מה מקור מנהג הפינייטה המקסיקני ||| מנהג חג דתי אצטקי שהפך לעוגיות ועוגות מיוחדות ||| איך חוגגים מנהגים דומים בספרד, דנמרק, איטליה ואפילו בהודו ||| עוגיות שיפתיעו בכל מסיבת יומולדת לילדים וגם למבוגרים ||| מתכון לעוגת פינייטה שניתן למלא בכל טוב ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…
מה היא פינייטה
פינייטה היא מיכל, העשוי לעתים קרובות מעיסת נייר, חרס או בד, שמעוטר בדרך כלל בקרניים וממולא בממתקים וסוכריות. חלק מהטכסיות של הפינייטה הוא שבירת המיכל בחגיגיות רבה וכל התכולה מתפזרת להנאת כל המשתתפים. הפינייטה הפכה גם לסוג של עוגה או אפילו עוגיות שממולאות בסוכריות צבעוניות שאינן נמהלות בבצק, וכך כשפורסים את העוגה, או המהדרים שוברים אוצה, מתגלה הקסם עם הסוכריות הצבעוניות שבתוך העוגה.
איך הכול התחיל
למרות שפיניאטות נחשבות לפעילות מהנה למסיבות בימינו, יש להן היסטוריה ארוכה ועשירה. יש קצת ויכוח אבל נראה שמקורם אינו ספרדי אלא מגיע הרחק מסין. הגרסה הסינית הייתה בצורת פרה או שור ושימשה לחגיגות השנה החדשה. הפסל או מיכל בצורת שור היה מעוטר בסמלים ובצבעים שנועדו לייצר אקלים נוח לעונת הגידול הקרובה. השור מנייר היה מלא בחמישה סוגים של זרעים ומעוטר בקרניים בצבעים שונים. לאחר שבירת פסל השור השרידים נשרפו והאפר נשמר למזל טוב. המסורת הגיעה לאירופה במאה ה-14 שם הייתה קשורה לחגיגה הנוצרית של הלנט – התענית של 40 יום שלפני פסח. בספרד, יום ראשון הראשון של התענית, Domingo de piñatas הפך לחגיגה הידועה בשם ריקוד הפיניאטה.
כפי שהמקור האיטלקי של המילה מעיד, pignatta או pignata פירושו סיר חרס, ואמנם השתמשו הספרדים בתחילה במיכל חרס רגיל, לפני שהחלו לקשט אותו בסרטים, ושובלי ונייר צבעוני.
מסורת הפיניאטה האירופית הובאה למקסיקו במאה ה-16 עם זאת, כבר הייתה מסורת דומה במרכז אמריקה. מסורת חג דומה ביתה גם בקרב בני המאיה, והיא הייתה דומה למסורת הפיניאטה המודרנית, כולל כיסוי עיניים של המשתתף שתפקידו לשבור את כלי הפיניאטה החלול ומלא כל טוב. במסורת האצטקית ציינו את יום הולדתו של Huitzilopochtli בחגיגת פיניאטה, בא אנשי דת היו מקשטים סיר חרס בנוצות צבעוניות. כשהסיר נשבר ע"י מכה עם מוט או אלה, האוצר שבתוכו היה נופל לרגלי האליל כמנחה. לפי רישומים מקומיים, הפיניאטה שימשה לראשונה למטרות טכס נוצרי רק בשנת 1586, באיזור אקולמן Acolman שמצפון לבירת מקסיקו סיטי. אנשי דת נוצרים באקולמן שינו את הפיניאטות של אירופה והתאימו אותם לאלו של האצטקים ויצרו את מסורת ה-Las Posadas שמשלבת גם את חגיגת הולדתו של האל החשוב לאצטקים Huitzilopochtli, שנחגגה באמצע דצמבר.
