המחירים עולים? זה הזמן להשתמש בכלים פרקטיים להתנהלות כלכלית חכמה. וגם: טיפים לניהול תקציב משפחתי וכללי צרכנות חכמה שכדאי לאמץ כבר עכשיו
תוכן ממומן ע"י ישראכרט
עוד לפני שהשנה התחילה, הרבה ישראלים שאלו את עצמם איך יצליחו לצלוח אותה מבחינה כלכלית. אחרי הטראומה הלאומית של שבעה באוקטובר והמלחמה הקשה שנפתחה בעקבותיה, נוצרה תחושה מוזרה שכל הקשיים "הרגילים" מתגמדים לעומת מה שקורה, ושלא נעים לעסוק בהם או לציין אם קצת קשה לנו כלכלית. אך לאחר שנה וחצי של מלחמה, נראה שהגזרות הכלכליות הלא פשוטות של שנת 2025 מחזירות למרכז הבמה את החשיבות הבלתי מעורערת של התנהלות כלכלית נכונה וחכמה.
עליית המע"מ מ-17% ל-18% משפיעה כבר עכשיו על משקי בית רבים, וצפויה להגדיל באלפי שקלים את ההוצאות המשפחתיות של כולנו בכל תחומי החיים. ייקור משמעותי במחירי החשמל והמים, כמו גם העלאת תעריפי הארנונה, לבטח יקשו עוד יותר על ניהול התקציב המשפחתי. ועוד לא אמרנו מילה על הקניות בסופר ובמכולות השכונתיות, שהתייקרו בכ-10% בממוצע בשנה האחרונה.
זו תמונת המצב, נכון לעכשיו: לאן שרק תפנו, יוקר המחיה במדינת ישראל עולה במהירות – ונראה שרק עכשיו התחלנו לשלם את המחיר הכלכלי של המלחמה. כלים פרקטיים להתנהלות כלכלית חכמה בשנת 2025 הם כבר לא המלצה, אלא הכרח של ממש בהתמודדות עם מציאות משתנה.
טיפים לניהול תקציב משפחתי
ניהול מיומן של התקציב המשפחתי הוא הכלי המרכזי באמצעותו תוכלו להתמודד עם הקשיים. אם תדעו מה קורה בכל רגע נתון, תוכלו לתקן טעויות לפני שיחמירו את המצב – ולנצל הזדמנויות כלכליות בזמן אמת. התוצאה תהיה חיים טובים ורגועים הרבה יותר לצד תחושת שליטה, גם בתקופה של עליות מחירים. אז איך עושים את זה נכון?
- בנו מעקב הכנסות-הוצאות: התקציב המשפחתי של כל משפחה מבוסס על הכנסות והוצאות חודשיות. הכנסות מתקבלות בעיקר מעבודה, אבל גם ממקורות אחרים כמו מתנות, קצבאות, זכיות בפרסים ועוד. בהוצאות הכוונה לכל שקל שיוצא לכם מהחשבון, בין אם באופן מתוכנן ובין אם ב"זליגות" שלא שמתם לב אליהן, כמו הוראות קבע שנשכחו או מנויים ששכחתם שעשיתם.כדי לנהל תקציב משפחתי עליכם לרכז בטור אחד כל ההכנסות, להעמיד מולן את כל ההוצאות ולוודא שיש לכם יותר הכנסות מהוצאות. הדרך היחידה לעשות זאת היא באמצעות מעקב דקדקני, ברמה החודשית. זאת דרך מעולה לגלות אם אתם מוציאים יותר ממה שחשבתם על קטגוריות מסוימות כמו בגדים או צעצועים לילדים.
- חלקו את ההוצאות לקטגוריות: נסו לקבוע באופן אקטיבי איך ייראה תמהיל ההוצאות שלכם. לדוגמא, נסו להתנהל לפי כלל ה-50/30/20 המקצה 50% להוצאות קבועות, 30% לפנאי והוצאות משתנות ו-20% לחיסכון ו/או השקעות. מומלץ גם להכין קרן חירום משפחתית, סכום כסף נזיל וזמין, שתשימו בצד על מנת לאפשר למשפחתכם לפחות 3-6 חודשי מחיה במקרה הצורך.
- רכזו את ההוצאות בכרטיס אשראי אחד: ריכוז כל ההוצאות שלכם בכרטיס אשראי אחד או בחברת אשראי אחת – יקל עליכם לבצע מעקב אחר ההוצאות. זאת מכיוון שהרשימה של כל ההוצאות תהיה מרוכזת בפלטפורמה אחת, ללא צורך בכניסה לאפליקציית הבנק וגם לאפליקציות של מספר חברות אשראי על מנת לשמור על מעקב שוטף. למי שמשתמש בכרטיס של חברת ישראכרט –המעקב אחר ההוצאות אפילו פשוט יותר, באמצעות אפליקציית ישראכרט שמנגישה את כל המידע בצורה נוחה ודיגיטלית.
