מהו הפרג ומהם זרעי הפרג ||| 8 מתכונים עוגות וקינוחי פרג ||| מה חשבו השומרים, יוונים ורומאים על הפרג ||| איך מתייחסים לפרג מהודו ועד כוש ||| הפרג מלחמות האופיום ו-WWI ||| איפה מגדלים אופיום רפואי ואיפה זרעי פרג לעוגות ואזני המן ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
צמח פֶּרֶג או פָּרָג
הפרח הארצישראלי הנפוץ מדן ועד באר שבע (כמעט) מוכל לכל אבל רבים טועים בין הכלנית לפרג. ההבדל בין פרג לכלנית ניכר מיד בריח – לכלנית ריח נעים ולפרג אין ריח.
צמח הפרג בוית לפני כ- 8,000 שנים במערב ומרכז אירופה אבל יש עדויות על פרג בקרב העם השומרי, שם הוכר השימוש הראשון באופיום. פרגים ואופיום עשו את דרכם ברחבי העולם לאורך דרך המשי. פכיות הדומות לתרמילי פרג התגלו עם כמויות זעירות של אופיום והפרח הופיע בתכשיטים ועל יצירות אמנות במצרים,
פרגים גדלו כצמחי נוי מאז שנת 5000 לפני הספירה במסופוטמיה. הם נמצאו בקברים מצריים. במיתולוגיה היוונית נקשר הפרג לדֵמֵטֵר, אלת הפריון והחקלאות. מקור הסמל התרבותי היה ככל הנראה בכרתים, משום שצלמית המכונה אלת הפרג נמצאה שם במקדש מינואי. אנשים האמינו שיקבלו יבול שופע אם פרגים יגדלו בשדותיהם.
היוונים הקדמונים תיארו את היפנוס Hypnos, ניקס Nyx ותנאטוס Thanatos, אלוהי השינה, הלילה והמוות, עם סמל הפרג. התיעוד הכתוב הקדום ביותר הופיע במאה השמינית לפני הספירה. נראה כי תיעוד יווני מוקדם מצביע על כך שהצמח שימש להרדמה וטישטוש. בחלק מאיי יוון, נשים השתמשו בו בגיל מבוגר כדי לעבור את סוף חייהן בשלווה. היפוקרטס (460–377 לפנה"ס) היה אחד הראשונים שהדגיש את השימושים הרפואיים של הפרג ומתווה כמה שיטות הכנה. הוא תיאר מיץ פרג כנרקוטי ומהפנט. הוא זיהה גם את השימושים של הצמח כמזון, במיוחד את הזרעים.
ההיסטוריון הרומאי פליניוס הזקן, מזכיר פרג וכתב על יישומים רפואיים של הצמח. כתב שהעלים והכמוסות הורתחו במים ליצירת מיץ, נלחצו ונמרחו כדי ליצור טבליות, והחלב המיובש שימש ליצירת אופיום. מוצרים אלה שימשו באותו אופן כפי שהם נמצאים בתרבויות רבות כיום, כדי לקדם שינה וכדי להקל על בעיות עיכול ובעיות נשימה.
כעבור מאה שנה כתב גאלן Galen בהרחבה רבה יותר על היישומים המגוונים של מוצרי פרג שונים. הוא כתב כי אופיום הוא התרופה הידועה ביותר לכיבוי החושים ולגרימת שינה. הוא כתב על השימוש בו לטיפול במגוון מחלות, כולל דלקת בעיניים ובריאות.
מלחמות אופיום ופרג
מלחמות האופיום הראשונות (1839–1842) והשנייה (1856–1860) בין סין לבריטניה נבעו מניסיונות של קיסרים סיניים לדכא יבוא הולך וגדל של אופיום למדינה. במחצית הראשונה של המאה ה -19, שמן פרג היה יבול מזון חשוב, אך הייצור בקנה מידה גדול לא החל עד שאירופה החלה לייצר מורפיום באמצע המאה ה -19.
כיום מורפין וקודאין הם אלקלואידים נפוצים הנמצאים בכמה זני פרג, והם תרופות חשובות עבור חלק גדול מהעולם. אוסטרליה, טורקיה והודו הן היצרניות החשובות ביותר של פרג לשימוש רפואי, ואילו ארה"ב, בריטניה, צרפת, אוסטרליה והונגריה הן המעבדות הגדולות ביותר של אופיום רפואי.
