לקראת יום העצמאות תוכלו להפתיעה עם עוגת גלידה אחרת ||| אלסקה אפויה עושים כבר יותר מ- 150 שנים ותמיד מחדשים ||| מה בין אלסקה לנורבגיה והונג קונג ||| תכירו גם את פלורידה הקפואה ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…
מהי אלסקה אפויה
קינוח המורכב מגלידה ועוגה ומעליו מרנג שחום. המנה עשויה מגלידה המונחת בכלי פאי, מרופדת בפרוסות עוגת ספוג או פודינג חג המולד, ומעליה מרנג. לאחר מכן מכניסים את הקינוח כולו לתנור חם במיוחד לזמן קצר, מספיק זמן כדי להתמצק ולקרמל את המרנג אך לא מספיק כדי להתחיל להמיס את הגלידה. הקינוח ידוע גם בשמות נוספים כמו בצרפת אומלט (חביתה) נורבגי omelette norvégienne או אומלט (חביתת) הפתעה omelette surprise או בהולנד אומלט (חביתת) סיבריין omelette sibérienne.
הטריק של אלסקה אפויה הוא צבעוניות הגלידה, כך שביום העצמאות אפשר להשתמש בהרכב גלידה שצבעם כחול לבן, ביומולדת של ילד.ה להשתמש בגלידה בצבעים האהובים עליהם, אפשר לשלב פרי בתוך העוגה ועוד הפתעות ככול העולה בדמיונכם.
איך הכול התחיל
ניו אורלינס: הכול התחיל שנת 1867, מסעדת אנטואן Antoine's בניו אורלינס New Orleans, לואיזיאנה Louisiana, ארה"ב, על ידי השף והבעלים אנטואן אלקיאטור Antoine Alciatore שהחליט להקדיש את הקינוח החדש שלו לכבוד מדינת אלסקה שנרכשה מרוסיה
פלורידה: באותה שנה – 10 למרץ 1867. הרחק משם בשנת 1894, שף מסעדת דלמוניקו קרא לקינוח דומה אלסקה פלורידה Alaska. Florida על שום הניגודיות בין הגלידה הקפואה שבפנים (אלסקה הקפואה) והמרנג החם מבחוץ (פלורידה החמה).
פריס: המנה ידועה גם בשם חביתה à la norvégienne, או חביתה נורווגית, המתייחסת באופן דומה לאקלים הקר של נורבגיה. ואכן, במהלך היריד העולמי בפריס בשנת 1867, השף של מלון גרנד הוטלGrand Hôtel החליט ליצור קינוח חדשני על ידי שימוש בתגליתו של בנג'מין תומפסון Benjamin Thompson על מוליכות חום נמוכה של קציפת חלבונים. תומפסון התגורר בבוואריה שבגרמניה אבל השף שלא ידע גאוגרפיה, חשב שתומפסון חי בבוואריה שבנורבגיה וקרא למנה שהמציא חביתה נורווגית Norwegian omelette.
מנות דומות
פלורידה קפואה: בשנת 1969 הומצא המיקרוגל למטבח ואפשר לגסטרונום הונגרי ניקולאס קורטיNicholas Kurti לייצר אלסקה אפויה הפוכה, שכינה פלורידה קפואה Frozen Florida שזו קליפה של מרנג קפואה במילוי ליקר חם.
בומבה אלסקה: גרסה בשם בומבה אלסקה Bombe Alaska היא תוספת של רום כהה על אלסקה האפויה. כל הקינוח מוגש לשולחן עם הרום בוער Flambéed.
להבה על הקרחון Flame on the iceberg: הוא קינוח פופולרי בהונג קונג הדומה לאלסקה האפויה. הקינוח הוא כדור גלידה באמצע עוגת ספוג , ומעליו שמנת. ויסקי וסירופ סוכר נמזגים מעל כדור הגלידה ומוגש לשולחן בוער. בעבר זה היה קינוח של מלונות יוקרה בלבד, אך כיום הוא מוגש במסעדות מערביות רבות ואפילו בבתי קפה מקומיים cha chaan teng.