הפינייטה כמסורת דתית
הפרשנות הקתולית המקסיקנית לפיניאטה נשענת על מאבקו של האדם בפיתוי. שבע הקרניים מייצגות את שבעת חטאי המוות. מיכל הפיניאטה עם הקרניים מייצג את הרוע והתכולה של פירות וממתקים מייצגים את הפיתויים של הרוע. האדם עם המקל מכוסה בעיניים כדי לייצג אמונה. הסיבוב, השירה והצעקה מייצגים את חוסר ההתמצאות שיוצר הפיתוי. במסורות מסוימות, המשתתף עובר שלושים ושלוש פעמים, אחת לכל שנת חייו של ישו. כשהמשתתף מכה את הפיניאטה, היא אמורה לייצג את המאבק בפיתוי וברוע. כאשר הפיניאטה נשברת, הפינוקים בפנים מייצגים את התגמולים של שמירת האמונה.
עם זאת, בחלוף הזמן הפיניאטה כמעט ואיבדה את המשמעות הדתית שלה והפכה פופולרית בסוגים רבים של חגיגות, לא רק במהלך חגיגות הלאס פוסאדס של דצמבר. סיר החימר הוחלף במיכל מנייר או קרטון. יצירת הפיניאטות אף קיבלה היבט אמנותי באזורים מסוימים.
ב-Tepatitlán נוצרה בשנת 2010 הפיניאטה המסורתית בעלת שבע הקצוות המסורתית הגדולה בעולם, כשגודלה הגיע עד 11.2 מטרים, המיכל עשוי פיברגלס והיא שקלה 350 ק"ג.
פינייטה במקסיקו של ימינו
באופן מסורתי במקסיקו, במיוחד בחג המולד, פיניאטה ממולאות בפירות ובסוכריות: גויאבות, תפוזים, חתיכות קנה סוכר, וסוכריות עטופות. חלק מהפינאטות הן "מלכודות" שממלאים אותן בקמח, קונפטי או מים, וכאשר שוברים אותם, הקהל זוכה להפתעה במקום הממתקים המסורתיים. בימינו נהוג לתת סלסלות פינוקים מיוחדות לילדים שחוזרים בידיים ריקות לאחר שבירת הפיניאטה. סלסלות נחמה אלה נקראות colaciónes.
מסורות דומות ברחבי תבל
- דנמרק: מסורת שנקראת slå katten af tønden שפירושה הכה את החתול מהחבית. כאן מכים חבית עץ מלאות כל טוב, כדי שהממתקים והסוכריות יתפזרו לכל עבר לשמחת הילדים.
- קטלוניה, ספרד: מסורת של חג המולד ידוע בקטלוניה נקראת fer cagar el tió שמשמעות השם היא עושה את צרכיו של בול העץ. על פי המסורת עוטפים בול עץ בשמיכה, מספר ימים לפני חג המולד ובתוכה ממתקים. בערב חג המולד, הילדים מכים בבול העץ שוב ושוב במקלות על מנת לגרום לבול העץ לשחרר את הממתקים.
- איטליה: בעבר נהגו לחגוג עם משחק דומה לפיניאטה שנקרא פנטולקציה Pentolaccia ביום ראשון הראשון של התענית.
- מהראשטרה, הודו: מסורת דומה נוספת בשם דאהי הנדי Dahi Handi מתקיימת בפסטיבל ג'אנמשטמי Janmashtami, יום הולדתו של האל קרישנה Krishna. סירי חרס מלאים בחלב חמאה, כסף או פינוקים, במקום חמאה, תלויים בכיכרות ציבוריות או ברחובות בגובה, המאתגרים במרומז את הצעירים לשבור אותם. קבוצות השקיעו תכנון רב, מיומנות ומאמץ כדי ליצור פירמידות אנושיות, כל אחת גבוהה מהשנייה, בניסיון לשבור את הקופה ולתבוע את הפרס. בכפרים בדרום הודו מתקיימים בפסטיבלים תחרות בשם אורי אדיטל Uri Adithal בו צריך לשבור את סיר החרס עם כיסוי עיניים
- יפן: משחק דומה בשם suikawari שבו משתמשים בקליפת אבטיח.