רק בתחילת המאה ה-20 החלה מערכה לאיסור גידול ושימוש באופיום כולל מערכה נרחבת של ארה"ב על שדות גידול הפרג לסם האופיום, במזרח טורקיה.
זרעי פרג
לעומת האופיום המופק מצמח הפרג, זרעי הפרג היו מוכרים בתרבות המינואית של כרתים לפני 4000 שנים, שטיפחה פרגים לזרעים והשתמשה בתערובת חלב, פרג ודבש להרגעת תינוקות בוכים. השומרים הם תרבות נוספת שידוע שגידלה פרג ובכתובת מצרית מלפני 3500 שנים שידועה בשם Ebers Papyrus, כתוב על זרעי פרג כמרגיע.
זרעי פרג נפוצים בדברי מאפה רבים במרכז אירופה בכלל ובפורים היהודי בפרט. זרעי פרג מכילים יותר מ- 40% שומן וכן 18% חלבון ועוד ויטמינים וסידן. השימוש הוא הן בפיזור זרעי פרג על לחמניות, בייגל, מאפין או בתוך בצק עוגת ספוג. שימוש אחר הוא בזרעי פרג טחונים שמשמשים כמלית לאוזני המן, סהרוני פרג, שטרודל ועוד. מתכונים תמצאו בסוף הכתבה.
גדול זרעי פרג
קציר הפרג יכול להיות תוצר לוואי של גידול צמח הפרג ממנו מפיקים גם אופיום, קש פרג, או גם קש וזרעי פרג. עם זאת, קצירת זרעי פרג באיכות מעולה מתנגשת עם קצירת אופיום שכן יש לקצור זרעי פרג כשהם בשלים, לאחר שהתייבש תרמיל הזרעים. באופן מסורתי, קוצרים את האופיום בזמן שתרמילי הזרעים ירוקים והזרעים רק התחילו לצמוח ונוזל החלב שממנו מפיקים אופיום נמצא בשפע. קש פרג יכול להיות תוצר לוואי של גידול פרג. בהשוואה לתרמיל הזרעים ולקש, הזרעים מכילים רמות נמוכות מאוד של אופיאטים. ניתן לשטוף את הזרעים לקבלת תה פרג אך יש צורך בכמות גדולה, בסביבות 300-400 גרם תלוי ברמות האופיאטים.
כשליש מיצור זרעי פרג בעולם נעשה בטורקיה עם כ- 27,000 טון. היצרנית השנייה בעולם היא הרפובליקה הצ'כית עם כמחצית מהיצור הטורקי אבל ללא ספק כאן מדובר על איכות אחרת והצרכנים של מרכז אירופה מעדיפים את הפרג הצ'כי אבל שם מייצרים רק 14,000 טון. ספרד היא היצרנית זרעי פרג השלישית בגודלה בעולם עם 12,000 טון, צרפת עם 4,500 טון בשנה והונגריה עם 3,800 טון.
מכיוון שזרעי פרג יקרים יחסית, לעיתים הם מעורבבים עם זרעי יַרְבּוּז (אָמָרָנט או אָמָרָנטוּס) הדומים מאוד במראה לפרג אבל ללא הטעם האפייני לפרג.
פרג במטבח ההודי-בנגלי
במטבח ההודי מוסיפים זרעי פרג לבנים למנות מסורתיות רבות ולרוב בשילוב קוקוס או תוצרי הקוקוס.
אלו-פוסטו aloo posto (תפוחי אדמה ופרג) היא מנה שכוללת זרעי פרג טחונים שבושלו יחד עם תפוחי אדמה והפכו לתוצר חלק ועשיר, שלעתים אוכלים אותו עם אורז. למנה בסיסית זו ישנן גרסאות רבות, המחליפות או משלימות את תפוחי האדמה במרכיבים אחרים, כמו בצל pnyaj posto, דלעת potol posto, עוף murgi posto, סרטנים chingri posto. זרעי פרג, יחד עם זרעי בזיליקום, מתווספים למשקאות כמו תנדאי, שרבט, מילקשייק, חלב ורדים, חלב שקדים ועוד.
