כל מה שרציתם לדעת על ברוקולי וגם מתכון

מאיפה הגיע לעולמנו הברוקולי ||| מה מקור השם ||| איך הגיע לאמריקה ולישראל ||| מה הקשר בין הנשיא בוש לברוקולי ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

ברוקולי טרי (צילום דני בר)

למה ברוקולי

מקור השם ברוקולי הוא מ- Brachium בלטינית שפירוש המילה הוא ענף קטן. ברור כמובן הקשר בין מראה הצמח לשם שקיבל, למרות שכל חלקי הצמח: ראש, פרחים וגבעולים, כולם אכילים….וטעימים.

הברוקולי, הוא צמח קרוב לכרוב וגם לכרובית. הצמח בנוי עם ראשי פרחים המסודרים על גבי ענפים קטנים אשר יוצאים מתוך גבעול עבה. ראשי הפרחים בעלי צבע ירוק כהה מוקפים עלים ארוכים ודקים. הברוקולי אוהב קור וגדל באזור קריר או בחורף כי חום לא מאפשר לו פריחה. זורעים ברוקולי בסתיו ובחורף. היום תמצאו ברוקולי טרי בחורף וקפוא בקיץ.

תפרחת הברוקולי הטרי (צילום דני בר)

איך הכול התחיל

הברוקולי נמצא במטבח כבר יותר מ-2,000 שנים. הכל התחיל במחוז קלבריה, איטליה של היום. פליניוס הזקן  Gaius Plinius Secundus הזכיר את הברוקולי כבר לפני 2000 שנים ואפילו בספר על ענייני הבישול De re Coquinaria שמיוחס לאפיקיוס Marcus Gavius Apicius מוזכר הברוקולי. באמצע המאה ה-16 אורחי חתונת מריה דה מדיצ'י Maria de' Medici למלך צרפת אנרי הרביעי Henri IV de France אכלו מעדן ברוקולי. האנגלים לא התחברו למאכל הברוקולי והם גידלו ברוקולי כצמח נוי. תומאס ג'פרסון Thomas Jefferson שהיה שגריר ארה"ב בצרפת, הביא בסוף המאה ה-18 את הברוקולי (כמו גם הרבה מאכלים אחרים כמו צ'יפס שנקרא על כן בארה"ב French Fries) אבל הברוקולי היה גידול שלא התפשט לרחבי ארה"ב ורק כעבור יותר מ-100 שנים החל לחלחל למטבח האמריקאי.

האחים ד'ריגו D'Arrigo Brothers וג'ורג' בוש

בתחילת המאה ה-20 הגיעו 2 אחים סיציליאנים מהעיר מסינה, לארה"ב והביאו איתם את הברוקולי למטבח האמריקאי. הם התחילו לגדל במערב ארה"ב ברוקולי באופן מסחרי ולשווקו לכל רחבי ארה"ב. סיפור שהקפיץ את ההיכרות והחשיבות של הברוקולי בתפריט הצפון אמריקאי היה בשנת 1990, עת יצא נשיא ארה"ב דאז ג'ורג' בוש (האב) לסיור במטוס הנשיאותי AirForce1. בתפריט שהוגש לנשיא היה ברוקולי שלא היה חביב על בוש. הוא השאיר הברוקולי הצלחת וגם אמר: "אני שונא ברוקולי, אימי נהגה להאכיל אותי בברוקולי בהיותי ילד. היום אני נשיא ורק אני אחליט על מה שאני אוכל, ברוקולי אני לא אוכל".

הסיפור יצא לתקשורת ע"י העיתונאים שהיו במטוס הנשיאותי ופרצה שערורייה ע"י החקלאים המגדלים ברוקולי שכאות מחאה שלחו 10 טון ברוקולי הישר לבית הלבן. אשת הנשיא ברברה בוש, אוהבת ברוקולי, והיא קיבלה את המשלוח שחלקו הפך למעדים במטבח הבית הלבן אבל רובו נתרם לעניי ושינגטון הבירה. כמובן שהנשיא נאלץ להתנצל פומבית כי התעוררה שערורייה נוספת כי ילדים אמריקאים מצאו לעצמם תירוץ למה לא לאכול ברוקולי וזה היה כבר יותר מידי.

 
- פרסומת -

 

ברוקולי ישראלי

הברוקולי פרץ למטבח הישראלי רק בשנות ה-80 עם שקיות ברוקולי קפוא ובשנות ה-90 אפשר היה כבר לפגוש ברוקולי טרי בחנויות ירקות ובמרכולים, והשאר כבר היסטוריה כי את הברוקולי אפשר לאדות, להקפיץ, להשתמש בו למילוי קיש. הוא נהדר כתוספת לתבשילים, פסטה, מרק וגם כסלט טרי.

ערך תזונתי
הברוקולי הוא בעל ערך תזונתי מצויין ויש מחקרים שמיחסים לירק סגולות במניעת מחלות רבות. בכוס ברוקולי נמצא את מרבית הצריכה היומית של ויטמין A, ויטמין B6, ויטמין C, סידן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, בטא קורטן וגם אשלגן.
טיפ: ככל שצבע הברוקולי חזק יותר כך הערכים התזונתיים שלו גבוהים יותר וברוקולי סגול עשיר מאד בבטא קורטן.

ברוקולי מבושל (צילום דני בר)

מתכון: סלט ברוקולי מרענן

מצרכים

  • 3 ענפי ברוקלי רק התפרחת
  • 1 כרובית רק התפרחת
  • 2 בצל אדום פרוס לטבעות דקות
  • 100 גרם אגוזי פקאן מסוכרים
  • 1 כוס מיץ לימון טרי
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1/4 כוס חומץ
  • מלח ופלפל שחור גרוס.
  • 1 כפית סוכר (או תחליף סוכר)

אופן הכנה

  1. מפרקים את הכרובית והברוקולי מהענפים ומפרידים את התפרחות
  2. מערבבים בקערה את תפרחת הכרובית הברוקולי עם אגוזי הפקאן המסוכרים והבצל
  3. מערבבים בכלי נפרד את החומץ, הלימון, שמן הזית, מלח סוכר ופלפל שחור לקבלת רוטב אחיד
  4. לפני הגשה יוצקים מעל את הרוטב

בתיאבון

כתיבת תגובה