בכל מטבח במאה ה-21 יש מיקרוגל אבל לא כך היה לפני 1980 ||| איך התגלה הפלא של המיקרוגל ומי אחרי לכך ||| מה הקשר בין פופקורן למיקרוגל (לא מה שאתם חושבים) ||| מתכונים להכנת אוכל במיקרוגל, טעים ובריא ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
היו זמנים
היו ימים שהכנת פופקורן היתה מדע מדויק של ניעור וחימום השמן, ימים שבהם לסירים היו צלקות שחורות של גרעיני פופקורן שרופים. ימים שלפני עידן המיקרוגל, שהופך שקית דקיקה של גרעינים לבלון נפוח ומלא פופקורן אחד אחד.
זה לא היה מזמן, שאימהות הוציאו את האוכל מבעוד מועד כדי שיפשיר בנחת, וששניצל לא היה עוד מוצר משקית שנכנס למיקרוגל ויצא חם (אבל לא פריך) תוך דקות.
תנור המיקרוגל הביתי נכנס אל חיינו בסערה רק לפני כ-40 שנים. תחילה הוא נחשב פלא פלאים, הוא הפשיר פיתה תוך שניות והמיס כל דבר שיכול להיות. אמנם כבר אז נשמעו קולות מתנגדים שהזדעזעו מהרעיון של קרינה באוכל, וכאלו שטענו שמיקרוגל אכן מפשיר ומחמם במהירות – אבל משאיר את האוכל מעולף, מובס ומרוכך.
אז היו… כי מאז יצאה בשורת המיקרוגל. כל בית מודרני ברחבי תבל רכש את המכשיר המשחית אוכל. המצאת המיקרוגל הסתדרה עם רוח העולם שהפך בדיוק בשנים אלו לעולם תזזיתי שסוגד למהירות.
איך הכול התחיל
יש אנשים שנולדו עם מזל, הם עובדים להם במפעל או עוסקים במחקר ופיתוח של משהו זניח ופתאום יום בהיר אחד, לגמרי במקרה הם מגלים את התגלית הגדולה ביותר של חייהם והופכים עשירים כקורח, מוערכים ושולטים על חברות ענק. זה קרה למי שגילה את הטפלון, למדען שגילה את הסוכרזית, ואפילו לממציא הגפרור הראשון – הם בכלל לא התכוונו להמציא את הפטנטים הענקיים הללו. בדיוק זה מה שקרה לד"ר ספנסר – המהנדס שגילה את תנור המיקרוגל.
ד"ר פרסי ספנסר Percy Spencer היה מהנדס בחברת רייתיאון Raytheon שעסקה בבניית מכשירי מכ"ם (בכך עיקר העסקים של החברה עד היום, לצד טילים ועוד). היה לו יתרון אחד מעל כל מדעני המפעלים, הוא היה חובב פטנטים ולפני נס המיקרוגל הוא חשף לעולם כ-100 המצאות, חושיו היו מחודדים. ביום עבודה שגרתי למדי בחן מחולל גל בתדירות רדיו גבוהה ואז הוא גילה שהחטיף שוקולד שבכיס שלו נמס (ולא מפני שהוא התרגש מהגלים).
הפופקורן אשם
העניין סקרן את הד"ר אז הוא הלך על ניסוי נוסף: הוא הניח גרגרי תירס יבש על יד צינור הגל, ואחרי שניות הגרגרים בקעו והתפוצצו וגרגרי פופקורן התעופפו בכל רחבי המעבדה. ספנסר הבין שפריצת דרך חדשה עומדת לנגד עניו. בבוקר שלמחרת ספנסר החליט לשים ע"י צינור הגל ביצה, הוא צרף אליו נסיין צעיר וסקרן ושניהם צפו איך הביצה מגיבה ונרעדת משום הטמפרטורה עלתה במהירות ויצרה לחץ פנימי עצום. בשנייה שהנסיין שעמו החליט לזוז מעט כדי לראות מה קורה לביצה מקרוב, קרה מה שכל אחד מאיתנו יודע כבר מילדות: הביצה התפוצצה לו בפרצוף והתיזה חלמון על פניו ההמומים. הפנים של ספנסר לעומת זאת היו מסופקים, מדושנים ומרוצים.
ד"ר ספנסר הבין שהוא הולך להירשם בספרי ההיסטוריה ובשנת 1945 רשמה חברת רייתיאון פטנט על תהליך הבישול בגלי מיקרו, ובשנת 1947 נבנה תנור המיקרוגל המסחרי הראשון. התנור מיקרוגל הראשון היה יקר ועצום ממדים: גובהו כ־2 מטרים, משקלו כ-350 קילוגרם ומחירו 5000 דולר. המכשיר צויד במערכת צינון באמצעות מים, כך שחייב מערכת אינסטלציה קלה והספקו היה 3000 ואט, בקיצור מפלצת.
המפלצת לא כל כך הצליחה מסחרית, אבל לא לזמן רב. החברה ביצעה כמה שיפורים במיוחד במערכת הקירור, והוזילה את המחיר משמעותית. ההצלחה החלה כשתעשיות המזון גילו את המכשיר: במפעלים ייבשו בו תפודים, קלו פולי קפה ובוטנים, הפשירו בשר ומה לא.