טיפ למטיילים
מכיוון שזרעי פרג גורמים לתוצאות חיוביות כוזבות בבדיקות סמים, מומלץ לא להגיע לשדה תעופה (בעיקר בהודו ובאיחוד האמירויות) עם זרעי פרג למאכל. בסינגפור זרעי פרג מסווגים כסחורה אסורה להכנסה למדינה וכך גם בסין, טייוואן וערב הסעודית. ה- USADA ממליץ לספורטאים תחרותיים להימנע מאכילת מזון המכיל פרג מספר ימים לפני אירוע תחרותי, מחשש שמבחני הסמים שיערכו להם יגלו תוצאות כוזבות של שימוש בסמים אופטיים כתוצאה מאכילת זרעי פרג.
טרוויה
- הפרג נזכר במשנה כצמח מזון: "הָאֹרֶז וְהַדֹּחַן וְהַפְּרָגִין וְהַשֻּׁמְשְׁמִין" (שביעית ב ז).
- זרעי פרג צבעוניים: זרעי הפרג הנפוצים והמוכרים במחוזותינו הם שחורים-אפורים אולם בהודו נפוצים יותר זרעים לבנים, בהולנד וגרמניה נפוצים זרעי פרג כחולים.
- פרג ומוות: פרג שימש כמנחה למתים וכך הפכו לסמל על מצבות שמסמלים שינה נצחית. סמליות זו התעוררה ברומן הילדים הקוסם מארץ עוץ, בו שדה פרג קסום איים לגרום לגיבורים לישון לנצח. פרשנות שנייה לפרגים במיתולוגיה הקלאסית היא שהצבע הארגמן הבהיר מסמל הבטחה לתחייה לאחר המוות.
- מאז מלחה"ע הראשונה, התפתחה מסורת בה עונדים בימי הזיכרון למלחמה זו, שחל בחודש נובמבר, פרחי פרג בדש הבגד, כזיכרון לנופלים בשדות הקטל. הפרג הוא פרח בר הצומח בשדות הקטל שעל גבול צרפת-בלגיה שדמם של מיליוני חיילים נספג באדמות אלה.
- הפרג נחשב באופן לא רשמי לפרח הלאומי של האלבנים באלבניה, בקוסובו ובמקומות אחרים זאת בשל צבעי האדום והשחור כמו צבעי דגל אלבניה. הפרג הקליפורני, Eschscholzia californica, הוא הפרח של קליפורניה.
מתכון: עוגת פרג, דבש ויוגורט
מצרכים
- 150 גרם פרג טרי טחון
- 1/3 כוס דבש
- 1 קליפת תפוז מגורדת
- 1.7 כוסות קמח
- 1 כפית מחוקה סודה לשתייה
- 1 כפית מלח
- 150 גרם שמן זית עדין* (או 225 גרם חמאה)
- 1.7 כוסות סוכר
- 4 ביצים XL
- 2 חלבוני ביצים
- 1 גביע יוגורט
- 1 כפית תמצית וניל
- לקישוט: אבקת סוכר
אופן הכנה
- מחממים תנור ל-175 מעלות
- משמנים תבנית קוגלהוף (עגולה גבוהה עם חור באמצע)
- מפזרים סוכר על התבנית המשומנת ומנערים
- מערבבים בקערה את הפרג עם הדבש וקליפת התפוז המגורדת עד שמתקבלת תערובת פירורית לחה ושמים בצד
- בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, סודה לשתייה והמלח ושמים בצד
- במעבד מזון או בקערה גדולה מערבלים את שמן הזית (או החמאה) בסוכר עד שמתקבלת תערובת אחידה ורכה
- בוחשים למקצפת את תערובת הפרג עד שמתקבלת תערובת אחידה
- בהדרגה מוסיפים את החלמונים ולאחר מכן את היוגורט ואת הווניל
- בבת אחת בוחשים לתערובת הזו את תערובת הקמח ומערבלים לתערובת אחידה
- בקערה יבשה נוספת או במיקסר מקציפים את החלבונים
- בוחשים את הקצף בתערובת הפרג ויוצקים לתבנית
- אופים במשך 60-55 דקות או עד שנועצים בעוגה קיסם או שיפוד והוא יוצא יבש
- מוציאים בזהירות ומאפשרים לעוגה להתקרר בתבנית 15 דקות
- הופכים את התבנית על צלחת להמשך ההתקררות
- זורים אבקת סוכר ומגישים.