- בדקו מנויים והוראות קבע: אין שום סיבה שתמשיכו לשלם מנוי על מגזין שאתם כבר לא קוראים, או הוראת קבע ששכחתם לבטל. כל מה שתצליחו לאתר ישאיר אצלכם בכיס כספים שהיו עלולים להצטבר לסכום משמעותי שהיה מתבזבז במשך שנים.
- הימנעו ככל הניתן ממינוס בחשבון הבנק: אם ההוצאות שלכם גבוהות מההכנסות, ואתם לא יכולים לעמוד בהתחייבויות של מסגרת העו"ש שלכם – אתם עלולים להיכנס למינוס בבנק. על כל חודש בו אתם במינוס, תשלמו ריבית על הסכום שאתם חייבים לבנק – מצב שעדיף להימנע ממנו ככל הניתן. מינוס בבנק הוא בוץ כלכלי, שעלול לגרור אתכם לתוך מעגל של חובות הולכים וגדלים.
אם אתם בכל זאת נכנסים באופן זמני למינוס, עשו זאת עם תוכנית מגירה מוכנה ליציאה ממצב זה. יש דרכים נוספות לצאת מהמינוס או להימנע מכניסה אליו, שכדאי לכם לשקול בעת הצורך. הלוואה חוץ בנקאית לסגירת המינוס יכולה לעזור לכם במצב זה, או לחלופין כרטיס אשראי חוץ בנקאי המאפשר לכם מסגרת הוצאות גמישה ונוספת, שאינה מוגבלת על ידי הבנק או חשבון העו"ש שלכם. את שניהם מציעה ישראכרט בתנאים משתלמים. - הקצו כסף לחיסכון: כולנו נשאבים לשגרת ההוצאות היומיומית שלנו כמו קניות בסופר, תשלום חשבונות בזמן ועוד – אבל שוכחים לחשוב קדימה. מגפת הקורונה שפרצה במרץ 2020, הבהירה למיליארדי אנשים ברחבי העולם כמה חשוב להחזיק חסכונות כרשת ביטחון, והמלחמה הנוכחית הדגישה זאת במיוחד עבור הישראלים. בלי חסכונות אתם חשופים לאירועים הבלתי צפויים של החיים – גם אם הם לא קיצוניים כמו מגפה עולמית או מלחמה ארוכה. גם טיפול שיניים דחוף לאחד הילדים עלול לגרום לכם לחרוג מהמסגרת, אם אין לכם חסכונות. לכן, מומלץ בחום שתנסו להקצות עד 20% מההכנסות החודשיות שלכם לחיסכון.
טיפים לצרכנות יעילה וחכמה
לצד ניהול התקציב ומעקב הדוק אחר מאזן הוצאות-הכנסות, עליות המחירים ויוקר המחיה מחייבים גם אימוץ של כללי צרכנות חכמה. להלן כמה מהכללים החשובים:
- השוו מחירים: אם היו לכם 100 שקלים על כל פעם ששמעתם את העצה הזו, הייתם כבר מאוד עשירים וכנראה שלא הייתם זקוקים לה. ועדיין, זו אחת הדרכים הכי אפקטיביות לחסוך כסף. הרי לא יעלה בדעתכם לקנות מכונית בלי לקבל עליה כמה הצעות, נכון? אז למה שזה לא יקרה בבחירת הסופר בו תערכו את הקניות, בהזמנת המבורגרים, בבחירת שרברב או בתשלום על מנוי לטלוויזיה רב-ערוצית? כמעט בכל תחומי הצרכנות קיימת תחרות, לפעמים אפילו ערה וגועשת, שמחייבת את הספקים להתחרות בפרמטרים כמו מחיר, איכות ותנאי רכישה. נצלו את זה.
- הימנעו מקניות אימפולסיביות: החנויות והספקים למיניהם בטוחים שאם ילחצו לכם על הכפתורים הנכונים, תקנו כמעט כל מה שיציעו. למרבה הצער, זאת טקטיקת מכירות מוצלחת יחסית. עם זאת, צרכנים חכמים יודעים לספור עד 10 (לפחות) גם כשמתחשק להם מאוד לקנות משהו שבדיוק עכשיו מוצע במחיר מבצע. לפני כל קנייה, חשבו האם אתם באמת זקוקים למוצר – כך שאפילו הייתם רוכשים אותו גם אם לא הייתה עליו הנחה?