מתכון: אלסקה אפויה
מצרכים (12 מנות – תבנית עגולה 20 ס"מ)
לעוגת הגלידה
- 1 כוס (125 גרם) תות שדה טריים חתוכים לפרוסות
- ¼ כוס (50 גרם) סוכר
- 2 כפיות למיץ לימון או לימון טרי
- 1/2 ליטר גלידת אוכמניות
- 1/2 ליטר גלידת וניל ביתית
- 1 כוס (120 גרם) קוקוס מגורד, ממותק
- 1 ליטר גלידת תות שדה
- 10-20 בישקוטים (מספיק כדי לכסות את תחתית העוגה)
- 8 חלבוני ביצים XL
- 400 גרם סוכר
- 60 מ"ל ליקר קירש (ברנדי דובדבנים כהה)
אופן הכנה
- הכנת העוגה: מרפדים תבנית בקוטר 20 ס"מ עגולה בניילון נצמד או נייר אפייה
- בקערה קטנה מערבבים את פרוסות התותים, סוכר, ומיץ הלימון או הלימון ומשאירים בצד למשך שעתיים בזמן שאתם מרכיבים את שאר העוגה
- יש לרכך כל סוג של גלידה לפני שתוכלו להשתמש בה, לכן, ככל שאתם זקוקים לה, חותכים אותה לחתיכות, מכניסים את החלקים לקערה גדולה ומרסקים לחתיכות קטנות בעזרת מרית גמישה או כף עץ עד לקבלת מרקם מריחה. אם אתם משתמשים בגלידה ביתית, תוכלו לקחת אותה היישר מהמקפיא
- מרככים את גלידת האוכמניות ואז מורחים אותה באופן אחיד על תחתית התבנית המרופדת. יש להחליק את החלק העליון
- מכסים את התבנית ומכניסים למקפיא למשך שעה לפחות
- מרככים את גלידת הווניל, מערבבים פנימה את הקוקוס
- בונים את שכבת הווניל על שכבת גלידת האוכמניות ומחליקים
- מכסים ומקפיאים למשך שעה לפחות
- מסננים את התותים שבקערה
- מרככים את גלידת תות השדה, ומערבבים לתוכה את התותים
- מורחים את גלידת התות שדה על שכבת הווניל, ומחליקים את החלק העליון
- לחץ בעדינות את הבישקוטים על שכבת הגלידת תות שדה הרכה ליצירת שכבת בסיס. הערה: אל דאגה אם יש כמה נקודות חשופות
- מכסים ומקפיאים עד שהכול יציב, לפחות 4 שעות
- טיפ: אם יש מקפיא מספיק גדול ופנוי, אפשר להכין את כל זה עד שבוע לפני ההגשה, אם תרצו בכך
- הכנת המרנג (1-8 שעות לפני החגיגה): בסיר גדול ורחב (שיכול להכיל בתוכו את קערת המיקסר) הביאו 5-10 ס"מ גובה של מים לרתיחה
- בקערת המיקסר הקציפו את חלבוני הביצים והסוכר
- הניחו את הקערה מעל המים – וודאו שהיא לא נוגעת – והקציפו עד שהסוכר נמס לחלוטין וחלק. התערובת צריכה להיות בטמפרטורה של 70 מעלות. אל תמהרו, שלב זה אורך בערך 10 דקות. במידת הצורך, חברו את הקערה למיקסר, והתאימו למטרפה. מקציפים את המרנג במהירות בינונית-גבוהה במשך כ- 6 דקות, או עד שהוא רך, מבריק ויציב עם פסגות נוקשות.
- מוציאים מהתבנית את העוגה הקפואה והופכים אותה כך שהבישקוטים יהיו בסיס העוגה
- מסירים את הניילון הנצמד או נייר האפייה של התבנית
- מניחים העוגה על כלי הגשה רחב ומעט עמוק שיוכל לשמור על הליקר קירש
- בעזרת מרית מכסים את הדפנות בשכבה עבה של מרנג תוך יצירת מערבולות, או צורות כאשר החלק העליון דק יותר מהדפנות
- טיפ: אתם יכוים ליצור עם האצבעות קוצים של מרנג מעל החלק העליון. אפשרלשחק עם זה עד שתקבלו שכבה עליונה בדוגמא שאוהבים
- מכניסים למקפיא לפחות לשעה
- לסיום העוגה השתמשו בלפיד מטבח להשחמת המרנג על גבי העוגה או השתמשו בליקר קירש: הכניסו את הקירש לתבנית קטנה על להבה נמוכה למשך כ -2 דקות
הגשה
- מגישים לשולחן החגיגי את העוגה הקפואה
- הדליקו בזהירות את הקירש עם גפרור ארוך
- טפטפו באטיות את האלכוהול הבוער באופן שווה על כל העוגה, והביטו בו חורך את המרנג. זה יישרף מעצמו ומובטח מחיאות כפיים של האורחים
- חותכים לפרוסות עבות, ומגישים מיד
טיפ: ניתן לשמור את שאר העוגה מכוסה וקפואה למשך יממה, אך היא במיטבה ביום הכנתה.
בתיאבון