למנות רבות וצלי בקר – Rheinischer Sauerbraten – צלי בקר, בד"כ כתף , המבושל עם יין. את הבשר והכרוב הכבוש ניתן למצוא במאכל אלזסי מיוחד, שוקרוט.

שוקרוט 
Choucroute 

המנה האלזסית העיקרית היא השוקרוט. מנה המורכבת מבשר חזיר מעובד ומשומר ( לעיתים ניתן לקבל שוקרוט מבשר אווז ברווז או בקר), כרוב כבוש מבושל ותפוחי אדמה מבושלים וקלופים. את השוקרוט נהגים לבשל ביין לבן אלזסי ולאניני הטעם בשמפניה המגיע מחבל שמפיין כמה מאות ק"מ ממערב לאלזס.

המקור למנת השוקרוט האלזסית הוא מאכל גרמני המורכב מנקניקיות וכרוב כבוש שעברו שידרוג בקרב איכרי אלזס ונוספו לו תפוחי אדמה ויין.

פלמקוחה Flammekueche (צילום דני בר)

פלמקוחה Flammekueche (צילום דני בר)

פלמקוחה Flammekueche

פלמקוחה הוא מעין "פיצה" של אלזס או שילוב בצק לחם בו אין כמו הגרמנים במומחיות שלהם לבצקים האפויים בתנור של אש פתוחה, גבינה צרפתית אופיינית וכמובן בשר חזיר מקומי. בכל מסעדה אלזסית ישמחו להגיש את הפלמקוחה או כפי שנקראת המנה בשפה הצרפתית tarte-flambée. צורת ה"פיצה" האלזסית מרובעת לרוב אבל יש המגישים אותה גם עגולה וכיום יש כבר מספר סוגי פלמקוחה כולל צמחונית עם פטריות או אפילו מתוקה וללא גבינה ובשר כלל וכלל.

שניצל וינאי עם סלט תפו"א (צילום דני בר)

שניצל וינאי עם סלט תפו"א (צילום דני בר)

שניצל עגל וינאי Weinerschnitzel

שניצל עגל שמקורו בוינה והשפעתו רבה במטבח הבווארי. הפופולאריות של השניצל המשיכה להתפשט לפני דורות ולהגיע עמוק לתוך המטבח של השוורצוולד.

קנודל (Knödel)  

כופתאות ממולאות המתלוות למנה עיקרית ובדר"כ גם לכרוב כבוש. יש קנודל עם מילוי מלוח ויש גם מתוק, עם או בלי רוטב ויש גם ללא מילוי. בקיצור כיד הדימיון הפורה של השף.

 

פראצל Pretzel (צילום דני בר)

פראצל Pretzel (צילום דני בר)

פראצל Pretzel

הבייגלה המקומי בצורת 8.

נקניקיה לבנה  Weissworst

נקניקיה בהירה מתערובת של בשר חזיר ועגל.
 

תפוח אדמה Kartoffel  

תפו"א אפוי, פירה,  בכופתאות קנודל, ואף מטוגן. הכל בתוספת לכל מנה אפשרית ובעיקר לכרוב כבוש.

ולמנות אחרונות:

עוגת היער השחור (צילום דני בר)

עוגת היער השחור (צילום דני בר)

עוגת היער השחור Schwarzwälder Kirschtorte 

עוגת היער השחור היא עוגת שכבות של עוגת שוקולד המשופרת בליקר (קירש) דובדבנים אופייני לאיזור ובין השכבות מורחים שכבת קצפת לבנה ובוזקים דובדבנים טריים בעונה או מסוכרים שלא בעונה.

קרם שניט Cremeschnitte

בצק עלים מתוק אפוי, עם מלוי קרם בין השכבות.
רוטה גרוצה Rote Grutze

מקפא של פירות יער עם רוטב וניל.
שנאפס Schnapps

משקה מזוקק מפירות העונה הגדלים באיזור. שנאפס גרמני, שלא כמו שנפס אמריקאי שדומה יותר לליקר פירות, הוא משקה מזוקק בעל כ- 40% אלכוהול, צלול ומזכיר יותר וודקה ממשקה פירותי.

יין מאזור באדן-באדן

עמק היין של דורבך (צילום דני בר)

עמק היין של דורבך (צילום דני בר)

שנימצאים באלזס שותים אחד מהיינות הלבנים הנפלאים של אלזס. אזור יין קטן ונחבא נמצא בלב היער השחור, בעמק יפיפה שבמרכזו העיירה הציורית דורבך ( Durbach ) עם 2 יקבים גדולים ומרכזי מבקרים הנמצאים בעיירה הציורית הכל כך לא אופיינית לכפרי היער השחור.

מומלץ להגיע לעמק דורבך וגם לעלות למרומי ההר שם מצוי אחד היקבים הרומנטיים באזור Markgraf von Baden בתוך Schloss Staufenberg.

בירה Rothous

מבשלת רוטהאוז ממוקמת מדרום מזרח לאגם שלוח (Schluchsee ) ומייצרת בירה כבר למעלה מ-220 שנה, בירה בלב היער. הבירה של המבשלה היא בעיקר פילזנר קלה ונעימה אולם לטעמי בירת החיטה הכהה של המבשלה היא המוצלחת ביותר שניתן לשתות ביער השחור.

 

מבשלת רוטהאוז (צילום אביבה בר)

מבשלת רוטהאוז (צילום אביבה בר)

מבשלת Martin's Brau פרייבורג

מבשלה מקומית המגישה יחד עם בירה טרייה במגוון סגנונות, גם אוכל מקומי איכותי כמו נקניקיה עם כרוב כבוש, מנות בשר שונות וכמובן גם הרבה פרצל ותפוחי אדמה.

Martin's Brau   Kaiser-Joseph-Str. 237   79098 Freiburg       tel: 0761-3870018

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות