עוגה שוודית עם שורשים איטלקיים שמכירים בכל רחבי תבל ||| עוגת שקדים שהיא חלק מתרבות הפיקה בשוודיה ||| מהי הפסקת הפיקה Fika של השוודים ומדוע זה נקרא בשם המוזר הזה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
עוגה להפסקת פיקה Swedish Fika
פיקה Fika הוא המנהג השבדי לעצור פעמיים ביום לקפה, שיחה וקצת משהו מתוק. המילה נוצרה על ידי הפיכת שתי ההברות בקפה Kafi. לעתים מחליפים הקפה בתה, מיץ, לימונדה, שוקו חם וכו' אבל המונח הפך זהה וקבוע בסדר היום השוודי. הפסקת הפיקה התפשטה לתרבויות אחרות מהתרבות השוודית. פיקה היא מוסד חברתי בשבדיה והנוהג לקחת הפסקה עם משקה וחטיף מקובל באופן נרחב כמרכזי בחיים השבדים. כנוהג מקובל באמצע הבוקר ואמצע אחר הצהריים במקומות העבודה בשבדיה, פיקה עשויה גם לתפקד חלקית כמפגש בלתי פורמלי בין עמיתים לעבודה לאנשי ההנהלה, ואף עלול להיחשב כבלתי מנומס שלא להצטרף לפגישת פיקה. ברבים ממקומות העבודה יש חדר ישיבות או חדר פיקה ייעודי. זו המקבילה השוודית למושג האנגלי של תה אחר הצהריים Five O'Clock.
עוגת טוסקה Toscakaka או Toscatårta
העוגה השוודית הזו נולדה בסביבות שנות השלושים והשם נחשב בדרך כלל כהתייחסות לאופרה טוסקה Tosca של פוצ'יני Fuccini, אם כי יש סברה שייתכן שהשם מתייחס לממתקים מבוססי שקדים מחבל טוסקנה Toscna. הכנת הזיגוגים על בסיס שקדים וחמאה מקורם ככל הנראה במזרח התיכון אבל על כך בפעם אחרת. בכל מקרה לשוודיה הרעיון הגיע רק בתחילת המאה שעברה.
מצרכים (8 מנות – תבנית 22 קפיצית עגולה)
לעוגה
- 200 גרם חמאה לא מלוחה, מומסת ועוד חמאה לשימון התבנית
- 240 גרם קמח, ועוד לאיבוק התבנית
- 1 כפית אבקת אפייה
- ¼ כפית מלח
- 250 גרם סוכר
- 2 ביצים XL, בטמפרטורת החדר
- 160 מ"ל חלב מלא, פושר
- 2 כפיות תמצית וניל
לציפוי
- 100 גרם חמאה לא מלוחה, חתוכה לנתחים קטנים
- 75 גרם שקדים פרוסים
- 100 גרם סוכר
- 2 כפות קמח
- 2 כפות חלב מלא
אופן הכנה
- הכנת העוגה: חממו תנור ל- 180 מעלות
- בקערה בינונית מערבבים יחד את הקמח, אבקת האפייה והמלח
- במיקסר מקציפים יחד את הסוכר והביצים במהירות בינונית-גבוהה כ- 3 דקות, עד שהתערובת בהירה ומסמיכה מעט
- הפחיתו את המהירות לבינונית, והוסיפו בהדרגה את החמאה המומסת
- הוסיפו תוך המשך ערבוב במיקסר, את החלב והווניל ומערבבים עד שהבלילה חלקה ומבריקה
- הורידו את המהירות לנמוכה, והוסיפו בהדרגה את תערובת החומרים היבשים
- כאשר תערובת הקמח משולבת כמעט לחלוטין מפסיקים פעולת המיקסר ומסיימים את הכנת התערובת על ידי ערבוב בעזרת מרית
- משמנים התבנית 22 קפיצית
- מפזרים קמח על השמן ומנערים להוצאת העודפים
- מגרדים את הבלילה לתבנית המוכנה
- מכניסים את העוגה לתנור למשך 30 דקות
- הכנת הציפוי: לפני שמסתיים זמן האפייה, מערבבים בסיר בינוני על להבה בינונית את כל מצרכי הציפוי
- מערבבים כל הזמן, מבשלים עד שרואים מעט בועות מסביב לקצוות
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים 3 דקות תוך ערבוב ללא הפסקה. התערובת תתעבה מעט, והמרית תשאיר עקבות תוך כדי ערבוב
- מסירים את הסיר מהכירים ומוציאים את התבנית מהתנור (השאירו את התנור פועל)
- שפכו בזהירות את הציפוי על העוגה החמה מהתנור
- ישרו את הציפוי בעדינות בעזרת מרית לכיסוי מלא של העוגה
- החזירו את העוגה לתנור, לאפיה נוספת למשך 15 דקות (זמן האפייה הכולל הוא כ -50 דקות) או עד שהציפוי, שיבעבע ויתבשל בזמן האפייה בתנור, מקבל גוון חום זהוב יפהפה וקיסם יוצא יבש מנעיצה בלב העוגה
- מעבירים את התבנית לצינון במשך 5 דקות
הגשה
הפרידו הדופן מהעוגה עם סכין, לאט ובזהירות ושחררו הקפיץ (זו עבודה עדינה כי הציפוי דביק עדיין לא מסודר). להגיש בטמפרטורת החדר לצד כוס קפה או תה וכדור גלידת וניל.
בתיאבון Smaklig måltid
2 Responses
לא הבנתי את ההוראות בשלב 2. זה לא נראה עברית
תודה על ההערה. המתכון תוקן בהתאם