בכל ביקור באוסטריה תוכלו ליהנות מהלחם האוסטרי הכפרי המדהים ||| הסוד בלחם הוא המחמצת שמשפרת אותו ועוברת מאב לבן ||| הכינו מחמצת מראש או תשיגו מקהילת "משוגעי" המחמצת בפייסבוק והשמיים הם הגבול ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מצרכים
- 250 מ"ל מי ברז חמים
- 150 גרם מחמצת טבעית מקמח שיפון
- 20 גרם שמרים טריים
- קורט סוכר
- 1 כף מלח
- 1 כף תבליני תיבול שאוהבים כמו אניס, שומר, כמון, כוסברה
- 250 גרם קמח חיטה
- 200 גרם קמח שיפון
- 10 גרם צבעי אפייה או מי סלק
אופן הכנה
- הכנת תערובת התבלינים: כותשים דק ומערבבים את תבליני התיבול המועדפים כך שיהיו חלקיקים דקים ויתפזרו בכל חלקי הבצק והלחם בהמשך. טיפ: אפשר גם לערבב מיד את תבלין הלחם עם המלח
- בקערת ערבוב מערבבים את הקמחים עם המלח והתבלינים לקבלת תערובת בה המלח והתבלינים מפוזרים באופן שווה בקמח
- הכנת בלילת השמרים: יוצקים את המים החמים לכוס ומוסיפים את השמרים וקורט סוכר
- מערבבים את הנוזל בעזרת מזלג. הערה: השמרים זקוקים לסוכר כדי להתעורר
- בקערת ערבוב מוסיפים את החומרים הנוזליים (נוזל השמרים) ולאחר מכן את המחמצת שיש לנו מבעוד מועד במקרר
- בשלב האחרון מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת שמרים-מחמצת-שמרים ולשים ביד או במיקסר עם וו גיטרה
- מסירים מעט את הבצק המוגמר במעט קמח ומכסים את הקערה במגבת
- מניחים לבצק לנוח ולתפוח בערך חצי שעה. הערה: אם תפחיתו כמות השמרים תצטרכו להאריך את זמן התפיחה כך ש-10 גרם שמרים שווים 2-3 שעות תפיחה
- הערה: לאחר זמן המנוחה הבצק התפתח נפלא וכבר אפשר להריח את הריחות החמצמצים
- הוציאו את הבצק מקערת הערבוב וצרו ממנו צורה עגולה. עובדים תמיד מהקצה, לוקחים את הבצק וכורעים אותו עם כפות הידיים למרכז
- מחממים תנור ל- 250 מעלות
- מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה ושמים בתנור להתחמם
- כשכדור הבצק מרגיש תפוח ואחיד, מניחים על משטח מקומח ומכסים במגבת
- מניחים לבצק לנוח עד שהבצק תפח כמו שצריך
- מעבירים את בצק הלחם התפוח ממשטח העבודה לתבנית המרופדת החמה
- מרססים את בצק הלחם עם בקבוק מים ומחליקים את התבנית לתנור החם מאד
- הערה: המים יוצרים אדים שמבטיחים משטח לח ורך של הלחם כך שהוא יכול להתפתח ולתפוח היטב. לאחר כ- 10 דקות בתנור
- פתחו את דלת התנור לזמן קצר כך שאדים שנותרו יוכל להתפזר והפחיתו את חום התנור ל- 200 מעלות
- אופים את הלחם כעת כ- 30 דקות
- מוציאים הלחם והופכים אותו על פניו. בודקים אם הלחם אפוי מספיק ע"י זה שדופקים עליו מלמטה. אם זה נשמע חלול, הלחם אפוי
- הניחו את הלחם המוגמר על גבי מדף קירור על מנת שיתקרר בשלום ולא תישאר שארית של לחות. ריח הלחם הטעים הטרי באוויר, אך עליכם להיות סבלניים עכשיו ולא לחתוך את כיכר הלחם עדיין! רק כשהלחם מתקרר לגמרי אפשר לטעום אותו.
אחסון
לחם מחמצת עמיד יותר מלחם שמרים רגיל תודות למחמצת. אפשר לאחסן את הלחם בכלי חרס, קופסת עץ או פשוט בבד פשתן כי אלה כלים נושמים. קופסת פלסטיק אינה מתאימות לכך, שכן הלחם מתחיל להזיע ולהתקלקל.
בתיאבון Guten Appetit