- נצלו הטבות ובחרו כרטיס אשראי שיחסוך לכם כסף: כולנו מודעים לחשיבותם של מבצעים, מועדוני לקוחות, קופונים והנחות מכל הסוגים. אם יש משהו שאתם יודעים שאתם זקוקים לו באמת, כדאי לחכות לזמן הנכון ולקנות אותו בהנחה או באמצעות הטבות שונות. צריך לדעת לנצל הטבות באופן אפקטיבי, ולתכנן את הרכישות שלנו ולממש אותן בזמן הנכון.
כך או אחרת, יהיו לנו הוצאות בלתי נמנעות, כך שכדאי לחפש דרכים להפיק מהן יותר. דרך משמעותית לעשות זאת היא לבחור כרטיס אשראי שכולל הטבות המתאימות לכם ולאופי ההוצאות שלכם. כך לדוגמא, כרטיס קאשבק+ של ישראכרט מאפשר קבלת החזר כספי על ההוצאות, תשלומי חשבונות ורכישות יומיומיות. ההחזר הכספי שנצבר בכרטיס ניתן להמרה פשוטה ומהירה לגיפטקארד דיגיטלי, בו אפשר להשתמש במגוון רחב של רשתות אונלייו ובחנויות פיזיות. עם כרטיס קאשבק+ תוכלו לצבור עד 4,800 ₪ בשנה, ואפילו לא לשלם דמי כרטיס בשנה הראשונה. זאת דרך מעולה להשתמש בכרטיס האשראי דרכו אתם משלמים – על מנת לקבל ערך מוסף על ההוצאות שגם ככה אתם צריכים להוציא. - קנו בסופר רק עם רשימת קניות: קניות קטנות ומזדמנות בסופר לצורך "השלמות", הן דרך בטוחה לא לשמור על מסגרת התקציב ולהתפזר לרכישות אימפולסיביות יקרות. הימנעו מכך. ערכו רשימה מסודרת אחת לשבוע שכוללת בדיוק את כל מה שאתם צריכים, וערכו קניות מרוכזות בסופר משתלם, באופן מסודר. הרשימה תסייע לכם לקנות כל מה שחסר לכם – ולא יותר. עצה נוספת וחשובה לא פחות: אל תצאו לקניות בסופר כשאתם רעבים, זה מתכון בטוח לקנייה מופרזת של מוצרי מזון שאתם לא זקוקים להם.
- קנו בגדים בסוף העונה: קניות מבוססות על עיקרון היצע וביקוש. כשיש למוצר מסוים ביקוש גבוה, למשל סוודרים או מעילים בחורף – המחיר עולה בהתאם. לכן, כדאי לקנות פרטי לבוש אלו דווקא בעונות החמות יותר, כשמחיריהן יורדים כמעט עד לרף שכבר לא משתלם למוכרים. תכננו מראש את קניות הבגדים שלכם לשנה הבאה, במקום לקנות בשיא העונה את מה שחסר לכם. כך קונים חכם, ובזול.
- בקשו הנחות והתמקחו: זה אולי נשמע חצוף ואכן לא מקובל בחלק מהמקרים, אבל במקומות שנראה לכם שאפשר להתמקח על המחיר – אין סיבה שלא תנסו זאת. ידוע, לדוגמא, כי צרכנים שמתקשרים לספקי התקשורת או האינטרנט שלהם ומאיימים להתנתק, מקבלים הנחות או שדרוג מנוי. מה יש לכם להפסיד? במקרה הכי גרוע, יגידו לכם לא.
השורה התחתונה
2025 נפתחה עם מגוון גזירות כלכליות כואבות במיוחד, שצפויות להכתיב את הטון לאורך כל השנה. זו תהיה שנה שבה כולנו נצטרך ללמוד להתנהל נכון מבחינה צרכנית ולהשתמש באמצעים כלכליים כמו כרטיס קאשבק+ של ישראכרט להפקת ערך מוסף גם מההוצאות.
*המנפיקה ישראכרט בע"מ. אי עמידה בפירעון האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה. צבירת cashback היא מביצוע עסקאות בכרטיס כפוף לתקרת צבירה, מימוש ה- cashback נעשה באמצעות העברת הצבירה לגיפטקארד דיגיטלי המאפשר רכישה ברשתות נבחרות כמפורט באתר החברה. התנאים המלאים והמחייבים בתקנון התוכנית.
*בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט בע"מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. אין בהודעה זו כדי לחייב את ישראכרט בהעמדת האשראי באופן מלא או חלקי ולישראכרט תהא את שיקול הדעת המוחלט באם להיענות לבקשה או לדחותה. שיעור ריבית הפריים מפורט בדף ההלוואה. דחיית החזר ההלוואה בכפוף לתשלום ריבית גישור. תקופת ההלוואה היא מ-18-100 תשלומים. ההלוואה תועמד תוך יום עסקים בנקאי. הריבית על ההלוואה עשויה להיות נמוכה יותר מהריבית על המינוס בבנק.