מתכון: עוגת פרג בציפוי שוקולד
מצרכים (תבנית עגולה 26)
לציפוי
- 100 גרם שוקולד מריר
- 35 גרם שמן זית עדין* (או 50 גרם חמאה)
- 1 כף סוכר
- 2 כפות חלב
- 1 כף ברנדי
לעוגה
- 5 ביצים XL מופרדות
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 100 גרם חמאה)
- 1 כוס סוכר
- 200 גרם פרג טחון
- 2 כפות קמח
- 2 כפות ברנדי
- 1 כפית תמצית וניל
- 1 כפית תמצית רום
- 1/4 כפית אבקת אפיה
אופן הכנה
- להקציף את החלבונים לקצף יציב
- להוסיף את הסוכר תוך כדי הקצפה
- להמיס את המרגרינה ולצנן מעט,
- להקציף את החלמונים ולהוסיף את שמן הזית (או החמאה)
- להוסיף תוך כדי בחישה את הפרג, קמח, אבקת אפיה, ברנדי והתמציות
- לקפל את קצף החלבונים לתערובת
- לחמם תנור ל- 180 מעלות
- לצקת לתבנית משומנת
- לאפות כ- 40 דקות
- לצנן בתבנית ולהוציא מהתבנית לצינון מלא
- הכנת הציפוי: בסיר קטן לחמם שמן הזית (או חמאה) ולהוסיף את השוקולד ושאר המצרכים
- לערבב לבלילה אחידה
- לצקת את בלילת הציפוי על העוגה הקרה
מתכון: מאפינס תפוחי עץ ופרג
מצרכים
- 1 כפית אבקת אפיה
- 1/4 כפית סודה לשתייה
- 2 כפות שמנת חמוצה
- 1 כוס אגוזים קצוצים
- 1 כוס צימוקים קצוצים
- 3 ביצים XL
- 2 כוסות תפוחי-עץ מגורדים על פומפיה בינונית
- 1 כוס שמן זית עדין*
- 2 כוסות קמח
- 1 כוס פרג טחון
- 1.5 כוסות סוכר
- 1 כפית קינמון
- קורט מלח
אופן הכנה
- מערבבים בקערה את כל המצרכים היבשים
- בקערה נפרדת מערבבים את המצרכים הרטובים
- מאחדים את שני התערובות, לתערובת אחידה. הערה: לא לערבב יתר על המידה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- יוצקים את התערובת לתבנית שקעים
- אופים כ- 25 דקות עד להשחמה קלה
- מוציאים ומצננים
מתכון: פאי פרג
מצרכים (תבנית פאי או תבנית קפיצית 26)
למלית
- 1 כוס חלב
- 1.5 כוסות פרג טחון
- 1 כף שמן זית עדין* (או חמאה)
- 1/3 כוס צימוקים
- 4 כפות דבש
- 4 כפות סוכר
- 1/2 כפית גרידת קליפת לימון
- 1 מיץ מלימון
לבצק
- 2 כוסות קמח
- 150 גרם שמן זית עדין* (או 200 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות)
- 3/4 כוס סוכר
- 1 ביצה XL
- 3/4 כוס אגוזי פקאן קצוצים דק מאד
- 1 כפית גרידת קליפת לימון
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1/4 כפית תמצית וניל
אופן הכנה
- הכנת הבצק: מערבבים את כל המצרכים לבצק בקערת מיקסר עד לקבלת בצק אחיד
- מחלקים הבצק לשני חלקים
- מרדדים את מחצית הבצק לעיגול בגודל התבנית ועוד 3 ס"מ לדפנות התבנית שבחרתם
- מרפדים התבנית עם הבצק ומהדקים
- הכנת המלית: מבשלים את כל מצרכי המלית ביחד כ- 5 דקות ומצננים
- מורחים את המלית על הבצק בתבנית בשכבה אחידה
- מרדדים את חלק הבצק הנותר
- חותכים פסים ברוחב 2 ס"מ
- מניחים את רצועות הבצק, שתי וערב על המלית
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- אופים כ- 40 דקות או עד להשחמה קלה של הבצק
מתכון: פרפה פרג ודבש
מצרכים (תבנית אינגליש קייק)
לרוטב קרמל
- 1/2 כוס סוכר
- 2 כפות שמנת מתוקה