- פיליפינים: משחק דומה בשם hampas-palayok או pukpok-palayok שפירוש השם הוא להכות בסיר. במהלך חגיגות פיליפיניות ומסיבות מסורתיות (למשל, ימי הולדת), בהן נעשה שימוש בסיר חימר מלא בפינוקים ו/או פרסים
עוגיות פינייטה piñata cookie
עוגיית פיניאטה הן עוגיית סוכר שצורתן וצבען כמו פיניאטה והן מלאות בסוכריות קטנות שונות שנשפכות החוצה כשהעוגייה נשברת. עוגיות פיניאטה עשויות להיות ססגוניות, בשכבות עם חלל מלא סוכריות במרכזן, ומכוסות בסוכר בצבעים שונים. כאשר הצבעים השונים מופרדים ניתן להשתמש בחותכן עוגיות ליצירת צורות שונות. לאחר אפיית העוגיות, מכינים אותן בהמשך על ידי יצירת כיס חלול שבתוכו מניחים את המילוי של סוכריות M&M מיניאטוריות, כפתורי שוקולד או מרכיבים מתוקים אחרים. לאחר מכן הם נאטמים באמצעות ציפוי. עוגיית הפיניאטה הומצאו על ידי הקונדיטורית סנדרה דנלר Sandra Denneler בשנת 2011, והמתכון הופך לוויראלי תוך שבועות אחדים. באינטרנט בשנה הבאה. קינוחים דומים עם מילוי בסגנון פיניאטה כוללים עוגות, קאפקייקס וכדורי גלידה
מתכון: עוגת פינייטה
מצרכים (תבנית 24 ס"מ עגולה)
לקרם
- 250 מ"ל שמנת מתוקה
- 1 כוס חלב
- 1 אינסטנט פודינג
למילוי
- סוכריות M&M
- שוקולד צ'יפס
- שברי עוגיות אוריאו Oreo
אופן הכנה
- מחממים תנור ל- 160 מעלות
- מפרידים את הביצים לחלבונים וחלמונים
- בקערת מיקסר מקציפים את חלבוני הביצים כשמתחילים במהירות בינונית כ- 5 דקות ולאחר מכן עוברים למהירות גבוהה כאשר מוסיפים את הסוכר לאט ב- 3-4 מנות, עד קבלת קצף יציב
- בקערה אחרת מערבבים את חלמוני הביצים עם השמן והחלב (או מיץ תפוזים)
- מוסיפים את בלילת החלמונים לקערת החלבונים
- בתנועות קיפול מערבבים את החלבונים פנימה לתוך הקצף עד איחוד
- הערה: לא חייבים להיטמע לגמרי
- מוסיפים את הקמח ובתנועות מעגליות מקפלים את הקמח פנימה עד לקבלת עיסה אחידה וחלקה
- יוצקים את עיסת הבצק לתבנית ומחליקים
- מכניסים לתנור ואופים כ- 50-60 דקות, עד שקיסם יוצא יבש ממרכז העוגה
- מקררים את העוגה לטמפרטורת החדר
- הכנת הקרם: בקערת מיקסר מקציפים את השמנת מתוקה, חלב ואינסטנט פודינג לקבלת קצפת יציבה
- הכנת הפינייטה: חותכים את העוגה לשלוש שכבות בעובי שווה
- חותכים עם סכין, עיגול בפרוסה האמצעית ומוציאים את העיגול למניחים בצד
- ממלאים את החור עם סוכריות, שוקולד וכל מה שאוהבים
- מכסים את העוגה עם השכבה העליונה (אפשר גם להניח את העיגול בצק שהוצאנו)
- מורחים קרם על כל העוגה ומקשטים
בתיאבון