מיקרוגל בכל בית
בשנת 1975 החלו לשווק בארצות הברית את תנורי המיקרוגל הראשונים לשימוש ביתי, במהירות מכשירי המיקרוגל הפכו נפוצים יותר מאשר מדיחי הכלים הביתיים. המיקרוגל שינה את הרגלי הבישול והצריכה בבתים, תעשיית המזון המהיר נכנסה אל חיינו והמיקרוגל הפך להיות פריט חובה בכל מטבח מודרני.
טיפים לשימוש במיקרוגל במטבח
- אין להכניס כלי מתכת או כלים חד פעמיים או רדיד עשויים מאלומיניום כי המתכת עלולה להתחמם במידה מסוכנת ואף לפלוט ניצוצות
- אין להפעיל מיקרוגל ריק כי קרני המיקרוגל עלולים לפגועה ולגרום נזק למכשיר עצמו (טיפ: אם רוצים לנסות המכשיר ללא אוכל אפשר להכניס כוס מים ונמנע נזק)
- יש לדעת שכאשר מחממים מזון במיקרוגל, תמיד הוא יאבד את הטקסטורה ואף פעם אין לדעת בוודאות מה עוד שנייה של חימום תעולל לפיתה שלכם
- חימום במיקרוגל יוצר מוקדי חום שאינם אחידים, כלומר באזורים מסוימים המזון המחומם מגיעים לטמפרטורות גבוהות מאוד, בעוד שבאזורים אחרים הטמפרטורה נמוכה בהרבה
- יש להקפיד על כללי זהירות, כי בסופו של דבר מדובר פה בקרינה שעלולה לשחרר חומרים רעילים / מזיקים ממכלים שאינם מתאימים או ממזון שהופשר יתר על המידה
- אסור להכניס למיקרוגל קלקר ומגבות מכל סוג שהוא (גם לא מגבות נייר). יש להשתמש בעת הצורך, בנייר אפייה, נייר שעווה, ניילון נצמד, שקיות אפייה ובמפיות נייר – רק אם כתוב שהם מתאימים לשימוש בטוח במיקרוגל
- כדי למנוע זיהום בחיידקים, יש לבשל או לחמם מזון מייד בתום הפשרתו במיקרוגל
- כאשר מכסים מזון בניילון נצמד, יש להקפיד על רווח של לפחות 3 ס"מ בין הניילון למזון ולוודא שסוגי הניילון המתאימים לשימוש במיקרוגל. הכיסוי צריך להיות רופף או לחליפין, יש לאפשר פתח מוצא לאדים על ידי ניקוב הניילון כדי למנוע לחץ אדים
- חל איסור לחמם במיקרוגל חלב אם שהוקפא או נשמר במקרר היות ונגרם נזק לרכיבים התזונתיים שבו
מתכון: קוסקוס מהיר במיקרוגל
מצרכים
אופן הכנה
- בקערה מפלסטיק או זכוכית נשים את הסולת
- נוסיף את השמן, מלח וכורכום (אם משתמשים לקבלת קוסקוס צהוב) ונערבב קלות
- נוסיף את המים הרותחים ונערבב לאחידות
- נכניס למיקרוגל ל- 7-9 דקות (תלוי בעוצמת המיקרוגל)
- נוציא קערה מהמיקרוגל ונפתח את הקוסקוס עם מזלג כך שלא יהיו גושים
- נכניס שוב למיקרו לעוד 5-7 דקות
- נוציא קערה מהמיקרוגל ונפתח את הקוסקוס עם מזלג כך שלא יהיו גושים
- נמתין שיצטנן במעט
מתכון: תפוחי אדמה מהיר במיקרוגל
מצרכים
- 700 גרם תפוח אדמה קטנים למיקרוגל או דומה, בקליפתם
- 4 כפות שמן זית
- 1 כפית ריחן (בזיליקום) יבש
- 1 כפית טימין יבש
- 1 כפית אורגנו יבש
- 1/2 כפית רוזמרין יבש
- 1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה
- 1 כפית שטוחה מלח
- 1/4 כפית אגוז מוסקט
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1/4 כוס מים
אופן הכנה
- שוטפים היטב את תפוחי האדמה עם הקליפה ומייבשים היטב
- חוצים את תפוחי האדמה לחציים או לרבעים (תלוי בגודל שקניתם) ושמים בתוך קערת פלסטיק או זכוכית גדולה ורחבה
- מפזרים מעל תפוחי האדמה את השמן זית, בזיליקום, טימין, אורגנו, רוזמרין, פפריקה מתוקה, מלח, אגוז מוסקט, פלפל שחור ומערבבים היטב כך שכל תפוחי האדמה יעטפו בשמן ובתבלינים
- יוצקים בזהירות רבע כוס מים מסביב לקערה על מנת שהמים יגיעו לתחתית הקערה מבלי לשטוף את תפוחי האדמה
- שמים בתוך המיקרוגל ומכסים עם מכסה פלסטי
- מפעילים את המיקרוגל על עוצמה מלאה 15-17 דקות (תלוי בעוצמת המיקרוגל) עד שתפוחי האדמה רכים
- טיפ: יש לבדוק בעזרת נעיצה עם מזלג. אם יש צורך אפשר עוד 1-2 דקות
- מוציאים לכלי הגשה
בתיאבון