- 3 כפות מיץ תפוזים
לפרפה
- 4 חלמונים
- 5 כפות סוכר
- 12 כפית תמצית וניל
- 3 חלבונים
- 60 גרם דבש
- 300 גרם שמנת מתוקה מוקצפת
- 3 כפות פרג טחון
לקישוט
- אגוזי לוז קלויים וחצויים
אופן הכנה
- מקציפים את החלמונים עם 2 כפות סוכר
- מקפלים פנימה את הדבש ותמצית וניל
- מקציפים את החלבונים עם שארית הסוכר לקצף יציב וגמיש
- מקפלים את תערובת החלמונים לקצפת המוקצפת ומקפלים את החלבונים המוקצפים
- יוצקים 1/2מהתערובת לתבנית מרופדת בניילון נצמד
- מערבבים את המחצית שנותרה עם הפרג הטחון
- יוצקים לתבנית כשכבה שנייה, מחליקים ומכסים בניילון נצמד
- מעבירים למקפיא ל- 8 שעות לפחות
- הכנת הרוטב: ממיסים את הסוכר במחבת, על להבה נמוכה
- כשהסוכר מגיע לדרגת קרמל בהיר מוסיפים בזהירות את השמנת ומערבבים להמסה
- מוסיפים את המיץ, מערבבים היטב
- מסירים מהכיריים ומצננים
הגשה
- מוציאים את התבנית מהמקפיא והופכים על צלחת מאורכת
- מסירים את הניילון
- פורסים לפרוסות ומניחים פרוסת פרפה בצלחת הגשה
- יוצקים סביבה רוטב
- מפזרים מעט אגוזים חצויים לקישוט
מתכון: מוס שכבות פרג ושוקולד
מצרכים
לעלי פרג דחוסים
- 250 גרם פרג
- 9 ביצים XL מופרדות
- 90 גרם סוכר
- 90 גרם דבש
- 1 קליפת תפוז מגורדת
- 1 כפית תמצית שקדים
- 1 כפית תמצית וניל
- 1 כף קמח
למוס הפרג החלבי
- 250 גרם חלב בו הושרה הפרג
- 6 חלמוני ביצים
- 280 גרם שמנת מתוקה מוקצפת
- וודקה לפי הטעם
- 8 גרם ג`לטין
- 6 חלמונים
- 150 גרם סוכר
להגשה
- שוקולד מומס
- עלי נענע
אופן הכנה
- מניחים את הפרג בקערה ומוזגים לתוכה חלב רותח
- מצננים ומסננים את החלב מהפרג
- את החלב שומרים להמשך המתכון ואת הפרג המושרה טוחנים
- מקציפים את החלבונים עם מחצית מכמות הסוכר עד לקבלת קצף יציב
- בקערה נוספת מערבבים את החלמונים עם הסוכר שנותר
- מוסיפים פרג, קליפת תפוז, דבש וקמח ומערבבים
- מוסיפים את הקצף, תמצית שקדים ותמצית וניל לתערובת ומערבבים
- מרפדים תבנית בנייר אפייה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות
- שופכים את התערובת לתבנית ליצירת שכבה דקה
- אופים במשך 30 דקות
- הכנת המוס: מקציפים את החלבונים עם מחצית מכמות הסוכר עד לקבלת קצף יציב
- ממיסים את הג`לטין בחלב הפרג
- בקערה נפרדת מערבבים את החלבונים עם הסוכר שנותר
- מוסיפים את החלב עם הג`לטין ואת הוודקה ומערבבים
- מוסיפים את הקצף והקצפת ומערבבים
- הרכבת המנה: יוצרים בתבנית צורות 12 עיגולים ממאפה הפרג
- מניחים עיגול אחד כבסיס וממלאים במוס הפרג עד למחצית גובה התבנית צורות העגולה
- מניחים עיגול מאפה נוסף
- ממלאים במוס עד לקצה התבנית צורות העגולה
- מקררים עד להתייצבות המנה
הגשה
- מורחים שוקולד מומס מעל המוס
- מסירים את תבנית הצורות העגולה
- מניחים על צלחת ואפשר לקשט בעלי נענע טריים
מתכון: עוגת פרג לחה עם ציפוי שוקולד (גאנאש) עשיר
מצרכים (תבנית מלבנית 28X35)
לעוגה
- 3-4 תפוחי-עץ חמוצים מגורדים
- 2 כפות מיץ לימון – לטפטף מעל התפוחים
- 1 כוס סוכר
- 6 חלבוני ביצים
- 3 חלמוני ביצים
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 100 גרם חמאה רכה)
- 200 גרם פרג טחון טרי
- 1.5 כוסות קמח תופח
לסירופ
- 4 כפות רום כהה או ברנדי
- 4 כפות סוכר
- 1/3 כוס מים
לגאנאש (ציפוי) שוקולד
- 200 גרם שוקולד מריר
- 4 כפות רום כהה או ברנדי
- 2 כפיות תמצית וניל
- 1 מיכל שמנת מתוקה
אופן הכנה
- הכנת העוגה: מגרדים דק בפומפייה או מעבד מזון את תפוחי העץ
- מזליפים עליהם טיפות מיץ לימון ומשאירים בצד
- בקערת מיקסר, מקציפים 6 חלבונים לקצף נוקשה ואז מוסיפים את הסוכר וממשיכים להקציף מעט (טיפ: לאוהבי המתוק מאד, אפשר עוד כ-1/2 כוס סוכר נוספת)
- בקערה נפרדת מקציפים את 3 החלמונים עם שמן הזית (או חמאה רכה) עד שמתקבל קצף בהיר
- מוסיפים את הפרג וממשיכים לערבל עד לתערובת אחידה
- מוסיפים את כל כמות הקמח ומערבבים
- מוסיפים את גרדת התפוחי עץ
- מקפלים בתנועות עדינות את קצף החלבונים לתוך התערובת (לא להוסיף הכל בבת אחת) עד שהתערובת אחידה
- שופכים לתבנית מרופדת בנייר אפיה או משומנת
- מחממים תנור ל-180 מעלות
- אופים כשעה או טיפה יותר עד שהעוגה מוצקה (גם באמצע שלה) אבל עדיין קפיצית למגע
- הכנת הסירופ: מערבבים את כל הנוזלים בסיר קטן (יש להוסיף את הרום רק בסוף) על להבה נמוכה, עד שהסוכר נמס
- שופכים את הסירופ על העוגה
- הכנת הציפוי: מבשלים על להבה נמוכה מאד או במיקרוגל (90 שניות) את כל המצרכים ומערבבים עד שהשוקולד נמס ונוצרת בלילה אחידה ומבריקה של שוקולד
- יוצקים את הציפוי על העוגה ומיישרים את פני העוגה
- מקררים מספר שעות
הגשה
מוציאים מהמקרר 45 דקות לפני ההגשה
מתכון: שטרודל פרג הונגרי Mákos bejgli
מצרכים (2 גלילי שטרודל)
- 1 חבילה בצק פילו שהופשר במקרר יממה לפני השימוש
- 70 גרם שמן זית עדין* (או 100 גרם חמאה)
- ½ כוס סוכר
למלית פרג
- 500 גרם פרג טחון
- 1 כוס חלב
- 30 גרם שמן זית עדין* (או 40 גרם חמאה)
- 5 כפות דבש
אופן הכנה
- הכנת המלית: יוצקים לסיר חלב ומוסיפים שמן זית (או חמאה) ודבש ומבשלים עד לרתיחה
- מוסיפים את הפרג וממשיכים לבשל עוד כדקה נוספת
- במחבת קטן מחממים שמן זית (או חמאה)
- פורשים עלה אחד של בצק פילו על משטח העבודה
- במברשת מושחים את העלה בשמן זית (או חמאה)
- מפזרים מעל כף סוכר ומניחים מעל עלה נוסף
- מושחים שמן זית (או חמאה) ומפזרים סוכר
- חוזרים על הפעולה פעם נוספת, סך הכל 3 שכבות של עלי פילו
- בעדינות רבה מורחים חצי מכמות מלית הפרג לכל אורך עלה הפילו
- מגלגלים בעדינות לגליל
- מניחים בתבנית אפייה משומנת
- מחממים תנור ל- 170 מעלות
- אופים במשך 20 דקות
- מצננים ופורסים את השטרודל לפרוסות
להגשה
בוזקים מעט אבקת סוכר. מחממים את השטרודל מעט לפני ההגשה. מגישים עם כדור גלידה וניל בצד.
בתיאבון וחג פורים שמח
2 Responses
האם אפשר להכין 2 כפות זרעי פרג טחונים מושרים בחלב או מים. להוסיף מעט דבש או מעט סוכר ולשתות כמשקה
ברור שאפשר. חשוב לבשל בחלב ואח"כ להוסיף ולבחוש תוספת הדבש או סילאן או סתם סוכר. נסי וספרי לנו 🙂